Vrijdag 3 augustus
Vanmorgen tijdens het ontbijt heerlijk genoten van het uitzicht over het fjord. Als we klaar zijn, vertrekken we eerst richting Sogndalsfjøra om boodschappen te doen en gaan dan verder via weg 55 naar Skjolden. In Skjolden willen we een multi doen, een leuke wandeling door het centrum maar de cache vinden we niet. Wel komen we aardig nat terug bij de auto doordat het onderweg was gaan regenen en we hadden alleen een dun vest aan.
Van Skjolden rijden we de weg naar Urnes, we willen de waterval bekijken en het kleine kerkje van Urnes. Als we op de parkeerplaats voor de waterval aankomen begint het harder te regenen en eten we ons brood maar in de auto op. Daarna rijden we de weg weer terug want we hebben geen zin om in de regen omhoog te lopen naar de waterval.
We vervolgen de weg richting Lom en komen over de mooie Sognefjell. Het is wel herkenbaar van vorige keren dat we hier waren, maar het blijft fantastisch mooi! We zoeken onderweg hier en daar nog een cache, zo ook op een hoogte van 1434 meter en bij 10° en miezerige regen door de laaghangende bewolking. Daar heb ik de korte broek toch echt verwisseld voor de lange broek. Ik had nog hoop dat het ’s middags op zou klaren, maar het wordt met nu te gortig.
We vervolgen onze weg en richting Lom en kijken onderweg of we een leuke camping zien. In Lom aangekomen is daar een camping, maar die is al aardig vol en het is vreselijk druk in Lom. Ook hier zijn we al vaker geweest in rustiger tijden, dus we spoeden ons nu Lom uit. Wij houden niet van al die drukte en toeristische dingen.
We rijden verder richting Otta en komen tussen Fossbergsom en Garbo een kleine camping tegen waar bijna niets staat, wel zijn er al huisjes bezet. Het is nu droog en we hebben geen zin om verder te rijden dus we zetten hier de tent op en gaan morgen verder naar een zonniger oord.
Camping Øye is een kleine camping met schoon sanitair, een keukentje dat gebruikt mag worden en waar je eventueel binnen kunt zitten.
We betalen hier NOK 160 (16,75), douche is 5 kronen voor ± 3 minuten. We zetten de tent op en gaan eten maken. Het is gelukkig vanmiddag toch nog 18 graden geworden. De camping was heerlijk rustig, 5 hutten waren bezet en er stonden in totaal 2 campers en 2 tenten.
GPS: N. 61°51.061 E 008°42.511
Zaterdag 4 augustus
We vertrekken weer redelijk op tijd zoals meestal en om kwart over acht rijden we verder richting Otta. In Otta doen we boodschappen en dan rijden we verder richting Dombås. Een paar kilometer voorbij j Otta slaan we, ter hoogte van Sel, af naar Selsverket. Er staat een bordje dat een bezienswaardigheid aangeeft naar Kvitdskriuprestein en we zijn benieuwd wat dat mag zijn.
Het is wel een tolweg, maar we hoeven niet meer zoals eerder zelf op een envelop onze naam en ons kenteken te schrijven met de datum en dan geld in de envelop te doen en deze in de daarvoor bestemde brievenbus te doen. Nee, dat gaat tegenwoordig ook via een betaalautomaat met je bankpas of creditkaart. We betalen op deze modernere manier en de slagboom gaat voor ons open.
We rijden de weg, de Mysusetervegen anno 1870 helemaal af, maar komen dan in Mysuseter en dat was niet de bedoeling, dus we keren om en stoppen onderweg bij Kvitdskriuprestein.
Het is een wandeling de heuvel op, gaan ik dat wel doen? Voor mij de stokken mee en ik ga het proberen. Het pad blijkt mee te vallen en we komen uit bij een uitzichtpunt op een soort kalksteenformaties. Het doet ons aan de ‘hoodoos’ denken die we in Canada gezien hebben, maar dan zijn dit er maar een paar. Als we daar zijn beseffen we dat we hier al eerder geweest zijn, jaren geleden. Het is nog steeds bijzonder.
Terug bij de auto rijden we de tolweg weer af naar de doorgaande weg richtring Dovre. Onderweg gaan we brood eten op een rustige parkeerplaats, het is half twee als we gaan lunchen.
