2020 Paasweekend 12-13 april

Pasen 2020
Wandelen of toch niet…?
1e Paasdag: Rondom Zwolle
2e Paasdag: Rondje Velner

 

 

Door het coronavirus is het dagelijks leven ingrijpend veranderd. Vanaf 16 maart ga ik niet meer naar mijn werk, maar werk ik thuis en dat is best wel wennen. Bij Herman op het werk gaat alles gewoon door met alle risico’s van dien. Daarbij heb je dan wel een beetje het gevoel van, waarvoor zit ik wel thuis en ga ik niet meer naar familie en vrienden als daar op het werk alles redelijk gewoon doorgaat?

Ik val helaas in de risicogroep en we proberen er allebei het beste van te maken. Om de gedachten te verzetten én de conditie een beetje op peil te houden maak ik regelmatig een ommetje in eigen omgeving, wandelen doet mij altijd erg goed.

 

Eerste Paasdag 12 april 2020
Zo ook vandaag op Eerste Paasdag willen we dat doen, dus we lopen om het centrum heen richting de IJssel om zo te proberen de drukte te vermijden en afstand te kunnen bewaren. Op de heenweg viel dat goed te doen, maar de terugweg was lastiger.
In de buurt van Spoolde zagen we veel ganzen die, als we er langs lopen, hun nesten even verlaten.

 

   

Via buurtschap Spoolde lopen we onder de snelweg door en naar de Katerveersluis.

 

 

In de omgeving van het Engelse Werk werd het druk, hoe het er in het park uitzag weten we niet, maar dat laat zich raden. We lopen er omheen en kiezen bewust niet de mooiste maar de waarschijnlijk meest rustige route naar huis. Al dat ‘slalommen’ maakt het geen rustige wandeling.

Heen en terug toch een fijne 10 km gelopen.


Tweede Paasdag 13 april 2020

Vandaag willen we weer wandelen maar we zoeken een rustiger omgeving daarvoor op. We gaan een geocache doen, een multi De Velner,  een wandeling van 9 kilometer over een landgoed en in een rustig gebied tussen Heino en Raalte. 

Hieronder een deel van de tekst van deze multi:
De Velner was een havezate in de buurtschap Tijenraan in de  gemeente Raalte. Tegenwoordig is het een boerderij.
De Velner wordt voor het eerst vermeld in een ongedateerde lijst van leenmannen van de bisschop van Utrecht, opgeschreven in 1382. Er werd gesproken over ‘erve en goed de Velner’. In de 18e eeuw was de havezate in het bezit van leden van de families Van Rechteren en Von Schrautenbach. Een telg van deze familie verkocht het huis in 1797 aan mr. Coenraad Pruimers.

De Velner’ bestond rond 1800 uit een huis met vijf vuursteden (vuurplaatsen), twee bouwhuizen en ‘verdere getimmerten’, boomgaarden, alleeën, singles en berceaux, alles besloten in een gracht. Van de havezate zijn enkel nog de oprijlaan en een deel van grachten terug te vinden. De laan komt uit bij de voormalige huis-plaats van de havezate. Nu staat op de huisplaats alleen nog een boerderij op de plaats van het voormalige linker bouwhuis.

De naam van het gebied Velnerhoek en de namen Velnerallee en Velnerweg getuigen nog van het bestaan van deze vroegere havezate.

 

                    

 

                  

Het is heerlijk rustig in deze omgeving en we hebben genoten van deze wandeling ondanks de koude wind. Tijdens de hele route zijn we hooguit 10 mensen tegengekomen.

Meer informatie over het Landgoed is te vinden op de pagina van Landgoederen in Overijssel.

Het blijkt een goede keus te zijn geweest. 

   

Speak Your Mind

*