2022 Zomervakantie Scandinavië week 1

Donderdag 21 juli 2022
Gisteravond al de sleuteloverdracht gehad met onze vaste (vakantie-)bewoner als wij er niet zijn.
Vanmorgen de laatste spullen  ingepakt en dan gaan we op weg, eerst maar richting Zweden, we zien wel waar we uitkomen…

 

Week 1

We vertrekken tegen acht uur, passeren om negen uur de grens met Duitsland en stoppen tegen 12 uur op een parkeerplaats voor Hamburg om wat te eten. We hebben nog overwogen om weer via Glückstadt te gaan, maar we hoorden dat er bij de boot al ruim een uur wachttijd was. We rijden Hamburg probleemloos voorbij en bij Lübeck gaan we even van de snelweg af om te tanken. We zien dat er hier ook een letterbox ligt en die lijkt snel te doen. We bereken het eindcoördinaat en komen uit bij een leuk gemaakte cache bij een bikerscafé van een Harley-club. Een letterbox met een speciaal voor deze cache gemaakte stempel waarbij ook gevraagd wordt niet te loggen met pen, maar met  je eigen stempel. Dat is voor ons geen probleem, die hebben we, een stempel met de juiste datum en onze naam en daarmee loggen we dan ook.

Als we vervolgens terugrijden naar de snelweg zie ik een Decathlon en daar nemen we ook nog een kijkje, Daarna verder naar Puttgarden/Fehrmarn voor de ferry naar Denemarken.(€ 116)

We komen aanrijden bij de kassa om 15.25 uur en we kunnen direct mee met de volgende afvaart van 15.45 uur,  waarna we om goed half vijf Denemarken inrijden en direct doorrijden naar Camping Guldborg in Guldborg. 

We zien onderweg al de eerste Rode wouw en bonte kraai.

Rond half negen lijkt er een hevige onweersbui aan te komen en iedereen neemt al voorzorgsmaatregelen, maar het blijkt niet nodig. Het regent een uurtje en daarna is het weer droog, de donder en bliksem bleven ver weg.

We betalen hier Dkr. 214 ( 28.75) zonder elektrisch.

Vrijdag 22 juli 2022

We zijn weer op tijd wakker en ik heb minder goed geslapen doordat pal achter onze tent, slechts gescheiden door een heggetje, een grote camper is gekomen waarvan om de zoveel tijd de airco aangaat. Zo ook vannacht een paar keer en elke keer werd ik daar wakker van.

We gaan vandaag onderweg eerst wat caches doen alvorens we naar Zweden rijden. Bij de mooie oude kerk van Falster vinden we, nadat we de kerk bekeken hebben, buiten een multi
Daarna rijden we verder naar Anderslev voor weer een cache bij onder andere een herdenkingssteen en waarbij we uitkomen op weer zo’n  mooi plekje waar we anders niet geweest zouden zijn. Het is verder een rustig dorpje.

Onderweg zien we nog een zee-arend vliegen.

Dit keer gaan we weer over de brug naar Zweden, maar eerst hebben we bij Tune nog op de parkeerplaats van natuurgebied Tunes Kov lekker in de zon de lunch gebruikt en daarna zijn we dan echt doorgereden naar Zweden, de brug over richting Malmö en verder gereden naar Hok waar we een plekje vinden op de gelijknamige camping.
We hebben het hier nog nooit zo druk gezien en er komt nog steeds meer bij, de campingeigenaar verbaast zich ook over de grote toeloop.

We betalen hier SEK 160/nacht (€ 15,25) dit is incl. douche, zonder elektrisch.

Zaterdag 23 juli 2022
We zijn heel vroeg op, veel vroeger dan de bedoeling was. We hebben ons verkeken op de tijd, dat krijg je als je slaperig en zonder bril op je horloge kijkt.
Op tijd onder de douche, het was er heerlijk rustig!
Ontbeten en voordat onze buren wakker zijn gaan wij al op pad, de tent laten we nog een nachtje staan. Vanmorgen is het licht vochtig, mottig, het is net geen regen te noemen. De verwachting voor vandaag is wel regen dus komt het goed uit dat we nu op pad gaan. We willen wat geocaches zoeken en richting Jönköping.
Net al we wegrijden zien we een grauwe kiekendief boven het veld vliegen, een mooi gezicht.

We rijden naar een multi in de omgeving en komen op mooie plekjes. De eerste aanwijzing vinden we wel, maar de tweede helaas niet en dus kunnen we de eindcache ook niet vinden. We lezen dat er al 2 mensen voor ons dit punt ook niet gevonden hebben, de kans is groot dat hij verdwenen is, jammer.

