2021 Noaberpad tweede deel etappe 11 en eerste deel etappe 12 Groot Agerlo – De Lutte

Donderdag 13 mei 2021
Mooi weer en tijd voor weer een etappe van het mooi Noaberpad. We lopen van Groot Agerlo naar De Lutte, dat is een deel van etappe 11 en de helft van etappe 12, totaal goed voor 18 km wandelen. We lopen kaart 31, 32 en 33 uit het boekje.

 

De foto’s zijn aanklikbaar voor een groter formaat.

We rijden eerst naar De Lutte en laten daar de fietsen achter bij het informatiepunt, vervolgens rijden we door naar Groot Agerlo om daar de auto te parkeren bij het restaurant waar we vanmiddag bij terugkomst misschien iets kunnen eten op het terras.
Om 8.40 uur gaan we op pad, het is nog heerlijk rustig overal en na een half uurtje kan de jas al uit en lopen we in ons shirt verder. Wat een mooie dag!

     


We lopen over mooie paden naar het kanaal Almelo Nordhorn dat we een tijd volgen, een lang recht stuk maar ook hier is genoeg te zien,  zwanen in rust met de kop in de veren jonge meerkoeten, en een fuut met visje in de snavel en de jongen van de fuut. We slaan vervolgens af richting Volthe.

 

       

We lopen hier echt in alle rust door natuurreservaat Voltherbroek, een prachtige omgeving, een tijdlang geen verkeer horen, geen mensen, alleen maar vogelgeluiden en met een heerlijke zonnetje, wat geweldig genieten is dit.

  

In de omgeving van de Broekweg zien we voor ons twee mensen op het pad staan, het blijken de boer en boerin te zijn van de boerderij en ze staan naar de koeien en kalveren in de wei te kijken. We maken een praatje en dan komen er ook wat jongelui langs op de fiets, dauwtrappers volgens de boerin. Vroeger als kwamen ze al om zes uur langs volgens de boer, als hij nog aan het melken was, maar tegenwoordig zijn de jongelui niet meer zo vroeg.

  

 

 

 

Voor Rossum komen we langs “De Schuur”, een rustpunt waar we onder andere koffie kunnen kopen. In het zonnetje aan een picknicktafel genieten we van onze koffie en net als we weg willen gaan komen er twee mensen aanlopen die hier ook koffie willen drinken. Na een kort praatje lopen we daarna verder en komen even later langs rustpunt “Ons Stekkie” op een mooi plekje waar het ook al aardig druk is. Wij vinden op dit stekkie, onder toeziend oog van de ezels, een geocache.
 

Vanaf hier wordt het een stuk drukker op ons pad, wandelaars maar vooral fietsers en vooral elektrische fietsen. Bijna niemand schijnt meer een gewone fiets te gebruiken zoals wij, op een enkele moutainbiker die we tegenkomen na.

  

We komen nu door het Roderveld en deze mooie omgeving blijkt erg populair te zijn, waarschijnlijk ook door Havezathe Het Everlo dat hier in de buurt ligt.

 
         

Op een kruising zien we een wachthuisje en een meter rails ter nagedachtenis aan de stoomtramverbinding Oldenzaal-Denekamp die hier toendertijd door de uitgestrekte heide reed. Sinds 1942 is de lijn opgeheven.
Het bijzondere aan dit pad is, dat het een wandelpad van natuurmonumenten is vrij om te wandelen op de paden maar andere activiteiten zijn verboden, maar er loopt wel een fietsknooppuntenroute doorheen. Vandaar dat het zo druk is met fietsers op deze route. 

      

We vervolgen het pad dat hier en daar behoorlijk modderig is en steken dan de Denekamperstraat over om de Paasberg over te lopen en genieten even van het uitzicht. De Paasberg is een heuvel van 80 meter in de Twentse gemeente Losser en een van de hoogste punten van de provincie Overijssel. 

Vanaf de Paasberg lopen we De Lutte in en op de parkeerplaats van het informatiepunt pakken we onze fietsen voor de terugweg naar de auto.
Het was een prachtige dag door een geweldig mooie omgeving. We hebben er mooi weer bij gehad, alleen op de terugweg op de fiets hebben we de jas aangehad.

     

Bij terugkomst in Groot Agerlo is het terras van het restaurant helemaal vol en staan er al mensen te wachten. Wij zetten de fietsen weer op de auto en rijden naar huis.

Gelopen 18km  en 10 km gefietst.

Speak Your Mind

*