2019 Vakantie Scandinavië week 3

Week 3

Vervolg van week 2

 

 

 

Vrijdag 2 augustus  

We willen vandaag met de boot over van Andenes op Vesterålen naar Gryllefjord op Senja. We hebben al gezien dat er een drie keer daags een  overtocht van 1 uur en 40 minuten gaat, om 8.45 uur, om 13.00 uur en om 17.00 uur. Het wordt 8.45 uur of 13.00 uur, we zien morgen wel.

We zijn niet zo vroeg op, maar willen toch wel graag de boot halen van 8.45 uur. We douchen, nemen kokend water mee voor koffie en ruimen de tent op. Om acht uur vertrekken we van de camping, rijden nog even langs een bakker voor verse broodje en gaan naar de haven. Daar staat anderhalve rij al vol en wij sluiten aan in rij twee. Nu hebben we nog ruim de tijd om brood te eten en koffie te drinken. We nemen nog een kijkje vooraan bij de boot en dan mogen de eersten al aan boord voor de overtocht Andenes – Gryllefjord op Senja.

Kaartjes kopen voor de overtocht doe je hier aan boord bij het buffet. Als iedereen geweest lijkt te zijn gaat het rolluik weer dicht want er wordt verder niets verkocht. Er is alleen een automaat waar koffie gekocht aan worden.
Precies op tijd vertrekken we en al gauw blijkt de ogenschijnlijk gladde zee wat minder gladjes te zijn als mijn evenwichtsorgaan graag zou willen. Volgens Herman voel je de schommelingen boven aan dek nog meer. We hebben een mooi plekje bij het raam en daar blijf ik de komende tijd wel zitten, Herman gaat zo nu en dan aan dek kijken.  De overtocht duurt 1 uur en 40 minuten!

Tegen half elf komen we aan en aan deze kant staat al een enorme rij te wachten voor de boot. Het is hier ook een stuk warmer, zagen we op Andöya een dik wolkendek, hier zien we blauwe lucht en is het zo’n vijf graden warmer, heerlijk!
We rijden het eiland over en gaan op een mooi plekje brood eten en vervolgens rijden we door naar een camping. Ik heb gelezen dat mensen camping Skatvik een prettige camping vonden en daar gaan we kijken. Camping Skatvik op SernaDe route van de boot naar de camping vinden we al mooi en op de camping aangekomen zetten we direct de tent op. We hebben er mooie plek direct aan het water. We betalen hier omgerekend 17,50 excl. douche. Er is een mini keuken, maar geen ruimte om er ook te zitten zoals gisteravond op Andenes, maar gelukkig blijkt dat hier ook  niet nodig.

We gaan nu rustig verder de omgeving verkennen,  even langs een winkel en de weg langs het zuiden van Senja verder rijden. Om een uur of vier keren we om en gaan we terug naar de camping om daar lekker bij onze tent te zitten genieten van ons uitzicht op het eiland Dyroya dat we tegen er ons zien liggen met daarachter nog sneeuw op de toppen. ’s avonds de zien we nog een veerboot voorbij gaan in de verte en Herman heeft dolfijnen (bruinvissen) gezien.  We hebben verschillende dieren gezien waaronder een tureluur met jongen, goudvinken,  weer een zeearend en heel veel kleine vlinders.

Zaterdag 3 augustus

We zijn op tijd op en dat komt goed uit want er is hier maar 1 douche, dus je moet er op tijd bij zijn. Nou dat waren we allebei, maar er kwam maar een heel klein straaltje water uit de kraan! Als ik de douche uitkom is de mevrouw van de camping net briefjes aan het ophangen dat er een probleem is met de water is en niet alleen op de camping maar in het hele ‘dorp’ is er geen waterdruk. Gelukkig valt het allemaal mee, iemand blijkt, na onderhoudswerkzaamheden, alleen vergeten te zijn de pomp weer aan te zetten.

We blijven hier nog een nachtje dus de tent kan blijven staan. Ons ontbijt gebruiken we in alle rust, genietend van het uitzicht.
Tegen half tien gaan we een wandeling maken langs de kust naar een geocache. Het blijkt een erg mooie wandeling te zijn van zo’n 6 km. met mooie uitzichten, onderandere zicht op het haventje en op de camping. Onderweg hebben we vogels en vlinders gefotografeerd, het icarusblauwtje en verschillende sijsjes, waaronder de barmsijs.

Terug op de camping is het tijd om te lunchen en daarna gaan we met de auto weg om boodschappen te doen en om een ander deel van het eiland te bekijken. We zien leuke haventjes en vinden geocaches en komen zelfs op een plek waar 6 dagen geleden, voor ons, bekende geocachers eenzelfde cache hebben gedaan. Het is een heel mooi plekje met mooi uitzicht.
Dan is het alweer eind van de middag en rijden we terug naar de camping.