We wandelen terug naar de auto en rijden verder via de boswegen terug naar de doorgaande weg. En dan verder richting Jönköping.
Onderweg doen we nog een multi en die vinden we wel. Als we Jönköping inrijden doen we eerst boodschappen.
Gelukkig klaart het weer op en we besluiten dan toch niet verder de stad in te gaan, maar een rustige plek op te zoeken waar we kunnen eten. Dat wordt Natuurreservaat Strömsberg. We proberen er ook nog een cache te vinden maar ook hier zijn we niet succesvol. We gaan terug richting de camping en vinden bij Odestuga nog een cache bij de klokkentoren naast de kerk.
Ook onderweg de cache bij Jörnköpings Segelflygfalt, het vliegveld van de zweefvliegclub, vinden we snel en daarna vervolgen we onze weg naar de camping in Hok.
Waren we gisteravond helemaal rondom ingebouwd, nu is iedereen om ons heen weer vertrokken. Wel staan er 2 enorme hoge en rode tunneltenten van Tsjechen, met zo’n 20 jongeren, gelukkig niet vlakbij onze tent.
Morgen gaan wij weer een stukje verder naar het noorden.

Zondag 24 juli 2022

Vanmorgen weer veel te vroeg eruit, het was geen kwart voor zeven, maar kwart voor zes en dat zag ik pas toen we tent uitgingen om te gaan wassen. Morgenochtend mag Herman de tijd aflezen. We dachten dat we in elk geval nog alle ruimte in de douche zouden hebben, maar dat was aan de herenkant anders, daar lag een van de Tsjechische mannen in zijn slaapzak op de grond te slapen met zijn hoofd tegen de toiletdeur aan. Later zagen we buiten ook nog iemand buiten naast hun tent liggen slapen in de slaapzak. Nou ja, koud is het niet geweest vannacht.
Het deed ons denken aan die keer dat wij bij Oslo op de camping stonden en er mensen bij het toiletgebouw lagen met op hun rugzak briefjes erbij om welke tijd ze gewekt wilden worden om een trein of vliegtuig te halen.

We rijden naar Jönköping om boodschappen te doen, maar het is er nu zo rustig dat we het centrum inrijden om er toch even te kijken. We parkeren de auto en gaan aan de wandel. We doen er twee labcaches en 1 fysieke cache (traditional).
Met de eerste labcache zien we veel oude markpleinen van Jönköping en de tweede brengt ons bij het Tandstykermuseet. Het museum over de lucifers zelf gaan we niet in maar we bekijken wel de gebouwen er omheen, mooie oude panden en leuke straatjes. Het museum zelf is gehuisvest in een van de oudste panden van Jönköping aldus het informatiebord.
We hebben lekker rustig kunnen lopen in de stad nu alles nog gesloten is en er weinig mensen op straat zijn.
Dan gaan we terug naar de auto om vervolgens een supermarkt op te zoeken voor onze boodschappen.

We proberen onderweg nog een multi te vinden maar niet succesvol, wel hebben we hier lekker op een muurtje in de schaduw de lunch gebruikt.
We rijden verder naar Gränna en vinden onderweg nog twee leuke multicaches.
Bij Gränna aangekomen is het er zó druk dat we heel langzaam rijdend het plaatsje doorgaan en we zien vanaf de weg de camping al liggen, tjokvol zo lijkt het en we rijden door. Dit is niet voor ons. Toch hebben we hier een van de eerste keren dat we in Zweden kwamen hier in de haven overnacht met de camper, dat is op die plek nu niet meer toegestaan hebben we al eens eerder gezien. We vervolgen de weg langs het meer, maar de een na de andere camping zit heel vol. In deze omgeving hebben we al eens eerder een camping gezocht in het ‘binnenland’ maar ook daar toen niets gevonden. We rijden uiteindelijk door en vinden op Djupadalsbadet Bad och Camping in Kumla niet ver van Örebro een ruime plek voor de tent. Ook nog geluk, deze camping heeft maar drie tentplaatsen en er is er 1 bezet, verder staan er huisje en veel caravans en campers. We betalen hier SEK 130 (€12,50) zonder elektrisch.
De camping ligt naast het zwembad en in een nieuw aangelegd stadspark.
N 59 07.595 E 015 09.127

