2021 Noaberpad begin etappe 11 Duitse grens – Groot Agerlo

Zondag 4 april 2021
We vervolgen onze route met het begin van etappe 11 van de Duitse grens tot Groot Agerlo (onder Ootmarsum) , het deel door Duitsland komt later wel.

 

 
De foto’s zijn aanklikbaar voor een groter formaat.

We hervatten de route bij de Duitse grens, maar omdat we ook weer op tijd thuis willen zijn, lopen we het eerste deel tot Groot Agerlo. De fietsen laten we achter tegenover het Grand café in Groot Agerlo waarna we naar de Duits grens rijden om daar een parkeerplaats voor de auto te vinden. We komen uit op een grote parkeerplaats bij Springendal en zuiden van Paardenslenkte, waar vandaan ook veel andere wandelroutes beginnen.

 We komen door het Springendal en het Dal van de Mosbeek, een prachtig bosrijk gebied waar we ook een geocache vinden, een multi.

 

 

Deze multi ‘Het donkerste plekje van Overijssel’, die brengt ons naar een bankje met hetzelfde opschrift en daarbij een beeldje, van een zittende, schrijvende man, dat Willem van der Velden gemaakt heeft ter gedachtenis aan Victor Westhoff (1916-2001), bioloog, vooral bekend door zijn bijdragen aan de vegetatiekunde en de natuurbescherming.

Het Springendal is een erg mooi natuurgebied, waar op drie plaatsen bronwater ontspringt dat de Mosbeek voedt. Die plaatsen zijn te herkennen aan de bosmeertjes waarvan het Noaberpad er één passeert.

     

Het is een glooiend gebied en dat maakt dat het, voor ons, wat buitenlands aandoet. We lopen het bos uit richting Ootmarsum.

     

 

Ootmarsum blijkt een leuk plaatsje om te bezoeken met een mooi oud centrum waar we veel beelden tegenkomen van een kunstroute.
We lopen door het centrum en op de Markt genieten we van een coffee-to-go.

 

     

      

De wasvrouw van de kunstenaar Berend Seiger verwijst naar de was die hier ooit in de Lintbeek werd gedaan. 

 
             
We lopen Ootmarsum uit en de Kuiperberg op. Bovenop de Kuiperberg bevindt zich een oriëntatietafel van de ANWB. Men kan hier genieten van een weids uitzicht.

        

We treffen hier ook een kunstwerk aan met een gedicht van Willem Wilmink, mooi gemaakt. en bij de parkeerplaats aan de andere kant va de Kuiperberg zien we een oude ANWB wegwijzer. 

          

We vervolgen onze route en lopen de Kuiperberg weer af, nu richting Groot Agelo, een weg tussen de velden door. Bijzonder is dat hier langs de weg totaal geen afrastering is, dat zie je in Nederland niet vaak.

     

Aangekomen in Groot Agerlo pakken we onze fietsen die we vlakbij dit leuke beeldje hadden geparkeerd en fietsen we terug naar de auto.

Het was weer een mooie route en we hebben nu 12 km gelopen.


  

Speak Your Mind

*