2016 Zomervakantie week 4

Vervolg van week 3:

Vrijdag 5 augustus
Vanmorgen na het ontbijt hebben we de boel weer ingepakt en we rijden eerst naar de geocache ‘Skans 211’, een multi,  die niet ver van de camping, aan de weg naar Idre, ligt. We zijn hier al eens eerder geweest maar nog niet voor een geocache.
Het is een terrein met bunkers uit de oorlog en antitankwallen. We moeten de volgende coördinaten in een bunker vinden. Dat gaat goed tot de vijfde, die kunnen we niet vinden. We hebben nog heel wat bunkers bekeken en hebben er lang rondgelopen, maar de cache helaas niet kunnen vinden.
We denken dat het plaatje dat we in de bunker moeten vinden weg is. Het is al half twaalf als we daar wegrijden.We rijden verder naar Idre en doen daar onze boodschappen. Onderweg zoeken we dan wel weer ergens een plekje waar we de broodjes op kunnen eten.
Ook hebben we vandaag ons eerste rendier van deze vakantie gezien.

We hebben weer geluk gehad vandaag .Vanmorgen bij de bunkers hebben we toch een aantal kilometers gelopen en net als we in de auto zitten begint het te stortregenen.
Vanmiddag net als we ons brood op hebben begint het ook weer te regenen. We hebben vandaag vaak van die hoosbuien en heel vervelend, ook als we op de camping aankomen.
We hebben vandaag een ommetje gemaakt door Noorwegen, via Idre de grens over naar Dresvsjö en dan de weg naar het zuiden en daar Zweden weer in naar Sysselebäck waar we op camping Fiskecamping Sysselebäck gaan staan. Een rustige camping met geen enkele tent en als we aankomen begint het net te stortregenen. We hebben ons aangemeld en zijn eerst een tijdje in de auto blijven zitten wachten. Daar het er naar uitzag dat het voorlopig nog niet droog zou worden hebben we onze spullen gepakt en zijn we naar de keuken gegaan in het servicehus waar ook een grote overdekte veranda aan vastzit met daarop 6 picknicksets. We hebben er gegeten, daarna de afwas gedaan en weer op de veranda gezeten tot het droog werd en toen als een speer de tent opgezet.
Daarna weer terug naar de veranda want het zat daar wel lekker.
We betalen hier SEK 160 en 5 kronen voor de douche, wifi is gratis.

 

Zaterdag 6 augustus 2016

Als we vanochtend wakker worden is het weer droog en best redelijk weer. We eten lekker voor de tent en pakken daarna de boel weer in
We rijden een stukje terug door Sysselebäck en nemen de gritweg naar Långberget. Aan die weg ligt ook een het sporthotel /camping Långberget en daar willen we dan ook even kijken.
Er blijkt een hotel te zijn en heel veel huisjes, maar de camping stelt nu niets voor. Het is dan ook meer bedoeld voor de wintersport, er staan ook maar 2 caravans en die staan er al erg lang zo te zien. Voor tenten is hier geen plek op het grit. We zijn blij dat we hier gisteravond niet heen gereden zijn.
We vinden hier wat caches en dan blijkt er nog een cache te zijn waar we eerst een aardige wandeling voor moeten maken, dus dat gaan we doen.
Het pad blijkt behoorlijk nat te zijn en ook het natuurgebied werkt daaraan bij, hoogveen.
Op een gegeven moment bleef mijn voet vast zitten en met dat ik probeer die eruit te trekken zit de andere ook vast en sta ik op handen en voeten, heel oncomfortabel. Herman helpt mij om er weer uit te komen en snel naar vastere grond te komen. Resultaat twee broekspijpen nat tot aan de knieën en een natte voet.
We lopen verder en bereiken de top waar de cache ligt en hebben onderweg prachtig uitzicht op de bergen in Noorwegen, we zitten immers hier nog redelijk dicht bij de grens. We vinden onderweg ook onze eerste gele bosbraam. We hebben inmiddels al heel wat vers fruit geplukt zoals bramen, bosaardbeien, frambozen, rode bessen (aalbes) en bosbessen en nu de gele bosbraam of gele veenbraam. Van dit alles vinden we dit jaar de frambozen het lekkerst.

We rijden de weg  verder tot we weer op weg 62 komen en gaan dan door naar het zuiden, naar Ransäter en gaan daar op  camping Storängens, waar we  een mooi plekje aan het water vinden. Een rustige camping van en met Nederlanders, maar netjes en schoon. We betalen hier SEK 190 incl. douche en wifi (alleen rond het receptiegebouwtje).
We maken eten en zitten lekker voor de tent met uitzicht op de rivier Klarälven.

