Week 1
Vrijdag 3 juli 2015
Vanmorgen wat later dan verwacht, om 6.45 uur, vertrokken. Het wordt vandaag gelukkig niet zo warm als verwacht werd. Met een gemiddelde van 25-28 graden in de middag was het rijden goed te doen. Bij de meeste wegwerkzaamheden konden we toch redelijk doorrijden en echte files bleven zo uit. Om 12.45 kwamen we aan in Puttgarden en we konden met de volgende boot van 13.20 mee.
We kopen voor 135 euro een combiticket voor deze overtocht naar Rødby en voor de overtocht van Helsingør naar Helsingborg.
Al met al reden we rond 14.15 uur de boot af en Denemarken binnen.
We vervolgen onze weg richting Helsingør, we rijden ons favoriete campinkje voorbij omdat het nog redelijk vroeg is en rijden door naar Nivå, 12 km onder Helsingør. We vinden een plekje op Nivå camping. Een rustige, nette familiecamping waar we wel 195 Dkr. voor betalen (excl. douche a 3 Dkr/minuut).
We zetten de tent op en gaan eten maken en zetten vast koffie. Als we de dop op de thermokan willen doen, blijkt deze onvindbaar te zijn, heel vreemd, maar dan de koffie maar meteen opgedronken.
Daarna dan nog even geocachen, na een korte wandeling vinden we de cache en gaan we terug naar de camping. GPS: N 55 ̊ 56.418 E 012 ̊ 31.002
Zaterdag 4 juli 2015
Nadat we om 8.30 uur de camping verlaten gaan we eerst naar een earthcache hier aan de kust.
Het blijkt een mooie wandeling door een bijzonder stukje natuur en dat bij, op dit moment nog, een heerlijke temperatuur.
Daarna rijden we rustig langs dezelfde kustweg naar Helsingør. We komen om 12.45 aan en tot 2 auto’s voor ons kon alles mee met de boot die volgeladen werd. Wij moeten even wachten op de volgende boot die om 13.28 vertrekt.
Als we in Helsingör aankomen nemen we eerst de snelweg richting Halmstad om vast een eindje op weg te zijn. Bij Halmstad even wat voor het eten gehaald en daarna van de snelweg af en via de kleine weggetjes komen we al geocachend uit in Kalv waar we toevallig een camping zien, de eerste die we tegenkomen.
Het blijkt een rustige, kleine familiecamping te zijn waar we een mooi plekje in de schaduw krijgen met uitzicht op het meer. Wij zijn helemaal tevreden.
’s Avonds na het eten maken we nog een mooie rondwandeling waarbij 9 caches vinden.
Dan nog even lekker zitten bij de tent met iets te drinken…
Kalvs familiecamping, we betalen hier 170 SEK en voor de douche 1 kr./minuut.
GPS: N 57 ̊ 14.662 E 013 ̊ 04.229
Zondag 5 juli 2015
Als we wakker worden schijnt de zon alweer en we gaan lekker rustig ontbijten.
We blijven nog een nachtje op deze rustige camping en gaan tegen 9 uur eerst de cache doen die hier op de camping ligt, 46 meter van onze tent.
Na nog een tijdje rustig gezeten te hebben besluiten we naar een multi te gaan die hier nog geen 10 km vandaan ligt. We vinden verschillende leuke caches, zelfs een in een leuk museumpje en een bij een mooi meertje waar we een tijd heerlijk gezeten hebben en ook gegeten.
Bij een van de plekjes waar we gezeten hebben zagen we een adder vlakbij. Herman liep op hem toe om hem te fotograferen. De adder vond het niet leuk want hij richtte zich op en begon hard te blazen. Herman heeft hem op mijn aandringen toen verder maar met rust gelaten. Het was wel een grote adder van zo’n 80 cm. Toen we terugkwamen van het water was de adder verdwenen.
Als we in de loop van de middag eindelijk bij de start van de multi aankomen kunnen we niets vinden en blijkt deze tijdelijk niet beschikbaar te zijn. Jammer dan, we gaan met een omweg terug richting de camping, komen nog langs een winkeltje dat open is en kunnen hier ons avondeten kopen. Daarna komen we nog langs een leuk plekje waar we nog even het meer in duiken.
Heerlijk, als we stil in het water blijven staan horen we alleen de vogels en de insecten, verder helemaal niets. Echt genieten!
Maandag 6 juli 2015
Het heeft zo’n beetje de hele nacht geregend en geonweerd. Gelukkig is het vanochtend weer droog, maar als we terugkomen van de douche begint het weer hard te waaien en zien we een erg donkere lucht.
In hoog tempo hebben we de tent opgeruimd, maar als we alles in de auto hebben lijkt de bui voorbij te trekken en zetten we de stoeltjes achter de auto om te ontbijten want dat hadden we nog niet gedaan. Daarna zijn we snel klaar en gaan we weer op weg.
We rijden verder richting het noorden via de kleine binnenweggetjes, het schiet niet op maar het is wel veel mooier. We stoppen hier en daar voor een cache of een mooi plekje.
We maken een wandeling door een mooi natuurgebied bij een oude houtzagerij. Van de drie caches die hier liggen vinden we er maar één.
We doen onderweg onze boodschappen en willen dan doorrijden naar een camping waar we eerder zijn geweest, maar die ligt verder weg dan we dachten en dan komen we laat aan.
We besluiten om Trolhättan camping In Trolhättan te bekijken. Het is een nette en rustige camping waar we voor 190 SEK incl. douche een mooi beschutte plek vinden.
Na het eten wandelen we nog even naar het centrum en langs het water, daarna terug naar de tent.
GPS: N 58 ̊17.598 E 012 ̊17.936
Dinsdag 7 juli 2015
Laat opgestaan en dus ook laat op pad. We willen eerst nog in Trolhättan kijken bij de sluizen, dat was ons gisteravond net iets te ver lopen dus dat doen we nu met de auto. Onderweg komen we langs het Saab museum waar we een cache vinden en we kijken er bij een speciale spoorbrug.
Dan verder naar het noorden en onderweg een boodschap gedaan. We hebben de dop van onze thermoskan nog niet teruggevonden dus we hebben maar een nieuwe thermoskan gekocht zodat we weer gewone koffie kunnen zetten. Onderweg op een plekje met mooi uitzicht hebben we onze broodjes gegeten en daarna verder richting Glaskogens natuurpark bij Arvika.
We vinden weer een plekje op Glaskogens Camping. We betalen hier SEK 150 excl. douche a 5 SEK.
We gaan eten en daarna nog even een rondje gelopen. De rest van de avond gewoon weer lekker bij de tent met een boek.
Tegen tienen houden we het voor gezien, we worden lek geprikt en kruipen de tent in.
Rond middernacht worden we de eerste keer wakker, de kleine mugjes blijken in grote getale onze tent binnengekomen te zijn, dat hebben we nog niet eerder meegemaakt. We kruipen er goed onder en proberen weer te slapen.
GPS: N 59 ̊30.445 E 012 ̊22.273
Woensdag 8 juli 2015
Het werd een gebroken nacht, waarbij het tentdoek aan de binnenkant zwart ziet van de mugjes. Herman heeft van ellende zijn pet opgezet en heeft een kussensloop over mijn gezicht gelegd zodat alleen mijn mond nog onbedekt bleef zodat we toch nog enigszins slapen konden.
Tegen zeven uur zijn we uiteindelijk opgestaan en naar de douche gevlucht. Mijn gezicht is wat opgezwollen door de muggenbeten en mijn oog zit daardoor ook wat dicht. Herman is net zoveel geprikt maar bij hem zwelt het niet op, worden het alleen maar rode jeukende vlekken.
