2018 Meivakantie in België en Pieterpad tweede deel etappe 20 (7)

België meivakantie 2018
We lopen een etappe van het Pieterpad en we gaan de Grote Oversteek wandelen door de Hoge Venen in België. Een door Landschap België georganiseerde wandeltocht van 22 km. Ook gaan we naar een geocache-event bij Ieper in België. 
 

Donderdag 3 mei 2018

Vandaag Pieterpad etappe 7 (20) Vierlingsbeek naar Swolgen, 25 km gelopen.

Voor de overnachting hebben we een plek gereserveerd op Camping de Merel bij Horst. Als we daar aankomen worden we vriendelijk ontvangen door Monique en vraagt ze ons of we misschien zin hebben in een pannenkoek aangezien ze toch beslag over heeft. Nu we wilden brood eten, maar een pannenkoek gaat er ook wel in. “Willen jullie ook met spek”, nou ja, graag, lekker!
“Als jullie de tent opzetten bak ik pannenkoeken en kom ze zo brengen”.
Als we de tent hebben staan, komt ze er al aan met 4 pannenkoeken en even later brengt Eckhardt, haar man, ons nog de stroop; “want dat hoort er ook bij”.
Super we hebben een mooie plek en kunnen ook nog even in de zon zitten eten, heerlijk.

Lees verder bij etappe 21.

Vrijdag 4 mei 2018
Vanmorgen uitgeslapen en lekker rustig bij de tent gezeten. We hebben vandaag een rustdag en gaan alleen wat cachen in de omgeving. Dan blijkt dat Eugeni haar GPS steeds uitvalt ondanks dat deze nog maar 2 maand oud is. We  zoeken we op internet naar de dichtstbij zijnde vestiging naar Waypoint en dat is in Venray, war we slechts 10 km vanaf zitten.

Bij Waypoint wordt van alles geprobeerd, maar krijgt de man het ook niet voor elkaar. Uiteindelijk wordt er een nieuwe GPS uit de verpakking gehaald en krijg ik een nieuwe GPS mee en wordt ook alles wat erop staat overgezet naar de nieuwe èn krijg ik een nieuw beschermfolie mee omdat ik die bij die van mij erbij had gekocht. Wat een service van Waypoint!
Daarna gaan we nog wat caches zoeken en vervolgens terug naar de tent op camping de Merel.

Zaterdag 5 mei
’s Morgens bij Horst nog wat leuke caches gedaan, bij een kapelletje en een bijzonder monument ter nagedachtenis aan oorlogsslachtoffers, en daarna door naar België om bij Lommel de wandeling langs de serie caches van  Het verloren Kabouterdorp te lopen.
We lopen hier bijna 8 km en de caches hielden ons de nodige tijd bezig, aangezien niet van alle caches alle aanwijzingen nog aanwezig zijn. De eindcache vinden gelukkig wel en die is inderdaad erg mooi en bijzonder.
We lopen terug naar de auto en  rijden dan in een keer door naar camping Du Moulin in Bevere bij Malmedy. Daar komen we tegen 7 uur aan en zetten we snel de tent op en gaan we eten.

 Zondag 6 mei

De Hoge Venen is een natuurgebied gelegen in het oosten van België, dat zich uitstrekt tot over de Duitse grens. Het is een hoogvlakte die binnen de Ardennen ligt. Kenmerkend voor de Hoge Venen is het zacht glooiende landschap.
Hoewel de naam de indruk wekt dat het hele gebied uit venen bestaat, bedekken de venen slechts zo’n drie procent van het totale oppervlak van het gebied. 
Wandelingen voeren o.a. over knuppelpaden en door dichte bossen van de weidse Hoge Venen. Een van de spectaculaire tochten voert je langs 3 idyllische riviertjes die van de Venen omlaag stromen. Je loopt echter ook in lager gelegen gebied, door het dal van de slingerende en snelstromende Warche en langs het verborgen gelegen Slot Reinhardstein. 

Op tijd op en om 8 uur rijden we naar Baraque Michel, vanwaar we per bus naar de startplek van onze wandeling door de Hoge Venen brengt. We melden ons aan en krijgen de routebeschrijving. Dan horen dat de bussen te laat zijn en na informatie blijken de bussen bij Baraque Fraiture te staan. De ene buschauffeur wist wel waar hij zijn moest maar was gewoon achter de ander aan gereden!

