2022 Frankrijk (mei)

Maandag 25 april 2022
Vanmorgen de laatste spullen ingepakt en gisteravond al de sleutel meegegeven aan degene die weer in ons huis te gast is als wij er niet zijn.
We vertrekken tegen 8 uur richting Frankrijk en we zien wel hoe ver we komen.

Dit zijn slechts de foto’s van mijn mobiel, de andere foto’s komen thuis online.

De foto’s zijn aanklikbaar voor een groter formaat. 

Maandag 25 april 2022
In België, even voorbij Luik, zoeken we een plekje om te eten, we gaan een geocache zoeken die daar zou moeten liggen en hopen er ook een mooi lunchplekje bij te vinden. De cache vinden we niet, maar niet ver er vandaan vinden we wel het mooie lunchplekje, een bankje aan een klein meertje.
Het meertje blijkt onder andere vol te zitten met grote karpers. Het is hier om 12.30 uur slechts 6 graden, we hopen dat het wel wat warmer gaat worden. We hebben erg wisselend weer vanmiddag, om 14.00 uur is het 15 graden en na een korte maar hevige hagelbui nog slechts 7 graden, vervolgens niet veel later bij Luxemburg weer 16,5 met zon.

Als we Frankrijk binnen rijden zien we ook al snel de eerste wouw vliegen (roofvogel voor wie niet weet wat dat is).

We rijden door naar Camping Rural Voges La Tuillerie net buiten Chatel-sur-Moselle. Een rustige camping met eenvoudig wat gedateerd, maar erg schoon sanitair. We betalen hier 14 euro zonder elektrisch maar inclusief warm water en douche. Er staat een Nederlandse caravan en wij zetten de tent aan de andere kant van de camping op. We hebben elkaar dan ook niet gezien.

Net als we aan het eten zijn begint het weer te regenen. Na het eten rijden we nog naar het plaatsje om er een cache te doen, waarbij we op wat mooie plekjes zien van de ruïne.
Daarna  terug naar de camping voor een warme kop koffie en daarna nog een warme douche en om goed 9 uur liggen we al in de slaapzak.

Dinsdag 26 april 2022
Lang geslapen en laat opgestaan, het is vanmorgen half bewolkt en als we ontbijten is het 6 graden.
We ruimen langzaam de natte tent op, we krijgen hem toch niet helemaal droog mee maar dat is niet erg.
We verlaten de camping uitgezwaaid door de campingbaas die al in zijn moestuin aan het werk is en vervolgen onze weg naar het warmere zuiden.
Onderweg vinden we nog 2 caches waarvan een bij een lavoir Fontaine Saint Médard, een oude wasplaats zoals je die hier nog veel ziet. We proberen ook nog een andere multi, maar daarbij komen we niet goed uit en die slaan we verder maar over. Onderweg doen we nog even boodschappen bij een Leclerc supermarkt en dan weer verder. We hadden onze route ingesteld op de camping in Balazuc, maar stellen het onderweg bij naar Jullié net onder Macon en vinden een plekje op Camping du Besson op Domaine du Besson van wijnboer Frank du Besson.

We hebben hier al vaker overnacht en het is een heerlijk rustige plek, waar we bijna elke keer alleen staan, een privé camping. We bellen eigenaar Frank en we mogen een plekje uitzoeken hij komt wat later. Na het eten gaan we even bij hem  langs en kopen gelijk 2 flessen wijn.
Overnachting 15,80 zonder elektriciteit. 
N 46 13.865 E004 41.305

Woensdag 27 april 2022
We hebben gisteravond en vannacht de nachtegaal gehoord, wat kan die vogel zingen! Ik ben verschillende keren even wakker geweest en dan hoorde ik hem zingen, prachtig.
Het was wel weer een erg koude nacht, maar gelukkig is het droog en als we tegen zeven uur wakker worden begint net de zon op de tent te schijnen. Tijd om op te staan voor een mooie dag.