Na het douchen pakken we snel de tent in en gaan hier weg. Nadat het de hele nacht geregend heeft is het nu gelukkig droog.
Ontbijten doen we ergens anders wel. We hebben nog snel de thermoskan gevuld met warm water zodat we onderweg nog een kop koffie kunnen zetten.
Een half uurtje later vinden we een mooi en droog plekje om te ontbijten. Hier zitten ook wel wat muggen, maar worden we niet belaagd zoals op de camping. We hebben het nog nooit zó erg meegemaakt.
We hebben even geen behoefte meer om hier te gaan wandelen en rijden door richting Kongsvinger in Noorwegen. Onderweg doen we nog een multi in de buurt van Sullvik, een korte wandeling naar een cache die in een oude tunnel blijkt te liggen, ondanks de Zweedse tekst toch gevonden.
Dan rijden we door en in Charlottenberg doen we boodschappen en eten we wat. Er zijn hier ontzettend veel supermarkten en winkels én heel veel Noren die hier hun inkopen doen.
Er staan hier zoveel campers op de parkeerplaats dat het haast wel een campershow lijkt.
Wij rijden daarna in de regen Noorwegen binnen en gaan via Kongsvinger verder weg 2 naar Flisa en dan via de 206 Zweden weer in naar Sysselebäcks Stugby & Fiskecamping in Sysselebäck.
We zetten voor de eerste keer niet de tent op maar huren een stuga. Vanmorgen was het droog maar de hele middag is het al regenachtig en als we hier aankomen regent het ook nog.
Na de afgelopen nacht hebben even geen zin in nog een nacht met muggen.
We hebben een huisje met 2 stapelbedden, een eettafel met 4 stoelen, een aanrecht met koelkast, elektrisch fornuis en er is een toilet. Op de varanda buiten staat nog een zitje.
Na het eten lopen we nog even de camping over en vinden de cache die hier bij de camping ligt.
Daarna terug naar het droge en mugvrije huisje voor deze nacht.
GPS: N 60 ̊42.634 E 012 ̊53.053
Donderdag 9 juli 2015
We hebben weer wat slaap ingehaald en vertrekken laat, pas om half tien.
Een tent opruimen gaat toch sneller dan je spullen weer verzamelen in een huisje en een huisje schoon achter te laten.
We halen in Sysslebäck nog even vers brood en een liter melk. Rijdend naar het noordwesten rijden we vandaag twee keer Noorwegen in en even later weer uit en pakken onderweg hier en daar een cache mee, o.a. een bij bunkers uit WOII en gaan dan op weg naar Bastuknappen, 45 km naar het noorden. Daar is de geocache Bastuknappens – Spa waar nu een geocoin van ons in ligt. Die coin hebben we zelf tijdens onze vakantie op 1 mei 2008 in Phoenix in Arizona in een cache gestopt om te laten reizen en reizen dat heeft hij gedaan. Hij is via andere Amerikaanse staten naar Zwitserland gegaan en vandaar naar Australië, sinds enige tijd is hij weer in Europa en het lijkt ons leuk om onze coin nu, nu we toch in de buurt zijn, zelf uit deze cache te gaan halen.
De cache is een traditional en dat is vaak niet echt heel bijzonder, maar deze cache-eigenaar heeft er iets leuks van gemaakt. Hij heeft er een heuse uitstalling van gemaakt van zijn ‘Spa’, een zgn. receptie met kanoverhuur, toilet, stoeltjes en poppen als muzikanten aan de waterkant. Erg leuk gedaan en dat langs een gravelroad ‘in the middle of nowhere’. We vinden de cache al snel, onze 5000ste cache!
Was het vanmorgen bij het weggaan nog droog, de rest van de dag is het veelal regenachtig met een stevige wind en een temperatuur die schommelt tussen de 6 en max. 9 graden, kortom niet echt (zomer)vakantieweer.
We rijden door naar Särna waar we op Särna camping willen gaan staan. Er zijn nog cabins vrij en weerstaan de verleiding niet tot het huren van een kleine cabin, bestaande uit twee bedden , twee stoelen, twee legplanken, een koelkast, een elektrische kookplaat, een waterkoker, een kachel en… hoe konden we al die dagen zonder…, een stofzuiger! Een veranda met een picknicktafel in ons ‘voortuintje’. We betalen hiervoor SEK 370,- incl. douche ( € 39,40).
Morgen zou het minder koud worden en zetten we de tent wel weer op, maar om nu de hele avond buiten te zitten of om al om 6 uur de tent in te kruipen en op onze slaapzak te zitten vinden we ook niet wat. We kiezen nu even voor wat meer comfort. Wild of vrij kamperen hebben we nu helemaal geen zin in, op een camping heb je dan toch nog een warme plek om te wassen of te douchen.
We maken eten en als we de afwas gedaan hebben is het al tegen achten. We hebben we ook geen zin meer om er nog weer uit te gaan, we dachten even dat het droog was maar het regent alweer. We blijven lekker binnen met een boek. We zetten koffie en nemen er een plak lekkere lemoncake bij.
GPS: N 61 ̊41.586 E 013 ̊08.766
Week 2
Vrijdag 10 juli 2015
Het is vanmorgen droog, maar nog niet warmer. Bij het opstaan is het 6,5 graad en er staat een stevige koude wind, zonder die wind zou het een stuk warmer aanvoelen.
Om half negen vertrekken we van de camping.
We rijden vandaag richting Idre en dan weg 311 naar het noorden, maken een uitstapje naar Lofsdalen en dan verder via de Flatruet en Ljungdalen via Östersund naar Lit.
Het gebied rondom Idre en de weg over de Flatruet vinden we érg mooi, ook met dit weer. Het was er dit keer veel rustiger dan andere jaren, er stond zelfs geen één camper op de Flatruet.
Onderweg langs de weg naar Lofsdalen (een zijweg van weg 311 naar Tännäs) heb ik een eland gezien in het veld naast de weg.
Het was vanmorgen om 10 uur in Lofsdalen slechts 4 graden en we hebben een dag gehad met een heel klein beetje zon en veel regen en wind.
We zitten precies in, wat momenteel, het koudste deel van Zweden is, zelfs ten noorden van ons is het beter weer, we trekken dus snel door en als we in Lit aankomen op Camping Lit is het 10 graden en overwegend droog, afgezien van nog een bui .
De wind is gaan liggen en het voelt een stuk aangenamer.
We zetten de tent op en gaan eten maken in de keuken van de camping. Heerlijk vanavond weer in de tent, met de kou van de afgelopen 2 dagen was een cabin een mooie uitkomst, maar nu het minder koud is en niet meer zo nat slapen we weer lekker in de tent.
Er is hier gratis wifi op de camping dus ook alles even bijgewerkt wat bijgewerkt moest worden.
We betalen hier 180 SEK incl. douche (± € 19,00)
GPS: N 63 ̊19.153 E 014 ̊51.902
Zaterdag 11 juli 2015
Weer heerlijk geslapen in de tent en vanmorgen bij het opstaan scheen de zon!
Heerlijk kunnen ontbijten in de zon en 8 graden, maar het voelde veel warmer.
Om 11 uur is het 16 graden, geen wind en zon en dat voelt heel warm na die 4 graden met regen en harde wind van gisteren! We voelen ons net stokstaartjes.
We rijden een stukje via weg 45 en slaan dan bij Ede om weg naar Nässjö weg 331 te volgen naar Hotingen.