Als eindelijk de bussen er zijn kunnen we instappen en dan is er onderweg nog onduidelijkheid waar we afgezet moeten worden. Uiteindelijk worden we rond 10 uur in de buurt van Robertville  en kasteel Reinhardstein afgezet en kan de tocht van 22 km beginnen. We doen rustig aan als laatsten vertrekken wij ook, maar dan is de groep al uit het zicht verdwenen en blijkt dat de routebeschrijving niet zo super duidelijk is (voor ons) als dat we zouden willen.

Er zou onderweg slechts één rustpunt zijn bij een restaurant en laat dat nu net op onze camping zijn. Als we daar aankomen hebben we ongeveer 9 km gelopen en ben ik toe aan rust. We halen in het restaurant wat te drinken en nemen het mee naar onze tent. Bij de tent gaan we lekker zitten in onze stoelen met een koel glas drinken en een boterham. Even de schoenen en sokken uit en de stoel achterover.
Na ruim een half uur brengen we de glazen terug en gaan we weer op pad, we moeten nog een heel stuk lopen naar de auto.We hebben vandaag weer prachtig weer en het is een prachtige wandeling. Net als wij vond een  aantal mensen die we onderweg spraken of samen mee gelopen hebben de routebeschrijving niet duidelijk genoeg.Het laatste stuk liepen we al niet helemaal goed, maar kwamen toevallig wel weer op het juiste pad uit doordat we iemand tegenkwamen met een routebestand op de GPS. Daarna begrepen we niets meer van de beschrijving. We hebben voor de laatste kilometers onze eigen GPS er maar bij gepakt waar we de parkeerplaats van de auto in gemarkeerd hebben en zo de route naar de auto aan konden houden.   
Om 18.45 uur stapten we weer in de auto, wel blij dat we de route uit hebben kunnen lopen.

We rijden terug naar de camping en gaan daar in het restaurant nog wat eten, waar men net weer een beetje bijgekomen is van de massa mensen die er deze dag langs gekomen zijn. Na het eten drinken we nog een kop koffie bij de tent en dan op tijd naar bed. Moe…

Maandag 7 mei
Vanmorgen uiteraard, voor ons doen, heerlijk uitgeslapen, tegen acht uur staan we op.
Rustig ontbijten e.d. en tegen elf uur stappen we in de auto naar Malmedy. We hebben geen vast omlijnd plan voor vandaag en onderweg besluiten we door te rijden naar het iets verderop gelegen Waimes. We zijn hier zo’n 30 jaar geleden met vakantie geweest, maar we herkennen er niets van.

We rijden door een geocache buiten de stad en in de natuur en komen uit bij een mini begraafplaatsje. Net als we de auto parkeren komen we twee motorrijders aan en parkeren voor onze auto met de vraag of dat lastig is en of we lang blijven staan. Het is gestopt om even de begraafplaats aan een kennis te laten zien. Het blijkt een kleine familiebegraafplaats te zijn van slechts 8 graven en hij is een familielid. Hij is dan ook helemaal verbaasd dat wij hier gestopt zijn om deze begraafplaats te bekijken omdat maar weinig mensen het kennen en het staat ook niet aangegeven. Wij vertellen over geocaching en dan begrijpt hij het en we gaan elk verder met waarvoor we hier komen. De cache lijkt er niet meer te zijn, hij is al eerder niet gevonden.

Dus we rijden verder naar een volgende cache.Hier aangekomen begrijpen we eerst niet wat we doen moeten, maar we moeten eerst nog wat lezen op de website en daarmee wordt het duidelijk. Als we teruglopen naar de auto komt er net een man aan wandelen en vraagt “en gevonden …?”. Uhh… nee, u wel?
Het blijkt een Nederlander te zijn die wel eens met iemand aan het wandelen is geweest  die onderweg ook geocaches zocht en hij herkende het aan de GPS die we in de hand hebben.
We raken aan de praat en we blijken uit dezelfde buurt te komen en ook allebei een aantal dezelfde personen te kennen. De man is lopend onderweg naar Metz in Luxemburg in een, zoveel mogelijk, rechte lijn vanuit zijn woonplaats. Het is wel bijzonder dat je op een landweggetje staat ergens in België en dan zo met iemand uit je eigen omgeving aan de praat komt. Afgezien van een vrouw op een fiets is er verder in de anderhalf uur dat wij er waren niemand langs gekomen.
De man wandelt verder en wij gaan de cache zoeken. Daarna rijden we door naar een andere cache.

