2018 vakantie Scandinavië week 1

We waren er nog niet helemaal uit waar we heen zouden gaan, wordt het Noorwegen of toch weer Finland. We gaan eerst maar richting Zweden en zien wel of we dan rechts of links gaan. Gezien het, door de aanhoudende droogte, grote aantal bosbranden in Zweden lijkt het ons verstandiger om die gebieden te mijden. We bespreken nooit iets, we hebben de tent bij ons.

Week 1

vrijdag 20 juli

Om half negen vertrekken we richting Glanerbrug voor eerst nog een verlaat ziekenbezoek, daarna (om 10.30 uur) rijden we via Losser naar het noorden en rijden Sögel bij Meppen om daar een geocache te zoeken. We vinden deze cache op een bijzondere plek die we anders nooit gezien zouden hebben. Het blijkt het Reichsarbeitslager Lähden Abteilung 28 te zijn. We vinden de cache en gaan hier meteen maar brood eten, we staan hier nu lekker in de schaduw.

Dan rijden we verder naar Wahn om daar ook een cache te doen en wat rond te kijken. Wahn wordt ook wel het verloren dorp genoemd. Het dorp heeft in 1941 plaats moeten maken voor uitbreiding van de schietbaan van het toenmalige naastgelegen militaire terrein, een dorp met allerlei bedrijven, station en een, toen nog, nieuwe kerk.
Je loopt er nu rond in een bos met bordjes en gedenksteen. Het bijzondere hier is het veld vol militaire tanks en je vindt er nog de oude begraafplaats van het dorp, het enige wat nog over is van het dorp is de oude begraafplaats.
Nadat we uitgekeken zijn en enkele caches gevonden hebben wandelen we terug naar de auto en rijden verder richting Wischhafen. We hebben deze veer over de Elbe al vaker genomen, maar aangezien het er nu erg druk is, willen we morgenochtend overvaren, in de hoop dat het dan rustiger is.

Voor vanavond vinden we een plekje op de nabij gelegen camping Am Leuchtturm in Drogsterom. We zetten om half zeven de tent op op het tentenveld en gaan eten maken. Na het eten maken we nog een rondwandeling, wandelen o.a. langs de rivier de Elbe en we vinden nog enkele caches. Dan nog even bij de tent zitten wat drinken.
GPS: N 53°45.429 E 009°22.814

Zaterdag 21 julii

We zijn op tijd op en ontbijten heerlijk en ruimen daarna de boel op zodat we op tijd bij de veerboot zijn. Onderweg vinden we nog een cache op een leuk plekje en om 9.15 uur rijden we de boot op om de Elbe over te steken, we zitten lekker boven op het dek met uitzicht.  In- en uitschepen en overvaren kost in totaal ongeveer een half uurtje in tijd en in geld €10,50.

We vervolgen onze weg naar het noorden via Heida rijden we richting het Deense Bredebro. Bij het kerkje Hjerpsted doen we de multicache we waarbij we een mooie strandwandeling maken en de cache vinden. Het is weer erg warm vandaag, maar zo langs zee is het een stuk lekkerder.
Daarna rijden we doordoor richting Odense, maar over de brug voorbij Kolding, slaan we bij Middelfart af naar camping Røjlklint waar we en prima plekje vinden met uitzicht op zee. De kosten zijn hier 195 DKK (douche muntjes van 2 DKK). Na het eten lopen we nog naar beneden naar het strand, maar dat vinden we niet zo bijzonder. GPS: N 55°33.038 E 009°48.628

Zondag 22 juli 

We vertrekken om half negen van de camping en rijden via de kleinere wegen naar Odense en pakken daar een stuk snelweg om bij en over de brug over de Storebælt verder te rijden richting Kopenhagen. We slaan af richting Helsingør om daar de veerboot te nemen naar het Zweedse Helsingborg.

