Zondag 7 maart 2021
Het deel van Bargerveen naar de Schaapskooi van Staatsbosbeheer gaan we vandaag lopen, kaart 20 uit het boekje Noaberpad dat het laatste stuk is van etappe 7 van de route die online staat op het Noaberpad.
De foto’s zijn aanklikbaar voor een groter formaat.
We laten de fietsen dit keer achter bij de parkeerplaats van de Schaapskooi bij Weiteveen en rijden dan door naar de parkeerplaats van Staatsbosbeheer Bargerveen om daar onze route weer op te pakken. Het is een koudere dag dan we verwacht hadden, vorige week startten we bij 3 graden en nu weer. Het voelt nu echter een stuk kouder aan en gaan snel op pad om ons warm te lopen.
Het Bourtangerveen is het grootste restant van het omvangrijke Bourtangermoeras. Delen van het gebied zijn gespaard gebleven voor grootschalige vervening. Vanaf 1995 is de herinrichting van het 2000 hectare grote natuurreservaat stevig aangepakt. Het Bargerveen moet weer in een levend hoogveengebied veranderen waarvoor het nodig is de grondwaterstand op peil te houden.
Het is een mooi gebied zeker het begin van deze route, we lopen langs of op de Duitse grens.
Het Bargerveen is zeer bijzonder omdat het een van de twee gebieden in Nederland is waar nog levend hoogveen bestaat. Het Bargerveen bestaat uit drie delen: in het noorden het Meerstalblok, in het midden het Amsterdamsche Veld en in het zuiden het Schoonebeekerveld. Sinds 1968 beseft men dat als het door zou gaan met de bewerking van het veen, er een stuk natuur met bijbehorende planten en dieren verloren zou gaan. Zo’n 12.000 jaar geleden begon de eerste veenontginning. Het gebied bestond vooral uit grote complexen van hoogveen met veenmeren en veenbeken. Door de eeuwenlange veenafgravingen is het meeste veen verdwenen. Het Bargerveen kreeg nationale bekendheid omdat hier van 60 hectare actieve hoogveenvorming plaatsvindt. In Nederland is dit bijzonder omdat zo goed als alle hoogveengebieden al helemaal zijn afgegraven. Zoals vermeld is het Staatsbosbeheer actief bezig met het op gang brengen van hoogveenvorming in de gebieden waar deze al vergraven was. Naast stabiele waterstanden in en net boven het maaiveld op het veen, is het van belang dat het waterpeil in de zandondergrond onder het Bargerveen weer op een goede hoogte komt. bron: wikipedia.org
In 1992 is door Norit in het Bargerveen de laatste turf gestoken en is het gebied aan Staatsbosbeheer overgedragen.
Er zijn nieuwe fiets-/wandelpaden aangelegd met een granieten kunstwerk “De Stele” midden in dit gebied, waardoor het nu een wat meer aangelegd beeld geeft dan we verwacht hadden. Als je het verhaal achter De Stele leest wordt het wel meer bijzonder.
Uiteindelijk komen we aan bij de Schaapskooi van Staatsbosbeheer en na nog een klein rondje komen we aan bij de fietsen en aanvaarden we de terugweg.
Het begin van de route vonden we het mooist en we hebben uiteindelijk 11,5 km gelopen en een fietstochtje van zo’n 8 km.
Lees verder bij begin etappe 8 Schaapskooi – Duitse grens
Geef een reactie