Zondag 4 augustus

We hebben getwijfeld of we hier nog een dag zouden blijven of dat we toch zouden inpakken. Het besluit is genomen en we pakken in. Vandaag rijden we nog wel het deel van de route die we gisteren niet meer gedaan hebben, maar rijden dan daarna verder i.p.v. terug te gaan naar deze camping.
Vanmorgen kunnen we eerst nog weer heerlijk in de zon ontbijten in de korte broek, ook al is het maar 10-11 graden. Het voelt veel warmer en dit constante mooie weer went ook wel snel, we hebben tenslotte nog maar 1 echt koude dag gehad.
We vertrekken en rijden de weg binnendoor naar Svanelvmoen om daar via weg 86 verder te rijden naar Håverjorda om vanaf dat punt de mooie kustweg weer op te pakken. Onderweg doen we enkele geocaches die soms op mooie plekjes liggen.

Wat hier onderweg opvalt zijn de donkere en bochtige tunnels waar we door komen en waar ook de fietsers door moeten. Speciaal voor hen staat er aan het begin van de tunnel een kastje met gele vestjes die ze aan kunnen doen als ze de tunnel door moeten. Soms geen overbodige luxe blijkt als we in de tunnel ineens een knipperend rood lampje zien en reflecterende strepen, er rijden twee fietsers waarvan er slechts één een achterlicht heeft en aan de voorzijde blijken ze helemaal geen verlichting te hebben. Doodeng in deze donkere en smalle tunnels! Zulke tunnels zie je tegenwoordig niet veel meer in Noorwegen, eerder zijn ze tegenwoordig voorzien van led-verlichting.

We komen langs verschillende mooie uitzichtpunten en komen bij enkele geocaches weer bekende namen tegen in de logboekjes. We komen langs een mooi strandje waar je kunt overnachten met de tent, maar het is er wel erg druk, we zien er wel 20 tot 30 tenten staan. Echt warm is het hier niet, het is aan deze kant van het eiland beduidend kouder dan aan de kant waar wij op de camping stonden, de zuidkant. Bij Mefjordvaer gaan we brood eten op een plekje met mooi uitzicht. Na het eten vervolgen we deze weg nog tot aan het eind en daar blijkt een kleine camperplek te zijn. De auto weer gekeerd en de weg terug naar de doorgaande route en verder naar Finnsnes. Vanaf Finnsnes gaan we naar het zuiden, het noordelijke deel zijn we al eens geweest net als de Noordkaap en daar hebben we nu ook geen tijd meer voor (vinden wij).
In Finnsnes vinden we nog een geocache, dit keer een letterbox. Dan vervolgen we onze weg omdat we onderweg ook nog een camping moeten zoeken. We komen terecht op Camping Soløy bij Soløy aan weg 84, zo’n 60 km ten noorden van Narvik. Morgen verder richting Kiruna in Zweden.
Na het eten lopen we nog even naar de kerk in het plaatsje om daar de geocache te vinden, vanaf de kerk hebben we mooi uitzicht over het fjord.

Maandag 5 augustus

Het was een koude nacht, vanmorgen 10 graden en laaghangende bewolking, maar tegen 11 uur schijnt de zon weer.
We vertrekken van deze rustige camping richting Narvik, maar gaan onderweg eerst nog wat geocaches zoeken en enkele vinden.
Bij Narvik gaan we de brug over om in Narvik boodschappen te doen en in het winkelcentrum gaan we ook wat eten.

Dan vervolgen we onze weg naar Kiruna maar vermijden nu de tolweg en dat brengt ons langs een mooie weg totdat we de doorgaande route weer oppakken. Een erg mooie weg over de Bjørnfjell. Over deze mooie weg rijden we Zweden weer binnen en bij het plaatsje voorbij de grensovergang kijken we even, maar het is meer gericht op wintersport hier en we vervolgen onze weg. Bij Abisko bekijken we de canyon met de rivier die er doorheen stroomt, een mooi gezicht. Ook kijken we naar de camping maar besluiten verder te rijden en te kijken of we ergens vrij kunnen staan. Dat blijkt hier niet zo gemakkelijk. De zijwegen gaan of naar een huis of naar een parkeerplek waar al campers staan. Zo komen we aan bij Kiruna en daar is wel en camping. Groot en niet mooi, maar wel schoon en we kunnen er de tent opzetten. 