Onderweg voor Nässjö kwamen we uit op een mooie picknickplek bij een cache op N 63 ̊34.897
E 016 ̊14.840. Het was al 17 graden, maar als het warmer was geweest waren we hier zeker even gaan zwemmen, een prachtig plekje. Herman heeft ook even zijn hengel uitgegooid, maar…niets gevangen.
Daarna verder en de volgende cache bracht ons bij een oude waterval die nu waarschijnlijk door een stuwmeer gereguleerd wordt. Prachtig om te zien hoe door het water hier kommen uitgesleten zijn in de rotsen. Daarna verder naar een andere cache en die bracht ons bij een oude houtzagerij/watermolen . We hadden pech, we kwamen er een half uur na sluitingstijd aan maar desalniettemin was het er erg mooi.
Daarna nog een paar caches gedaan onderweg maar die lagen niet op bijzondere plekken.
We rijden door Hoting en doen daar wat boodschappen. Dan willen we op de natuurcamping gaan staan voor Junne, maar die blijkt gesloten te zijn.
We rijden door naar Dorothea en vinden daar een mooie plek op Doro camp Dorothea.
Een niet te grote, goed verzorgde familiecamping met mooie keukenvoorziening en keurig sanitair.
Bij de camping is ook een klein restaurantje en daar gaan we wat eten, daarna pakken we nog de cache mee die hier voor de camping ligt, maar niet van de campingeigenaar zelf is. Daarna terug naar de tent voor een kop koffie en een boek in de avondzon. En dit blog natuurlijk.
De campingeigenaren blijken Nederlanders te zijn van de verkeerde kant van de IJssel (ook al vond hij dat hij van de goede kant van de IJssel kwam 😉 voormalige Hattemers dus ).
We betalen hier SEK 150,- incl. douche. (± € 15,95)
GPS: N 64 ̊15.507 E 016 ̊23.629
Zondag 12 juli 2015
Als we vanmorgen opstaan schijnt de zon al. We laten de tent staan en blijven hier nog een nacht. We gaan vanaf hier de wildernisroute rijden. Achteraf gezien had ik liever onderweg ergens de tent weer opgezet, maar goed dat ging niet.
We rijden voor de 5e of 6e keer deze route, maar het blijft fantastisch mooi.
Onderweg doen we de nodige caches en zitten we lekker aan het water, voor zwemmen is het net te fris. We maken een mooie wandeling naar een meer vanaf het skicentrum van Gäddede
We verbazen ons over de hoeveelheid sneeuw dat er nog ligt op de Stekenjokk, erg mooi om te zien. Het was een mooie dag met zon en max. 20 graden.
De weg naar Stekenjokk is in de winter afgesloten omdat er dan zo’n 7 meter sneeuw ligt en dit jaar is de weg pas 6 juni opengegaan en is er 2 weken later alsnog 50 cm sneeuw gevallen.
Het valt ons op dat we nog geen enkel rendier gezien hebben, normaal hebben we dat op deze hoogte in Zweden al wel.
Al met al hebben we weer een heerlijke dag gehad. Om 7 uur zijn we terug op de camping en daar eten we nog snel in het restaurantje wat. Daarna koffie bij de tent en lekker lezen tot 10 uur, toen werd het ons weer te erg met de muggen of eigenlijk de knutjes (hele kleine mugjes) en zijn we de tent in gegaan. We hadden de afgelopen dagen al een keer gaas gekocht wat nóg net iets fijner is dan dat van onze tent. Het was eigenlijk een gaas om over je hoofd te doen, maar opengeknipt past het mooi over ons ‘gaasraam’ en met 2 wasknijpers blijft het mooi zitten en hebben we dubbel gaas.
De campingeigenaar vertelde al dat men vorig jaar in Zweden bijna geen muggen had, maar dat er dit jaar door de vele regen in mei en juni nu erg veel muggen en vooral knutjes zijn.
Maandag 13 juli
Vanmorgen was het buiten weer raak met de knutjes en als we willen gaan ontbijten wordt het ons te gek en pakken we brood en koffie op en gaan we in de keuken van de camping eten, vrij van muggen en knutjes heerlijk.
Daarna ruimen we snel de tent op en gaan weer op pad.
We gaan vanaf de camping de weg richting Borgafjäll maar slaan voor Storbäck af naar Strömnäs, zien hier langs de weg een vos. Als we een afslag naar een kunstwerk zien gaan we daarheen, maar als we daar aankomen…, haha, daar zijn we al eens geweest en we hebben toen foto’s van het kusntwerk gemaakt.
Wij dachten een weg genomen te hebben die we nog niet eerder gereden hebben, maar dat blijkt dus toch niet zo te zijn.
Het is een prachtige omgeving en ook al is het vanmorgen 15 graden, het voelt warmer. We slaan vervolgens af richting Strömnäs en rijden dan verder de weg naar Stalon en naar Stekenjokk.
Onderweg stoppen we hier en daar om te kijken en foto’s te maken.
We wilden nog een wandeling maken maar die bewaren we voor morgenochtend. We zoeken een plekje voor de tent en vinden die op N 64 58.656 E 014 12.790. Een grote open plek langs de rivier waar wel een huisje met 2 toiletten staat en een bordje dat je er mag kamperen voor 20 SEK (± 2 euro). Vooraan staan 2 campers en een caravan, maar het pad verder doorgereden staat er niemand meer en is er een mooie vrije plek voor ons.
Aan de rivier en met uitzicht op de besneeuwde bergen. We zetten de tent op en genieten dan eerst een tijdje van de zon.
Dinsdag 14 juli
Vanmorgen op tijd vertrokken, we werden toen we de tent uitkwamen lekgeprikt door die kleine knutjes. Snel gegeten met pet en/of hoed op en daarna heel snel de tent opgeruimd.
Wilden de mooie wandeling naar Bjurälven maken maar als daar ook zoveel knutjes zijn hebben we er geen zin in. We gaan het maar proberen.
We rijden naar de parkeerplaats een paar kilometer verderop en bereiden ons voor op de wandeling.
Eten mee, drinken mee, anti-muggenspul en zomerjassen aan. We zouden nu al wel zonder jas kunnen gaan lopen maar we trekken de jas aan tegen de muggen.
Het blijkt hier heel erg mee te vallen en we maken een werkelijk prachtige wandeling. Onderweg zien we nog een sperweruil! Aangekomen bij Bjurälven blijkt het een mooie waterval te zijn in een erg mooie omgeving.
We hebben genoten van de wandeling en zijn blij dat we het gedaan toch hebben. Om 8.10 uur zijn we vertrokken en om 11.50 waren we weer terug bij de auto en hadden we een pittige wandeling van een kleine 8 km gelopen en móói dat het was!
Daarna gaan we op een parkeerplaats aan het water brood eten en rijden we door naar Stora Blåsjön, doen daar boodschappen en tanken we nog even goedkoper dan straks in Noorwegen.
We rijden van Stora Blåsjön Noorwegen binnen en rijden via Røyvik naar Nammskogan aan de E6.
We moeten daarvoor door een tunnel, maar die was wegens werkzaamheden afgesloten en we moesten over de oude bergweg wat beslist geen straf was. Een erg mooie weg.
We vinden er nog een cache en proberen nog een multi te doen, maar we kunnen helaas één vraag niet beantwoorden doordat we de Noorse vraag niet begrijpen, jammer.
Dan verder en voorbij Nammskogan zoeken we een camping, de eerste lijkt niks en ligt pal aan de doorgaande weg. De tweede is gesloten en de derde is er ook al niet meer.
