Vrijdag 22 november 2019
Rond de middag breek de zon door en we gaan vanmiddag toch nog even aan de wandel. Het wordt een geocache-wandeling, we lopen de multi Landgoed de Sprengenberg bij Haarle.
Een wandeling door een zeer afwisselend landschap van bos en heide, met prachtige vergezichten en bomenlanen.
Vanaf de parkeerplaats komen we bij Erve De Pas met herberg, informatieschuur van Natuurmonumenten en startpunt voor een van de vele wandel- en fietstochten op de Sprengenberg.
Wij slaan linksaf naar de Sprengenbergweg, dit deel van de Sprengenberg is ooit aangelegd als landgoed. De lange bomenlanen zijn daar nog het bewijs van. Deze laan leidt rechtstreeks naar de Palthetoren.
Het oorspronkelijke jachtslot is de 8-kantige koepel uit 1898. De toren werd in 1903 ook door Van Wulfften Palthe gebouwd en diende als een sterrenobservatorium. Destijds was er nog maar weinig bos in de wijde omgeving; het was merendeels heide. Vandaar ook dat de windvaan een korhaan is. Later werd het complex verder uitgebouwd tot de huidige grootte.
Ten westen van de Van Heekweg laat Natuurmonumenten Schotse hooglanders in het bos grazen. Met hun gegraas zorgen de runderen ervoor dat de grasgroei tussen de bomen en op de tussenliggende oude bouw- en graslandjes beperkt blijft. Andere planten, waaronder heidestruikjes, krijgen daardoor meer kans.
Vanaf de rand van het bos hebben we een prachtig zicht over de heide, die zich uitstrekt over de eigenlijke heuvel de Sprengenberg en doorloopt over de Haarlerberg en een flank van de Holterberg. Dit grote heidegebied op de Sallandse Heuvelrug is de laatste plek in Nederland waar het korhoen voor zou komen.
We lopen nog een extra rondje naar de traditionele cache Uitzichtpunt Palthetoren om daarna onze route weer op te pakken. Een kilometer of twee verder komen we langs een klein huisje. De eerste bewoners van de Palthetoren gebruikten aan het begin van de 20ste eeuw dit huisje als badhuisje: hier werd de badkleding aangetrokken om daarna via een trapje in de vijver uit te komen. De diepte voor het huisje was destijds de zwemvijver. Het badhuisje werd vanaf ongeveer 1955 einddoel voor een schoolreisje van de kleuters uit Haarle.
Het laatste stuk gaat de wandeling door de prachtige brede bomenlaan met daaronder rhododendrons, wat moet dit een mooi gezicht zijn als de rhododendrons in bloei staan!
Het is al bijna donker als we uiteindelijk de cache vinden en terugkeren naar de auto.
Het was een mooie wandeling van in totaal 10 km.
Geef een reactie