2020 Klompenpad Speuldepad

Vrijdag 6 november 2020
Vandaag heb ik weer de energie voor een langere wandeling en we zijn beiden vrij. We kiezen voor Speuldepad een redelijk nieuw klompenpad (zomer 2020) door de buurtschappen Staverden, Leuvenum en Speuld in het mooie buitengebied van de gemeente Ermelo. Een rondwandeling van zo’n 16 km over landgoederen, langs beek en heide.
 
De foto’s zijn aanklikbaar voor een groter formaat.
 

We parkeren de auto op de parkeerplaats bij kasteel Staverden en gaan op pad, we lopen de route tegen met de klok mee en starten richting het zuiden.
Het eerste stuk lopen we over het landgoed en langs de Witte Pauwen van Gelre en langs de Molenbeek, erg mooi.

Bij de Uddelermeerweg zien we, net als we rechtsaf willen slaan, zo’n 100 meter op het pad voor ons een roedel herten het pad oversteken, een prachtig gezicht. 
De route gaat verder over via Houtdorper- en Speulderveld richting Speuld.

   


Onderweg combineren we wandeling ook met onze andere hobby, geocachen. Als we zien dat er een geocache vlakbij ligt dan proberen we die meestal ook te vinden, zo ook in Speuld. Even later komen we ook langs een bijzonder ‘kunstwerk’ en vervolgen dan ons pad het Speulderbos in.

Het Speulderbos is één van de oudst bewoonde loofbossen van Nederland. Het bewijs hiervoor werd geleverd tijdens opgravingen in het gebied, waarbij resten van aardewerk uit 2600-1200 voor Chr. zijn gevonden.

We zien ook nu weer veel mooie paddenstoelen. 

     

Ons pad gaat verder over de Tonnenberg richting Leuvenum. 

 

 
   
 

 
Leuvenum is een landgoed en een buurtschap met ongeveer 65 inwoners.  De bekendste gebouwen hier zijn Huis te Leuvenum en Zwarte Boer.  

 

We lopen achter Hotel restaurant Zwarte Boer langs en het bos weer in. Waar we o.a. een boom tegenkomen met een heel grote biefstukzwam eraan!

   

Een stuk verder lopen we Landgoed Staverden weer op en op dit terrein ligt ook een geocache, een multi, en die route loopt bijna gelijk aan het laatste stuk van onze route dus die kunnen we deels als combineren. 

   

     

We vinden alle waypoints van de geocache en lopen langs Kasteel Staverden, gelukkig staat het hek open en kunnen we doorlopen de tuin van het kasteel in en kopen we bij de Brasserie een kop koffie to go.
We kunnen het buiten aan een statafel opdrinken en daarna lopen we de route verder over het landgoed om uiteindelijk ook de cache te vinden.

   

   

Dan wordt het tijd om naar huis te gaan, het wordt al frisser en de zon begint te zakken.
We hebben 22,6 km op de teller, het was een perfecte dag door een erg mooie omgeving.

 

Speak Your Mind

*