We zien in tomtom nog een camping aangegeven staan maar die staat niet op het informatiebord waar we op kijken. We gaan het toch maar proberen. We rijden 7 km een zijweg in en komen uit bij een soort boerderijcamping waar slechts een camper en 2 caravans staan. We zetten hier dus de tent op, op een schitterend plekje aan het meer met uitzicht op de besneeuwde bergen aan de overkant.
We betalen hier 100 NOK ( ± 11 euro incl. douche).
GPS: N 64 15.995 E 013 26.985.
Woensdag 15 juli
Heerlijk rustig ontbeten met een prachtig uitzicht en daarna weer op pad.
We rijden verder naar de noorden, maar voor Mosjøen besluiten we om toch niet verder noordwaarts te gaan, het weer is hier minder mooi en de verwachting is ook niet goed. Het is vandaag slechts 10-12 graden. Bij natuurrastplats Svenningsvatn hebben we even gekeken, daar hebben we jaren geleden met hoge temperaturen aan het meer overnacht.
We rijden verder naar het westen en gaan via Tosbotn, weg 76, richting Brønnøysünd.
Bij Velfjord bekijken we Velfjord Bygdetun en de minibieb die ze hierbij hebben.
Bij een parkeerplaats aan het Sørfjord gaan we brood eten. Het is hier behoorlijk koud vooral door de wind, we hebben een vest aan en daar overheen de jas. De mensen aan de picknicktafel naast ons hadden zelfs de wintermuts erbij op.
Bij Sømna Bygdetun kijken we ook even rond en vinden er de cache.
Daar zien we in de verte nog even Torghättan, de berg met het ‘gat’ erin waar we ook al weer jaren geleden doorheen gelopen zijn. Even later is het in dikke wolken gehuld en wij vervolgen onze weg via kustweg 17 naar het zuiden.
Bij Vennesund nemen we de veerboot naar Holm (NOK 124), een overtocht van ongeveer 10 minuten. Tijdens de overtocht zagen we een zeearend boven ons vliegen.
Vlakbij Hoylandet kijken we naar Hammersbrua, de enige overgebleven overdekte brug in Noorwegen.
We rijden door naar Langnes Camping bij Grong, NOK 200 (± € 22,-) excl. douche 10 NOK /3 min.
Deze camping loopt in de loop van de avond aardig vol, maar het is verder een nette en schone camping aan het water.
Het is fris buiten en we gaan in de mooie en schone keuken eten en blijven er zitten koffie drinken.
We raken er aan de praat met een ander Nederlands stel dat ook met de tent is en wisselen wat ervaringen uit.
GPS: N 64 27.557 E 012 18.757.
Donderdag 16 juli
Weer om een normale tijd vertrokken vanaf de camping, om 8.15 uur. We hebben vanmorgen net buiten kunnen eten en als we wegrijden begint het te spetteren, maar we hebben gelukkig alles al ingepakt. We gaan toch maar verder naar het zuiden aangezien het daar beter weer lijkt te zijn en te worden dan hier en noordelijker.
We rijden via Snåsa richting Steinkjer, maar gaan eerst kijken bij de Formofossen, een mooie waterval waar we bijna langs komen.
Bij Snåsa bekijken we even bij het oude stationsgebouwtje en daarna bij de Kleivfossen. Deze waterval is minder mooi mede doordat er een betonnen constructie naast gebouwd is, misschien ooit bedoeld om energie op te wekken.
We rijden verder via weg 763 richting Steinkjer en vinden bij Grønøra de cache bij het vliegveldje van Grønøra vliegclub.
Daarna doen we een multi die we ook weer eens tot een goed einde weten te brengen. We rijden tenslotte naar Steinkjer en vinden de cache bij het Steinkjer Stadion, ’s winters het skicentrum, nu is het bijna helemaal verlaten. Er staat één auto van een vrouw die net naar de schietbaan loopt en blijven even kijken hoe zij gaat schieten en vervolgens de langlaufbaan opgaat. Leuk om dit zo eens van dichtbij te zien, anders zie je het alleen op de televisie.
Dan gaan we nog boodschappen doen in Steinkjer en rijden daarna via weg 759 door naar Stiklestad, waar we op Stiklestad camping gaan staan.
Een rustige en groene camping, waar we NOK 160 betalen incl. douche. De schone sanitaire voorzieningen zijn wel wat eenvoudiger dan die van gisteren, maar het is hier dan ook een stuk rustiger.
Een paar caravans en huisjes zijn bezet en er staat nog 1 tent, campers staan hier niet in tegenstelling tot de camping van gisteren die vrijwel helemaal vol stond met campers.
Het was vandaag een frisse dag met zo nu en dan regen en max. temperauur van 11 graden.
Gelukkig is er bij de receptie een kleine ruimte waar we kunnen zitten en waar ook een televisie staat, Herman kan Tour de France kijken terwijl ik dit typ. Vanavond maar vroeg de tent in met een boek.
GPS: N 63 46.359 E 011 34.866
Week 3
Vrijdag 17 juli 2015
Toen we vanmorgen tegen 7 uur wakker werden regende het nog steeds, net als gisteravond. We zijn dus maar wat langer blijven liggen en tegen acht uur is het droog en wordt de lucht ook lichter, het is nu ook minder koud met 11 graden.
Het ochtendritueel van douchen, ontbijten en opruimen en om 9.15 uur vertrekken we dan van de camping.
We gaan eerst nog even bij het museum en amfitheater van Stiklestad kijken en vinden er ook de (multi)cache die er vlakbij ligt.
Dan verlaten we Stiklestad en gaan richting Røros en Tynset. Bij Salvalen, in de buurt van Tynset, is dit weekend een geocache-event en we gaan daar nog even een kijkje nemen. Een Noors event hebben we nog niet meegemaakt.
Ten zuiden van Levanger rijden we naar Falstad, hier blijkt een groot concentratiekamp geweest te zijn in de 2e W.O. We kijken hier wat rond en vervolgen onze weg langs het fjord richting Trondheim om aan het Trondheimsfjorden te gaan eten, een prachtig plekje.
Bij Trondheim volgen we weg 705 naar Røros, een rustige weg door een mooie omgeving. Een omgeving die lijkt op en grenst aan het gebied van de Flatruet in Zweden.
Onderweg gekeken bij Klaraa, een bygdetun met waterval aan de rivier Nea. We rijden verder via Tynset naar Savalen waar we bij Fjellhotel- en camping Savalen op de camping gaan. Deze camping wordt nu voornamelijk bevolkt door geocachers.
We melden ons op het event en kijken er wat rond bij de spullen die te koop aangeboden worden.
Zoals ook bij events in ons land zijn hier nu ook wat groepjes bekenden van elkaar en wordt morgen (zaterdag) de grote drukte verwacht, we maken een praatje met een van de Biokjell van de organisatie en gaan dan de tent opzetten en eten maken. Na het eten gaan we nog aan de wandel en pakken onderweg 2 caches mee, kijken bij de tipi waar vanavond muziek is voor de geocachers en gaan dan terug naar de tent. Het muziekevent begint pas om 9 uur en wij gaan nog even bij de tent zitten lezen en dan naar bed.
Zaterdag 18 juli 2015
Vanmorgen als we wakker worden regent het en we blijven lekker liggen. Pas om half negen (!) staan we op en gaan rustig douchen en ontbijten. Het event begint toch pas om 10 uur, dachten we. Het weer ziet er niet best uit, laaghangende bewolking en regenachtig bij 9 graden. Om 10 uur is het nog rustig, maar we gaan vast naar het zaaltje om daar droog en warm te kunnen zitten met de laptop aan de lading. Dan blijkt dat het event vanmorgen pas om 11 uur begint, wij hebben al een tijdje lekker binnen gezeten. Het wordt nu een stuk drukker met geocachers.