We ontbijten bij 6 graden heerlijk in de zon met mooi zicht op de wijnrakken en de heuvels en voor ons een paard in de wei. In het zonnetje voelt het al warmer en we blijven nog even zitten om de tent ook een beetje te laten drogen.
Daarna inpakken en weer op pad naar het warmere zuiden, nu wel richting Balazuc, maar eerst binnendoor door de Beaujolais en bij Terrasse de Chiroubles op 700 meter hoogte hebben we een mooi uitzicht op de Beaujolais wijngaarden. Jammer dat het geen helder weer is want dan hadden we nog veel verder kunnen kijken.
We maken hier een wandeling waarbij we ook caches zoeken, het blijkt een leuke route te zijn van zo’n 3 km.
Daarna stappen we in de auto slingeren we de weg weer naar beneden en via deze kleine wegen verder richting snelweg bij Lyon.
We willen vandaag wel in Balazuc aankomen dus we nemen de snelweg om wat op de schieten. Als we weer van de snelweg af zijn vinden we een plekje voor een verlate lunch en in Montelimar nog snel een boodschap en dan door naar camping Les Falaises bij Balazuc. Het is 24 graden als we hier aankomen en dat is best warm ineens.

We waren bang dat het er erg druk zou zijn, omdat het in het dorp zelf erg druk was, maar er staan slechts enkele gasten. We zoeken een mooi plekje uit en zetten hier de grote tent een keer op omdat we hier een paar dagen denken te blijven en dan kunnen we als ’s avonds koud is nog even in de tent zitten in plaats van buiten. 

 

Deze camping hebben we in 2001 en 2011 ook bezocht, in 2001 zijn we hier met een kano een stuk de Ardèche afgevaren tot het 16 km verderop gelegen Ruoms.

Het is een in deze tijd van het jaar nog rustige camping met schoon sanitair, waar we voor een ruime plek 15 euro betalen (zonder elektriciteit).
We horen hier vanavond een uil, de kikkers hebben we nog niet gehoord dit keer. Morgen gaan we kijken of we de bever nog kunnen spotten.
N 44 30.698 E 004 23.267 

Donderdag 28 april 2022
Vanmorgen was het weer zonnig en werd het al snel warmer. We ontbijten weer in de zon en gaan daarna naar Balazuc om de rondwandeling en geocaches te doen.
Het is een mooi dorpje, maar ’s middags als de restaurants en winkeltjes open zijn is het er erg druk.
Zo vroeg op de morgen is het er heerlijk rustig en kunnen we op ons gemak rondlopen en caches zoeken. Het blijkt een mooie rondwandeling te zijn en we komen op een mooie plek uit voor de cache. Dit pad zouden we anders nog gevonden en gelopen hebben.

       

Terug bij de auto trekken we onze korte broek aan omdat het toch wel erg warm begint te worden en daarna lopen we langs de rivier de Ardêche om nog een cache te vinden. Weer een leuk stukje wandelen maar het pad loopt dood en als we deze cache willen vinden moeten we vanaf de andere kant komen. We zitten een tijdje op een steen naar de rivier en naar de voorbij varende kanoërs te kijken.

 
     

Dan maar weer terug naar de auto, waren we vanmorgen een van de eersten op deze parkeerplaats nu wacht men op een plekje.
We rijden de brug over om aan de andere kant van de rivier verder te rijden, een mooie omgeving. We slaan een zijweggetje in en gaan aan de kant zitten we op een rots met mooi uitzicht heerlijk ons brood te eten.
Vervolgens door naar Aubenas voor brood en avondeten. Daarna via het mooie plaatsje Vogüe terug naar de camping bij Balazuc, maar onderweg vinden we nog een leuke cache bij een mooie Romaanse boog.

Hier  bevindt zich een overblijfsel van de oude Romeinse brug die de Auzon overstak. Er wordt geschat dat de brug tussen de 6 en 8 bogen had met een lengte van ongeveer zestig meter. Het enige dat overblijft is een boog van 6,70 m breed en 5 m breed.

