LAW is een afkorting voor Lange-Afstand-Wandelpad . De LAW’s zijn de hoofdroutes in Nederland, dit zijn de routes die aangegeven worden met een wit-rode markering. Er zijn er 23 van, die samen een netwerk vormen van ca. 7500 km wandelpad. De bekendste van alle LAW’s is het Pieterpad. Kenmerk van een LAW is dat het een route is van minstens 150 km, die loopt van A naar B, die meerdere provincies bestrijkt en in twee richtingen bewegwijzerd is met een wit-rode markering. (Bron Wandelnet.nl)
Het Trekvogelpad (LAW-2), ook wel ‘Pieterpad-Overdwars’ genoemd en is het langste natuurpad van Nederland!
Het loopt van Bergen aan Zee dwars door Midden-Nederland naar Usselo vlakbij de Duitse grens en is ongeveer 400 kilometer lang. Een must voor ornithologen want het Trekvogelpad loopt langs veel vogelnatuurgebieden. De Noord-Hollandse veenweiden, de Utrechtse Heuvelrug, de zandverstuivingen op de Veluwe en de Achterhoek: het Trekvogelpad laat het u allemaal zien.
Lees hier ons verslag.
Het Maarten van Rossumpad (LAW-4)
De interessante sporen die krijgsheer Maarten van Rossum heeft achtergelaten zijn aaneengeregen tot een Lange Afstands Wandelroute van 358 km lang. De route loopt vanuit Den Bosch door de Betuwse uiterwaarden langs Maas en Waal. Via de Bommeler- en Tielerwaard door de bosrijke en heuvelachtige Veluwe naar het gevarieerde Salland en de vallei van de Vecht. Het pad eindigt in de Overijsselse veengebieden en het Drentse esdorpenlandschap. Deze prachtige route geeft een zeer gevarieerd beeld van het Nederlandse landschap dankzij de rijkdom aan vele natuurgebieden.
Lees hier het verslag.
Zuiderzeepad (LAW-8)
Het Zuiderzeepad is een lange-afstand-wandelpad rond het IJsselmeer met een lengte van 492 kilometer. Het pad is in beide richtingen met wit-rode tekens gemarkeerd en in een gidsje beschreven.
Lees hier ons verslag.
Het Pieterpad (LAW-9) is sinds de opening in 1983 de meest populaire LAW. Het in totaal 492 km lange pad voert tussen het uiterste noorden en het verste zuidpunt.
Het eerste deel begint aan de Groninger Waddenkust en gaat via het terpenlandschap naar de stad Groningen. De Hondsrug brengt de wandelaar op het Drents Plateau met heidevelden, hunebedden, esdorpen en het dal van de Drentse Aa. Na de voormalige hoogvenen rond Coevorden volgt de route een stuk van de Overijsselse Vecht. Wandelend door bossen en over de heide van de Sallandse Heuvelrug wordt de Graafschap bereikt.
Het tweede deel van de route Pieterburen-Pietersberg loopt 257km van Vorden in de Achterhoek naar Maastricht. Na het nuchtere Noorden ontdek je het Bourgondische Zuiden. Loop langs Kasteel Vorden, Hoog Elten, de Duivelsberg, de Mookerheide, de Maasheggen, de steilrand van Nederland en door het Krijtland. Zwervend langs kapelletjes en knuppelpaden, boswegen en beekpaden eindigt de route nu op het hoogste balkon van Nederland. Dit uitkijkplatform in de ENCI-groeve, midden in nieuwe natuur, kan weer het startpunt zijn voor nieuwe tochten, mogelijk helemaal naar Marseille.
Onze dagverslagen over het Pieterpad staan hier.
Noaberpad (LAW-10)
Wandelen van de Dollard naar de Rijn langs de Nederlands-Duitse grens is een ontdekkingstocht naar overeenkomsten en verschillen tussen twee ‘naobers’. Het Noaberpad voert langs vestingstadjes in Groningen, grafheuvels in Bentheim, beekdalen in Twente en oude stadjes in Münsterland.
Het Noaberpad loopt van Bad Nieuwschans naar Kleve (D) en is 432 km lang. Lees hier onze verslagen.
Overijssels Havezatepad (LAW-12)
Een havezate is een versterkte burcht of hoeve. In de 17e eeuw was het bezit van een havezate voorwaarde voor het ridderschap. Ze zijn goed bewaard gebleven want als u gaat wandelen over het Havezatepad komt u veel van deze landgoederen tegen. Prachtig aangelegd en met liefde onderhouden. Overijssel draagt dan ook met recht de titel ‘Tuin van Nederland’. Onderweg passeert u glanzende rivieren, glooiende heuvels met bolle essen, maar ook zompige veenmoerassen en gele hooilanden met houtwallen en singels. De vele historische stadjes en dorpen maken een wandeling over het Havezatepad tot een prachtige verkenningstocht.
Lees hier ons verslag.
Het Westerborkpad (LAW-15)
Het Westerborkpad is een wandel- en bezinningsroute van Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) en Wandelnet in samenwerking met Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De route loopt van de Hollandsche Schouwburg (tijdens de oorlog een verzamelplaats voor Joden in Amsterdam) naar het voormalig kamp Westerbork.
Het Westerborkpad is totaal 336 kilometer. Je wandelt niet alleen langs de spoorlijn, maar ziet er ook historische sporen en gedenkplaatsen. Onderweg vind je ruim 60 historische locaties zoals onderduikadressen, werkkampen en synagogen.
Lees hier onze verslagen.