We rijden na de lunch verder en vinden onderweg nog wat caches. We komen diverse campings tegen waarvan de meesten redelijk vol staan.
Net voorbij Dovre zien we ook een erg drukke camping, camping Toftermo, en even daarna een heel rustige camping die er aardig uitziet.
Na nog wat caches te hebben gedaan besluiten we nog een keer naar die beide campings te kijken. Camping Toftemo vinden we veel te druk, de caravans staan al op het grasveldje naast de weg, en op camping Holum is nog steeds rustig, er staat een caravan en twee campers. Wij zetten er de tent op aan de waterkant en gaan dan nog verder rondkijken in de omgeving.
Voor de betaling komt er op camping Holum ’s avonds of ’s morgens iemand langs op de camping, voor de tent betalen we NOK 100 (± € 10,-), voor de douche hebben we wel 5 kronen muntjes nodig, maar dat is hier heel gebruikelijk. Alles zie er keurig schoon uit.
GPS: N 62°00.924 E 009°12.201
Zondag 5 augustus
Na wat regen vannacht is het vanmorgen gelukkig weer droog en breekt de zon weer door.
We rijden vanmorgen direct vanaf de camping naar Grimsdalen, de weg over of door Rondane naar Folldal. Het is een tolweg waar we ook hier weer met de bankpas kunnen betalen NOK 100 dit keer ( ± 10 euro).
Als we bij de slagboom aankomen staat er al een rijtje auto’s voor, een file voor de tolweg!
We dachten dat het zou komen doordat het zondag is en veel mensen eropuit trekken, maar we komen er later achter wat de oorzaak was.
We betalen en kunnen doorrijden, we slaan de weg in naar Haverdalssetra. Het is een doodlopende weg die steeds smaller wordt en als we denken het eind van de weg in het dal zien liggen keren we vast om. We hoeven niet naar beneden te rijden om daarna weer dat zelfde smalle stuk terug te moeten.Onderweg kwamen we langs het plekje waar we eerder al eens overnacht hebben met de tent, dat was ons nu te koud. Het is hier nu 7,5 gr. En er staat een harde gure wind. We zijn al blij dat we vanmorgen de lange broek al aangetrokken hebben in plaats van de korte broek. We trekken een vest aan en maken in dit gebied een korte wandeling, maar we zijn blij als we weer bij de auto zijn.
Terug op de ‘doorgaande’ route vervolgen we onze weg totdat er een file voor ons staat en er mensen staan met gele hesjes aan. We hadden al een bordje gezien met daarop de tekst: ‘Mart Mad Pundarvangen’, maar we hadden niet begrepen wat dat betekenen zou.
We vragen aan de mannen wat er aan de hand is en er blijkt een paar kilometer verderop, iets over de helft van deze route, een kleine markt te zijn en men parkeert hier de auto, nu begrijpen we ook waarom het zo druk op deze weg is en veel mensen zo’n haast hadden. Het is een soort regionale markt met veel handgemaakte spullen, drinken, hapjes en biologische groente, ook is er een orkestje met o.a. violisten dat voor de muzikale omlijsting zorgt en er kan paard gereden worden of men kan een ritje met een huifkar maken.
Als we er voorbij zijn zien we een parkeerplek die vrij komt en we parkeren de auto toch om er een kijkje te nemen. We trekken nu de jas aan en lopen terug naar het marktje. Veel handgemaakte sokken, kleedjes, mutsen e.d. antiek (gewoon oude rommel) te koop en kraampjes met etenswaren. Het is er behoorlijk druk en aangezien we nog geen brood gegeten hebben doen we hier maar een soort proeverij. We eten een soort gebakje en een broodje dat naar frikandel smaakte en een worst in een wrap. Het was niet goedkoop maar wel erg lekker.
We gaan weer verder, vinden onderweg nog een geocache en we maken nog een wandeling naar een cache bij een oude houten brug.
Bij Foldall vinden we de cache bij de schietbaan, dat blijft toch bijzonder dat je daar zo maar binnen kunt komen als er niemand is. De gebouwen zijn gewoon toegankelijk, maar er zijn uiteraard geen wapens.
