Een mooie zin van Goethe die we tijdens een wandeling op het Pieterpad tegenkwamen:
Nur wo man zu Fuß war, war man wirklich.
Door het geocachen zijn we meer en gerichter gaan wandelen door het lopen van bijvoorbeeld een leuke multi.
We hoorden om ons heen steeds meer mensen praten over het Pieterpad en andere Lange-Afstand-Wandelingen (LAW). Dit begon ook ons toch steeds leuker te lijken en in het voorjaar van 2015 zijn we begonnen met het Pieterpad en lopen we zo nu en dan een etappe. In februari 2020 hebben we het pad afgerond.
De LAW’s
LAW is een afkorting voor Lange-Afstand-Wandelpad . De LAW’s zijn de hoofdroutes in Nederland, dit zijn de routes die aangegeven worden met een wit-rode markering. Er zijn er 23 van, die samen een netwerk vormen van ca. 7500 km wandelpad. De bekendste van alle LAW’s is het Pieterpad. Kenmerk van een LAW is dat het een route is van minstens 150 km, die loopt van A naar B, die meerdere provincies bestrijkt en in twee richtingen bewegwijzerd is met een wit-rode markering. (Bron Wandelnet.nl)
Het Pieterpad LAW-9
Is sinds de opening in 1983 de meest populaire LAW. Het in totaal 492 km lange pad voert tussen het uiterste noorden en het verste zuidpunt.
Het eerste deel begint aan de Groninger Waddenkust en gaat via het terpenlandschap naar de stad Groningen. De Hondsrug brengt de wandelaar op het Drents Plateau met heidevelden, hunebedden, esdorpen en het dal van de Drentse Aa. Na de voormalige hoogvenen rond Coevorden volgt de route een stuk van de Overijsselse Vecht. Wandelend door bossen en over de heide van de Sallandse Heuvelrug wordt de Graafschap bereikt.
Het tweede deel van de route Pieterburen-Pietersberg loopt 257km van Vorden in de Achterhoek naar Maastricht. Na het nuchtere Noorden ontdek je het Bourgondische Zuiden. Loop langs Kasteel Vorden, Hoog Elten, de Duivelsberg, de Mookerheide, de Maasheggen, de steilrand van Nederland en door het Krijtland. Zwervend langs kapelletjes en knuppelpaden, boswegen en beekpaden eindigt de route nu op het hoogste balkon van Nederland. Dit uitkijkplatform in de ENCI-groeve, midden in nieuwe natuur, kan weer het startpunt zijn voor nieuwe tochten, mogelijk helemaal naar Marseille.
Al onze dagverslagen over het Pieterpad staan hier.
Het Trekvogelpad LAW-2
Wordt ook wel ‘Pieterpad-Overdwars’ genoemd en is een van de langste natuurpaden van Nederland!
Het loopt van Bergen aan Zee dwars door Midden-Nederland naar Usselo vlakbij de Duitse grens en is ongeveer 400 kilometer lang. Een must voor ornithologen want het Trekvogelpad loopt langs veel vogelnatuurgebieden. De Noord-Hollandse veenweiden, de Utrechtse Heuvelrug, de zandverstuivingen op de Veluwe en de Achterhoek: het Trekvogelpad laat het u allemaal zien.
Bekijk ook ons verslag.
Het Westerborkpad LAW-15
Het Westerborkpad is een wandel- en bezinningsroute van Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) en Wandelnet in samenwerking met Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De route loopt van de Hollandsche Schouwburg (tijdens de oorlog een verzamelplaats voor Joden in Amsterdam) naar het voormalig kamp Westerbork.
Het Westerborkpad is totaal 336 kilometer. Je wandelt niet alleen langs de spoorlijn, maar ziet er ook historische sporen en gedenkplaatsen. Onderweg vind je ruim 60 historische locaties zoals onderduikadressen, werkkampen en synagogen. Lees hier mijn verslag.