Er zijn hier ook geocachers uit de Verenigde Staten en Estland, misschien nog wel andere maar die hebben wij niet ontmoet.
Rond de middag gaan we terug naar de tent om te eten, het is droog geworden en het wordt ook lichter.
We gaan met de auto naar Tynset om boodschappen te doen en rijden dan de weg naar Brydalen in.
Voor Brydalen slaan we de tolweg in naar Rausjødalen, een smalle gravelweg die ons na 13 km tot op 900 meter hoogte brengt bij een hut waar je iets kunt drinken en eventueel kunt overnachten en dat in een prachtig landschap.
We vinden hier de cache en wandelen wat rond, daarna gaan we de andere cache doen die halverwege deze weg ligt en die ons bij een mooie kloof brengt.
Daarna doen we nog de laatste cache en dan gaan we terug naar de camping om te eten.
We hadden vanmorgen niet verwacht dat we nog zo’n mooie middag zouden krijgen. Ook als was het maar 13 graden, in de zon was het heerlijk zeker bovenop Rausjødalen.
Zondag 19 juli 2015
We zijn weer op onze gewone tijd wakker, de zon schijnt en het is lekker buiten.
We kunnen weer in ons shirt ontbijten. Rond half negen vertrekken we van de camping na onze Amerikaanse buren gedag gezegd te hebben, zij zijn ook aan het inpakken.
Voor de rest is de camping veelal nog in diepe rust.
We proberen nog een cache te vinden die dichtbij lag maar die hebben we niet gevonden, het was wel een schitterend plekje aan het water.
Daarna doorgereden naar Tynset om boodschappen te doen, maar dat ging niet door. We waren vergeten dat het zondag is en bijna alle winkels dicht zijn.
We willen onze weg vervolgen richting Alvdal maar nu we toch al in Tynset zijn gaan we niet terug de brug over naar weg nr. 3, maar nemen de weg aan de andere kant van de rivier tot Alvdal.
Onderweg komen we leuke caches tegen. Eerst een bij de vliegclub, waar we het vliegtuig wat buiten staat bekijken, er is hier verder niemand.
Dan nemen we de (tol)weg naar de top van Tron. De hoogste top is 1699 maar onze weg is op ruim 1300 meter afgesloten door wegwerkzaamheden dichter bij de top.
We wandelen hier rond en genieten van het prachtige uitzicht over de omliggende bergen en vinden de cache die hier ligt. Zonder deze cache hadden wij nooit dit weggetje naar de top genomen en gevonden.
Onderweg doen we nog wat caches, o.a. een multi die ons naar een prachtig stukje natuur brengt.
We lopen een steil pad op door een stuk bos en komen uit bij een duingebied met een prachtige uitzicht op het dal. Een mooie wandeling door weer een bijzonder stuk natuur!
We eten ergens even wat en rijden over weg 29 via Folldal richting Ringebu. Als we bedenken dat we wel op de veldcamping kunnen gaan overnachten, blijkt dit nog 115 km te zijn en 2,5 uur rijden.
Daar hebben we nu geen zin meer in en we rijden de weg verder op zoek naar een camping.
Een plekje in de bergen waar je vaak lekker alleen staat. Als voorziening heb je dan niet meer dan hooguit een droogtoilet in de buurt en water uit een stroompje.
De eerste camping die we tegenkomen staat vol met caravans en vaste plekken en dat vinden we niet zo…
We rijden toch nog een stukje door omdat op de kaart nog wel campingicoontjes staan, we kunnen altijd nog teruggaan naar deze.
Het is hier al een stuk drukker dan in het gebied waar we eerst zaten en dat bevalt ons niet zo, vandaar we wel zin hadden om op de veldcamping te gaan staan.
We zien ineens langs de weg een bijna lege camping en dat staat ons wel aan.
We zetten dus de tent op op Rondane Frilufssenter Rondetunet net voor Enden. We betalen hier 200 NOK incl. douche en gebruik van mooie keuken en fellstua (soort huiskamer met wifi).
Na het eten maken we nog een wandelingetje in de omgeving van de camping, we vinden nog 3 caches en komen langs een mooi watervalletje.
Terug naar de tent voor koffie, maar ook de muggen hebben ons hier weer gevonden.
We treffen weer voorzorgmaatregelen voor vannacht en nemen onze boeken mee naar de huiskamer van de camping om daar mugvrij dit verslag bij te werken en te kunnen lezen.
GPS: N 61 50.014 E 010 14.234
Maandag 20 juli 2015
Na de hevige regen van gisteravond schijnt van de zon gelukkig weer. De mugjes zijn er nog wel dus we gaan na het douchen in de keuken koffie maken en brood eten.
Daarna tent opruimen en weer op pad.
We rijden verder via Rondanevegen, een mooie weg en vervolgens nemen we de Peer Gyntvegen. Ook een mooie weg weten we, we zijn hier al vaker geweest maar dat is al wel weer lang geleden.
We bekijken de fjellkapell bij Venabygd en doen onze dagelijkse boodschappen in Vinstra.
Bij het winkelcentrum in Vinstra vindt Herman nog een mooi vest.
daarna de Peer Gyntweg op en onderweg een mooi plekje uitgezocht om brood te eten.
We doen er hier en daar een cache en maken een wandeling. Via weg 255 rijden we verder naar Skåbu waar we een plekje voor de tent vinden op een bijna lege camping Skåbu Hyttegrend.
De camping blijkt van een Nederlands stel te zijn, een rustige camping met nette sanitaire voorzieningen. De keuken en de kamer zijn niet zo mooi en groot als die we gisteren hadden maar de prijs is hier wel hoger. We betalen hier maar liefst NOK 250, onze duurste camping tot nu toe ( ± € 28,05 ook incl. douche). We hebben nu wel een mooie plek aan het meer en dat hadden we gisteren niet. Er staat hier nog een tent en 1 caravan, de andere 2 caravans zijn nu onbewoond en verder zijn waarschijnlijk de meeste huisjes wel bezet.
Met de mugjes valt hier hier mee, dus we zitten tot tegen tienen voor de tent en Herman gooit hier weer eens zijn hengel uit.
GPS: N 61 29.002 E 009 22.622
Dinsdag 21 juli 2015
Tot onze verbazing zien we vanochtend dat de tent kletsnat is, het heeft vannacht flink geregend blijkbaar, we hebben het niet vernomen.
We kunnen weer buiten zitten ontbijten, weliswaar met een vest aan, maar het is gelukkig droog. Om 8.15 uur vertrekken we en gaan richting Jotunheimvegen, maar we rijden onderweg eerst naar de cache Vinstrafossen. De parkeerplaats blijkt bij de schietbaan te zijn en aangezien er toch niemand is, kijken we hier eerst even rond. Er staan bakken vol met lege hulzen.
Dan gaan we aan de wandel. We zijn net op weg als we een druppel voelen, Herman loopt snel terug om voor de zekerheid onze jassen op te halen en dat was maar goed ook.
We wandelen naar de waterval over een redelijk pad, maar de laatste 50 meter naar deze cache en waterval gaat over een erg steil pad naar beneden. We redden het om de helling af te komen en het is een mooi gezicht bij de waterval, al dat water dat naar beneden dendert. We zoeken naar de cache maar vinden hem niet, ook niet met de foto’s erbij van waar hij zou moeten liggen. Ondertussen begint het steeds harder te regenen en zijn we blij dat we toch onze jassen mee hebben.