We rijden verder richting Alvdal en gaan langzamerhand uitkijken naar een camping. We komen een kilometer of 5 voor Alvdal aan op Camping Gjelten Bru in Gjelten. Een kleine eenvoudige, maar schone camping aan de rivier. We betalen hier NOK 220 ,voor de douche 5 kr. Na het eten vinden we nog de cache vlakbij de camping.
GPS: N 62°07.889 E 010°34.035
Maandag 6 augustus
Vanmorgen schijnt de zon weer en is de wind gaan liggen, dat maakt het ondanks de slechts 15 graden toch een stuk aangenamer.
Als we de boel opgeruimd hebben rijden we een paar kilometer naar het zuiden. We wandelen daar naar een cache bij een mooie kloof, zonder cache zouden we hier nooit geweest zijn.
Daarna gaan we naar Noorwegens eerste zogenaamde minibieb. Wel heel mini was hij niet, een gebouwtje met kasten erin en er was zelfs verlichting in aangebracht die op zonne-energie werkt en aan de zijkant van het gebouwtje was een zonnepaneel aangebracht. Het was wel heel leuk om te zien en dat zomaar aan een onverharde weg.
Vervolgens gaan we boodschappen doen in Alvdal. We rijden verder naar Tilldal om daar twee mooie caches te doen, maar die vallen tegen. De een zou bij een museum ijn, wel de cache hebben we gevonden maar het museum was gesloten.
We vervolgen onze route via Tynset naar Røros. We wilden eigenlijk in deze omgeving op een camping, maar we vonden hier niets naar ons zin. We hadden verwacht dat aan de weg naar Zweden nog een paar campings zouden zijn, volgens onze routekaart, maar dat was er slechts eentje en dar was een wintercamping. Dat betekent huisjes met wat grindplekken voor campers of caravans. We rijden door naar Fallnäs in Zweden en daar is een kleine camping waar een paar campers staan, maar daar tussenin is nog een stukje met wat gras waar we de tent op kunnen zetten. We zetten de tent niet aan de kant van het meer omdat we dan weer de wind op de tent hebben staan.
Zo zijn we een dagje eerder in Zweden dan de bedoeling was. Ik had nog wel in Røros willen kijken, maar ach daar zijn we ook al vaker geweest en nu hebben we een plek en kunnen we lekker in de zon zitten. Na het eten wandelen we nog een eindje langs het meer en genieten dan van nog van de avondzon en de rendieren in het veld voor onze tent, een stuk of 15 waren er. We zien ze later op een veldje vooraan op de camping liggen.
We betalen hier op camping Fällnäss SEK 220 (± € 21,50) en voor de duche 10 kr /4 minuten. De camping ligt aan een meer maar is verder niet bijzonder. Het sanitair bevindt zich in de basement van een gebouw en oogt in eerste instantie wat gedateerd maar alles is keurig schoon. In het keukentje is ook afwasmiddel en -borstel beschikbaar.
We zitten nog tot 9 uur in de zon, maar als die dan ook verdwijnt wordt het snel erg koud. We gaan onder de luifel zitten, maar tegen half tien houden we het voor gezien. We gaan douchen en naar bed. Het is hier nu muisstil op het gezoem na van de camper naast ons. We staan hier als enige tent tussen zes campers.
GPS: N 62°35.527 E 012°11.197
Dinsdag 7 augustus
We vertrekken vanmorgen weer op tijd en we willen eerst enkele caches doen. Eerst een cache op de grens, die hebben we gisteren laten liggen, maar hij is niet ver hier vandaan dus die zoeken we nog even. Dan gaan we naar een cache bij een waterval niet ver van de camping, maar dat wilden we gisteravond niet meer doen. Een paar kilometer voorbij de camping vinden we de parkeerplaats waar de wandeling begint. Een mooie wandeling langs de waterval omhoog en onderweg vinden we de cache op een mooi plekje, maar het pad naar boven bestaat voor een deel uit trappen en wel 333 treden! Eenmaal boven hebben we een mooi uitzicht op de kabelbaan op de berg tegenover ons van het verderop gelegen Hamra.
Er blijkt nog een cache te liggen zo’n 500 meter verder, hemelsbreed. We wandelen dus nog even door naar de volgende en we hebben er geen spijt van. Wat een mooie omgeving is dit en wat een mooi stuk natuur. Het doorwandelen betekende ook dat we langs een andere weg weer naar beneden konden en niet die trappen weer af hoefden.