Maarten van Rossumpad LAW-4
Het Maarten van Rossumpad is vernoemd naar de 16e-eeuwse legeraanvoerder in dienst van de Hertog van Gelre, het gebied waar het pad doorheen loopt. Een mooi stukje Nederland tussen Ommen en Den Bosch, dat door Marsman zo treffend is beschreven in zijn gedicht ?Denkend aan Holland?. U zult tijdens uw wandeling ontdekken dat al zijn waarnemingen nog steeds kloppen. Nederland heeft meer groen dan u denkt. Het Maarten van Rossumpad is daarvan het beste bewijs. En onderweg kunt u op verschillende punten een ander Lange-Afstand-Wandelpad inslaan. Lees hier mijn verslag.
Overijssels Havezatepad LAW-12
Een havezate is een versterkte burcht of hoeve. In de 17e eeuw was het bezit van een havezate voorwaarde voor het ridderschap. Ze zijn goed bewaard gebleven want als u gaat wandelen over het Havezatenpad komt u veel van deze landgoederen tegen. Prachtig aangelegd en met liefde onderhouden. Overijssel draagt dan ook met recht de titel ‘Tuin van Nederland’. Onderweg passeert u glanzende rivieren, glooiende heuvels met bolle essen, maar ook zompige veenmoerassen en gele hooilanden met houtwallen en singels. De vele historische stadjes en dorpen maken een wandeling over het Havezatenpad tot een prachtige verkenningstocht. Lees hier mijn verslag.
Zuiderzeepad LAW-8
Het Zuiderzeepad is een lange-afstand-wandelpad rond het IJsselmeer met een lengte van 492 kilometer. Het pad is in beide richtingen met wit-rode tekens gemarkeerd en in een gidsje beschreven.
Nederland is een echt waterland. Wandelen op het Zuiderzeepad (LAW 8) betekent kilometers genieten van prachtige uitzichten op het IJsselmeer, monumentale (Hanze)stadjes als Enkhuizen en Kampen en lopen over speciaal voor de wandelaar opengestelde dijken. Lees hier ons verslag.
Noaberpad LAW-10
Wandelen van de Dollard naar de Rijn langs de Nederlands-Duitse grens is een ontdekkingstocht naar overeenkomsten en verschillen tussen twee ‘naobers’. Het Noaberpad voert langs vestingstadjes in Groningen, grafheuvels in Bentheim, beekdalen in Twente en oude stadjes in Münsterland.
Het Noaberpad loopt van Bad Nieuweschans naar Kleve (D) en is 432 km lang. De verslagen van de etappes die we gelopen hebben lees je hier.
Klompenpaden
Op klompenpaden.nl vind je de mooiste wandelroutes over boerenland in de provincies Utrecht en Gelderland.
Geniet tijdens je wandeling van de rust, kleinschaligheid en de combinatie van cultuur en natuur. Alle wandelingen kun je zowel vinden op de overzichtskaart, op naam of op lengte. Ieder Klompenpad heeft een eigen pagina met een fotoreeks die een indruk geeft van het landschap waar je doorheen wandelt. Daarnaast staat er een kaartje met de route die je eenvoudig kunt printen.
De gemaakte wandelingen over klompenpaden vind je onder de tab klompenpaden
Roots Natuurpad
Het Roots Natuurpad is een langeafstandspad van 459 km lang. Het voert je in 32 trajecten van de rand van de provincie Groningen (Delfzijl) naar de grens van Noord-Brabant met België, zoveel mogelijk over onverharde paden.
Uniek aan deze route is dat het asfalt zoveel mogelijk vermeden wordt; maar liefst 70% van de route gaat over onverharde paden, zoals bos-, schelpen- en boerenpaden, zandweggetjes en vlonderpaden. Precies die paden die je stap vertragen zodat je nog meer kunt genieten van de natuur om je heen.
Het Roots Natuurpad doorkruist 5 provincies en 3 nationale parken. De 32 dag-etappes, die ook afzonderlijk gelopen kunnen worden, variëren in lengte van 7,8 tot 28,4 km. Ons verslag lees je hier.
Streekpaden
Streekpaden zijn wandelroutes die ook uit meerdere etappes bestaan. Anders dan de LAW’s zijn het over het algemeen rondwandelingen en ze blijven binnen een streek of provincie. Streekpaden worden aangegeven met geel-rode markeringen. De streekpaden variëren in lengte van 80 km (Texelpad) tot 260 km (Drenthepad). Er zijn er in totaal 18. We hebben inmiddels een klein stukje van het Twentepad gelopen, zie Streekpad Twentepad.