We zijn dan in de buurt van Remonval en rijden er even heen om te kijken of we nog het huis herkennen waar we 30 jaar geleden zijn geweest, we zijn er niet helemaal zeker van, maar het is nog steeds een heel klein dorpje.
Dan rijden we terug via een supermarkt voor een paar inkopen en dan door naar de camping. Lekker in het zonnetje zitten.

Dinsdag 8 mei
We breken de tent weer op, maar het is wel een camping om te onthouden voor zo in het voorjaar. In de zomer als het drukker is, is het misschien wat minder. We hadden een mooi plekje, het sanitair is schoon en de camping is niet echt duur. Wij betaalden ongeveer 20 euro per nacht incl. elektriciteit en douchemuntjes.

Wat later dan anders vertrekken we van de camping. Lekker rustig aan gedaan, rustig ontbeten in de zon nu het nog niet zo warm is. Het wordt vandaag 29 graden.
We gaan vandaag richting Beauraing om daar de oudste nog steeds actieve geocache te doen van  België en de op één na oudste van Europa. Onderweg vinden we nog een paar geocaches en doen we boodschappen. We rijden verder via Givet, net over de Franse grens, om daar pakken wijn te kopen voor de vakantie en voor thuis.
Dan rijden we verder naar een boerencamping boven Mons (Bergen), maar als we daar aankomen vinden we het er niet uitzien. Er is een klein veldje, maar de rest er omheen ziet er niet uit, wat een troep. We rijden verder op zoek naar een andere camping en komen uit op Panorama Camping bij Kruisberg. Een eenvoudige camping waar gelukkig nog wel een paar plekken vrij zijn.
We zetten de tent op en gaan eten. We hier incl. elektriciteit 15 euro (douche is 1 euro)

Woensdag 9 mei
Vanmorgen doen we in de omgeving van Kluisberg nog wat caches en daarna onderweg naar Ieper ook nog.
We gaan in Ieper zaterdag naar een groot geocache-event en daarvoor hebben we net als een stel geocachevrienden, een plekje besproken op camping Jeugdstadion, tegen 2 uur komen we aan op de camping. We hadden al een appje gehad wat onze ETA zou zijn, (Estimated Time of Arrival oftewel onze verwachte aankomsttijd) en als we aankomen rijden staan de, al op de camping aanwezige geocachevrienden van onze ‘groep’, al klaar om te helpen met de spullen naar het veld te brengen omdat de auto hier niet bij de tent mag staan. Ook voor het uitladen is het niet toegestaan. Omdat wij gewend zijn de auto naast de tent te hebben staan, hebben we nu voor deze dagen de ‘grotere’ tent maar meegenomen zodat we onze spullen in de tent kunnen zetten.
We zetten de tent op en gaan gezellig bijkletsen en doen later op de middag nog even gezamenlijk boodschappen bij de dichtst bijzijnde supermarkt omdat we er niet aan gedacht hebben dat het morgen Hemelvaartsdag is en de winkels hoogstwaarschijnlijk gesloten zullen zijn.
Na het eten gaan we met een klein groepje Ieper in om te gaan kijken bij de Last Post, een indrukwekkende gebeurtenis. Daarna lopen we terug naar de camping en zitten we met een hele groep gezellig bij elkaar.

Iedere avond wordt om 20 uur stipt sinds 1928 de “Last Post” geblazen onder de machtige gewelven van de Menenpoort. Dit gedenkteken, in de vorm van een Romeinse triomfboog, draagt de namen van 54.896 vermiste soldaten van het toenmalige Britse Imperium. Hier worden de namen vermeld van het begin van de oorlog tot 15 augustus 1917. De vermisten vanaf 16 augustus 1917 tot het einde van de oorlog, staan vermeld op panelen van het Tyne Cot Cemetery in Passendale. Het zijn er 34.957.
De Menenpoort werd gebouwd op de plaats van de oude middeleeuwse poort. Langs deze ‘poort’ marcheerden de Britse troepen tijdens de Eerste Wereldoorlog naar het front om er de “Ypres Salient” (de Ieperboog) te verdedigen. Deze boog is een bult in de rechte frontlijn van zowat 25 bij 15 km. Na de Eerste Wereldoorlog werd door dankbare burgers de Last Post Association opgericht. Ook de toenmalige vijanden zijn in bijna even grote getale gevallen en worden bij deze ingetogen plechtigheid betrokken.
Van 1 januari tot 31 december en in alle weersomstandigheden wordt door de klaroeners van de Last Post Association de “Last Post” geblazen. Op 11 november om 11 uur vindt een speciale Last Post plaats als herdenking aan de Wapenstilstand.
(Bron: http://www.toerismeieper.be)

