2019 vakantie Scandinavië week 1

We hebben ook dit jaar weer getwijfeld waar we heen zouden gaan, we hebben zelfs overwogen om naar Alaska te vliegen om daar rond te reizen, daar hebben we toch vanaf gezien. Misschien dat we nog wel weer een keer naar Canada gaan, we zien het wel. Voor nu wordt het toch weer Scandinavië en we denken richting Noorwegen.
Let wel, richting Noorwegen kan ook nog betekenen dat we in Finland uitkomen. Vakantie is voor ons vrijheid, blijheid, tent achterin en gaan. We laten ons huis zoals gewoonlijk verzorgd en bewoond achter en dat geeft altijd een gerust gevoel om mee weg te gaan.

Vrijdag 19 juli 2019

We werden al vroeg wakker en zijn dus maar opgestaan aangezien uitslapen toch niet lukte, we vertrekken zodoende om 7 uur. We rijden via  Meppen, Bremen en Hamburg richting Flensburg om dit keer via Odense en de bruggen naar Zweden te rijden. We hadden eigenlijk dit keer de overtocht Kiel-Göteborg willen nemen, maar we waren te laat met boeken en alles zat al vol.

Onderweg stoppen we een keer om een paar geocaches te zoeken en even de benen te strekken. We kunnen dit keer overal doorrijden, geen fileleed.

We vervolgen onze route en voorbij Hamburg gaan we van de snelweg af om te tanken en te picknicken. We komen in een mooi natuurgebied bij Friedrichsgabe waar we een geocache vinden en lekker in de zon kunnen zitten eten met mooi uitzicht, heerlijk wat een rust!

Via Flensburg rijden we rond 15.00 uur Denemarken binnen waarna we via Kolding en Odense de brug overgaan naar Sjaelland voor DKK 245 (ongeveer 33 euro). We rijden door tot Sorø waar we een plekje vinden op camping Sorø So. Het is een redelijk volle, maar toch wel rustige camping en keurig schoon. Na het eten lopen we via de brug een stuk rond het meer, waarbij we ook drie geocaches vinden. Daarna nog lekker bij de tent gezeten en vroeg gaan slapen.
We betalen hier ongeveer 30 euro voor plekje 129 zonder elektrisch, excl. douche.

Zaterdag 20 juli

We hebben heerlijk en erg lang geslapen en vertrekken pas om 8.45 uur en rijden verder richting Zweden. We passeren de Øresundbrug en betalen hiervoor DKK 450, dus ongeveer 60 euro. Vanaf de brug nemen we de afslag naar Bunkeflostrand om daar een geocache te zoeken met uitzicht op de brug. De cache gevonden, wat rondgewandeld en brood gegeten met uitzicht op de brug. Wat een stille plek zal dit geweest zijn voordat de brug er was, we horen nu alleen het geluid van het verkeer op de brug.
Daarna een boodschap gedaan, wat rond gewandeld en we rijden weer verder naar het noorden. Het eerste stuk nog via de snelweg en daarna via de kleinere wegen. Via Halmstad en Svenljunga komen we uit in Annelund Ljung. Waren de campings onderweg allemaal behoorlijk vol. Ook Säms camping bij Annelund is bijna vol, er is nog één plekje zonder elektrisch en die nemen wij. Het is een klein, basic camping, door de weg gescheiden van het meer. We betalen hier SEK 160, ongeveer 15 euro. Het blijkt dat je hier tijdig moeten douchen omdat anders het warme water op is. Het werd dus een heel korte douche! Deze camping heeft slechts 1 douche, 2 toiletten en en droogtoilet.

Zondag 21 juli

We zijn weer vroeg wakker en vertrekken ook weer vroeg, om 8 uur rijden we de camping af. 
We gaan wat gecaches zoeken bij Herrljunga en een multi bij een hembygdpark. Een mooi park maar de cache vinden we jammer genoeg niet.