Eenmaal in Zweden willen we de snelweg weer vermijden en rijden we richting Markaryd om daar op en camping te gaan. De camping blijkt heel erg druk en tegenover woonhuizen in de plaats zelf, we rijden daarom door naar Amhült, maar ook hier is het helemaal stampvol, het lijkt Italië wel. Onderweg komen we ook geen andere camping tegen zodat we doorrijden naar Torne. Daar weten we een camping waar we al twee keer eerder geweest zijn en waar het rustig was. We hebben nog een plek, maar ook hier is het bijna vol, maar verder wel rustig. Misschien dat meer mensen in het zuiden blijven door de bosbranden in het midden van Zweden. We wilden niet langs de kust omhoog omdat we bang waren voor de drukte daar, maar misschien hadden we dat toch moeten doen.

Vandaag hebben we onderweg nog enkele caches gedaan en een mooie wandeling gemaakt.
GPS: N 56°41.750 E 014°36.100

Maandag 23 juli

We vertrekken rond half negen van de camping en gaan eerst wat caches doen in de omgeving. We maken een mooie wandeling waarbij we ook enkele caches vinden. Via Vislanda rijden we richting Ljungby, vandaar nemen we weg 25 om bij Annerstag af te slaan naar Bolmsö. We zien daar wel een aardige camping, maar daar vinden we het nu nog te vroeg voor. Bij  natuurgebied Piksborg maken we ook nog een wandeling, een mooie omgeving en heerlijk rustig.
We rijden verder via Angelstad naar Bolmsö, we rijden eerst naar het zuidelijkste puntje en daarna terug om door te rijden naar het noorden naar Bolmsö. Hier of aan de overkant van het eiland zou, volgens onze kaart, een camping moeten zijn en aangezien we aan deze kant niets zien, gaan we ervan uit dat hij aan de andere kant van het water ligt.
We nemen daartoe de veerboot naar Sunnaryd. Daar vinden we ook geen camping en we rijden door naar de camping in Jälluntofta, we zijn hier 5 jaar geleden geweest en dat is toen wel goed bevallen. Als we er nu aankomen blijkt hij helemaal vol te zijn! Wij dachten nog wel een plekje te zien, maar nee, “we zijn vol” is de melding.
We rijden dan een stukje naar het zuiden naar Unnaryd, we vinden uiteindelijk een toch wel mooi, maar klein plekje op camping Vallsnäs, 2 km ten zuiden van Unnaryd. Een mooie camping op een mooie plek en in een  mooie omgeving.
Voor de camping betalen we hier SEK 300 en met een magneetkaart kun je douchen a 5 SEK per 4 minuten.
GPS: N 56° 56.274′ E 013° 31.957′

Dinsdag 24 juli

Ondanks dat we hier goed gestaan hebben gaan we toch verder. Het ging prima tussen onze beide, aardige Duitse, buren in, maar we vinden het toch fijner om iets meer ruimte tussen de tenten te hebben zodat we niet alles woordelijk kunnen verstaan, ook al praten ze zachtjes met elkaar.
Het is ons hier nu overal te druk en te vol, dat zijn we hier niet gewend en daar houden we ook niet van. Vandaag moeten we ons toch maar eerder op een camping richten dan anders, willen we een redelijke plek vinden.
We rijden via Hyltebruk via leuke kleine weggetjes naar Ullared en verder via Källsjö, Karl Gustav, Horred verder naar het noorden via  Sätila, Rävlandal, Hindas naar Alingsas. Nog steeds geen camping gezien onderweg., anders kom je nog wel wat tegen maar nu ook iets.
We zoeken in het campingboek een camping in de buurt die  niet aan een meer ligt, want die zijn nu te druk en vol. We richten ons nu op camping Nossebrobadet, een camping aan de rand van het plaatsje weliswaar bij het gemeentelijke zwembad maar er is nog plek op het tentenveldje. In de volle zon, maar als we de achterkant  van de tent in de zon zetten, kunnen we dankzij ons luifeltje aan de voorkant lekker in de schaduw zitten en vanavond koelt het toch weer af. 
Prima zo, we besluiten in ‘het restaurantje’ van de camping te gaan eten en daarna nog even rond te wandelen in de omgeving.
Was het vanmiddag 27°, vanavond om 21.30 uur is het nog 22 graden en dat voelt goed, we zitten lekker bij de tent. We zien nog een helikopter cirkelen boven de omgeving, dat is aan de ene kant een rustig idee dat er vanuit de lucht gecontroleerd wordt op bosbranden, maar aan de andere kant weer een vervelend idee dat het nodig is. We betalen hier SEK 150 (€ 15,-) incl. douche.       GPS: N 56°11.472 E 012° 43.354

