2019 vakantie Scandinavië week 2

Week 2

Vervolg van week 1

 

 

Vrijdag 26 juli 

De tent kan blijven staan want we blijven hier nog een nacht.
We gaan vandaag naar het eiland Leka. We rijden eerst naar Kolvereid om boodschappen te doen en rijden daarna door via weg 771 maar halen en verder naar Gutvika, waar we met de boot over naar Skei op het eiland Leka.
Leka is een geologisch nationaal monument van Noorwegen, men vindt er bijzondere gesteenten met de bijzondere geel/rode kleur zoals je die maar op enkele plaatsen in de wereld tegenkomt.

 

We hadden geen idee van vaartijden en we bleken de boot net gemist te hebben, dus moeten we bijna anderhalf uur wachten op de volgende en die tijd gebruiken we voor de lunch op een mooi rustig plekje aan een meertje en, om daarna weer op tijd aan te sluiten in de rij want we weten ook niet hoe groot deze boot is.
De boot is er al eerder en we kunnen aan boord, er kunnen toch wel zo’n 30 personenauto’s mee en zoveel stonden er nu niet te wachten. Het vervelende is dat de mist die vanmorgen helemaal opgetrokken was, nu ineens weer op komt zetten. We hopen dat het weer snel oplost en gaan toch maar aan boord. We betalen voor deze overtocht 140 NOK, 101 voor de auto en 39 voor de extra volwassene omgerekend goed 14 euro. De overkant is niet te zien door de mist. Na 10 minuten varen zijn meren we aan op het eiland Leka.

Als we van boord rijden lijkt het wat lichter te worden en even later schijnt de zon weer. Het blijkt een mooi eiland, met maar een afmeting van 6 bij 15 km. Het meest bijzondere moeten we aan de andere kant van het eiland zien. We rijden dus snel door want we zien in de verte de mist weer opkomen. We maken een korte wandeling voor een geocache en als we bij het meest bijzondere deel zijn maken we snel wat foto’s want de mist hult het eiland weer in een waas. We vinden er nog een geocache en rijden door naar het andere eind van het eiland, daar ligt ook een geocache. We moeten hier nog een stukje voor lopen door een mooi gebied en het wordt warempel toch nog weer lichter en we lopen heerlijk in de zon, het is maar 18 graden hier op Leka.
Het is inmiddels tegen vier uur en we zetten de auto vast in de rij voor de boot van vijf uur, we zijn bang dat het drukker wordt met mensen die aan het eind van de dag terug willen gaan. Er is nog een wandelpad vlakbij de haven en daar gaan we nog even naartoe. Een leuk plekje met een bankje en een bijzondere steen met daarnaast een kastje waar een boekje in ligt, dit keer geen geocache-logboek maar een soort gastenboek, ook leuk.
Net als we teruglopen om aan de andere kant van de haven nog een wandelingetje te maken horen we de boot en hij blijkt net aangemeerd te zijn. Die laatste wandeling laten we maar zitten en stappen snel in de auto om aan boord te rijden. Tot onze verbazing moet iedereen gewoon weer betalen, wij hadden verwacht dat, zoals bij ons op Texel, je betaalt voor een retourtje. Het is amper kwart voor vijf als we vertrekken en voor vijf uur zijn we alweer op het vasteland en rijden we terug naar de camping in Hoflesja.
Het is een mooi eiland, de moeite waard om er een nacht te blijven om er te kunnen wandelen en zo meer van het eiland te zien mits het goed weer is.
Er is ook een kleine camping op het eiland.

Zaterdag 27 juli

Het wordt vandaag een warme dag, men verwacht zeker 32 graden en daarom blijven we nog een nacht.
We luieren vanochtend wat. Ik doe een handwas die met een uur alweer droog is en we zitten lekker bij de tent te lezen. Tegen de middag gaan we boodschappen doen in Kolvereid en rijden daarna via weg 768 naar Abelvaer waar we even bij het winkeltje kijken waar we 2 jaar geleden lekkere koeken gekocht hebben, maar helaas de winkel is nu gesloten.
We rijden een klein stukje terug tot buiten het dorp en parkeren de auto om naar Hesthagan de gaan, een baai met een klein zandstrandje waar het gelukkig niet te druk is en waar we ons brood eten en een erg verkoelende duik in zee nemen. We blijven hier nog een tijd en om half vijf lopen we terug naar de auto en gaan we weer naar de camping, het wordt etenstijd, we eten vandaag zalm met klein gesneden aardappeltjes en sla, moreller als toetje.

