Streekpad: Twentepad

Het Twentepad biedt wandelaars een goed beeld van de gevarieerdheid van de Twentse noordoosthoek: havezaten en landgoederen als Singraven en huneborg en natuurgebieden zoals het Springendal en de Dinkel. Maar ook het ’industriële’ verleden van Twente, waaronder de watermolens van Bels en Frans.  (bron: Wandelnet)

 De foto’s zijn aanklikbaar voor een groter formaat.

Zondag 4 april 2021
We vervolgen vandaag onze route van het Noaberpad met het begin van etappe 11 van de Duitse grens tot Groot Agerlo (onder Ootmarsum), het blijkt dat we vanaf hier de etappe van het Noaberpad tot in Ootmarsum gelijk loopt met een deel van de 2e etappe van het streekpad Twentepad, dat begin hebben we nu dus al gemaakt.

Het deel etappe 2 van het Twentepad dat we nu tegelijkertijd lopen is van het Springendal tot Ootmarsum en start eigenlijk in Tubbergen. Dat eerste deel zullen we nog wel een andere keer lopen, bijvoorbeeld aan het eind van het Twentepad. Dit streekpad is eigenlijk een grote rondwandeling van ± 95 km verdeeld over 5 etappes.

We hervatten de route van ons eigenlijke doel het Noaberpad bij de Duitse grens, maar omdat we ook weer op tijd thuis willen zijn, lopen we alleen het eerste deel tot Groot Agerlo. De fietsen laten we achter tegenover het Grand café in Groot Agerlo waarna we naar de Duits grens rijden om daar een parkeerplaats voor de auto te vinden. We komen uit op een grote parkeerplaats bij Springendal en zuiden van Paardenslenkte, waar vandaan ook veel wandelroutes beginnen.

 

We komen door het Springendal en het Dal van de Mosbeek, een prachtig bosrijk gebied waar we ook een geocache vinden, een multi.

 

De multi ‘Het donkerste plekje van Overijssel’, die brengt ons naar een bankje met hetzelfde opschrift en daarbij een beeldje, van een zittende, schrijvende man, dat Willem van der Velden gemaakt heeft ter gedachtenis aan Victor Westhoff (1916-2001), bioloog, vooral bekend door zijn bijdragen aan de vegetatiekunde en de natuurbescherming.

Het Springendal is een erg mooi natuurgebied, waar op drie plaatsen bronwater ontspringt dat de Mosbeek voedt. Die plaatsen zijn te herkennen aan de bosmeertjes waarvan het Noaberpad/Twentepad er één passeert.

     

Het is een glooiend gebied en dat maakt dat het, voor ons, wat buitenlands aandoet. We lopen het bos uit richting Ootmarsum.

     

 

Ootmarsum blijkt een leuk plaatsje om te bezoeken met een mooi oud centrum waar we veel beelden tegenkomen van een kunstroute.
We lopen door het centrum en op de Markt genieten we van een coffee-to-go.

 

     

                                 

In het centrum van Ootmarsum, bij de watermolen, scheiden de beide paden zich en volgen we nu het Noaberpad verder. Een andere keer kunnen we in Ootmarsum de route van het Twentepad weer oppakken.