We rijden door naar Skara om brood te kopen en zien onderweg twee grote wilde zwanen. De afgelopen dagen zagen we ook al de typische vogels die we in Scandinavie altijd zien zoals heel veel kwikstaarten, een wauw, heel veel kraanvogels en bonte kraaien.

De  cache die we in Skara doen is bij het spoorwegmuseum. We zagen het toevallig doordat we de stoomtrein zagen en daarbij gingen kijken. Leuk om te zien hoe men daarmee werkte, we hebben ook even binnen gekeken in bet museum, waar nog meer oude treinstellen stonden, al dan niet opgeknapt. We hebben nog even gewacht om te zien hoe de trein vertrok.

Bij Mariedals Slott kijken we even rond en eten er onze broodjes. We rijden verder via Kinnekulle. Ik had graag willen wandelen in natuurgebied Kinnekulle, maar er barstte net een hevige onweersbui los waardoor we toch verder gereden zijn.

We rijden naar Arahult om daar op de camping te gaan waarover we getipt waren, maar die blijkt helaas helemaal vol te zijn.  We vervolgen onze weg naar Forshaga, maar dat blijkt een veredelde en betaalde camperplek waarvoor je in moet bellen. De telefoon wordt niet opgenomen dus snel verder naar een betere plek en we zijn achteraf blij dat we zijn doorgereden.
We overnachten uiteindelijk op camping Störanges bij Ränsäter, een fijne, ruime camping met schoon sanitair en een aangenaam warme douche!

Maandag 22 juli

Weer lekker lang geslapen en genoten van deze rustige plek, we vertrekken dan ook pas tegen half tien.
We rijden verder naar het noorden en gaan onderweg nog een geocache zoeken, een multi en een tradi. Geen van beide succesvol af kunnen ronden, voor de multi ontbraken de aanwijzingen en hij was ook al sinds 2016 niet meer gevonden, de ander bleek onder een brug te zitten en om nu midden onder de brug over de leuning en naar benden te klimmen was niet onze bedoeling. Dus maar weer terug gewandeld naar de auto, het was wel een erg mooie plek waar de multi moest liggen, we hebben er nog heerlijke frambozen geplukt en onderweg er naar toe zagen we zowaar drie groene spechten!
Verder richting Malung en onderweg zien we een eland met twee jongen, het blijft een prachtig gezicht!
Onderweg naar een plek om te picknicken zagen we ook nog een smeleken vliegen, het kan niet op vandaag.

Het weer is vandaag heel wisselend, dan weer zon en dan weer een flinke bui, maar het blijft zo’n 20 graden, we rijden uiteindelijk door en gaan voorbij Särna op een Lagerplats staan met droogtoilet en dit kost ons SEK 60, ongeveer € 5,70. Helaas kwamen er aan het begin van de avond meer campers bui waaronder 3 Nederlandse campers die bij elkaar hoorden en erg aanwezig waren. Ook de kinderen waar tnauwelijks op gelet werd waren er aanwezig qua stemgeluid, we hoorden dat zij 2 dagen zouden blijven staan, nou wij dan niet!

Dinsdag 23 juli 2019

Het was vanmorgen nog heerlijk rustig toen wij opstonden en heerlijk rustig ontbeten.

We vertrekken naar Idre om boodschappen te doen en rijden dan door naar Grövelsjön. We bekijken even de camping,maar zo’n wintersportcamping vinden we niks, je staat op een ondergrond van grind en het oogt heel kaal en ongezellig, we rijden dan nog liever terug naar de camping in Idre. Bij Grövelsjön blijkt het erg druk te zijn, er zijn toch meer mensen die willen gaan wandelen blijkbaar.

