Wandelingen

Een mooie zin van Goethe die we tijdens een wandeling tegenkwamen:

Nur wo man zu Fuß war, war man wirklich.

Door het geocachen zijn we meer en gerichter gaan wandelen door het lopen van bijvoorbeeld een leuke multi.
We hoorden om ons heen steeds meer mensen praten over het Pieterpad en andere Lange Afstand Wandelingen (LAW). Dit begon ook ons toch steeds leuker te lijken en in het voorjaar van 2015 zijn we begonnen met het Pieterpad en lopen we zo nu en dan een etappe.
Waarschijnlijk zullen er nog wel meer wandelingen volgen, het boekje van het Trekvogelpad hebben we al in huis.

De LAW’s

LAW is een afkorting voor lange-afstand-wandelpaden. De LAW’s zijn de hoofdroutes in Nederland. Dit zijn de routes die aangegeven worden met een wit-rode markering. Er zijn er 19 van, die samen een netwerk vormen van ca. 7500 km wandelpad. De bekendste van alle LAW’s is het Pieterpad. Kenmerk van een LAW is dat het een route is van minstens 150 km, die loopt van A naar B, die meerdere provincies bestrijkt en in twee richtingen bewegwijzerd is met een wit-rode markering.

Het Pieterpad (LAW-9) is sinds de opening in 1983 de meest populaire LAW. Het in totaal 492 km lange pad voert tussen het uiterste noorden en het verste zuidpunt. 

Het eerste deel begint aan de Groninger Waddenkust en gaat via het terpenlandschap naar de stad Groningen. De Hondsrug brengt de wandelaar op het Drents Plateau met heidevelden, hunebedden, esdorpen en het dal van de Drentse Aa. Na de voormalige hoogvenen rond Coevorden volgt de route een stuk van de Overijsselse Vecht. Wandelend door bossen en over de heide van de Sallandse Heuvelrug wordt de Graafschap bereikt.

Het tweede deel van de route Pieterburen-Pietersberg loopt 257km van Vorden in de Achterhoek naar Maastricht. Na het nuchtere Noorden ontdek je het Bourgondische Zuiden. Loop langs Kasteel Vorden, Hoog Elten, de Duivelsberg, de Mookerheide, de Maasheggen, de steilrand van Nederland en door het Krijtland. Zwervend langs kapelletjes en knuppelpaden, boswegen en beekpaden eindigt de route nu op het hoogste balkon van Nederland. Dit uitkijkplatform in de ENCI-groeve, midden in nieuwe natuur, kan weer het startpunt zijn voor nieuwe tochten, mogelijk helemaal naar Marseille.

Onze dagverslagen over het Pieterpad staan hier.

Het Trekvogelpad (LAW-2), ook wel ‘Pieterpad-Overdwars’ genoemd en is het langste natuurpad van Nederland!
Het loopt van Bergen aan Zee dwars door Midden-Nederland naar Usselo vlakbij de Duitse grens en is ongeveer 400 kilometer lang. Een must voor ornithologen want het Trekvogelpad loopt langs veel vogelnatuurgebieden. De Noord-Hollandse veenweiden, de Utrechtse Heuvelrug, de zandverstuivingen op de Veluwe en de Achterhoek: het Trekvogelpad laat het u allemaal zien.

Het Westerborkpad (LAW-15)
Het Westerborkpad is een wandel- en bezinningsroute van Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) en Wandelnet in samenwerking met Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De route loopt van de Hollandsche Schouwburg (tijdens de oorlog een verzamelplaats voor Joden in Amsterdam) naar het voormalig kamp Westerbork.
Het Westerborkpad is totaal 336 kilometer. Je wandelt niet alleen langs de spoorlijn, maar ziet er ook historische sporen en gedenkplaatsen. Onderweg vind je ruim 60 historische locaties zoals onderduikadressen, werkkampen en synagogen.

Streekpaden 

Streekpaden zijn wandelroutes die ook uit meerdere etappes bestaan. Anders dan de LAW’s zijn het over het algemeen rondwandelingen en ze blijven binnen een streek of provincie. Streekpaden worden aangegeven met geel-rode markeringen. De streekpaden variëren in lengte van 80 km (Texelpad) tot 260 km (Drenthepad). Er zijn er in totaal 18.

Klompenpaden

Op klompenpaden.nl vind je de mooiste wandelroutes over boerenland in de provincies Utrecht en Gelderland.
Geniet tijdens je wandeling  van de rust, kleinschaligheid en de combinatie van cultuur en natuur. Alle wandelingen kun je zowel vinden op de overzichtskaart, op naam of op lengte. Ieder Klompenpad heeft een eigen pagina met een fotoreeks die een indruk geeft van het landschap waar je doorheen wandelt. Daarnaast staat er een kaartje met de route die je eenvoudig kunt printen.
Onze wandelingen over klompenpaden vind je op onder de tab klompenpaden