2021 Overijssels Havezatenpad Dalfsen – Wythmen deel etappe 10

Maandag 24 mei 2021
Twee Pinksterdag en ik ben vrij, maar Herman heeft bereikbaarheidsdienst, dus ik ga alleen aan de wandel. Net als ik bekijk welke route ik het best kan doen met het OV, komt Herman weer thuis en wil me wel wegbrengen. Mijn plan verandert hierdoor en Herman zet me af bij Dalfsen waar ik de route oppak van het Overijssels Havezatenpad en enkel kaart 32 en 33 loop.
                                              

De foto’s zijn aanklikbaar voor een groter formaat.

Ik  begin mijn wandeling en loop heerlijk rustig door het bos in, richting Landgoed Den Berg. Het huis is van 1703 en sindsdien in bezit van het geslacht Van Dedem. Een erg mooie route langs het water van huis Den Berg. Onderweg hoor ik de koekoek.

     

Het is wel genieten zo ondanks dat het zo nu en dan wat spettert, dat maakt wel dat het rustig is in het bos. Ik verlaat het landgoed en loop verder via de Papenallee richting buurtschap Emmen. 

 

 

De Papenallee is een oud kerkpad en is ontstaan na de reformatie die plaatsvond in de 16e eeuw.
Katholieken (papen) uit Dalfsen kerkten in een schuurkerk in Hoonhorst. Zij gingen per veer (Kleine veer of Nierveer) de Vecht over of liepen door het ondiepe Vechtwater om de kortste weg naar Hoonhorst te vinden. Het pad liep over het Landgoed Den Berg richting Hoonhorst, hierdoor is de naam Papenallee ontstaan.
 

Vervolgens gaat het pad verder langs de Dr. Dedemschool en volg ik het pad richting Hoonhorst.  Op de paaltjes langs het pad zie ik zo nu en dan een boerenzwaluw zitten, maar ze zijn me te snel af voor een foto. Voor Hoonhorst een kleine stukje over het graspad langs de weg met in de verte een ooievaarsnest, ik hoorde ze klepperen,  en dan via Mataram naar havezathe de Horte.
Mataram is de plek van de vroegere havezathe Dieze, in 1800 samen met landgoed De Horte aangekocht door Johannes van Rhijn, die in Indië fortuin gemaakt had en het huis Mataram doopte. 

     
         

Havezathe De Horte. 

                            

De Horte is een erg mooie havezathe waar we vaker wandelen en voor mij dus geen onbekend terrein is. Het pad komt langs ’t Witte Huis, zoals op het bord staat ‘Een  cultuurhistorisch pareltje uit begin 1900, dat destijds diende als biljarthuis voor de heer des huizes van het landgoed. Tegenwoordig is het huisje op buitenplaats de Horte te huur. Het huidige huis De Horte is van 1760, maar de gevel is 19e eeuws, het huisvest sinds 1973  het kantoor van Landschap Overijssel. Ook de tuin is het waard om te bekijken, met de bijenkasten en een oud tuinhuisje met druivenstruik. Een mooi zitje onder de boom.

     

        

De route gaat verder richting Wythmen en aan het eind van een pad kom ik op een boerenerf en zie hier geen aanwijzingen meer, maar volgens het boekje gaat het pad rechtdoor dus ik loop aan de andere kant van het erf het bospad weer in en even later kom ik gelukkig weer een aanwijzing tegen. Als ik bij de weg aankom staat er een bordje met een pijl beide richtingen op, erg verwarrend. Ooit heeft er iets op gestaan, maar dat is nu onleesbaar. Ik sla rechtsaf, richting Wythmen en loop even later Wythmen in. Volgens de aanwijzingen/pijlen zou ik richting Restaurant de Mol moeten lopen, maar achteraf blijkt het boekje de route de andere kant op te wijzen. In de omgeving van het kerkje vind ik nog een geocache en dan is het mooi geweest voor vandaag. Het was een heerlijke wandeling waarbij ik niet veel mensen tegen ben gekomen.

     

Het rondje Soeslo ken ik al en die sla ik nu over, maar is wél mooi.

Totaal gelopen 11 km.

Speak Your Mind

*