Zondag 2 december 2018
Na het, eerder dit jaar, lezen van het boek ‘Het Pauperparadijs’ wilde ik toch ook een keer ‘Veenhuizen’ bezoeken.
Het zou vanmorgen regenachtig zijn en vanmiddag droger met wellicht zon, dat deed ons besluiten om vanmorgen richting Veenhuizen te rijden om daar eerst het gevangenismuseum te bezoeken en te gaan wandelen en geocachen in de omgeving.
Aan het begin van de negentiende eeuw vindt in de Verenigde Nederlanden een grootschalig maatschappelijk experiment plaats. Doel: komaf maken met armoede. De Maatschappij van Weldadigheid koopt vanaf 1818 grote, onontgonnen stukken land op. Daar worden in zeven jaar tijd zeven Koloniën van Weldadigheid opgericht: vijf in het noorden van Nederland en twee in het zuiden, in wat nu de Belgische Kempen zijn.
Uit het hele land worden grote aantallen mensen en families in armoede ernaartoe gestuurd: om aan landbouw te doen, school te lopen en discipline aan te leren. Landlopers, bedelaars en ook weeskinderen worden gedwongen opgenomen.
Aan de basis van dit ambitieuze initiatief ligt enerzijds een groot maatschappelijk probleem (armoede) en anderzijds het geloof in de maakbaarheid van de mens en het landschap. Zowel privémensen als overheden zijn erbij betrokken. De Koloniën krijgen veel internationale belangstelling.
In 1823 bouwde de Maatschappij van Weldadigheid in Veenhuizen drie dwanggestichten: voor wezen, bedelaars en landlopers. In het Tweede Gesticht, het enige gebouw overgebleven uit deze periode, is nu het Gevangenismuseum gevestigd.
In dit moderne en interactieve museum maak je kennis met de bijzondere geschiedenis van Veenhuizen. Wist je dat weeskinderen dagenlang onderweg waren om de Kolonie Veenhuizen te bereiken? Of dat de kolonisten na hun dood in een herbruikbare doodskist naar de begraafplaats werden gebracht? Dit en nog veel meer interessante weetjes ontdek je in het Gevangenismuseum.
Ook kom je in deze omgeving alles te weten over misdaad en straf in Nederland door de eeuwen heen. (Bron www.kolonienvanweldadigheid.eu/bezoek/Veenhuizen)
Tijdens onze wandeling in de omgeving van het museum kwamen we ook enkel wolvarkens tegen, dit soort hadden we nog niet eerder gezien.
Voor we vertrekken nemen we ook nog een kijkje bij bierbrouwerij Maallust en het winkeltje met snuisterijen in de ernaast gelegen voormalige molen.
Geef een reactie