Vrijdag 27 juli
Het was een wat onrustige nacht. Gisteravond roken we al een keer een brandlucht, maar daarna niet meer. Als we in bed liggen worden we wakker van een motorgeluid, zal wel van een bootje zijn dachten we.een half uur later hetzelfde en weer een half uur later nogmaals. Herman gaat toch eruit om te kijken war het is, het blijkt een tankauto van de brandweer te zijn die in het haventje van de camping water komt vullen. Dan zal er toch ergens in de buurt brand moeten zijn, geen fijn idee maar we slapen toch weer in.
Als we vanmorgen opstaan komt er net weer een tankauto aanrijden om water te vullen.
Wij ontbijten en pakken de boel weer in. Als we van de camping afrijden gaan we eerst nog naar een cache op een mooi plekje aan een ander meertje. De cache vinden we niet en we er volgen onze route vanaf de camping. Als we ongeveer 2 km van de camping af zijn zien we de brandweer staan en daar omheen veel water. Hier is dus brand geweest, toch wel akelig dichtbij.
We rijden naar het noorden en via kleine binnenwegen komen we weer in Zweden uit bij Töckfors. We doen er onze boodschappen en volgen dan een binnenweg naar de Noorse grens ten noorden van ons. We rijden een mooi rondje, doen wat caches onderweg en lunchen op de mooi rustig plekje. We hebben een keer een afslag niet genomen waardoor ons rondje wat groter werd dan bedoel.
Via Töckfors rijden we Noorwegen weer binnen en nu rijden we door naar via weg 125 richting Hemnes om in die omgeving naar een Noors event te gaan waar we ook blijven overnachten, Meet & Greet Halsnes.
Rond half vijf komen we aan op het eventterrein Friluftscenter Halsnes en we worden hartelijk verwelkomd door Jacco (Vechtdal) en Henk (Kiko58). We maken kennis met enkele Noren die er al zijn en gaan onze tent opzetten terwijl er al meer bezoekers binnenkomen en her en der een plekje zoeken voor tent, camper of gewoon de auto. Het is een keurig terrein met toiletgebouw, toiletten en wastafels met warm water, geen douches. In het gebouwtje/woonhuis dat erbij hoort bevindt zich een hal, een ruime volledig ingerichte keuken met 2 grote koelkasten, 2 kamers met banken en fauteuils. en boven zijn er nog slaapkamers. De vele stopcontacten worden dankbaar in gebruik genomen voor het opladen telefoons en het koel houden van koelboxen.
Het wordt een gezellig samenzijn waarbij we ook kennismaken met de echtgenote van Henk, Ranghir (als het zo geschreven wordt?) (alias Viking_Princess). Rangheer spreekt goed Nederlands doordat zijn 10 jaar in Nederland gewoond heeft.
GPS: N 59° 44.125 E 011° 38.360
Zaterdag 28 juli
We zijn vanmorgen weer op tijd op want om 8 uur worden de kano’s uitgedeeld en dan willen we ook klaar staan om te kunnen vertrekken. We hebben gisteravond al de lijst met nieuw uitgekomen caches gekregen die we met de kano kunnen gaan zoeken. We worden nu voorzien van een kano met peddels en natuurlijk zwemvesten. Alle Noren dragen hier een zwemvest, velen hebben hun eigen zwemvest mee.
Om 8.15 uur stappen we in de kano en gaan we op weg naar de eerste cache zo’n 2,5 km verderop en dat is tevens de kant waar van 12-14 uur het event gehouden wordt. Op dat eilandje ligt ook een cache, maar die slaan we even over en pakken we vanmiddag wel mee.
Als we op een breder stuk van het meer komen krijgen we behoorlijk tegenwind en dat valt tegen om tegen de wind en golfjes in te moeten peddelen.
Bij cache twee zijn er al mensen aan het zoeken en er vormt zich vanzelf een grotere groep van zoekende mensen. We laten deze cache maar even voor wat het is en gaan gezamenlijk verder naar de volgende.
Zo hebben we de volgende 10 caches samen gedaan en op de terugweg is er iemand die nummer 2 toch gevonden heeft en we varen er allemaal langs om die ook te kunnen loggen.
