2021 Noaberpad etappe 5: Jipsinghuizen naar Ter Apel

Zaterdag 9 januari 2021
Onze eerste langere wandeling in het nieuwe jaar en het beloofd mooi weer te worden vandaag, dat wil zeggen redelijk droog en wat zonnig met maximaal 3 graden. We lopen van Jipsinghuizen naar Ter Apel een route van volgens Wandelnet 20,2 km, maar wij komen altijd op meer kilometers uit. Maar heerlijk rustig is het in deze omgeving.  

De foto’s zijn aanklikbaar voor een groter formaat.

Allereerst rijden we naar Ter Apel en parkeren de fietsen op ons eindpunt en dat zal vandaag bij het klooster van Ter Apel zijn, daarna rijden we door naar Jipsinghuizen. Onderweg hadden we nog een kleine beetje motregen en als we er bijna zijn horen we waarschuwingen op de radio voor ijzel, code oranje. Gelukkig blijft het verder droog bij ons en we parkeren de auto in Jipsinghuizen en drinken nog even een kop koffie voordat we op pad gaan.

We maken een foto van Hel, het beeldje dat de hel van Jipsinghuizen symboliseert. In de periode van 1924-1939 werden de werklozen per tram naar Jipsinghuizen gebracht om de omgeving van het dorp vele hectares heide te ontginnen. De werklozen kregen een laag salaris, het werk was zwaar en voor velen zeer ongewoon. In Jipsinghuizen staat een monument ter nagedachtenis aan de werkverschaffing in Groningen.

We volgen het fietspad van de Heidenslegerweg  en via een bruggetje en een wildrooster lopen we  het begrazingsproject Breedwisch in, weer een mooi natuurgebied. Het ziet er naar uit dat de zon ook door zal breken, fijn, vrieskou met een zonnetje in een mooi wandelgebied!

 

        
We wandelen vandaag verder door het prachtige beekdal van de Ruiten Aa.

        

 
De route is niet altijd en overal even duidelijk aangegeven vinden wij, op sommige plekken overduidelijk, maar op twee plekken gaan we de mist in. We hebben een afslag gemist en daarom/daardoor pauzeren we bij het Rustpunt de Woeste Grond even om de app en het boekje erop na te slaan om te bekijken waar we zitten en hoe we nu het beste verder kunnen gaan.  Dit rustpunt heeft in een oude tank een mogelijkheid om koffie/thee te zetten en, indien voorradig, eigengemaakte lekkernijen te kopen. Voor de theeliefhebbers hangen er naast de tank ’theezakken’ met verschillende soorten verse munt. 

  

Maar eerst gaan we hier genieten van ons kopje koffie met een broodje dat we in de rugzak meegenomen hebben, we hebben geluk dat de picknickset in de zon staat en aan een kant een bankje al droog is zodat we een droog plekje hebben om te zitten. In de zomer is dit waarschijnlijk ook een prima plek om even te rusten en te genieten van het uitzicht. 
Wij blijken onderweg een afslag gemist te hebben en besluiten naar de weg te lopen en via de weg een stukje terug te lopen om de route weer op te pakken. 
We zijn in de omgeving van Laude en gaan verder door Slangenborg een mooi en waterrijk gebied.
Via deels een vlonderpad komen we door het gebied van de Groninger Blaarkoppen een oud koeien ras dat stamt uit 1400, maar helaas zien we ze nu niet.

     

We vervolgen ons pad langs het kanaal en langs velden, we zien nog een mooi bloeiende brem.

     

Een stuk langs de weg waarbij we een mooi luchtballon zien boven de velden en dan volgen we de laatste bocht langs de Ruiten Aa en via Ter Haar volgen we het bos bij Ter Apel.
Nu zijn we de eerste 16 km vandaag maar 3 mensen tegengekomen en enkele fietsers, maar dit laatste stukje bij Ter Apel is in verhouding érg druk.  

       

Na 22 km lopen komen we aan bij onze fietsen bij het Klooster in Ter Apel en kunnen we de route terug fietsen naar de auto. 

 ’s middags raakte het meer bewolkt en op de terugweg op de fiets begon het wat te miezeren.

 

 

Speak Your Mind

*