Jammer maar het was wel de moeite waard om hier te komen.
Terug bij de auto zetten we de ventilator even hoog aan op warm om een beetje op te drogen en we rijden verder over de Jotunheimvegen, betalen 100 NOK tol bij de slagboom. Vroeger betaalden we hier met contant geld in een envelopje, nu betaal je bij de automaat met je creditcard.
De tijden zijn hier ook verandert, maar de charme gaat er zo wel een beetje af.
Het blijft een fantastische omgeving ondanks het slecht weer, we hebben alleen niet veel zin om weer aan de wandel te gaan met dit weer. We rijden de weg door en zien hier en daar nog aardig wat sneeuw liggen. Als we aan de andere kant van deze tolweg op weg 51 uitkomen richting Maurvangen.
Is het ook veel drukker dan vorige keren dat we hier waren. Het regent nog steeds hard en de bewolking hangt er laag, langs de kant van de weg ligt hier en daar ook nog een behoorlijk pad sneeuw.
Bij Maurvangen bekijken we de waterval en de camping die erg vol staat. We rijden de weg in naar Glendesheim (Jotunheimen) maar ook daar is het, ondanks het slechte weer, erg druk.
We vervolgen weg 51 tot Randverk en stoppen onderweg op een parkeerplaats aan het meer om brood te eten, in de auto dit keer.
Van Randverk verder via weg 257 naar Sjøa en een stukje E6 tot Ringebu. Het is hier op de E6 gewoon filerijden tussen caravans, campers en vrachtwagens. Bij Ringebu slaan we af om via Friisvegen naar Atna (Atmosen) te rijden aan weg 3. Friisvegen is geen tolweg, maar wel een erg mooie weg om te rijden.
We doen onderweg nog een paar caches en het wordt in de loop van de middag eindelijk weer een beetje droger. We zoeken toch maar een camping met een keuken en waar we binnen kunnen zitten vanavond. We komen uit op camping Koppang bij Koppang. Aan alle opschriften te zien is het van een Nederlandse eigenaar. We betalen hier NOK 215 (± € 24,25 excl. douche à NOK 10).
Het is een ruime camping met veel huisjes en schoon sanitair, maar de keuken is erg klein en de tv kamer hebben we niet kunnen ontdekken. Er was wel een ruimte met tafels en stoelen, maar die was afgesloten. Na het eten hebben we nog een korte wandeling gemaakt, gelukkig bleef het droog en was het niet meer zo koud als vanmiddag en hebben we gewoon voor de tent kunnen zitten.
GPS: N 61 34 .271 E 011 01.047
Woensdag 22 juli 2015
Het is weer 8.15 uur als we vertrekken van de camping. Eerst rijden we door Koppang en halen hier vst brood voor vandaag.
Via weg 30 Åkrestrømmen rijden we naar weg 217. Bij Elvbrua maken we een ommetje via de tolweg naar Elvdal. We betalen hier NOK 50, niet meer in een envelopje zoals eerder altijd maar dit keer te betalen via SMS.
Als we de weg door rijden zien we ineens allemaal bakken met mos langs de kant van de weg staan, de voorbereidingen voor Kerst zijn hier al in volle gang lijkt het.
Het is een mooie weg langs het meer met hier er daar parkeerplaatsen met overnachtingsplekken, speciaal bedoeld voor vissers. Een dagkaart om hier te mogen vissen kost NOK 100,-
Voorbij Elvdal vinden we nog een cache en dan gaan we lunchen aan het meer, op een prachtig en rustig plekje. Heerlijke verse broodjes met zalm, hhmm….
We zouden een andere weg terugnemen, maar vonden deze weg langs het water zo leuk dat we dezelfde terug genomen hebben. De tol hadden we toch al betaald voor vandaag.
Eenmaal terug op weg 217 rijden we verder naar Zweden en bij Femundsenden hebben we nog even gewandeld. Eenmaal de Zweedse grens over wordt het weg 70 en gaan we in Idre boodschappen doen en tanken. We gaan kijken bij een mooi vrij plekje waar we een keer gestaan hebben, maar die blijkt al bezet door een grote camper, dan maar niet… We rijden terug naar Idre en gaan naar Näsets camping.
Een ruime camping aan het meer met redelijk sanitair, een vriendelijke Zweedse man bij de receptie en niet zo’n norse Nederlander als van de camping van gisteren.We betalen hier SEK 170 (± € 18,20, douche SEK 5 / min.) De camping is een stuk voller dan in 2010 toen we hier warenGPS: N 61 51.317 E 012 03.765 op deze camping hebben we geen bereik voor internet, wel voor telefoon
Donderdag 23 juli 2015
Als we om half negen van de camping vertrekken begint het te regenen. We hebben geluk gehad dat we nog buiten hebben kunnen ontbijten en de tent redelijk droog mee hebben gekregen.
De eerste uren blijft het flink regenen, net zoals het vannacht weer flink geregend heeft.
We rijden eerst naar Idre fjäll om een cache te doen. De cache lukt niet, maar het is wel leuk om even bij de baan te kijken. Daarna rijden we terug naar Idre om er boodschappen te doen en nemen dan een andere weg richting Störsatern. Onderweg zagen we een geheel wit rendier en even later hadden we bijna een rendier voor de auto, dat was even schrikken.
We rijden door naar Elgå en bekijken daar het bezoekerscentrum. Het is hier redelijk druk doordat er 23-25 juli een festival is. Wij gaan weer terug en gaan onderweg eten op een heel mooi plekje aan het meer. Het heeft een zandstrandje en een picknicktafel op het strandje. Maar helaas…, het is 10 graden en het regent nog steeds, dus we eten maar in de auto.
We hebben nog even rondgewandeld bij Nat. Park Gutulia, ook mooi. Daarna rijden we verder via Drevsjø en met een omweg komen we terug in Särna in Zweden.
We zetten dit keer de tent op op de camping, het is er een stuk drukker van de vorige keer dat we hier waren en het is ook minder koud dan toen en redelijk droog.
Na het eten maken we nog een wandeling door het plaatsje en lezen nog wat voor de tent.
Week 4
Vrijdag 24 juli 2015
We werden vanmorgen wakker met zon op de tent en we hebben heerlijk in ons shirtje weer kunnen ontbijten. Het was zo lekker in de zon dat we nog een poosje zijn blijven zitten lezen alvorens de tent op de ruimen.
Om 9 uur rijden we van de camping af en doen wat caches onderweg. We komen langs een brandtoren waar een cache ligt die we in 2008 al gevonden hebben, maar nu is er een nieuwe cache geplaatst en pakken we die gelijk maar mee. Het was een mooi toren met, vandaag, prachtig uitzicht. We krijgen toch nog weer een flinke regenbui en net als we een mooi plekje hebben gevonden om te eten begint het ook weer te regenen. Dan maar weer onder de achterklep brood eten.
Daarna verder naar Alvdalen om boodschappen te doen en bij Rot hebben we de hembugdgård bekeken en een multi gedaan.Daarna rijden we via een binnenweg naar Våmhus, doen onderweg weer een paar caches en besluiten om de tent op te zetten op Våmåbadets Campingplats. We hebben hier vroeger al ook een paar keer gestaan toen Marloes en Mark nog meegingen.
Een eenvoudige camping met zandstrandje aan het meer met schoon sanitair en een keukentje.