 

Eenmaal weer op de camping gaan we lekker rustig bij de tent zitten.
Tegen de schemering lopen we het pad af langs de rivier in de hoop verderop de bever nog te zien, we weten niet zeker of hij er nog wel is.
We gaan op een steen aan de waterkant zitten en we luisteren naar het fluitconcert van de lijster die boven ons in de boom zit. Na zo’n 20 minuten wachten wordt ons geduld al beloond. Aan de overkant van de rivier zien we de bever langs zwemmen. 

Ook hebben we vandaag gieren gezien, veel vlinders waaronder de koningspage én koninginnenpage

Vrijdag 29 april 2022
Vanmorgen eerst naar Ruoms om daar ook de markt te kunnen zien, het viel ons allemaal wat tegen. Ruoms heeft nog wel de leuke oude straatjes, maar de markt is er een zoals zovelen, veel kleding, groente, prullaria en hier natuurlijk veel kaas. Maar al die souvenirkraampjes hoeft voor ons niet. We zijn erover gelopen en hebben ergens nog wat geproefd en daarna lopen we nog wat door de oude straatjes van Ruoms met ook allemaal winkeltjes met hetzelfde als waarmee men op de markt staat.

     

We gaan weer verder, doen onze dagelijkse boodschappen bij de SuperU en daarna door naar Rochecolombe om daar te wandelen en de cache bij de waterval te zoeken.

Aangekomen op de parkeerplaats van Rochecolombe gaan we eerst lunchen en daarna op pad voor een cache. We vinden de cache bij de waterval, nou ja een waterval was het ooit, hij is nu drooggevallen en alleen onderaan staat nog een poeltje water waar kinderen uit de buurt zich in vermaken. We proberen nog de multi bij het oude kasteel te doen, maar vinden de cache niet. Het is een mooi oud dorpje, maar dat wisten we al omdat we hier al eens geweest zijn.

 

     

Uiteindelijk terug naar de camping. Het was weer een mooie, warme dag.
Vandaag hebben we ook de kikkers weer gehoord.

Zaterdag 30 april 2022

We zien dat niet ver van de camping een cache ligt in een tunnel en daar gaan we vandaag eerst heen. We parkeren de auto op de parkeerplaats bijna bovenop de tunnel. We lopen naar het opgegeven coördinaat, dat is het begin van de tunnel maar hoe komen we beneden…?  Uiteindelijk vinden we een kleine kilometer verderop een mogelijkheid om naar beneden te komen en lopen we de tunnel in. Hij blijkt op een bijzondere manier verlicht te zijn, het lijkt wel disco en er loopt een fiets- en wandelpad doorheen. We vinden de cache snel en lopen weer terug.


Als we weg willen gaan vanmorgen zit er een, voor ons, bijzondere spin op onze stoel, een groene jachtspin.

 

We rijden eerst naar een supermarkt in Aubenas om onze boodschappen te doen aangezien het morgen 1 mei is, een landelijke feestdag hier,  verwachten we dat alle winkels gesloten zullen zijn.
Dan snel weer weg uit de drukke stad en terug via het mooie plaatsje Vogüé waar we de auto vlakbij het strandje onder de brug kunnen parkeren en onze lunch meenemen naar het strandje.
Op een grote steen hebben we daar heerlijk gezeten.

We kwamen hier ook om een cache te zoeke  en daar in de app een vraag moet beantwoorden voor je verder kunt. Het brengt ons door het mooie dorpje met de kleine straatjes naar het kasteel, het kappelletje , een mooi uitzichtpunt boven op de rotsen, midden op de brug en onderaan de rotsen bij het dorp. Al met al een behoorlijke wandeling met klimmen en dalen en zoeken naar het juiste pad om naar boven te komen, maar ook weer naar beneden. Het was erg mooi met mooie uitzichtpunten.

Het is inmiddels 4 uur als we terug zijn bij de auto en we terugrijden naar de camping.

 

             

Aangekomen op de camping ruimen we de nu kurkdroge grote tent op en zetten onze kleine tent weer op, we zitten toch alleen maar buiten met dit mooie weer en het plan was om morgen te vertrekken, maar we besluiten ’s avonds om toch nóg een nacht te blijven.

