Wat is Sarcoïdose?
Sarcoïdose is een zeldzame ziekte waarbij, door onbekende oorzaak, ontstekingen ontstaan. Bij zo’n ontsteking hopen witte bloedcellen zich op. Deze ophopingen heten granulomen. De ontstekingen kunnen vrijwel overal in het lichaam voorkomen. De meest voorkomende klacht is vermoeidheid, dit ervaren veel mensen met sarcoïdose als de voornaamste beperking.
Er is geen medicijn dat sarcoïdose kan genezen, de medicatie die eventueel voorgeschreven wordt is gericht op het onderdrukken van de ontstekingen.
Eenvoudiger uitgelegd op Mijn Gezondheidsgids:
“Sarcoïdose is een legertje sloophamers in je lijf, dat het dagelijks leven dusdanig verziekt dat je niet meer mee kunt doen in het ‘echte’ leven. Maar omdat het onzichtbaar is voor de buitenwereld is het bijna niet uit te leggen. Het gooit letterlijk alles overhoop, zowel lichamelijk als emotioneel, want het trekt alle energie uit je lijf. Sarcoïdose is een systeemaandoening (net zoiets als een auto-immuunziekte), waarbij je eigen afweersysteem in verweer komt tegen vermeende kwaadaardige cellen. Dat dit lichaamseigen cellen zijn ziet het immuunsysteem niet.
Wat er dan gebeurt is nogal technisch; de witte bloedcellen die worden weggestuurd hebben niets te doen bij aankomst, en sterven af. Zij klonteren samen en vormen daarbij zogenaamde granulomen, wat weer kan leiden tot littekenweefsel. Dit proces kan overal in het lichaam voorkomen, en sarcoïdose komt in meerdere varianten. Het komt het meest in longen en ogen voor, maar ieder orgaan kan worden aangetast. Daarnaast is er de neurologische variant, die in je centrale zenuwstelsel tekeergaat, waarbij de hersenen ook niet worden gespaard. Dat is sarcoïdose in vogelvlucht; alle details vind je op de website van de Sarcoïdose Belangenvereniging Nederland.
Bron: https://www.mijngezondheidsgids.nl/hematologie/bloedziekte/sarcoidose-gooit-letterlijk-alles-overhoop-2
Geschiedenis:
Nog voor het eind van de negentiende eeuw waren er twee andere dermatologen die publiceerden over huidafwijkingen bij sarcoïdose. Dat waren Ernest Besnier en Caesar Boeck. Lange tijd heeft de ziekte daarom Besnier-Boeck geheten. Deze naam komen we ook nog wel tegen. In 1914 constateerde oogarts Jörgen Schaumann dat Besnier Boeck een aandoening is waarbij meerdere organen betrokken zijn. In sommige publicaties die daarop volgden werd de aandoening aangeduid als Besnier-Boeck-Schaumann.
Inmiddels is de naam Besnier-Boeck vervangen door ‘sarcoïdose’.
Op de website www.sarcoidose.nl is meer informatie hierover te vinden.