2021 Noaberpad begin 8e etappe deel Schaapskooi – Duitse grens

Woensdag 24 maart 2021
Beiden hebben we een vrije dag en we gaan lekker aan de wandel. We lopen het deel van de Schaapskooi van Staatsbosbeheer via Weiteveen naar de Duitse grens, kaart nummer 21 en 22, een deel van etappe 8.

  

De foto’s zijn aanklikbaar voor een groter formaat.

We zetten de fietsen neer aan het eind van de Wimsbrugweg onder Schoonebeek, bij de brug over het Schoonebekerdiep, dit is ook de grensovergang naar Duitsland. We rijden dan verder naar de Schaapskooi boven Weiteveen om daar de auto te parkeren.

Onderweg daar naartoe komen we langs Luchtwarentoren Post 7 Z 3, gebouwd in 1954 in opdracht van het Korps Luchtwachtdienst (onderdeel van het Commando Luchtverdediging) van het Ministerie van Defensie. Het systeem van luchtwachttorens werd tijdens de Koude Oorlog in de jaren ’50-’60 opgericht als waarschuwingssysteem voor vijandelijke vliegtuigen (uit de Sovjet-Unie) die, wanneer ze lager vlogen dan 1.500 meter, toentertijd niet door de radar konden worden opgemerkt.

In de mooie omgeving van de schaapskooi konden we de vorige keer een multi (geocache) niet vinden, het was toen koud en vréselijk druk. Vanochtend is het mooi zonnig weer en heerlijk rustig, we zien één vrouw lopen met een hond, verder niemand. 
Voor de zekerheid hebben we nagevraagd of onze gevonden coördinaten wel juist waren en we hadden er toch een foutje in. Nu, met het juiste coördinaat, vinden we de cache direct, niet ver van de plek waar we de vorige keer gezocht hebben.

Dan wordt het tijd om aan onze wandeling te beginnen. Eerst komen we langs het treintje ‘Diema DS 12’ van het Veenloopcentrum Weiteveen. Vierhonderd meter in noordelijke richting heeft dit treintje vele jaren bolster turf via ‘de lijn’ van Weiteveen vervoerd, de fabriek in Erica werd in 1983 gesloten. 
We lopen verder door Weiteveen, een mooi plaatsje met overal informatieborden over de omgeving.  

Vervolgens gaat ons pad via de velden de natuur in, heerlijk! 

 

 

We komen op een prachtige stilteplek. Een plek om om te overpeinzen, te mijmeren en op deze heerlijke stille voorjaarsdag vooral ook te genieten van de zon en de vogels.

 

Het pad gaat verder door een prachtig natuurgebied.

       

     

Mooie uitzichten en vlak voor onze voeten bloeit de eetbare ‘kleine veldkers’, deze smaakt een beetje naar tuinkers.


Vervolgens missen we een aanwijzing en lopen we de tegenovergestelde richting van waar we heen moeten. We komen wel weer lang bijenkassen waar het een drukte van belang is, altijd mooi om te zien én te horen!

 

Als we bij een weg aankomen pakken we Google maps erbij om te kijken waar we zijn en heen moeten, terug dus. We komen op de plek waar het onduidelijk was en proberen het met nu de andere kant op de lopen en zien niet veel later weer een aanwijzing en zitten we weer op de route. Ons richting gevoel gaf aan dat we de andere kant op moesten, maar dat komt  doordat we hier in een grote lus teruglopen naar Weiteveen en daarna pas verder zuid-westwaarts.

     


Nog even ploeteren door het water en daarna komen we langs het smalspoormuseum waarna het pad verder gaat door het veld. Een ontzettend lang stuk waarbij we wat later ook nog reeën zagen.

 

        

We komen door het mooie dorpje Oosterse bos met beschermd dorpsgezicht. Het heeft mooie oude boerderijen en een rustpunt waar we even lekker op het terras De Boomgaard konden zitten met een kop zelfbedienings-koffie. 
Dan is het nog een goede kilometer lopen naar de fietsen bij de grens.

 

Het was een prachtige dag, we hebben er weer van genoten en zo’n 17 km gelopen en 10 km gefietst.

 

Speak Your Mind

*