2021 Noaberpad etappe 22 Emmerich – Kleve (D)

Donderdag 14 oktober 2021
Aangezien we een hotelovernachting cadeau gekregen hebben en dit bij een het Fletcher hotel In Ooij geboekt hebben, gaan we hier verder met het Noaberpad, om te beginnen met etappe 22. Kaart 67, 68, 69 een een deel van etappe 23. 


De foto’s zijn aanklikbaar voor een groter formaat.

We rijden naar Kleve in Duitsland en zetten onze fietsen neer aan de andere kant van Kleve om dan door te rijden tot voorbij Emmerich waar we de auto parkeren. Het valt niet mee om een goede en, in onze ogen, veilige plek voor de fietsen én voor de auto te vinden, maar het is gelukt.

Het eerste deel lopen we over een dijk met schapen, een mooie route. Vervolgens komen we uit langs de doorgaande weg en lopen we richting de brug over de Rijn. De Rheinbrücke verbindt sinds 1965 de noord- en zuidoever van de Rhein ofwel de Rijn.
De brug was met zijn lengte van ruim 800 meter de langste hangbrug van Duitsland.


We hebben geen keus aan welke kant van de brug we willen lopen omdat aan het voet-/fietspad op de brug aan een kant afgezet is in verband met werkzaamheden. Doordat het nog wat nevelig is, is het uitzicht ook niet zo geweldig als we verwacht hadden.

 

Eenmaal de brug over denken we rechtsaf te kunnen slaan richting Griethausen, maar de door wegwerkzaamheden is deze weg afgesloten voor alle verkeer, ook voor voetgangers en volgt er een omleiding. Hierdoor komen we helemaal niet door Griethausen maar loopt de route over het fietspad langs de weg en dat valt erg tegen. Een weg waar 80-100 km wordt gereden en lawaaierig asfalt. Mensen nog aan toe wat waren we dat zat! Eindelijk slaan we af en lopen we richting het dorpje Warbeyen.  

In Warbeyen zien we in een tuin een bijzonder paaltje met het teken van het Pelgrimspad en 2187,37 km, de afstand tot Santiago. De man die in de tuin bezig is blijkt kort geleden het Pelgrimspad gelopen te hebben en heeft het paaltje er nog maar niet ingezet. Hij vraag of wij ook het Pelgrimpad lopen,  we vertellen dat we slechts het Noaberpad lopen, maar wie weet wat er nog komen gaat… 

 Het is een klein dorp en even later staan we al op het dorpsplein en lopen we het dorp weer uit.

 

 

We vervolgen de landweg en moeten even later afslaan en een paar kilometer over een vreselijk modderige en glibberige landweg lopen. Heel veel landbouwvoertuigen rijden deze dagen over deze wegen en laten daar de nodige modder achter die ontzettend blijft plakken onder onze schoenen. Broekspijpen omhoog en zo nu en dan wat modder eraf stampen omdat het voelt alsof er een dikke klont onder de schoenen blijft zitten.
wat zijn we blij als we eindelijk weer bij de weg zijn, maar daar raast het verkeer weer langs.  Dan zien we door de struiken water glinsteren en als er een mogelijkheid is stappen we de vangrail over en gaan we de berm naar beneden om onze schoenen met het water weer wat moddervrij te maken bij het mooie meertje.
Een mooi plekje maar helaas geen bankje ofg andere mogelijkheid om te zitten voor een lunchpauze.

   

Niet veel later eten we wat langs de weg op een bankje bij een monument, rustig is het niet noemen. We gaan dan ook snel verder richting Kleve.

Verderop langs de weg slaan we weer af en vervolgen de route via goed begaanbare landwegen om uiteindelijk Kleve binnen te lopen, maar dan…
Volgens de markering moeten we rechtsaf, maar vervolgens is nergens meer een markering te vinden en hebben we geen idee hoe de gewijzigde route verder gaat, ook van de app worden we niet veel wijzer. We besluiten maar gewoon de weg naar het centrum te volgen omdat we ook geen idee hebben waar het Spoykanaal is, maar de weg naar het centrum is er weer een met veel verkeer er langs, verre van mooi. 
We komen langs een Italiaans restaurant en besluiten daar wat te gaan drinken, eenmaal aan tafel bestellen we ook wat te eten. Het blijkt een erg voedzame maaltijd en het is al later op de dag, waardoor we ’s avonds de maaltijd maar overslaan.

We lopen Kleve door, pakken de route weer op en komen over de Sternberg met mooi uitzicht op de historisch tuinen in Kleve. Na de tachtigjarige oorlog ontwierp Jacob van Campen het ‘Neue Tierpark’. Centraal punt is de Sternberg vanwaar 12 lanen liepen die op bijzondere uitzichtpunten in de omgeving gericht waren. Wij genieten even van het uitzicht van de Obelisk, een oorlogsmonument voor de slachtoffers uit Kleef tijden de Frans-Duitse oorlog van 1870-2871.

   

 We vervolgen de route en lopen via de uitzichttoren “Zum Turm’ verder richting Esperance waar we in de omgeving onze fietsen hebben achtergelaten.

 

Op de fiets doorkruisen we Kleve opnieuw, maar nu nemen we ook een kijkje in het centrum. We bekijken kasteel Schwanenburg en vinden het antwoord voor een geocache. We bezoeken de Synagogenplatz en bekijken op het plein het beeld de Lohengrinbrunnen.

   

Daarna fietsen we verder naar de auto, de Rheinbrücke over en laden we de fietsen op om naar ons hotel in Ooij te rijden. Morgen verder…
Waarschijnlijk mede door de omleiding vonden we etappe 22 niet echt mooi maar vooral met erg veel verkeerslawaai!

Vandaag gelopen 20 km en op de fiets terug naar de auto. 

 

Speak Your Mind

*