2018 Klompenpad: Het Paddenpad (13 km)

Zaterdag 13 oktober 2018
We lopen vandaag voor het eerst een klompenpad en wel Het Paddenpad We ontdekken zo het mooie en afwisselende buitengebied van Wapenveld. Het landschap verandert richting de IJssel van bosrijk landschap- op de stuwwallen van de Veluwe – naar open ontginningsgebied. Onderweg komt u door een nieuwe hoogwatergeul Veessen-Wapenveld. 

   
De routeWe parkeren de auto bij Pannenkoekenhuis Het Mussennest aan de doorgaande weg bij  Wapenveld. Vanaf hier kunnen we gelijk met het klompenpad starten. Het is eigenlijk wel een ‘aanlooproute’ naar het echte beginpunt, maar dat stukje maakt ons niet uit
om extra te lopen.
Het is maar even of we lopen het dorp al uit, een mooi pad via het Kloosterbos (klooster Hulsbergen), langs de Zwarte Kolk en verder langs het Stoomgemaal van Wapenveld waar we ook een geocache vinden.

        Gemaal Pouwel Bakhuis

Gemaal Veluwe werkt sinds 1999. Het is in de plaats gekomen van gemaal Pouwel Bakhuis, dat in 1920 is gebouwd. Gemaal Pouwel Bakhuis is als stoomgemaal met twee centrifugaalpompen gebouwd. Het heette toen gemaal De Groote Sluis, want er had op deze plek altijd een sluis in de dijk gezeten: de Groote Sluis. Na de Tweede Wereldoorlog kwam er een derde pomp bij, een horizontale schroefpomp. De pompen werkten vanaf toen ook op elektriciteit. Omdat Pouwel Bakhuis, een hereboer uit Marle en heemraad van Polderdistrict Veluwe, hiervoor geijverd had, is het gemaal toen naar hem vernoemd. (bron: geocachepagina van Stoomgemaal Wapenveld)

Even later volgt ons pad het fietspad langs de Groote Wetering, een kaarsrecht stuk weg van zo’n 2 km, niet het fijnste stuk om te lopen. Wel hebben we hier mooie vergezichten.

Appel en ooievaarsnest     Schier eindeloos fietspad langs de Groote Wetering     Het Apeldoorns kanaal

Na deze 2 km slaan we af naar het dorp en loopt ons pad dwars door het dorp en steken we de doorgaande weg over om daar ons pad in het bos te vervolgen. 

Leuk pad tussen de velden     Bospad     De heide over

We komen door het Wapenvelderzand en Petrea, via de heidevelden duiken we het bos weer in. 

Mooi licht bos     Herfstkleuren     Bijzonder hekwerk

Verder richting grote weg en via de mooie  Molen de Vlijt loopt het pad terug naar het Mussennest waar we onze auto geparkeerd hebben. Het was een mooie wandeling, maar het gaat wel veel over asfalt en langs bebouwing.

We hebben uiteindelijk zo’n 14 km op de teller van de GPS staan. 

Speak Your Mind

*