Zondag 1 mei 2022
Na eerst lekker rustig bij de tent gezeten te hebben in de zon, gaan we in de loop van de ochtend weer op pad naar Rochecolombe, het dorpje  enkele kilometers van de camping. We hebben daar nog enkele caches die we wel willen doen.
Eerst maken we daar de multi af waarvan de cache nog niet gevonden hadden, nu dus wel en die cache lag helemaal boven bij het kasteel.

Daarna beginnen we met de trail die we willen lopen of gedeeltelijk. Het kost wat moeite om het pad te vinden en dan zijn we al een uurtje onderweg, in de warmte en stijgend. We balen een beetje van onszelf omdat we nu weer boven langs het kasteel komen en we dus voor niets helemaal naar beneden en weer naar boven gelopen zijn, maar ja…

 

Het pad slingert ook langs de tegenoverliggende helling van het kasteel en weldra vinden we de eerste cache. We hebben onderweg mooie uitzichten op het dorpje en het kasteel. Bij de tweede cache hebben we lang gezocht maar niets kunnen vinden, de derde cache is weer een multi en die begint een eindje verderop. We moeten daarvoor van het pad af en een paadje voor naar beneden lopen naar de droge rivierbedding van de Vendoule. We lopen naar ons volgende punt over de rivierbedding tot de kloof, waar we ons laatste antwoord vinden maar helaas niet verder kunnen lopen. Voor onze cache moeten we terug en nog een stukje verder de tegengestelde richting op. Daar vinden we de cache snel en op deze plek pauzeren we even om te bedenken wat we verder zullen doen.

 
       

De route bestaat uit 14 caches waarvan we nu bij nummer 3 zijn, het is inmiddels 14.00 uur en we hebben alleen water mee, geen eten. Mijn knie protesteert hevig  en we besluiten dat het verstandiger is om terug te gaan. We zitten nog even lekker in de schaduw van een enorme steen alvorens we ons pad naar boven weer opzoeken. Eenmaal boven en weer op ons pad aangekomen gaat de terugtocht snel, we stoppen nog even bij de niet gevonden cache, maar ook nu vinden we hem niet en lopen verder. Via het kasteel lopen we nu terug naar de parkeerplaats, zien onderweg nog een heel grote sprinkhaan, de treksprinkhaan, en een Koningspage en keren daarna weer terug naar de camping.
Ook zien we regelmatig de smaragdhagedis, groot en mooi groen maar erg moeilijk te fotograferen.

               

We hebben gisteren al afgerekend en gaan nu nog even vertellen dat we toch nog 2 nachten blijven, het bevalt ons hier nog steeds en blijft nog mooi weer, alle dagen 23-25 graden.
De rest van de middag lekker rustig bij de tent wat lezen e.d.

Maandag 2 mei 202
Vanmorgen weer heerlijk in de zon ontbeten, wat een luxe elke dag weer.
We rijden via Ruoms en daarna een kleine weg naar Labeaume en bekijken daar het kleine pittoreske dorpje en wandelen er rond. We vervolgen de weg naar Yojeuse en doen daar onze boodschappen bij de Intermarché om door te rijden naar Gorges bij Casteljau, we vinden er enkele caches en vinden een mooi plekje in de schaduw om te eten met verse aardbeien als beleg.
Daarna rijden we door naar Les Vans en bekijken het plaatje en vinden er caches. Voor we het in de gaten hebben is de dag alweer bijna om.

We rijden via Berias-et-Casteljau en verder via Ruoms terug naar de camping. 

 

Dinsdag 3 mei 2022    

Het plan was om te vertrekken vandaag, maar het lijkt hier nog mooi weer te blijven dus toch nog maar een nachtje op deze camping. Dit is voor het eerst dat wij zo lang op dezelfde camping blijven staan.
We wilden eerst naar de Arc de Vallon gaan, maar hebben ons toch bedacht en gaan eerst weer naar Rochecolombe om te proberen de labcache af te maken die er ligt. We hebben de eerste drie gevonden, maar bij nummer 4 blijven we steken. Ook vier Fransen die we het vragen weten het antwoord niet dus we laten het maar en gaan weer naar de auto.
Het vervelende is dat we er toch steeds mee bezig blijven met zo’n onopgeloste puzzel.