Wij willen hier de wandeling naar Jakobshöjden maken, die had ik thuis al uitgezocht voor het geval we in de buurt zouden komen. Het was even zoeken naar het juiste pad om te beginnen, maar dan kunnen we toch op weg. Het was een pittige wandeling waardoor we uiteindelijk ruim 10 km gelopen hebben en onderweg 5 geocaches gevonden hebben waaronder de cache op de top! Het ergste waren de smalle paadjes met veel stenen en de stijging van 400 meter, de terugweg ging een stuk makkelijker.

Het was tegen de middag nog maar een graad of 16, maar het is vanmiddag een stuk warmer geworden en het was naar boven toe dan ook flink zweten.
Eenmaal op camping Näsat in Idre zetten we tent op en nemen we snel een verkwikkende douche. We betalen hier SEK 200, en 5 SEK voor de douche

Woensdag 24 juli

We zijn weer op tijd op en genieten weer in alle rust van ons ontbijt. Om 8.15 uur vertrekken we en rijden dezelfde weg als gisteren omdat we daar nog een wandeling willen doen bij Lövåsen. Ter plaatse hebben we wel wat gewandeld maar de juiste route konden we niet vinden en dus hebben we die wandeling maar gelaten voor wat het was.
We rijden daarna verder naar Femundsmarka nationaal park en vinden er enkele geocaches. Via weg 26 en verder via weg 28 richting Røros om enkele boodschappen te doen en we vervolgen onze route via weg 30 via Brekken naar weg 795 richting Selbu om zo Trondheim te omzeilen. We zijn al een paar keer in Trondheim geweest en we hebben nu geen zin in die drukte. Het is een mooie rustige route langs een weg met mooie uitzichten op de bergen met hier en maar nog een vlokje sneeuw waarna we bij Tyldal uitkomen op camping Gresslifoss.
Gresslifoss camping (https://gresslifoss.no) blijkt een mooie en erg schone camping, aan een ondiepe rivier met een kleine waterval, en we zetten er de tent op. Er staan een paar huisjes, slechts 2 caravans en we zien een mooie plek in de schaduw want, al was het hier dan geen 38 graden zoals in Nederland, het was vandaag wel 27 graden hier in Noorwegen ter hoogte van Trondheim en dat vinden wij ook al heel warm.

Donderdag 25 juli

Tegen 9 uur vertrekken we met een kurkdroge tent want de zon brandt alweer behoorlijk.
We vervolgen weg 795 richting Selbu, maar nemen hier en daar nog een ander klein weggetje. Bij Selbu vinden we enkele caches waarvan een bij een erg mooi uitzichtpunt.
Verder richting Stjördal, maar deze plaats omzeilen we weer via kleine weggetjes. Nèt voordat we uitkomen op de E6 zien we nog en klein plekje om de auto te parkeren en om in de schaduw te kunnen eten en we hebben er wel een mooi uitzicht op het fjord. Het is hier inmiddels ook al 32 graden geworden.
We gaan na het eten verder via Steinkjer, Beitstad, Namsos en vanaf Namsos nemen weg 769 naar Lund om daar de boot te pakken naar Hoflesja.
Aangekomen in Lund moeten we een 20 minuten wachten op de boot eer we over kunnen. Het inladen gaat snel en in een kwartiertje varen we naar de overkant, dat wil zeggen naar Hofles. We rijden direkt door naar de camping een kilometer verderop en zetten de tent op op Kvisterø fjordcamping. Er is gelukkig nog ruimte genoeg aan de waterkant. Er staat slechts 1 camper en 1 tent.
We betalen hier voor de tent NOK 225 dit is incl. elektrisch maar voor de douche NOK 5 / 3 min. En warm water voor de afwas is ook tegen betaling.
Wij vinden het een heerlijk plekje zo aan het fjord met dit mooie weer, na tienen ’s avonds komt er geen auto meer langs omdat dan de boot niet meer vaart.
Twee jaar geleden hebben we hier ook twee nachten gestaan.

Wordt vervolgd.  Lees verder bij week 2

 

eugeni.nl/2019-vakantie-scandinavie-week-1

Speak Your Mind

*