We betalen hier SEK 180 excl. muntje voor de douche à 5 SEK voor 3,5 minuut.
Na de koffie gaan we nog een avondwandelingetje maken en komen uit op een mooi plekje aan het meer waar een watervliegtuigje ligt, altijd leuk om even te bekijken.
Daarna terug naar de tent, het boek is spannend en er is hier geen internet.
GPS: N 61 06.993 E 014 29.568
Zaterdag 25 juli 2015
Vanmorgen weer blauwe lucht en zon, we blijven hier nog een dag.
We kijken welke richting we zullen gaan vandaag en gaan op pad. We gaan eerst naar Orsa om boodschappen te doen en proberen er een cache te vinden, maar helaas vinden we die niet.
We rijden verder richting …. En slaan bij …. Af om een cache te doen. We komen uit bij Tallhed flygplats, een vliegveld waar men bezig is met parachutespringen en waar een stukje verderop een race met trucks aan de gang is, wel met veel Amerikaanse racetrucks.
We kijken er een poosje en slaan een zijweg in naar Helvetesfallet, we maken er de wandeling of beter gezegd we klauteren naar de waterval, maar het is een erg mooie plek en het was de moeite waard.Eenmaal weer boven bij de auto nemen we ook de cache mee die hier ligt. Dan rijden we de grintweg terug en stoppen bij de afslag naar Storstupet. Hier gaan we eerst eten en daarna lopen we naar deze ‘canyon’ met waterval. Het is wel een mooie plek met uitzicht op de spoorbrug van de Inlandsbana. We besluiten om terug te gaan naar de camping, het wordt frisser en er komt een donkere lucht aan. Maar eerst slaan we toch nog even af naar een cache die bij een bijzonder mooi zwemplekje ligt. De cache vinden we maar het is ons toch te fris om nu te zwemmen.
Terug naar de camping in Våmhus en onderweg begint het weer te regenen.
Heel vreemd, gisteren en vanmorgen hadden we in deze hele omgeving geen internet en nu zelfs bij de tent.
Zondag 26 juli
Het heeft vannacht weer flink geregend, maar we hebben weer geluk, als we opstaan is het droog.
We kunnen zelfs na het douchen nog buiten eten. We maken nog een praatje met andere nederlanders en als we dan eindelijk vertrekken is het al 9 uur geweest.
We zijn amper Våmhus uit of het begint alweer te regenen.
We rijden richting Mora en doen onderweg nog een cache bij een scoutinggebouw en een bij een mooi strandje. Dan rijden we verder naar Mora en doen er de dagelijkse boodschappen.
Als we even later hier nog een cache willen doen lijkt het wel een wolkbreuk zó hard regent het.
We zitten een tijdje in de auto te wachten tot het minder hard regent en we er weer op uit kunnen.
Uiteindelijk rijden we om half twee Mora pas weer uit richting Malung.
We slaan voorbij Sìljansfors af naar een naturreservat en komen er uit op een heel mooi plekje aan het Jugan meer.
We vinden hier een cache, een mooi plekje om te eten, voor het zwemmen is het helaas te koud. We zien hier wel kruisbekken die gevoerd worden. Heel bijzonder om een keer te zien zoals ze de dennenappels leken te pellen en als ze ’op’ waren lieten ze de dennenappels vallen en hoorde je ze in het water plonzen.
Nadat we ons heer een tijdje vermaakt hebben gaan we weer verder en we zijn nog maar nauwelijks de doorgaande weg opgedraaid of we komen in een file. Het lijkt erop dat ze al een tijdje stil staan en aangezien we wel twee brandweerauto’s die kant op hebben zien gaan besluiten wij om toch maar te keren. We kiezen wel een andere route, beter dan hier in de file te staan.
i.p.v. via Malung rijden we nu via Leksand en vandaag rijden we door naar Hällefors. Bij Hällefors gaan we op camping Sörälgen. We zijn hier al een aantal keer geweest en hadden dan ons favoriete plekje in het ‘bos’. Nu blijkt dat men bijna het hele bos gekapt heeft om meer zon (!) te kunnen bieden aan de campinggasten. De plekjes zien er nu niet meer zo aantrekkelijk uit en aangezien het rustig is op de camping nemen we een plekje op het grasveld aan het meer.
Als we de tent hebben staan wordt het droog en kunnen we rustig buiten eten en lekker voor de tent zitten de hele avond.
We betalen hier SEK 170, excl. douche à 10 SEK. Keurig sanitair en schone kookgelegenheid.
GPS: N 59 47.513 E 014 34.350
Maandag 27 juli 2015
Als we vanmorgen wakker worden zien we een blauwe lucht en zon, heerlijk. We kunnen lekker buiten eten in ons shirt en genieten nog een poosje van de zon want de eerste wolken zijn er ook al.
We laten de tent hier nog een nachtje staan en gaan vandaag rustig in de omgeving was rondkijken en geocachen. We vertrekken dus laat van de camping en gaan eerst in Hällefors vers brood halen.
Het geocachen brengt ons weer op bijzondere en minder bijzondere plekjes. We vinden niet alle caches doordat we niet altijd alles begrijpen wat er in de Zweedse tekst staat en dan slaan we die maar over. Er liggen hier in Zweden ook genoeg caches zo tegen de honderdduizend.
Onderweg eten we onze verse broodjes en wandelen hier en daar.
Tegen het eind van de middag keren we terug naar de camping en maken eten. Het was vandaag toch wel een mooie dag, bijna geen regen en vaak zon en dat met 16 graden.
Daarna verhaaltjes schrijven en boek uitlezen…
Dinsdag 28 juli
Vannacht heeft het weer de hele nacht geregend en als we vanmorgen opstaan is het nog steeds.
We ontbijten zoals gebruikelijk buiten bij 11 graden en om half negen vertrekken we van de camping richting Karlskroga.
We nemen een kijkje bij natuurreservaat Murstensdalen maar vinden het niet zo bijzonder en gaan weer verder.
In karlskorga hebben we boodschappen gedaan en we gaan verder via FJugesta richting Askersunda en rijden langs het water verder naar het zuiden tot aan camping Stenkällegärden bij Tiveden nat. Park, een klein stukje boven karlsborg.
We hebben 2 jaar geleden ook op deze camping gestaan en toen was het er heel rustig. Nu was het er, toen we aankwamen, al een stuk drukker en het liep rond etenstijd aardig vol. Niet met tenten zoals je op een camping zou verwachten, maar de ene camper nog groter dan de ander.
Het is een grote (winter)camping met keurig sanitair en de camping bestaat uit twee delen, een deel aan de waterkant (is 30 SEK duurder) en de rest aan de andere kant van de weg.
We betalen hier 200 SEK (± € 20,50) excl. douche 1 SEK/2 minuten, dit geldt ook voor het afwaswater. Wat we vergeten waren is dat we hier 2 jaar geleden door omstandigheden pas eind augustus waren i.p.v. in de zomerperiode.
Het was vandaag een regenachtige dag maar als we op de camping aankomen is het even droog. Als we de tent opzetten barst er net weer een bui los, daarna blijft het gelukkig droog zodat we wel
buiten kunnen zitten en koken.
GPS: N 58 40.818 E 014 35. 998
Woensdag 29 juli 2015
Het heeft vannacht weer hard geregend. Als we wakker worden lijkt het wat droger te worden en we besluiten om op te staan. Als we naar het sanitairgebouw lopen breekt de volgende bui los.
Tijdens het ontbijt gaat het ook nog even hard, maar dan wordt het weer wat minder en ruimen we snel de tent op voordat we weer zo’n wolkbreuk over ons heen krijgen.
