2020 Zuiderzeepad etappe 21 Lemmer-Oudemirdum

Maandag 4 mei 2020
We hebben voor vandaag een etappe van het Zuiderzeepad uitgekozen om te gaan lopen, in de hoop dat die route niet te druk zal zijn. De etappe die we uitgekozen hebben is etappe 21 van Lemmer naar Oudemirdum. 

 

We willen wel graag weer een etappe lopen van een LAW, maar geen drukke route.  We denken dat het Trekvogelpad nu drukker zal zijn en hebben ervoor gekozen om het Zuiderzeepad, Lange Afstands Wandelroute nummer 8, op te pakken. We beginnen met etappe 21.

Om in deze tijd geen gebruik te hoeven maken van het openbaar vervoer, nemen we de fietsen weer mee. Dit deden we ook vaak als er geen goede verbinding was met het openbaar vervoer, bovendien is het wel fijn om na een wandeltocht een stukje te fietsen.

We rijden als eerste naar Oudemirdum om daar onze fietsen te parkeren. We vinden daarvoor een mooi plekje bij de parkeerplaats achter de kerk, mooi centraal in het dorp.
Daarna rijden we terug naar Lemmer om daar een parkeerplek voor de auto te vinden. We hebben gisteravond al even via Maps gekeken waar eventueel een geschikte parkeerplaats zou kunnen zijn. We dachten eerst bij Tony ’s Totem museum een plek te vinden, maar deze is, net zoals alle musea, momenteel tijdelijk gesloten en ook het terrein is afgesloten. Wel jammer, we hadden er wel even willen kijken, Herman heeft ooit zelf een Indian motor aan willen schaffen.  Als we de weg terug rijden blijkt er een pand leeg te staan en we parkeren de auto daar, we gaan ervan uit dat hier niemand er last van zal hebben.


Dan gaan we op pad. We lopen een klein paadje af en staan al bij de Prinses Margriet Sluis waar onze etappe begint.
Zo’n sluis is altijd indrukwekkend en als we er langs lopen wordt er net een zeilboot geschut. Even later zien hem de sluis uit varen.

 

We volgen de grasdijk langs het  kanaal en even later lopen we langs het IJsselmeer verder. Zo lopen we de eerste kilometers over de dijk langs het IJsselmeer, een stille route waarbij we hier niemand tegenkomen, we zien hier wel veel schapen en windmolens. We genieten met volle teugen van deze omgeving, de Lemsterhoek.

 

 
     

     

     

     

     

We volgen de dijk tot het sluisje van Tacozijl.  Tacozijl was de sluis tussen de Zuiderzee en de Ee. 
Net voor Tacozijl komen we ook langs het Joodse Begraafplaatsje van Lemmer, dat beheerd wordt door It Fryske Gea vanwege de landschappelijke waarde en is vrij toegankelijk. 
Het lage gedeelte (vanaf 1876) is het oudst en de stenen hebben veelal Hebreeuwse en Nederlandse opschriften, de acht stenen op het hogere gedeelte zijn van na 1876 en hebben meest Nederlandse opschriften, Simon Jacobs overleden 30-09-1938 is de laatste  die hier begraven is.  

     

We lopen over De Leien en komen langs het meertje Sondelerleien, waar we ook een lunchpauze houden. Aangezien we nog nergens een bankje tegengekomen zijn gaan we lekker in het gras aan de kant van het meer zitten om een boterham te eten en even heerlijk languit in het gras te liggen.

 

       

 
   

We lopen De Leien verder en lopen via Haeburgen verder naar Nijemirdum en passeren onderweg een Zweedse steen, oorspronkelijk afkomstig uit Småland. In Zweden ligt het bij wijze van spreken vol met zulke stenen, maar hier lijkt het wel een monumentje. In elk geval een mooi plekje met een bankje erbij.

 

     

 


In de verte zien we de molen ’t Zwaantje liggen, vroeger de Huitebuurstermolen genoemd, een poldermolen. 
 

 

Ook zien we de kerktoren van Nijemirdum, de kerktoren stamt uit de tweede helft van de 14 eeuw. De middeleeuwse kerk is in de 18e eeuw gesloopt.

 

 

In Nijemirdum staat bij de kerktoren ook een minibieb en dat vinden we altijd leuk om even te bekijken. We vinden hier ook de geocache dit er ligt. Daarna vervolgen we ons pad door via de Jeneverdijk en via het Heidepad, een zandpad in een bosrijke omgeving, lopen we naar Oudemirdum. 

     

In Oudemirdum lopen we naar de parkeerplaats achter de kerk waar we onze fietsen geparkeerd hebben.


De terugweg op de fiets gaat een stuk sneller dan lopend. Vlakbij het terrein waar we de auto hebben staan staat een snackkar en daar nemen we een frietje van mee om die zittend in de auto op te eten.  

Daarna nog even Lemmer in voor een bijzondere geocache die zou liggen bij het ‘pakhuis’. Een leuke en bijzonder gemaakte cache is het zeker.

   

 
We hebben inmiddels 17,5 km gelopen en zo’n  13 km gefietst.
 

Speak Your Mind

*