Zondag 28 juli

We vertrekken van deze rustige camping. De laatste nacht stonden we maar twee tenten op het hele veld, heerlijk rustig.
We rijden verder naar Holm om de boot te nemen maar Vennesund, we varen door het Brindalsfjorden. We betalen hier NOK 180 voor. We rijden het mooie groene eiland over naar Horn. In Horn nemen we om 12 uur de boot naar Igerøy op het eiland Vega met een tussenstop op een ander klein eiland. We betalen oor deze overtocht van een uur NOK 260, omgerekend is dat  € 26,85.
We rijden direct door naar de enige camping op het eiland, camping Vega, om er onze tent op te zetten. Het is nog opschieten om een plekje op het tentenveld te hebben, er was al een camper die het een mooi plekje vond om de camper neer te zetten.
We gaan daarna op pad om het eiland te verkennen. Het ziet er mooi uit, het lijkt wat groter dan het eiland Leka en veel groener, Leka was het rode rotsen eiland.
We hebben hier mooie uitzichten en gaan ook naar de Vega trappen, aan de westkust is een pad gemaakt met trappen en planken over de rotsen en er tegenaan om zodoende naar bovenop de berg te komen bij een uitzichtpunt. Je hebt er van bovenaf inderdaad een mooi uitzicht over de vele eilandjes hier voor de kust. We zoeken en vinden ook twee geocaches, waarvan eentje ligt bij een mooi meertje waar omwonenden aan het zwemmen waren, het is ook weer een warme dag geweest van tegen de 30 graden en nog wel aan zee.
Daarna gaan we terug naar de camping waar het nog drukker is geworden, we twijfelden nog of
we 1 ov 2 nachten zouden blijven, maar het wordt er maar 1. Het is ons hier te vol en te druk, er is inmiddels ook een groep aangekomen die wel op een ander veld staan maar gebruik maken van de campingfaciliteiten en die zijn niet zo ruim bemeten. Voor de dames 2 toiletten en 2 gezamenlijke douches. Er is wel een mooi keukentje met 1 afwasplek en kookgelegenheid. We betalen hier NOK 175, douche 20 NOK.
In rustiger tijden is het hier vast veel aangenamer.

Maandag 29 juli 2019
We vertrekken om half negen van de camping en rijden eerst nog naar de zuidpunt van het eiland, naar Eidem. We vinden daar een cache bij een mooi en verlaten strandje. We nemen hier dan nog maar even een duik In zee, het is alweer behoorlijk warm aan het worden. We zitten een poosje in de zon op te drogen en gaan we terug naar de auto om op tijd bij de boot van 10.25 uur te zijn voor de overtocht Igeroy – Tjotta. We zijn nog op tijd voor vertrek, maar toch te laat want de boot is vol en de laatste rij kan niet meer mee. De volgende overtocht is vanmiddag rond 14.00 uur. We besluiten snel om aan te sluiten in de rij voor de overtocht Igerøy – Horn en die vertrekt 10 minuten later en daar kunnen we nog wel mee. Om half 12 komen we aan in Horn en gaan we direct in de rij staan voor de overtocht naar Andalsvågen. Deze boot vertrekt een half uurtje later en om 12.15 uur rijden we het volgende eiland op. We rijden verder, maar doen halverwege het eilandje bij een supermarkt snel enkele boodschappen om daarna door te rijden naar Forvik voor de overtocht naar Tjotta.
In Forvik aangekomen blijkt de boot om 13.55 uur aan te komen, we hebben nog even de tijd maar we laten de auto in de rij staan en gaan lopend nog geocaches zoeken. We vinden er nog drie en gaan en een boterham eten bij de auto. Dan hebben we nog een half uurtje en we lopen naar een cache voorbij de haven en komen langs de kleine camping en een koffiebranderij. Herman loopt alleen door om de cache te zoeken want we zien de boot al aankomen en ik loop vast rustig terug. Net als we bij de auto zijn, is ook de man er die voor de betaling langs komt, wat een timing!
We varen in een uurtje over en eenmaal op Forvik gaan we op een parkeerplaats staan waar ook een geocache ligt bij een begraafplaats van oorlogsslachtoffers. We maken er korte wandeling naar een andere cache die bij het strand ligt.
We rijden verder naar Sandensjøry en kijken daar naar de camping, maar die heeft slechts 2 kleine plekjes over waar we niet willen staan en we gaan verder. De volgende camping ligt een afslag voor Levang en daar gaan we staan op camping Sjobakken. Een echte camping aan het fjord voor vissers met veel vaste gasten, maar er is ook een tentenveld waar nog niemand staat, dus daar gaan wij staan. Keurig sanitair en een keukentje erbij met alle voorzieningen. We betalen hier 200 NOK incl. douche en warm water bij de afwas.