Dan varen we naar het eilandje waar het event gehouden wordt en daar loggen we ook de laatste cache voor vandaag.
Een kano met daarin iemand die nog nooit in een kano gevaren had heeft samen met iemand met slechts één arm gevaren en zij worden opgehaald door een andere kano. De man kreeg het ‘bijna alleen’ niet voor elkaar om nog weer tegen de wind in te varen en krijgt er nu iemand anders bij mee om hem te helpen. De man met slechts een arm mag mee terug varen met de andere boot.
Het was een zware tocht en ik wil na het event wel terug naar het kampeerterrein. Herman had nog wel verder gewild om de andere caches nog te doen, maar ik vond het wel genoeg. We hebben in totaal zo’n 12-15 km gevaren en we hebben beiden al pijn in de rug.
Terug op het kampeerterrein rusten we even wat uit en drinken wat en na praten wat met de mensen die aanwezig zijn. We maken eten en gaan daarna nog even zwemmen in het meer. Dan is het tijd voor koffie en… Tegen negen uur begint het te regenen, die bui was voor vanmiddag vier uur al verwacht. Het voordeel is hier dan we met zijn allen in het huis kunnen zitten tijdens de regenbui.
’s Nachts regent het ook nog een enkele keer en onweert het wat verder weg.
Zondag 29 juli
Als we opstaan is het droog en gaan we ontbijten en vervolgens de tent opruimen, daarna wandelen we nog naar een cache een kilometer verderop.
Dan wordt het tijd om afscheid te nemen en verder te reizen, eerder kwamen al anderen bij ons langs om afscheid te nemen en nu zijn wij aan de beurt. We hebben het enorm naar ons zin gehad en het kanoën was erg leuk.
Wij vervolgen onze weg richting het noordwesten, eerst Oslo voorbij. Deze omgeving is erg druk en pas een heel stuk verder naar het noorden wordt het wat rustiger. We zoeken onderweg wat caches, wandelen hier en daar en rijden uiteindelijk door naar camping Strandheim Hyttetun bij Leira.
Een leuke kleine camping waar we in 2002 ook geweest zijn, het is dat ik dat opgeschreven heb want we weten er niets meer van. We hebben een plek achter het toiletgebouw maar dat is prima. We staan daar alleen en hebben niemand die naast ons kan komen te staan. Een heerlijk rustig plekje met uitzicht over de camping.
We betalen hier NOK 260 en NOK 5 voor de douche. (± € 26,-)
GPS: N 60°57.833 E009°17.035
Maandag 30 juli
We willen hier nog een nachtje blijven dus we hoeven niet op te ruimen. We ontbijten rustig en zitten een tijdje voor de tent.
Dan begint het toch te kriebelen en gaan we op stap. We gaan vandaag de Panoramaveien rijden en was het vanmorgen op de camping al niet meer zo warm als gisteren, hierboven is het op een gegeven moment nog maar 12,5 graad en hebben we de onze korte broek maar verruild voor de lange broek. Dat was zeker tijdens de lunch op deze hoogte een stuk aangenamer. We kijken hier en daar even vinden een paar caches en vervolgen onze weg naar de camping. We doen nog wat boodschappen.
Terug op de camping gaan we eten maken en lekker voor de tent zitten. We zien hier twee visarenden boven de camping vliegen, een mooi gezicht.
Dinsdag 31 juli
We vertrekken vanochtend wat laat van de camping. We hebben het er nog over gehad om nog een nachtje te blijven, maar we pakken toch in en gaan verder.
We rijden de weg richting Hemsedal en zoeken onderweg nog wat geocaches. Vlak voor Gol zeggen we “We zouden hier zomaar Aloys en Femma ook tegen kunnen komen” en nog geen twee tellen later zien we hen in tegenovergestelde richting in de file staan. We sturen een appje dat we omkeren zodra de mogelijkheid zich voordoet.
Aloys en Femma zetten intussen water op voor de koffie en zo zitten we dan even later heel verrassend op een parkeerplaats samen aan de koffie. Na een uurtje gezellig bijgekletst te hebben gaan we allebei weer verder, wij naar het noordwesten en zij naar het noordoosten.
