Zondag 18 oktober 2020
In de loop van de ochtend op pad om niet in de middagdrukte terecht te komen. We kiezen vandaag voor het klompenpad het Schaverenspad, een rondje van 10 km. We hebben er weer heerlijk wandelweer bij en zelfs zo nu en dan zon. De afgelopen week hebben we vaak gewandeld waarbij we bijna niemand tegenkwamen, heerlijk!
De foto’s zijn aanklikbaar voor een groter formaat.
Volgen de beschrijving wandelen we over de Emsterenk, langs weilanden en akkers, door bossen en landgoederen in het prachtige buitengebied van Emst. Ontdekken we het gevarieerde cultuurlandschap van Emst, de bedrijvigheid op de agrarische percelen van de Emsterenk en de rust van het uitgestrekte bosgebied.
We parkeren de auto op de aangegeven plek en net als we willen gaan lopen komen er 2 dames aan die ook hetzelfde pad blijken te gaan lopen en even later ook dezelfde richting lopen als wij. Dat is jammer want de dames zijn heel gezellig met elkaar aan de klets en hebben geen zachte stem. We lopen stevig door om een voorsprong te krijgen, maar we missen een bordje en moeten een stukje terug, waarna we weer gelijk met de dames lopen.
Iets verder staat een bankje en daar gaan we zitten om de dames een voorsprong te geven. Het blijkt op dit stuk van de route niet zo rustig als we verwacht hadden, er komen meerdere stellen en gezinnen voorbij.
Als het dan na een tijdje wat rustiger lijkt te zijn, lopen we weer verder en vervolgen de route, het is een mooie afwisselende wandeling.
Dit meertje heet ’t Rengel en rechts ervan in het bos is een wal, een greppel en weer een wal. Dit noemt men een landweer, het is een verdedigingswerk uit de late Middeleeuwen waarmee de toegang tot de voorde werd afgesloten.
De naam Schaversen is waarschijnlijk een verbastering van het woord schaap-voorde. Het meertje werd ook gebruikt als schapenwasplaats, om na het wassen de schapen makkelijker te kunnen scheren.
Bij Schaversen lag een doorwaardbare plaats (voorde) in het beekmoeras. Om het gebied rond Emst te beschermen werd tussen vermoedelijk tussen de 14e en de 17e eeuw een landweer aangelegd. De landweer van ongeveer 700 meter vormde een verbinding tussen twee moerassige gebieden en was zo de enige en goed te verdedigen doorgang.
We vervolgen onze wandeling en komen door het bosje Wildlust
We lopen het bosje Wildlust uit en lopen verder over Landgoed ’t Hanendorp, vanaf 1913 eigendom van de familie Pannekoek, heide werd hier ooit landbouwgrond, maar vanaf 2004 is de klok teruggedraaid. Landbouwgrond werd weer heide en bloemrijk grasland met waterpoelen. Een mooi stukje natuur dat we herkennen van een geocachewandeling, een multi, die we hier eens gelopen hebben.
Het is een mooie route waarbij we onderweg ook nog langs twee geocaches kwamen en ook gevonden hebben.
Uiteindelijk hebben we 10,3 km op de teller staan.
Geef een reactie