2018 Overijssels Havezatenpad LAW 12 helft van route 11 Wijthmen – Hasselt

De StenendijkZondag 23 december 2018
De laatste weken is er weinig van wandelen gekomen en daarom wil ik vandaag weer eens op pad. Herman heeft bereikbaarheidsdienst dus ik ga alleen.
Het zou vanochtend droog zijn dus op tijd weg. Herman zet me net over de brug van Hasselt af. Ik loop deze route vandaag van Hasselt naar Zwolle, de andere helft loop ik een andere keer.                         

Via het centrum van Hasselt loop ik langs molen de Zwaluw en via de oostkant van de rivier terug naar Zwolle. Als ik vertrek is het nog droog, maar ik ben Hasselt nog niet uit of het begint te miezeren. De hele weg zal het af en toe miezerig blijven. 


                       
 
Zeewering De Stenendijk
De laatste muur in Nederland die in stand is gehouden als bescherming tegen dijkdoorbraken. Ooit beschermde deze gemetselde dijk het achterliggende land tegen het hoge water van de Zuiderzee. Lengte ruim een kilometer. Het oorspronkelijke metselwerk dateert minimaal uit de 18e eeuw. De verdeling van de dijkvakken is herleidbaar naar de Bisschoppelijke Dijkbrief van Salland 1308.

Dit betekende dat een eigenaar van een groot perceel, van de beschermde grond, ook een groot dijkvak moest onderhouden. In deze muur zijn meer dan vijftig vakken te onderscheiden. Aan de bouwsporen in het metselwerk is te zien dat de dijk ten minste tweemaal is verhoogd.

gemaal Streukelerzijl

 

Over de Stenendijk, een waterkering tussen Molen De Zwaluw en Streukelerzijl, loop ik door Streukel en via het gemaal Streukelerzijl loop ik verder richting Holten.

 

 

Onderweg zoek ik nog een geocache en vind de cache ook. Over het fietspad op de dijk loop ik buurtschap Genne binnen, hier sla ik rechtsaf en vervolg de route langs de Zijlkolk. Ik kom zo niet langs IJsboerderij Glinthuys, maar die is toch gesloten op zondag.  

                          Slingerende dijk              Mooi uitzicht vanachter de rozenbottels

Voorbij Genne vind ik nog een geocache bij een stukje van een oude antitankmuur, altijd bijzonder om deze stukjes geschiedenis te zien. 
Voorbij Huis Den Doorn kom ik op de Doornweg uit en volg deze naar rechts richting Haerst. Dit is een minder leuk stuk zo langs de doorgaande weg waar auto’s je voorbij razen. In Haerst sla ik af richting veerpont het Haersterveer, ik weet dat de pont in de winterperiode niet vaart maar de route wijst die kant op en ik hoop zo toch een stukje van de weg af te kunnen snijden. 
Op dit pad kom ik ook de pontbaas tegen, tenminste dat was hij eerder altijd, en de man vraagt mij of ik met de pont wil waarop ik antwoord dat ik weet dat de pont uit de vaart is maar dat mijn route hier wel langs loopt. De man wijst mij hoe ik verder kan lopen en adviseert mij vóór de doorgaande weg rechts het bospad te nemen om vervolgens mijn pad via de dijk voort te zetten.

Het Haersterveer, vlakbij de Agnietenberg, is het laatste handgetrokken kabelpontje van Nederland. Dit pontje over de Vecht is misschien wel het leukste pontje van Nederland. Het pontje is dagelijks geopend van 10.00 uur tot 19.00 uur! Het pontje wordt bediend door een 6-tal vrijwilligers en is geopend vanaf eind april tot 1 oktober. Een overtocht kost 60 eurocent.
De pont vervoert wandelaars en fietsers. Het pontje verbindt Zwolle met het buurtschap Haerst (een buurtschap tussen Zwolle en Hasselt). Aan de Zwolse kant vindt u een enorme bel waarmee u de pontbaas kunt laten weten dat u wilt oversteken.

Het blijkt een prima tip, ik loop en stukje door het bos en kan dan inderdaad de dijk weer op en ik kan zo helemaal doorlopen tot aan camping/jachthaven Terra Nautic. Vanaf daar loop ik op het fietspad langs de weg, onder de snelweg door en sla rechtsaf om de Vechtbrug over te steken.

 

Ik loop Zwolle binnen bij Berkum en hier loop ik niet de route verder door Berkum naar Wythmen, maar ik loop naar huis. Het regent inmiddels gestaag door en ik vind het wel mooi geweest.

Totaal gelopen 15 km.

Speak Your Mind

*