LAW 15: Westerborkpad

Bron: Wandelnet.nl

Het Westerborkpad is een wandel- en bezinningsroute van Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) en Wandelnet in samenwerking met Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De route loopt van de Hollandsche Schouwburg (tijdens de oorlog een verzamelplaats voor Joden in Amsterdam) naar het voormalig kamp Westerbork.
Het Westerborkpad is totaal 336 kilometer. Je wandelt niet alleen langs de spoorlijn, maar ziet er ook historische sporen en gedenkplaatsen. Onderweg vind je ruim 60 historische locaties zoals onderduikadressen,
                                                      werkkampen en synagogen.

De initiatiefnemer van het Westerborkpad is Jan Dokter. In 2005 werd Jan Dokter uit Hoorn 70 jaar. Hij schreef in oktober van dat jaar: ‘Waarom wil ik 60 jaar na het vreselijk gebeuren met mijn eigen ogen de plaats zien vanwaar mijn familie is gedeporteerd naar vernietigingskampen?
Ter nagedachtenis aan mijn familieleden liep ik de route van de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam naar kamp Westerbork in Hooghalen. Dat was de inspiratiebron van het projectteam om van het Westerborkpad een heel bijzonder pad te maken’. Januari 2012 nam een groep geoefende wandelaars het Westerborkpad officieel in gebruik.
Bron: Wandelnet.nl

 

 

22-10-2019   Etappe 19   Hattem-Zwolle gelopen 22 oktober 2019

 

 

 

23-06-2019   Etappe 20   Zwolle-Lichtmis is de eerst gelopen etappe op 23 juni 2019