Maandag 25 juli 2022
Weer normale tijd opgestaan. Als we de tent opruimen voelen we een druppel, dat blijkt de voorbode van een hele dag regen.
We vertrekken van de camping en rijden verder naar het noorden. Zo’n 13 km boven Örebro vinden we een korte multi.
Daarna gaan we kijken bij Dylta-bruk waar we een labcache en een earthcache doen.
Een bijzondere plek om te bekijken.
In dit gebied werd vroeger zwavel gewonnen en materiaal waarmee de speciale rode verfkleur gemaakt kon worden.
We zitten hier eerst een tijdje in de auto te wachten tot het weer war droger wordt en gaan dan aan de wandel.
Als we hier uitgekeken zijn is het al tegen 12 uur.
Via Stora waar we een boodschap doen en tanken  (SEK 20,48/l) waarna we doorrijden
naar Säter om daar op Säters camping  een plekje te vinden op het tentenveld.
De camping blijkt in 2021 overgenomen te zijn door Nederlanders (uit o.a. Elburg). We betalen hier SEK 250 zonder elektrisch, douche 4 kr./5 minuten. De camping heeft een nette keuken waar we ook kunnen zitten en dat is wel makkelijk nu het zo hard regent.
Morgen maar verder kijken in de omgeving…
GPS: N 60 20.315 E 015 44.260

Dinsdag 26 juli 2022
Vanmorgen als we wakker worden schijnt de zon. Het waait nog wel hard, maar het is weer droog. We blijven nog een nachtje en gaan vandaag eerst geocachen in het plaatsje Säter en als het dan vanmiddag gaat regenen, gaan we de boodschappen wel doen.
We vermaken ons deze ochtend met de caches in het centrum van Säter met de vele mooie oude houten gebouwen, zo ook de voormalige gevangenis.
Het is al tegen het middaguur als we vertrekken richting Skedvi waar we een bezoek willen brengen aan de Knäckebrödbakkerij. Het is er veel drukker dan we verwacht hadden op deze doordeweekse dag. We hebben al erge trek en lopen snel de winkel en de bakkerij door naar het restaurant. Daar staan al 4 mensen te wachten tot zij naar een tafel gebracht worden, even later mogen wij ook meelopen. We eten er uitstekend en bekijken daarna de bakkerij en de winkel. Buiten kijken we nog rond bij de snuisterijen en nemen er een kop koffie die we in de zon op kunnen drinken.
Daarna rijden we terug richting Säter om nog enkele caches te doen. We willen ook nog een cache doen in het folkspark en als we daar aankomen is het heel druk. Er blijkt iets te doen te zijn met oude Amerikaanse auto’s. We vinden nog een parkeerplek en beginnen aan de wandeling die we hier willen maken. Bijna aan het eind van de deze wandeling hebben we een, zeker voor mij, bijzondere ervaring. Net als we ons omdraaien zien we een das het pad oversteken, Een das heb ik nog nooit in het echt gezien, wel dood langs de kant van de weg.
Als we weer verder willen lopen wil er weer een das uit de bosjes komen, maar die schrikt en keert zich om en verdwijnt. We hebben nog een tijd staan wachten, maar er gebeurde niets meer.
Als we tegen half zeven terugkomen denken we dat er bijna niemand meer zal zijn, maar het tegendeel is waar. De oude auto’s staan er nog en er speelt nu zelfs een band op een podium. We lopen er nog even rond en maken wat foto’s en dan gaan we naar onze eigen ‘oldtimer’. In Säter doen we nog snel een boodschap, gelukkig is de winkel om 19.15 uur nog open en dan rijden we door naar de camping.
Het was een veelal bewolkte dag met max. 20 graden, maar we hebben geen regen gehad en leuke caches gedaan.

Woensdag 27 juli 2022
We besluiten toch nog een dag te blijven, wat uitrusten na gisteren. We doen lekker rustig aan en zitten wat te lezen in de zon. Tegen de middag gaan we nog op pad om een cache te doen die we gisteren iet konden vinden en dat lukt nu wel. Daarna op weg naar een cache bij een krachtcentrale, maar we komen dan toch onderweg nog weer wat andere bijzondere dingen tegen wat ons bezighoudt.
We rijden door naar Hedemora om daar brood en melk te kopen en gaan daarna een plekje zoeken om te lunchen, dat wordt een plekje aan het water. Na de lunch rijden we naar een krachtcentrale die echter wat tegenvalt, vergane glorie, en dan rijden we via kleine weggetjes en enkele caches terug naar Säter. We proberen hier nog een multi te doen bij een voormalig psychiatrisch ziekenhuis maar we kunnen er niets vinden en rijden door naar de camping. Het is nog lekker in de zon voor de tent met het uitzicht over het meer.

Wordt vervolgd…

Lees verder bij  week 2

 

Speak Your Mind

*