 Woensdag 25 juli

Vanmorgen heerlijk in de schaduw kunnen ontbijten, terwijl de tent stond te drogen in de zon.
Er is hier voor de camping de jaarlijkse en oudste markt van Zweden, zo werd ons verteld en daar willen we na het ontbijt  nog even kijken. Het valt ons wat tegen, het is gewoon een grote markt met veel tassen, kleding,  beddengoed, snoep en klein spul wat je bij ons bij de action of pop-up stores kunt kopen. Wij houden het snel voor gezien en lopen terug naar de auto die nog lekker in de schaduw staat op de camping.
Om half tien vertrekken we en het is dan al 26 graden. We gaan verder richting het noorden via Främmestad naar Trollhättan waar we boodschappen doen en rijden dan verder via Frändefors en Färgelanda naar Ed. In Ed kijken we even naar de camping, maar we besluiten toch door te rijden. Onderweg stoppen we om te lunchen en wat caches te doen en hier en daar te kijken, maar we rijden de weg langs Stora Le verder naar Nössemark, maar ook deze camping kan ons niet bekoren. We gaan toch eerst nog kijken in het 16 km verderop in Noorwegen gelegen Fossby, maar vinden daar geen camping maar wel een verwijsbord naar camping Tolsby, 9 km verderop.

Camping Tolsby ligt aan het meer Stora Le en we vinden er nog een mooi plekje aan het meer. We betalen hier NOK 220 (± € 23,-) Inclusief elektrisch en douche. Zo kunnen we fijn de koelbox flink laten koelen want het is nog steeds erg warm, ook vandaag was het weer 28°. Gelukkig koelt het ’s avonds wel af zodat we wel goed kunnen slapen.
GPS: N 59°15.840  E 011°48.202

Donderdag 26 juli

We blijven nog een nachtje op deze camping. We hebben een mooi plekje, het is hier heerlijk rustig en de camping is niet duur. We gaan wat in de omgeving kijken en willen vrijdag naar een eventterrein van geocaching  niet zo ver hier vandaan. Zaterdag is daar een kano-event en als we nog een kano kunnen huren willen we daar ook aan mee doen. 

Vanmorgen zijn we op tijd wakker en ook op tijd uit bed, want de zon staat recht op de tent en het warmt snel op. Lekker uitgebreid ontbeten, eitje erbij. Daarna nog wat bij de tent gezeten totdat het te warm werd, toen zijn we op stap gegaan.
We rijden eerst terug naar weg 21 en volgen deze naar het noorden tot aan Orje, daar slaan we af naar Tocksfors.
Onderweg naar Orje willen we een cache doen, naar het was er wel erg druk. We vroegen ons af of hier iets bijzonders te doen zou zijn en jawel, stock car racing. We zetten de auto aan de kant en gaan even kijken, wel leuk om dit een keer te zien. Wat een snelheid waarmee ze rijden!
We rijden verder naar Tocksfors, een paar km over de grens in Zweden, om boodschappen te doen en om te tanken, want dat scheelt zo’n 18 cent per liter en de tank is bijna leeg.
Dan weer terug naar Noorwegen en we rijden verder via weg 123 met een ommetje richting Mysen, we hebben onderweg lekker zitten lunchen. We rijden Mysen voorbij en rijden via weg 124 naar Strømfoss en komen onderweg langs Basmo fortress, een oude ruïne waar we even rondkijken en waar ook nog een cache blijkt te liggen. Het was geen lange wandeling, maar warm was het wel.
Daarna verder naar Strømfoss, hier kijken we even bij een mooie camperplek (zouden we ook wel met de tent willen staan) en bij de sluis in het Haldenskanal waar net een boot geschut wordt. Dat blijft altijd leuk om te zien.
Dan vervolgen we onze weg terug naar de camping.

 Lees verder bij week 2. Wordt vervolgd…

Speak Your Mind

*