We besluiten naar Aubenas te rijden en daar boodschappen te doen en dan door te rijden naar het noorden naar de Gorges die daar zouden moeten liggen.
We rijden via Col des quatre vios naar Mézilhoc en verder via de D215 en D122 via Buret weer verder zuidwaards. Als we de Col des quatre vois op rijden begint het te regenen en de temperatuur zakt van 22 graden naar 6 graden. Later als het weer droog is en wij weer minder hoog zitten trekt ook de temperatuur weer bij.
We komen langs mooi uitzichtpunten en langs een kloof met watervallen, we proberen hier en daar al dan niet succesvol een cache te vinden. We zagen nog een ree die vlak voor ons de weg overstak.
Het is een mooie en erg rustige slingerweg, die aan de nu lege parkeerplaatsen te zien, ’s zomers waarschijnlijk wel drukker is.
Hoe dichter we weer bij de camping komen hoe warmer het weer wordt, maar helaas hangt de donkere regenwolk nu boven de camping.
Even later begint het ook hier te regenen en daalt de temperatuur, we verruilen maar vast de korte voor de lange broek.
We zitten te lezen onder ons luifeltje en als het droger wordt gaan we eten maken en net als we het op hebben begint het weer te regenen, wat een geluk. De afwas kunnen we overdekt doen en als we later aan de koffie zitten wordt het langzaam weer droog.
Hopelijk is dit geen omslag van het weer en kunnen we morgen gewoon de korte broek weer aan.

Woensdag 4 mei 2022
Als we wakker worden zit alles potdicht, dikke mist!
Terug van de douche wordt het al wat helderder en niet veel later komt de zon door. Na het ontbijt pakken we onze spullen weer in en ruimen we de tent op. Vandaag gaan we echt weer verder, et is voor het eerst dat wij zó lang ergens op een camping hebben gestaan!

Via Rochecolombe en Gorges rijden we binnendoor naar Vallon Pont d’Arc, maar niet voordat we nog eenmaal de lekkere aardbeien gekocht hebben bij het kraampje hier langs de weg. We rijden naar de Pont d’Arc en parkeren de auto om terug te lopen naar het uitzichtpunt en om daarna naar beneden naar het strand te lopen. Zowel van boven als van beneden is het een prachtig gezicht én het is er heerlijk rustig nu.
We zijn hier al vaker langs geweest maar dan was het véél drukker. Eenmaal terug bij de auto vervolgen we de route langs de Ardêsch en nemen hier en daar een kijkje bij een uitzichtpunt, het blijft prachtig. Ook vinden we langs de route nog enkele caches.
De route gaat verder via St. Martin-d’Ardêsch en St. Paul-Trois-Chateaux, La Garde-Adméher naar Grigan waar we op het laatste stuk velden vol met klaprozen zagen. Verder via Dieulefit, de D330 naar Condorcet, over de Col de Valouse.
We overnachten op camping Le Chambron bij Condorcet voor 17.50 incl. elektrisch. (gps N 44 24.919 E 005 11.681).
 Na het eten gaan we nog zoeken we nog een multi, die ons weer op een bijzonder plekje brengt en waarbij we onderweg moeste wachten op het voorbij gaan van een herder met zijn schaapskudde.
Amper terug op de camping begint het te regenen en dat bleef het de rest van de avond doen.
We drinken nog wat onder de luifel en kruipen dan de tent is, daar is het behagelijker en droger. 

