1992 Tsjechoslowakije

 

We gaan met de camper van Eugeni haar moeder naar Tsjechoslowakije.  Het voordeel is dat er nu geen visumplicht meer is en we ook niet meer verplicht een bepaald bedrag per dag op moeten maken zoals eerder wel moest.

Donderdag 30 juli
We vertrekken richting Kassel in Duitsland en gaan daar eerst naar Kurhessen Therme in Kassel.

Vrijdag 31 juli
We vermaken ons vandaag in Kassel en in  het Thermenbad.

Zaterdag 1 augustus
We rijden via Dresden naar Tsjechoslowakije.
De wegen in het oostelijk deel van Duitsland zijn beduidend slechter dan die in het westelijk deel. Snelwegen zonder vluchtstrook bijvoorbeeld waar ineens een vrachtwagen op de rijbaan staat met een klapband en gaten in het wegdek, zijn meer regel dan uitzondering.

Op camping Autokempink Ceská Brána in Stara Oleska, vlakbij Hunitorov niet ver van de grens, vinden we een mooi plekje voor de camper. 
We maken een mooie wandeling naar Tichá Souteska bij Hrensko en vervolgens met een bootje door een mooie kloof gevaren.
Vanwege een enorme onweersbui hebben we de bus teruggenomen naar Hrensko.
Het was even wennen op de camping dat er ’s avonds geen warm water meer is bij de douche. Alleen ’s morgen heel vroeg kun je een warme douche nemen, maar dan sta je wel in de rij.

Zondag 2 augustus
Een prachtige wandeling naar Pravciká brána (stenen brug) bij Hrensko met mooi uitzicht en we drinken er wat op een terrasje, lekker rustig met mooi uitzicht.

Maandag 3 augustus
We rijden naar Terezin, deze plaats uit de Tweede W.O. bekend als Theresiënstadt met het bijbehorende concentratiekamp. We vinden een plek op de kleine camping ‘Autokempink Eden’ midden in het stadje. We brengen een bezoek aan het voormalig concentratiekamp en het museum. Heel erg indrukwekkend.

Dinsdag 4 augustus
Omdat het erg warm is gaan we op de fiets naar het openluchtbad in het nabij gelegen Litomerice.
We blijven nog een nacht op Autokempink Eden in Terezin.

Woensdag 5 augustus
We vervolgen onze reis en rijden naar Jicín waar ons installeren op “camping dolce vita trutnov.
Op deze camping was een klein zwembad geplaatst, maar door de reinigingsmiddelen die in het water zaten kregen de blonde kinderen op de camping een groene gloed over het haar, waardoor sommige ouders besloten om het haar van hun kind dan maar af te knippen.
We bekijken het mooie plaatsje en gaan er lekker uit eten.

Donderdag 6 augustus
Vandaag gaan we wandelen in het mooie ‘Boheems paradijs’.
We zien hier steeds kleine vliegtuigjes overvliegen, die rondvluchten blijken te maken boven het Boheems paradijs. Herman wil dit graag een keer doen, maar Eugeni ziet het niet zo zitten, maar we gaan onder het nom van “als we gaan dan gaan we met zijn allen”. Eugeni wilde niet met de jongste op de camping blijven toekijken.

Vrijdag 7 augustus
We besluiten vandaag een rondvlucht te gaan maken in zo’n vliegtuigje als we hier steeds over zagen vliegen. 
Het ‘vliegveld’ is hier niet ver vandaan en we gaan er op de fiets heen. Het vliegtuig ziet er oud uit en ook de piloot ziet er niet al te fris uit. Niet erg bemoedigend voor Eugeni. We zijn in totaal met zo’n acht personen die de rondvlucht willen doen. veel meer kunnen er ook niet in.
We vertrekken vanaf het weiland waar het vliegtuig staat en hobbelen over het veld waarbij, als we opstijgen, de deur pas dicht wordt gedaan!
Het was wel een erg mooie rondvlucht boven het natuurgebied maar de video die we er na de vlucht van zouden krijgen bleek mislukt te zijn. Gelukkig kwamen we wel weer heelhuids terug. Een hele ervaring was het wel, heel wat anders dan de vliegtuigen waarmee ik in mijn jeugd op vakantie ging.

Zaterdag 8 augustus
We bezoeken kasteel Waldstein en het erg mooie natuurgebied Hruboskalko.
Hruboskalsko is één van de bekendste rotssteden en is vooral bekend om de imposante rotstorens waarvan enkele een hoogte van 55 m bereiken. Karakteristiek zijn ook de diepe rotskloven.
Hruboskalsko bestaat uit 3 grotere gebieden: Dračí skály (rotsen), Zámecká rokle (kloof) en de rotsformaties Kapelník, Maják en Údolíčka. Vanwege de weinig weerbestande zandstenen en door de werking van verschillende invloeden hebben de rotsen veel diverse vormen en gestalten gekregen. 

Zondag 9 augustus
Geluierd in en om de camping,

Maandag 10 augustus
We overnachten op camping ‘Dolce Vita’ bij Trutnov.

Dinsdag 11 augustus
Luieren en zwemmen bij camping ‘Dolce Vita’ bij Trutnov.

Woensdag 12 augustus
We wandelen in het Reuzenbergte naar de symbolische bron van de rivier de Elbe en nemen naderhand de bus terug naar de parkeerplaats.
Overnachting op camping ‘Dolce Vita’ bij Trutnov.

Donderdag 13 augustus
Weer een relax- en zwemdag op camping ‘Dolce Vita’ bij Trutnov.

Vrijdag 14 augustus
We rijden verder naar het plaatsje Kutna Hora, waar we de bottenkapel bezoeken, een merkwaardige kapel. Het toeval wilde dat toen we hier in een restaurant iets gingen eten, we daar mensen ontmoetten die vorig jaar op een camping bij Bodensee tegenover ons stonden, bijzonder was het wel.
Overnachten doen we op ‘Autocamp Transit’, waar we een plekje hebben in, wat veel leek op, een boomgaard.

Zaterdag 15 augustus
Verder naar Tábor waar we het plaatsje bekijken en de oude toren beklimmen.
Overnachting op ‘Autocamping Knizeci/Rybnik’.

Zondag 16 augustus
We komen langs het  kleine stationnetje Kubova Hut en maken mooie wandelingen.

Maandag 17 augustus
Vandaag gaan we wandelen langs het oerbos bij Boubin met erg oude en mooie bomen.

Dinsdag 18 augustus
We wandelen naar de ruïne boven Kidyne.

Woensdag 19 augustus

Donderdag 20 augustus
Overnachting op ‘Autocamping Koyw….’ Mayoina. (?)
We zwemmen in het plaatselijk openluchtbad.

Vrijdag 21 augustus
Vandaag rijden we naar Teplá. We overnachten hier op een nabijgelegen camping en brengen een bezoek aan het mooi klooster met de prachtige bibliotheek waar we niet op eigen schoenen, maar op gekregen sloffen moesten lopen om de mooie en oorspronkelijke houten vloer te beschermen. 

Zaterdag 22 augustus
We vervolgen onze weg richting Nederland.