Dinsdag 30 juli

We gaan vanochtend eerst de oude weg proberen te vinden die om de berg heen liep waar nu een tunnel onderdoor gaat.
Die weg hebben we wel gevonden, maar na een kilometer of 10 kwam er een bord doodlopende weg te staan en zijn we omgekeerd. We kwamen nog langs een waterkrachtcentrale waar we ook een geocache konden vinden.

We rijden dan toch richting boot, maar dan zie ik de vertrektijden en moeten we zeker nog drie kwartier wachten en daar hebben we geen zin in, we keren om en gaan toch door de Toventunnel van 10,7 km en daarna verder via de Korgfjeltunnelen van 8,5 km. Zo rijden we verder naar Mo i Rana en doen daar boodschappen. Verder wisselend de E6 en als het kan de kleine of oude weg.

Onderweg komen we ook over de poolcirkel. Het centrum hier hebben we lang geleden al eens bezocht en is eigenlijk niet veel meer dan een souvenirwinkel met een restaurantje, er is een mini tentoonstellingsruimte en een zaaltje waar een video wordt vertoond, maar drúk dat het er nu is. We vinden er twee geocaches en gaan weer verder. We proberen onderweg een camping te vinden, maar dat valt niet mee. De eerste twee willen geen tenten, de derde is vol en de vierde is gesloten. We komen uiteindelijk uit op Rognan Fjordcamping in Rognan. De plaats blijkt gelukkig niet zo groot te zijn en er is nog plek op de camping. Sanitair is netje en de camping is rustig. We betalen hier NOK 185 en 15 kronen voor 4 minuten douchen. 

Woensdag 31 juli
Om 9 uur vertrokken. We hebben ontbeten bij hooguit 12 graden, maar in de zon en in de korte broek was het heerlijk.

We rijden naar Fauske en doen daar boodschappen. Daarna rijden we verder richting het noorden en onderweg, na een kleine zijsprong naar het Rago National Park, vinden we na een korte wandeling een geocache in een mooie omgeving.
We pakken de route weer op, het is een mooie weg wel met veel tunnels, maar ook met mooie uitzichten en het wordt wat rustiger op de weg.

Bij Sørfjordskardet nemen we de afslag naar Bonåsjøen voor een mooiere weg dan het stuk met tunnels dat we anders op de E6 krijgen. Het blijkt een goede keus, het is wel iets om maar erg mooi en we hebben onderweg op een rustig plekje met mooi uitzicht kunnen eten.

We vervolgen onze weg naar Bognes, daar moeten we weer met de boot over, alleen moeten we nog kiezen hoe we verder willen. Via de boot Bognes – Skarberget en dan via Narvik naar Nesja of via de boot Bognes – Lødingen en veder via de lofoten en Vesteralen nar Senja. We besluiten tot de laatste en rijden door om de boot van 15.00 uur te kunnen halen. We hebben wat auto’s achter ons die dezelfde gedachte hebben waarschijnlijk, maar er rijdt een camper voor ons met een slakkengang. We zien de boot al liggen en alle auto’s zijn al aan boord als op dat moment de camper de andere kant op gaat en wij door kunnen rijden naar de boot. Men ziet ons en de drie auto’s achter ons aankomen en wij kunnen allen nog mee, daarna gaat achter ons de slagboom dicht. Wij hebben het nog net gehaald en kunnen een uurtje aan boord uitwaaien, heerlijk in de zon aan dek.