Het gras is hier bestemd voor de tenten ook al loopt het op veel plaatsen scheef of is het hobbelig. De campers en caravans staan, als ze een standaardplek hebben gewoon op een asfaltplek, net een parkeerplaats. De comfortplaatsen hebben hetzelfde maar de plekken zijn afgebakend doordat er nog een houten vlonder voor ligt waar je dan je stoeltje op kunt zetten. We betalen hier SEK 225 incl. douche.

 

Dinsdag 6 augustus

We zijn vroeg wakker door het geluid van de werkzaamheden die niet ver hier vandaan plaatsvinden, er wordt een nieuwe brug gebouwd. Dit hadden we gisteravond gezien toen we nog een cache aan het zoeken waren vlakbij de camping.
Het is een aardig koude nacht geweest met maar 3 graden. Als we ontbijten zal het zo’n 6 graden zijn als de zon doorbreekt.
We ruimen op en vertrekken naar Kiruna, we bekijken er de kerk van buiten want hij is nog niet geopend en rijden daarna door naar een van de supermarkten die hier om 8 uur al open zijn.

Na de boodschappen willen we een, op de wegenkaart, klein weggetje rijden, maar in werkelijkheid is het een kale, brede weg met veel vrachtverkeer. We keren om en kiezen een andere route.
Verder gaat het via de weg naar het ijshotel, we bekijken aan het eind van de weg het oude kerkje en een hembyggård en op de terugweg bekijken we ook het ijshotel van buiten. Het is hier ook behoorlijk veranderd sinds wij hier zo’n 22 jaar geleden waren. Op de terugweg gaan we bij de parkplaats bij de brug over de Tornälven brood eten, een plekje met mooi uitzicht.

Na het eten rijden we naar Gällivare, bekijken daar het stationnetje en proberen er samen met een andere Nederlandse geocacher een cache te vinden, zonder succes. De weg van Kiruna naar Gällivare vonden we eentonig, maar de weg verder naar Jokkmokk biedt wat meer afwisseling in het landschap. 

We komen onderweg langs Porjus, het is een klein dorp in de gemeente Jokkmokk in het Zweedse deel van Lapland. Porjus is gebouwd op de plaats waar het Stora Lulevatten leegstroomt in de Stora Luleälven. Het dorp is vanaf 1909 gebouwd om de arbeiders van de waterkrachtcentrale een woonplek te bieden. We kijken nog even bij de waterkrachtcentrale, het gebouw heeft mooie elementen. We hebben hier jaren geleden een bijna privé-rondleiding door de centrale gehad, erg interessant. Om deze tijd dat wij er zijn is alles al gesloten.

We dachten voor Jokkmokk ergens vrij te kunnen staan, maar vonden niets, ook geen camping. We zijn doorgereden naar een kleine camping in Jokkmokk, camping Skabram, waar we in 2012 goed gestaan hebben. De camping is inmiddels, zoals heel veel campings in Zweden tegenwoordig, in Nederlandse handen en het stond er erg vol met onder andere veel Nederlanders.
We zijn omgekeerd en naar camping Artic Camp Jokkmokk gereden, drie kilometer buiten Jokkmokk maar dan aan de oostkant van de plaats. Een erg grote, ruime, schone camping met grote plaatsen en veel voorzieningen waaronder een zwembad met glijbaan, speeltuin/speeltoren, sauna, 5 of 6 toiletgebouwen, restaurantje, kleine winkel. Deze camping is nog niet halfvol en erg rustig.
We betalen hier SEK 235 voor de tent met auto, incl. douche.

Woensdag 7 augustus
Vannacht heeft het geregend en als we opstaan miezert het nog een beetje maar de kou valt mee, 11 graden.
We gaan eerst naar Jokkmokk om daar in het centrum de webcam-cache te doen en nog een andere cache die er ligt. We lopen even bij de informatie binnen, nemen er enkele folders mee en gaan verder naar de Gamla Kyrkan, de oude kerk.
Deze kerk kennen we nog van ons eerste bezoek aan Jokkmokk 22 jaar geleden en wij waren toen erg onder de indruk van het feit dat de doden in de winter in de nissen van de omheining van de kerk gelegd werden, omdat men ze niet begraven kon in de bevroren grond. De kerk staat er nog precies zo bij en als wij daar staan te fotograferen komt er een sneeuwhaas langsgelopen, bijzonder.

Als we teruglopen naar de auto komen we langs een plek met een soort kast waar weleens caches verstopt worden en Herman kijkt als vanzelf of dat hier ook het geval is. Ja hoor, hij tovert een cache tevoorschijn, het blijkt een oude in 2016 gearchiveerde en sindsdien niet meer gevonden cache te zijn, maar de cache zelf is niet verwijderd en die kunnen we dus gewoon loggen als gevonden.

