2020 Noaberpad etappe 3: Wedde naar Renneborg

Vrijdag 18 december 2020
Op deze vrije vrijdag gaan we lekker aan de wandel en wel de derde etappe van het Noaberpad, we lopen van Wedde naar Renneborg onder Vlagtwedde.
Een bijzonder mooie route langs de mooi meanderende Ruiten Aa, puur genieten.
 
De foto’s zijn aanklikbaar voor een groter formaat.
 
We vertrekken op tijd van huis en zetten bij de brug over de Ruiten Aa in Renneborg de fietsen tegen een boom om vervolgens door de rijden naar Wedde.

In Wedde parkeren we de auto weer op de parkeerplaats van de Burcht, een plekje met mooi zicht op de Burcht. We drinken hier eerst een kop koffie die we in een thermoskan meegenomen hebben en gaan daarna aan de wandel.
De etappes online komen zo’n beetje overeen met 2,5 routekaart uit het boekje. 

We hebben geluk doordat we vroeg vertrekken hebben we bijna de hele ochtend kunnen genieten van de zon, tegen elf uur raakte het bewolkt tot ongeveer half twee,
We lopen eerst het dorp uit, de brug over de Westerwoldse Aa over en lopen langs ‘de steen’, een overblijfsel uit de ijstijd, omdat daar een geocache ligt.

 

Vervolgens slaan we af en volgens het pad langs het water de De Ruiten Aa richting gemaal De Poale met daarachter de vistrap.

   

We lopen het mooie pad verder naar de Giezelbaarg en vinden daar ook een geocache.

Giezelbaarg  Periode 1587 en 1803
De Geselberg, ook wel ‘Giezelbaarg’, ‘Galgebaarg’ of ‘Galgenberg’ genoemd, is een oude opgestuwde heuvel uit de laatste IJstijd nabij de Westerweg tussen Veele en Wedde, vlakbij de Ruiten-Aa. In de periode tussen 1587 en 1597 werden er op de Geselberg meerdere personen wegens ‘hekserij’ levend verbrand. Tot in het jaar 1803 vonden hier terechtstellingen plaats. Velen personen werden hier gemarteld en gebrandmerkt en het was ook een plaats waar doodvonnissen werden voltrokken die waren uitgesproken door het ‘Crimineel Gerichte’, bestaande uit de drost van Wedde, de rechters in Vlagtwedde en Bellingwolde en twee assessoren.
De heuvel van 4,5 meter boven NAP steekt ongeveer 2,5 meter boven het maaiveld uit. Voor de Geselberg staat een gedenksteen waarop de namen van deze ‘heksen’ vermeld staan.  Bron: Klooster Ter Apel

De route volgend lopen we over een veelal drassige ondergrond en steken bij Wessinghuizen de Engelkensbrug over en slaan weer linksaf om het pad langs het water verder te volgen. We komen langs een betonnen loopbrug, zo zie je ze niet vaak.

   

   

Voorbij Ter Wupping steken we het Mussel Aa kanaal over en lopen richting Smeerling, vervolgens door het Metbroekbos en via ’t Windsel en Doeneesch verder richting Renneborg.

   

Onderweg mooie vergezichten en modderige paden…

   

We vinden onderweg enkele geocaches en sommige ook niet.

   

Na een vruchteloze poging om een cache te vinden zien we wel een paard en wagen door de rivier rijden, een mooi gezicht. 

   

Tegen twee uur zijn we dan weer terug bij onze fietsen en stappen we op de fiets om terug te rijden naar de auto die geparkeerd staat in Wedde.
Eenmaal terug bij de auto genieten we van een kop koffie die nog in de thermoskan zit en nog lekker warm is. De fietsen worden weer op de auto geladen en dan rijden we nog even richting Bellingwolde waar we de vorige keer onderweg een multi gelopen hebben, maar door een klein foutje de cache zelf niet hebben kunnen vinden. Nu met de juiste gegevens kunnen we nog net voor het donker wordt de cache zelf vinden en dan is het tijd om naar huis te gaan.

Vandaag 18 km gelopen en zo’n 10 km gefietst, het was een prachtige dag èn een prachtige route! 

Speak Your Mind

*