Aangekomen in Lødingen op de Lofoten rijden we door op zoek naar een camping. De eerste die we zien geeft geen tent aan en we zien er ook geen staan, enkel heel veel caravans en campers. De volgende camping ziet er ook niet uit en is heel vol, we vervolgen onze weg naar Sortland. We weten dat daar ook een camping is omdat we er jaren geleden (22 jaar?) ook hebben gestaan. Het is niet echt een mooi camping maar er is plek op een enigszins hobbelig tentenveld, we staan er op gras en niet op gravel waar de campers en caravans op staan. Het sanitair is schoon en er is een keukentje.
We betalen bij camping Sortland wel NOK 250 en voor de douche nog NOK 10, mar we zijn blij met een toch wel fatsoenlijke plek.
We hebben inmiddels ook gevonden waar het kunstwerk stond dat we hier toen hebben gezien bij een overnachtingsplek, het blijkt bij Eggum geweest te zijn, maar dat is 2 uur rijden en een bootovertocht hier vandaan en de anders kant op dan onze bedoeling is. Dat gaat dus over, maar we weten nu weer dat het een beeld van Markus Rasta was dat bij Eggum op Vestvagøy staat en dat toen veel indruk op ons heeft gemaakt.

Donderdag 1 augustus

We vertrekken tegen 9 uur.
We gaan verder via Andöya, Vesterålen naar Andenes, daar hebben we destijds een walvissafari gemaakt en potvissen gezien wat ook een indrukwekkende ervaring was, meer nog dan de orka’s die we daarna in Canada gezien hebben. Nu gaan we er nog wat rondkijken en van daaruit met de boot naar Senja is de bedoeling.

Het is vanmorgen deels bewolkt, maar we kunnen toch ontbijten met een zonnetje ook aI is het maar 12 graden.
We willen nog even een boodschap doen bij de supermarkt in Sortland en worden daar aangesproken door een Nederlander die al 10 jaar in Noorwegen woont. Na een half uurtje gezellig gepraat te hebben gaan we dan toch nog onze boodschap doen.
Daarna rijden we bij Sortland de brug weer over en vervolgen onze weg richting Andenes. We rijden de Andøyabrua (brug) over en vinden onderweg enkele geocaches.
We wilden naar Sandvika rijden, maar we vonden de weg te slecht en hebben toch maar gewoon de weg langs de westkust gereden. We kwamen bij een geocache bij de informatiecentrum terecht en daar waren bijzondere toiletten met een raam met uitzicht op de kust, waarbij je aan de buitenkant bijna niet naar binnen kon kijken. Het is hier inmiddels behoorlijk koud geworden. We zijn blij dat we weer in de auto zitten na een wandeling.
We rijden verder en bekijken de campings die we tegenkomen. Een ervan lijkt wel wat en als de camping in Andenes toch niets blijkt te zijn, gaan we terug naar deze. Bij Andenes Camping kiezen we toch een plekje op de camping en zetten de tent op om daarna Andenes in te gaan. We vinden er uiteraard een geocache, die bij de vuurtoren, en we kijken bij het bedrijf van de walvissafari waar we 22 jaar geleden een tocht hebben gemaakt om potvissen te spotten. Er komt net een boot terug en de volgende groep staat alweer klaar voor vertrek, het is big business zo te zien. Het bedrijf bestaat nu 30 jaar zien we op affiches staan.
We wandelen nog wat rond en lopen naar de haven waar zojuist de boot uit Senja aangekomen is, daar moeten wij morgen ook zijn. Het is inmiddels vijf uur en we gaan terug naar de camping om te eten. Lang blazen omdat het te heet is hoeft nu niet, eerder snel eten om het nog wat warm naar binnen te krijgen.  We betalen hier NOK 190, douche 10 NOK. De camping heeft ook een keuken en een ruimte waar men binnen kan zitten.

Wordt vervolgd.

Lees verder bij week 3

Speak Your Mind

*