We gaan verder met de auto en rijden weg 97 naar Vuolerim en gaan daar aan het meertje brood eten. We hadden aan weg 97 eigenlijk een afslag moeten vinden naar natuurreservaat Serri. We nemen nu bij Vuolerim de afslag naar Messaure, een dorp 30 km verder langs deze wegte bereiken via deels een gravelroad. We komen onderweg bijna geen auto tegen en huizen zien we ook bijna niet.
We komen bij een parkeerplaats met een soort expositie over Messaure, maar deze is slecht onderhouden en helemaal in het Zweeds, jammer. Een paar kilometer verder komen we over de dam van Messaure, een indrukwekkend geheel.

Toen de dam van de centrale van Messaure werd gebouwd tussen 1957 en 1963, was het een van de grootste van Europa. De dam is bijna twee kilometer lang en meer dan 100 meter hoog en behoort tot de meest uitgebreide damconstructie van Vattenfall. Om grip te krijgen op de hoeveelheid vulmassa die in de dam wordt gebruikt, wordt meestal gezegd dat ze overeenkomen met het materiaal in vier Cheopspyramids.
De centrale van Messaure werd voorbereid op uitbreiding met een derde eenheid. Deze derde eenheid werd gebouwd en geïnstalleerd in de jaren 1980-1983. Messaure is een van de grootste waterkrachtcentrales van Vattenfall.
Bron: https://powerplants.vatt.enfall.com/sv/messaure

Als we een 10 kilometer verder zijn zien we ineens toch een afslag naar natuurreservaat Serri. We vervolgen deze gravelroad nog zo’n zes kilometer en komen dan eindelijk aan bij Serri. We waren er nog bijna aan voorbij gereden, maar we parkeren snel de auto, er staat er nog één en gaan aan de wandel. Het is een mooi gebied waar we onderweg enkele rendieren tegenkomen met jongen en we zien en horen veel vogels. We zien hier een Taigagaai. erg mooi. Al met al een mooie wandeling waarna we terugkeren naar Artic Camp Jokkmokk.

We hadden vanmorgen alles wel ingepakt, maar we besloten gaandeweg de dag dat we toch beter nog een nacht hier kunnen blijven maar dan op een ander plekje dan waar we gisteravond stonden. We hebben na het opzetten van de tent mooiere plekken gezien op de camping.

 

Donderdag 8 augustus

Vandaag is het onze trouwdag, we zijn 39 jaar getrouwd. Als we wakker worden regent het, maar als we terugkomen van de douche lijkt het wat minder te regenen en we pakken snel de tent in om daarna in het keukentje te ontbijten. Het was een heerlijk rustige plek dit deel van de camping met een eigen sanitairgebouw met keuken. We stonden hier vannacht met drie tenten, dus bijna privégebruik en dat op zo’n grote camping.
We vertrekken en gaan eerst de geocache doen bij de Poolcirkel. We zijn hier helemaal alleen en er is verder ook niets anders dan het gebouwtje, geen toeristisch circus. Na deze gaan we naar een andere cache op de poolcirkel, die ligt langs de inlandsbanan. De trein stopt hier op deze plek om de toeristen de gelegenheid te geven om er een foto te maken.

De inlandsbanan is een spoorlijn die loopt van Gällivare naar Kristinehamn is een 1296 kilometer lange spoorweg, die door het binnenland van noord en midden Zweden loopt. De spoorweg begint in Kristinehamn in het landschap Värmland en eindigt in Gällivare in Lapland. Het is een toeristische trein die alleen in de zomer rijdt.

Daarna vervolgen we onze route nog niet via de E45, maar via Vuolerim weg 97 en slaan in dat plaatsje af en nemen de gravelroad naar Kåbdalis om daar de E45 verder te volgen naar Sorsele. Zo hopen we de wegwerkzaamheden te omzeilen die langs de E45 plaatsvinden.

Een toost op onze trouwdagIn Sorsele vinden we een mooie plek aan het water op Camping Sorsele. De camping oogt in eerste instantie wat oud, maar is schoon en goed verzorgd. We betalen hier slechts SEK 150 incl. douche. Er is een keurig keukentje bij en een ruimte om binnen te kunnen zitten en tv te kijken. Ernaast ligt een mooie zwemvijver met speeltuin.
Na het eten lopen we nog een rondje van vier kilometer en vinden nog een geocache. Tegen tien uur kruipen we de tent in en even later horen we de eerste druppels op de tent, regen!

Wordt vervolgd….

Lees verder bij week 4

Speak Your Mind

*