We wandelen terug naar de auto en rijden dan verder naar Funäsdalen om boodschappen te doen. Als we daar zijn zien we dat de kabelbaan in bedrijf is, dat hebben we al eens eerder gezien hier maar dan met koud en guur weer. Het is hier nu lekker weer en we besluiten om in te stappen en boven een kijkje te nemen. We stappen uit op ruim 900 meter hoogte en maken hier een wandeling, we lopen naar het hoogste punt 950 m.o.h. uiteraard voor het mooiste uitzicht.
Na een tijdje gaan we weer met de kabelbaan naar beneden en rijden we verder. Een paar kilometer bij Funäsdalen slaan we af naar een zogenaamde badplaats. Het zal er nu niet druk zijn dus dan kunnen wij daar mooi even zitten brood eten en onze verwachting klopt.
Na het brood eten rijden we via weg 311 verder richting Idre, maar bij Sörvattnett slaan we af naar Lofsdalen om de camping te bekijken. Het is weer zo’n echte wintersportcamping en we besluiten onze route naar Idre te vervolgen.
We rijden de mooie weg verder en komen langs een enkele lägerplats, maar we gaan daar niet staan ook al is er ruimte genoeg. Het si opvallend hoe rustig het hier is met kampeerders en met campers.
Op de lägerplats mag geen vuur gebruikt worden en dat weerhoudt ons en veel anderen ervan om er te gaan overnachten.
We rijden naar Idre en vinden nog ruim plek op Camping Näset we betalen hier SEK 200 (± € 21,50), douche 10 kr/4 minuten. We zien meteen het bordje staan geen vuur/ geen gas. We mogen hier ook nog niet buiten koken en we moeten dus gebruik maken van de keuken van de camping, gelukkig is die er wel.
GPS: N
Woensdag 8 augustus
Het wordt vandaag een andere dag dan anders en dat komt niet doordat het onze trouwdag is, onze 38e alweer, maar door de auto. Vanmorgen weer heerlijk in de zon kunnen ontbijten, het wordt een mooie dag.
We zijn op tijd uit Idre vertrokken en rijden naar Särna om daar boodschappen te doen, maar de winkel blijkt pas om negen uur open te gaan. We zijn te vroeg en om te wachten tot negen uur hebben we geen zin in dus we rijden verder. We bekijken vanaf de weg nog even de camping in Särna wat de uitvalbasis geweest is voor de brandweer tijdens de bosbranden hier, maar er is geen brandweer meer te zien er staan nu alleen maar campinggasten.
Voorbij Särna slaan we af naar Lillhärdal en daar voorbij vinden we een cache aan een gravelroad. Als we even later weer rijden blijkt na een kuil de uitlaat ineens heel veel lawaai te maken. Hij was al wat rumoeriger waardoor we dachten na de vakantie met de auto naar de garage te moeten. Maar nu maakt hij lawaai alsof we in een racemonster rijden en zo kunnen we niet tot na de vakantie doorrijden. We zijn 25 km voor Sveg en we gaan daar kijken of er een garage is die ons kan helpen.
De eerste zegt het onderdeel niet te hebben en verwijst ons naar een collega. Die heeft wel het onderdeel, maar ook hij heeft niet veel tijd. Hij denkt dat hij ons na drie uur kan helpen, eerder niet. We gaan voor de zekerheid maar vast naar de camping hier in Sveg. We vragen eerst een tentplaats, maar dan bedenken we dat als de auto niet gerepareerd wordt vandaag en de man er morgen mee verder moet, dat we dan veel van onze spullen uit de auto nodig hebben en dat past niet in de tent. We vragen dus om een hut en die is er nog wel. Een tweepersoons hut voor 60 euro i.p.v. 16 euro voor de tent, maar dan weten we in ieder geval zeker dat we onze spullen binnen kunnen zetten.
Op dit moment is het nog prachtig weer en 25 graden, maar een uurtje later begint het te regenen en zakt de temperatuur snel naar 18 graden.
We lopen naar de winkel om de hoek om inkopen te doen voor het avondeten en later vinden we beide geocaches die hier liggen. Tegen drie uur brengen we de auto weg en hij denkt genoeg tijd te hebben om de auto vandaag te kunnen maken. Om vijf uur belt hij ons op dat hij klaar is. We zijn blij dat we de auto weer op kunnen halen en rijdt hij weer zo rustig als het hoort.