Donderdag 5 mei
Vannacht is het droog geweest, maar vanmorgen rond 6 uur begon het weer te regenen, gelukkig niet meer zo hard als gisteravond. We zijn, voor ons doen, weer laat weg van de camping pas om half 10.
We rijden eerst een stukje naar het zuiden om nog even in Nyons te gaan kijken, daar aangekomen is het wel erg druk en is de eerste parkeerplaats bij de brug ook al aardig vol. We rijden direct te parkeerplaats op en vinden toch nog een plekje voor de auto. Het regent niet zo erg meer dus we doen de jassen voor de zekerheid in de rugzak, de kou valt mee ondanks de 13 graden.
Als we over de brug lopen het stadje in bedenk ik me ineens waarom het er zo druk is, marktdag!
Het is op donderdagmorgen markt in Nyons, dat is waar ook. We lopen wat over de markt die wel leuker is dan die in Ruoms door de vele lokale producten die er verkocht worden en minder souvenier-troep. We zoeken hier labcaches en die brengen ons ook naar het kerkje boven op de heuvel, ook komen we door oude gangen en paadjes in het plaatsje, erg leuk. Doordat alle vragen in het frans zijn ben je wel langer bezig met het vinden van de juiste antwoorden en om 12 uur hebben we 1 labcache afgerond maar de ander, van 7 locaties, nog niet helemaal,. Wie weet komen we hier  nog eens terug, maar voor nu vinden we het mooi geweest en gaan we terug naar de auto.
We rijden naar het noorden via Remuzat , verder richting Die en over de Col du Rousset naar La Chapelle-en-Vecors om daar naar de camping Municipal te gaan, maar die vonden we niet. Doorgereden  via Les Barraque-en-Vercors en daar via de tunnel en een mooie weg naar Pont-en-Royans waar we een erg volle camping zagen, dus maar weer door…
Verder naar het noordenwesten, de bergen uit en weg van die laaghangende bewolking, daarheen  waar het lichter en dus droger is, via D71 richting Roybon.  Daarvoor zien we het bordje van camping Lac Du Marandan aan het meer bij La Sone  op N 45 06.415 E 005 17.495 We betalen hier € 19,60 all-in.
Het ziet er redelijk uit, niet de typische kleine Franse camping die wij in gedachten hadden, maar het is droog, het sanitair is schoon en we will en de natte tent opzetten zodat die nog kan drogen.
Het is er wel weer heel rustig, de caravans die er staan blijken niet bewoond te zijn.
We vinden er nog een prima ruime plek.

Vrijdag 6 mei 2022
Prima geslapen en vanmorgen is het droog en nog wel fris. We vertrekken als de meeste mensen op de camping nog niet op zijn. Zo heerlijk rustig is het dan ’s morgens.
De weg die we gisteren reden vervolgen we naar Roydon via de kleine weggetjes, het is een gebied met veel okkernootbomen, velden vol en dat vinden we een bijzonder gezicht omdat je dat bij ons niet tegenkomt. We komen bij Bessins langs een leuk torentje tegen de heuvel gebouwd dat waarschijnlijk behoord (heeft) bij een oud landhuis iets verderop, ze hebben dezelfde stenen en bouwstijl.
We komen langs l‘Abbaye de la Trappe de Chambaran, gesticht in1868 en gesloten in 1903 toen de congregaties werden afgeschaft en heropend in 1931, toen de cisterciënzernonnen zich daar vestigden en de abdij nieuw leven ingeblazen hebben.
We zoeken hier 2 caches die gaan over TOD (Tramway de l’Ouest de Dauphiné) die reed van Lyon naar St. Marcellin tussen 1901 en 1936, een bijzonder verhaal.
Dan rijden we via de mooie weggetje door naar het noorden om ter hoogte van Lyon de snelweg op te gaan, de de bekende route naar het noorden, Lyon, Macron, Dijon en verder naar Nancy.

We gaan echter voor Nancy van de snelweg af en rijden naar camping Rural Voges Les Tuilleries bij Châtel sur Moselle, waar we op de heenweg ook gestaan hebben. We staan er weer samen met 1 caravan. N 48 19.545 E 006 25.553 en betalen weer 14 euro  zonder elektrisch voor een nacht.

 

Zaterdag 7 mei 2022

Weer verder naar huis…

 

 

Wordt vervolgd…

Speak Your Mind

*