Wij vervolgen onze weg via Gol en Hemsedal en bij de Rjukandefossen gaan we naar de waterval kijken en de cache zoeken. De cache blijkt aan de andere kant van de kloof/de waterval te liggen en om daar bij te komen moeten we o er een enge hangbrug heen, nu zijn we afgelopen jaar over de Geyerley hangbrug geweest in Duitsland maar dit was wel een paar graadjes erger. Ik was blij dat Herman de cache vond zodat we snel terug konden voordat ik niet meer over de brug terug zou durven. Het is wel een mooie waterval.
Aan de weg naar Lærdalsorie slaan we af naar een kleine camping, camping Steinkleppe. Als we de tent op willen zetten zien we een donkere lucht boven ons, dat wordt opschieten. Net op tijd zijn we klaar en kunnen we onder het luifeltje zitten tot de onweersbui over is. Daarna maken we eten maar het blijft regenachtig de rest van de avond. Naar caches wandelen doen we maar niet meer vanavond. Hopelijk is het morgen weer beter weer. We betalen voor deze camping NOK 140, douche 10 kr./4 min. Het is een kleine eenvoudige camping met basic voorzieningen, maar wel schoon.
GPS: N 61°05.604 E 007°52.196
Woensdag 1 augustus
Als we vanmorgen wakker worden is het gelukkig weer droog en breekt de zon door. Het heeft gisteravond nog lang en hard doorgeregend, er stonden flinke plassen op het veld voor de tent. Nu is dat gelukkig allemaal weer weggezakt en kan alles weer droog worden.
We ontbijten weer, zoals we inmiddels al gewend zijn, in de korte broek en ruimen daarna de boel op. Dan gaan we alsnog de cache doen die we gisteravond hadden willen doen. We besluiten de weg langs de camping verder door te rijden in plaats van terug te rijden naar de doorgaande weg en daar krijgen we geen spijt van. Het blijkt een mooie historische route te zijn tot voorbij Borgund.
Bij Borgund bekijken we de tentoonstelling in het bezoekerscentrum en daarna bekijken we de oude houten staafkerk van Borgund. Het is werkelijk een prachtig exemplaar, gebouw rond 1150. We moesten hier wel twee prijzige entreetickets voor kopen (€ 18.80), maar we vonden het wel mooi.
Daarna gaan we de wandeling van de multi doen die hier ook ligt. Een mooie wandeling met een bijzondere mooi gemaakte cache. We vinden zo nog wat caches onderweg langs deze Kongevegen (Koningspad), een oude postweg. Een stuk verder komen we bij een parkeerplaats bij de kolkende rivier die zich hier door een smalle kloof perst, dit is altijd weer indrukwekkend om te zien. Mede door het geocachen komen we op deze weg, anders hadden we misschien net als de meeste mensen de doorgaande weg genomen door de tunnels en hadden we dit moois gemist. Het is vandaag ook heerlijk wandelweer.
We vervolgen de oude weg zo lang mogelijk, maar komen uiteindelijk toch uit op de doorgaande weg naar Lǽrdalsøry. In het plaatsje aangekomen doen we eerst onze dagelijkse boodschappen, we bekijken de camping hier, maar die vinden we er niet zo leuk uitzien. We houden hem in ons achterhoofd voor het geval we niets kunnen vinden. We vervolgen onze weg over de Auerlandsvegen, de oude weg over de bergen naar Auerlandsvangen. We hebben deze weg al vaak gereden en hebben er zelfs twee keer overnacht, maar het is nu wel erg druk geworden. Ook zijn er speciale parkeerplaatsen gemaakt van waaruit met kan gaan wandelen. De charme van deze oude weg gaat er zo wel vanaf. Tijdens de afdaling naar Auerlandsvangen moeten we zelf even wachten in een uitwijkhaventje omdat er een bus naar boven komt.
Aangekomen in Auerlandsvangen rijden we door naar camping Lunde, een paar km verderop aan de weg naar Hagafors. We vinden nog een ruime plek aan de rivier. Helaas wordt het in de loop van de avond steeds drukker op de camping en worden alle ‘gaatjes’ toch nog opgevuld.