Donderdag 10 mei
Vandaag gaan we samen met Jan en Ina op pad om te cachen en bijzondere plekken te bezoeken. We brengen o.a. een bezoek aan Tyne Cot Cemetery en vele andere begraafplaatsen. Een cache brengt ons ook bij een bijzondere begraafplaats waar we een graftombe in moeten om de antwoorden op te zoeken voor de cache. Heel bijzonder om zo’n graftombe te bekijken, het is een kleine ruimte waar 8 grafkisten staan. Uiteraard vinden we de cache buiten de cache buiten de begraafplaats zoals dat hoort.
Rond de middag gaan we samen lunchen in Zonnebeke bij cafe The Corner.  Na de middag doen we nog wat caches en gaan dan terug naar de camping. Heel toevallig aten we gisteravond  bijna allemaal spaghetti en toen werd het voorstel gedaan om vandaag gezamenlijk pannenkoeken te eten. Er is afgesproken wie de boodschappen doen en om half zes zouden we eten. Tegen half vijf wordt begonnen met de voorbereiding. Er worden vier pakken beslag klaargemaakt en er komen diverse gasstelletjes en pannen aan te pas om te bakken. Een beslagkom is er niet dus wordt een (schone) afwasteil gebruikt om het beslag klaar te maken.
Na anderhalf uur leverde dit alles uiteindelijk 2 grote stapels pannenkoeken op, naturel, met spek en met appel.  Doordat de kring inmiddels veel groter was geworden en er vele mensen aanschoven, was de stapel binnen 10 minuten verorberd.
Het was een gezellige maaltijd en de avond die volgde ook.

Vrijdag 11 mei
We gaan weer samen met Jan en Ina op pad en nu eerst richting Diksmuide, waar we het IJzer Museum willen bezoeken. Het blijkt een zeer interessant en indrukwekkend museum te zijn over de eerste wereldoorlog.
Het IJzer museum is gevestigd in een toren en je kunt daar met een lift naar de 22e verdieping vandaar loop je nog 2 verdiepingen omhoog voor het uitzicht over de weide omgeving, bij heel helder weer tot aan zee.
Daarna loop je de verdiepingen naar beneden en op elke verdieping wordt een thema van WOI belicht. Werkelijk mooi gedaan. Je wandelt zo het museum door naar beneden waar op de begane grond ook nog een filmzaal is.
Dan is het alweer tijd voor de lunch die we, lekker op het terras gezeten, nuttigen in het restaurant aan de andere kant van de brug.
Na de lunch bezoeken we nog de Dodengang, het museum met de loopgraven. Daarna nog wat caches bezocht en op de terugweg naar het eventterrein voor een meet-and-greet eventje, daarna terug naar de camping.

Zaterdag 12 mei
Het is de dag van het event, we gaan eerst nog wat caches doen om de drukte aan het begin van het event te ontlopen en zijn rond half een op het event. De snackkar is net op en we besluiten om meteen maar een patatje te kopen zodat we wat gegeten hebben.
De eventlocatie op zich is niet heel bijzonder en na wat rondgekeken te hebben bij de stands en gepraat te hebben met wat bekenden, gaan we weer op pad om te cachen. Bijna alle caches die we doen staan in het teken van IFF In Flander Fields ofwel WOI, heel bijzonder deze omgeving.

Zondag 13 mei
De dag van vertrek  voor ons en na vele dagen mooi weer is het gisteravond begonnen te regenen. Vanochtend is het ook nog miezerig en we pakken de boel in en nemen afscheid. 
We rijden eerst nog een toeristische route en vinden nog een cache bij een bijzondere begraafplaats, maar dan is het mooi geweest en pakken we de snelweg naar huis.

 

Speak Your Mind

*