Om 8 uur verlaten we de nu nog erg rustige camping. We rijden naar Karlsborg en als we daar zijn wordt het weer wat droger en gaan we een cache doen. Als we daar mee bezig zijn begint het weer hard te regenen en we gaan even bij Jillans binnen voor koffie met gebak en we wachten daar de bui af.
Het blijft de hele dag zo, regen, droog, stortbui, droog. We rijden verder via Hjo langs het meer richting Jönköping en verder via de kleine weggetjes naar Hillerstorp. Onderweg bij Bankeryd hebben we brood gegeten en net als we het op hebben komt er weer een bui.
We doen nog wat caches onderweg en komen zo weer op bijzondere plekjes.
Bij Hillerstorp staan we op camping Ågårn. Als we de tent opzetten stroomt het water er uit.
We laten hem eerst maar drogen voordat we de slaapzakken erin leggen.
We zijn hier vorig jaar ook geweest en toen was maar de helft van het toiletgebouw klaar. Nu is dat klaar maar is de afwasgelegenheid er niet meer door de verbouwing. Zou volgend jaar dan alles klaar zijn?We betalen hier SEK 140 ( vorig jaar 160) excl. douche SEK 5 voor 3,5 minuut.
GPS: N 57 17.729 E 013 51.827
Donderdag 30 juli 2015
Vanmorgen hadden we geluk dat het droog was bij het opstaan en bij het ontbijt.
Tegen 9 uur rijden we van de camping en gaan eerst nog een multi doen die hier niet ver vandaan ligt. Om 10 uur hebben we die gevonden en rijden we verder richting Halmstad. Het begint net te regenen en we krijgen we stortbuien onderweg!
Als we in Halmstad aankomen is het weer droog en doen we voor de laatste keer boodschappen in Zweden en aangezien het al half een is gaan we hier een hapje eten, dan hoeven we vanavond niet meer te koken. Het is hier een stuk warmer al 19 graden en we kopen een lekker ijsje als toetje voordat we terug naar de auto gaan.
Vanaf hier nemen we de snelweg naar Helsinborg, we vinden dit deel van Zweden toch veel minder mooi. Als we in bij de boot aankomen hebben we weer geluk, hij komt net binnen varen en we kunnen meteen aan boord. Na 10 minuten aan dek uitgewaaid te zijn, stappen we weer in de auto en rijden we Helsingør in Denemarken binnen.
Het is meteen een stuk drukker hier en als we in de buurt van Kopenhagen komen we in de file doordat er wegwerkzaamheden zijn die pas in 2018 klaar zijn.
We rijden door naar Tappernøje en zetten de tent weer op op Evalds teltcamping Tappernøje.
Zoals de naam al zegt een eenvoudige camping voor tenten, er is een groot veld (het lijkt meer een erg grote tuin) en wat speeltoestellen. Die keren dat wij er gestaan hebben, waren we er of alleen of er stond nog 1 tent. Vanavond zijn er nog 2 tenten bij gekomen. Meer moet hier ook niet want er is maar één gecombineerde douche/wc ruimte.
We betalen hier 50 SEK p.p. en 20 SEK p.p. voor de douche. Wij willen ook douchen dus we betalen SEK 140,-. Er is een ruimte bij die als primitieve keuken dienst mag doen en de afwas doe je bij het aanrecht in de galerie. Bijzonder is het wel.
Na het eten zijn we hebben we nog even in plaatsje Præstø gekeken, een plaatsje dichtbij de camping, en we hebben nog een wandeling naar een cache gemaakt. Daarna naar de tent voor dit verslag en een boek…
GPS: N 55 09.236 E 011 59.865
Vrijdag 31 juli
Het heeft behoorlijk gewaaid gisteravond en vannacht. We hadden het er vanmorgen nog over dat we in de tent helemaal niets merken van de wind buiten, we hebben een echte stormtent, hij staat als een huis.
Vanmorgen om 8 uur van de camping weggereden en eerst nog een cache gedaan bij een kerkje aan zee. Dan om 8.15 zetten we koers richting Rødby en een paar minuten later vangen we flarden op van een nieuwsbericht op de Deense radio. Wat we opvangen gaat over Puttgarden- Rødby, Fehmarn, Scandlines, file, problemen en wind. Wij moeten nog 80 km naar Rødby en proberen via internet meer informatie te krijgen, maar T-mobile geeft in Denemarken problemen met internet.
We bellen Aloys en Femma om te vragen of zij hier meer over te weten kunnen komen, want als er problemen zijn met de boten dan keren we om en gaan we via Odense en de brug naar Duitsland.
Het enige wat nu zo snel te vinden is, is dat er gisteravond door de harde stormachtige wind de brug van het eilandje Fehmarn (waar Puttgarden op ligt) naar het vaste land van Duitsland afgesloten is geweest voor vrachtverkeer en auto’s met aanhangers.
We gaan er dan maar van uit dat er niets aan de hand is en rijden door naar Rødby om daar de boot naar Puttgarden te nemen. Het waait nog wel behoorlijk, maar niet meer zo hard als gisteravond.
Aangekomen bij de boot vragen we bij wanneer de volgende boot gaat. Het antwoord is “nu of over een half uur”. We rijden snel door en kunnen samen met de twee auto’s achter ons nog net mee op de boot van kwart voor tien. Drie kwartier later, om half elf, rijden we Duitsland in en ook op Fehmarn is niets meer aan de hand en we rijden ook redelijk filevrij Hamburg voorbij.
In de buurt van Hollenstedt gaan we van de snelweg af om brood e.d. te halen en we zoeken in de buurt van hetzelfde dorp een rustig plekje om te eten. Dat lukt, op een bankje aan de rand van een graanveld. Verse broodjes met zalm, heerlijk. Daarna de A1 weer op richting Nederland, het is inmiddels half twee en als er niets tegen zit zijn we rond zes uur thuis.
Lammie
Wat leuk om te lezen………wens je hele fijne vakantie toe……….geniet ervan met zijn 2en.
Groet Lammie.
Hans de Graaf en Sini Groothuis
Gefeliciteerd met jullie 5000.ste cache, op naar de 10.000 ste?
Een hele fijne vakantie gewenst met mooi weer
groet Hans en Sini
Regien en Paul
Beste Eugeni en Herman,
Wat leuk om jullie reis te volgen. We zijn al vaker in dezelfde streken geweest. De beschrijving is dus wel heel herkenbaar. De muggen in Glaskogen hebben jullie wel erg belaagd. Dat is een beroerde nacht geweest zeg 🙁
En dan het weer; dat valt wel tegen met zulke lage temperaturen en regen. Ik heb de weerberichten bekeken. De komende dagen ziet het er wel wat beter uit gelukkig. Maar als ik het goed zie, doen jullie er goed aan om nog noordelijker te trekken. Daar is het inderdaad beter dan in de buurt van Ostersund.
Veel plezier nog en groeten
Regien en Paul
Paul
Oh ja, fijn dat jullie de coördinaten erbij zetten. Kan ik ff kijken 😉
Hans de Graaf en Sini Groothuis
Hoi familie, het weer valt wel een beetje tegen, Herman brengt een zonnedans geen uitkomst?
Het is hier ook wat minder geweest, het weer wordt langzamerhand weer iets beter.
Luna is voor het eerst mee geweest in de camper naar Belgie, ik was het bed nog niet uit of ze ging er heerlijk liggen met het koppie op het kussen, luxer kan toch niet. nog veel plezier gr.