Het lijkt verder wel een schone camping waarvoor we NOK 250 ofwel ongeveer 25 euro excl. douchemuntjes a 5 kronen per 4 minuten. Het nadeel is wel de weg die aan de andere kant van de rivier langs loopt, daar blijkt veel vrachtverkeer langs te rijden.
GPS: N 60°53.967 E 007°12.391
Donderdag 2 augustus
We zijn vanmorgen weer vroeg op, dat moet ook wel als je op zo’n volle camping met maar drie toiletten en 2 douches naar het toilet wilt en wilt kunnen douchen.
Als we klaar zijn en om een uur of 8 vertrekken staat er een rij mensen te wachten voor de douches.
We rijden eerst naar Flåm en kijken daar wat rond.
We zijn hier zo’n 20 jaar geleden voor het eerst geweest en hebben hier toen met de camper op de parkeerplaats overnacht. We werden toen ’s nachts wakker van lawaai, er bleek iemand met de auto in de rivier achter de parkeerplaats gereden te zijn. We zijn toen ook met het treintje, de Flåmnana, naar Myrdal gereden en zijn toen lopend teruggegaan, wat ons niet in dank afgenomen werd door onze kinderen. We zouden een klein stukje lopen maar het werd het hele stuk, de volle 24 kilometer.
Deze keer gaan we kijken naar de geocaches die hier liggen en vinden ze bijna allemaal. We doen er een boodschap en kijken toch weer met verbazing naar dat grote schip zo dicht bij de kade.
Dat blijft bijzonder om te zien, dat het er zo diep is dat zo’n groot cruiseschip direct aan de kade kan liggen.
Dan gaan we op weg naar Undredal, een dorpje zo’n 10 km van Flåm, waar we ook al eerder geweest zijn, maar waar we naar de camping willen kijken die daar is, voor een eventueel volgende keer, je weet maar nooit…
Het bijzondere aan het dorp Undredal is dat het dorp tot 1988 slecht per boot te bereiken was. Het dorpje heeft niet veel meer dan 100 inwoners en heel veel geiten. In het dorpje staat een staafkerkje waar plaats is voor 40 personen, naar men zegt het kleinste staafkerkje in Noorwegen dat nog steeds in gebruik is. Pas toen de tunnel in 1988 gereed was kwam er ook een weg naar het dorp. Tegenwoordig komen er veel toeristen met name vanuit Flåm.
Het is niet alleen een bijzonder klein dorp op een mooie plekje aan het fjord, er woont ook een geocacher.
We zoeken de beide caches die hier liggen, waarvan er één een multi is. Dat wil zeggen dat je daar meer, op verschillende punten, iets voor moet doen, meestal ook een wandeling. Het blijkt een erg leuke cache te zijn.
De andere cache vinden we bij het kerkje en dan is het al tijd voor de lunch die we hier gebruiken.
Daarna rijden we verder, via de lange tunnel van 24,5 km dit keer naar Lǽrdalsøry, niet meer bovenlangs omdat het vandaag helemaal bewolkt is en het zo nu en dan spettert wat het toch minder mooi maakt. Dan verder via de Fodnestunnel naar Fodnes om daar de ferry te nemen naar Manheller. Als we van de boot afrijden duiken we meteen weer de tunnel in richting Sogndalsfjøra, maar voor we daar zijn stoppen we bij Camping Kjørnes vlakbij het gelijknamige plaatsje waar we de tent opzetten op een mooi veld met bijna alleen maar tenten. De campers staan op een ander deel van de camping. Deze camping is, mede door de ligging, wel aan de prijs, maar we hebben dan ook een mooi uitzicht op het fjord en schoon en luxe sanitair.
We zetten de tent op en rijden dan nog even verder langs het fjord om een cache te doen. Na het eten gaat Herman zijn nieuwe hengel uitproberen en terwijl hij daar zit te vissen loopt er een hermelijntje om hem heen zo’n vijf minuten lang.
We betalen hier nu NOK 290. In 2008 zijn we hier ook geweest en toen was het slechts 190 kronen en was de douche even duur.
GPS: N61°13.000 E 007°07.417
Lees verder bij week 3. Wordt vervolgd…
Geef een reactie