Die hobbel in de weg is net de druppel geweest in de scheur die er al in zat en daar was hij nu helemaal doorgescheurd of gebroken.
We maken eten in de keurige en ruime keuken van de camping.
Camping Sveg, voor de tent hadden we SEK 160 betaald, douche en wifi inclusief.
GPS: N 62°01.938 E 014°21.827
Donderdag 9 augustus
Het was warm en benauwd vannacht in de hut, we zijn duidelijk alweer helemaal aan de tent gewend.
Vanochtend alles weer in de auto gepakt en de sleutel weer ingeleverd. Het was even een mooie oplossing, zeker met de regen van gistermiddag en gisteravond, maar vanavond slapen we weer buiten in de tent.
We rijden van Sveg richting Östersund, eerst een stuk via weg E45 om wat op te schieten, maar bij Brunflo gaan we verder via de ‘kleinere’ wegen, de gravelroads, via Singsjön en Rissna naar Stugon, waar we weg 87 verder rijden naar Hammarstrand. Onderweg hebben we aan een meer op een leuk plekje bij een oude houtzagerij brood gegeten. Als we verder rijden moeten plots afremmen omdat familie kraanvogel op de weg loopt. Verschrikt gaan ze aan de kant, maar een jong gaat de andere kant op dan de rest van het gezin en zo krijgen wij de tijd om ze te bekijken. Want met dat ene jong aan de andere kant van de weg kan ma kraanvogel er niet vandoor gaan, het bos in. Misschien stress voor de dieren, maar wij vonden het leuk om te aanschouwen.
Onderweg doen we ook nog wat geocaches en hoewel het nog vroeg is, gaan we hier een camping zoeken en dat wordt camping Hammarstrand.
Het is een kleine rustige camping aan de brede rivier (wij dachten dat het een meer was) en het openbare openluchtzwembad dat ’s avonds op 19 uur sluit. De campingeigenaren blijken nederlanders te zijn en geocachers, maar daar kwamen we de volgende ochtend pas achter.
We zetten de tent op en gaan dan nog een multi proberen te vinden, maar we vinden de cache niet.
Dan rijden we verder naar het 12 km verderop gelegen Döda Fallet een, door een menselijke fout, drooggevallen waterval in de rivier Indalsälven in de gemeente Ragunda.
Door een catastrofale vergissing werd de machtige waterval Storforsen drooggelegd. Het Ragundameer verdween en een enorme vloedgolf vaagde boerderijen, watermolens en alles wat op haar pad kwam weg.
Tot ieders verbazing is daarbij helemaal niemand verdronken.
Dat gebeurde allemaal binnen 4 uur tijd op een junidag in 1796. Het was allemaal de schuld van de energieke en opstandige Magnus Huss. Deze koopman uit Sundsvall, die ook wel “Vildhussen” (Wilde Huss) genoemd werd, probeerde een houtvlotkanaal te bouwen langs de Storforsen, maar zijn dammen braken opeens door.
Sinds die dramatische dag werd Storforsen omgedoopt tot Döda Fallet (de dode waterval), een waterval zonder water met wonderlijke door stromend water gevormde steenformaties. Rond de ‘waterval’ lopen wandelpaden en is er een tentoonstelling. De omgeving is op sommige plaatsen erg steil. (Bron: www.zweden.com)
We wandelen door het gebied van de waterval, het is toch wel een bijzonder gezicht. Dan wordt het tijd om terug te keren naar de camping en eten te maken. We mogen hier gelukkig weer op ons gasbrandertje koken, fijn. Camping Hammarstrand, een kleine, rustige en nette camping. We betalen hier SEK 220 incl. douche en er is hier een ruime, schone keuken.
GPS: N 63°07.247 E 016°20.632
Lees verder bij week 4, wordt vervolgd…
Martin potman
Leuk om jullie verslagen te lezen. Ook leerzaam.
Ik bem van plan om deze maand naar Boden te rijden in noord Zweden. En kan zo’n verhaal goed gebruiken om mij een beeld te vormen van zweden en noorwegen.
Ik heb ook een koningsstern?. Een aantal jaren geleden heb ik jullie site ook bezocht. Leuk dat et nog bestaat.