We hebben vandaag weer geluk gehad met het weer, tijdens onze wandeling was het droog en even daarna goot het, ook tijdens de lunch was het droog, maar we moesten het laatste opeten onder de achterklep omdat het weer begon te regenen. In de loop van de middag werd het droog en bleef het ook droog. Het was vandaag max. 20 graden, genoeg om in je shirtje buiten te zijn.
GPS:N 59°45.750  E013°26.960

Zondag 7 augustus 2016

De dag begint vandaag met  lekker weer, de zon schijnt en het is hier heerlijk rustig op deze camping dus we laten de tent nog een nachtje staan. Verder naar het zuiden wordt het alleen maar drukker en rumoeriger op campings.
We ontbijten in alle rust in het zonnetje, vandaag voor de verandering met een eitje erbij.
Daarna gaan we op pad, we willen wat geocachen in de omgeving en hebben hiervoor een multi uitgezocht.
We doen eerst nog even een boodschap onderweg zodat we verse broodjes hebben voor de lunch. Onderweg doen we hier en daar een cache die we tegenkomen, er zitten mooie plekjes bij en dan door naar het plaatsje Deje voor de multi. Die blijkt niet zo simpel te zijn als hij lijkt.
Deze multi gaat over een oude kerk en een klokkentoren dus daar zoeken wij ook naar, maar wij zien nergens op het bewuste coördinaat een kerkje waar we 5 figuren moeten zien. Dan komen we erachter dat hier slechts een bewegwijzeringsbord staat en dat we met de vijf getallen die erop staan ons volgens coördinaat moeten berekenen en daarmee komen we 1,5 km verderop bij de kerk uit. Daar vinden we de  aanwijzing voor het volgens coördinaat en daarmee kunnen we naar de cache. Die cache laat zich dus mooi weer niet vinden. Ook hier weer een mailtje gestuurd naar de cache-eigenaar, ook omdat de laatste keer dat deze  gevonden is wel erg lang geleden is. Benieuwd of we daar een reactie op krijgen, op de multi bij Särna waar een aanwijzing ontbrak hebben we nog steeds geen reactie. Maar men kan natuurlijk ook op vakantie zijn of zo.
We zijn verder gegaan met een andere multi die we wel hebben gevonden en ook nog een letterbox, verder zijn het hier heel veel traditionals. Veel van de caches zijn erg eenvoudige caches en veel ervan gaan we aan voorbij omdat we ze niet de moeite waard vinden.

Zo gaat de dag al weer snel voorbij, wat wandelen een cachen hier en daar en tegen vijf uur gaan we weer naar de camping.
Het weer is veranderd, het is bewolkt en er waait een frisse wind dus we verwisselen snel de korte broek voor de lange broek. As we zitten te eten begint het wat te regenen. Gelukkig staat de tent goed op de wind zodat we onder het luifeltje droog en beschut kunnen zitten.
De rest van de avond is het zo nu en dan regenachtig en dan weer droog.

 

Maandag 8-8-2016

Vanmorgen is het droog en zijn we weer op tijd op pad, we vertrekken weer om 8.15 uur van de camping. We willen eerst nog een multi gaan doen die we onderweg tegenkomen. Als we daar aankomen ziet de lucht er al dreigend uit, we beginnen toch maar… Het begint steeds harder te waaien, en halverwege begint het dan toch te regenen. We lopen snel door de drug over de rivier Klarälven over en dan ineens een harde windvlaag… en daar gaat Herman zijn pet, zo de rivier in.
Snel doorgelopen om aan de andere kant van de brug de cache te pakken en dan weer snel terug.
Bij de auto ons eerst onder de achterklep een beetje gedroogd en dan snel de auto in. De kachel even hoog aan en dan zijn we zo weer droog.

We vervolgen onze weg richting Karlstad en doen onderweg nog wat caches. In Karlstad doen we boodschappen en dan rijden we verder weg 26 en zo veel mogelijk de kleine weggetjes  langs het water van het Vänern (het grootste meer)  naar Gullspang, via Södra Råda.

We hebben hier onderweg een cache aan het meer gedaan en dat was op een heel mooi plekje waar we meteen ook maar gegeten hebben. Het waaide hier zo hard dat er golven op het meer waren waardoor het wel leek alsof we aan zee zaten.
We rijden verder en  besluiten om toch maar naar camping Tiveden te rijden. We zijn daar een keer eerder geweest en we konden daar op de camping ook een hapje eten en dat willen we nu, op onze trouwdag, ook wel. Als we daar aankomen blijkt het er zo druk te zijn dat ze eigenlijk vol zitten. Er is nog wel plaats op een weiland, maar daar mag de auto niet bij de tent staan en op maandag kan er ook niet gegeten worden. Dat valt allemaal tegen dus we gaan verder en rijden door naar Camping  Stenkallegården bij Tiveden nationaal park.
Ook deze camping zijn we eerder geweest, maar ook hier is het nu erg druk maar er  zijn nog wel genoeg plekken beschikbaar. Het is verder een nette schone camping maar dat mag ook wel voor de SEK 220 die we hier betalen zonder warm water, zowel de douche als het afwaswater kost SEK 1,-
Voor de douche krijg je hiervoor 2 minuten. Er is ook gratis snelle wifi maar wat ze ons niet vertelden was dat als je de code op je telefoon gebruikt hebt dat je hem dan niet meer op je laptop kunt gebruiken. Daar zou je dan  een 2e inlogcode voor moeten kopen á 5 euro! Dat valt dan toch weer tegen van de camping. Het staat nergens aangegeven en ze vertellen dit ook niet van te voren.
We maken zelf eten en blijven lekker bij de tent zitten.
Het weer was vandaag erg wisselvallig en de temperatuur varieerde van 13,5 tijdens regen tot 18.5 bij zon.
GPS: N 58°40.818 E 014°35.998

Dinsdag 9 augustus 2016

Vanmorgen op tijd op en om 8 uur betalen en de sleutel inleveren van het toiletgebouw en dan kunnen we weer op pad.
We rijden richting het zuiden/zuidoosten en willen onderweg wat caches doen. We maken een wandeling bij een heel oude groeve en vinden daar de caches en de bonuscache.
Daarna verder richting het zuiden. Een boodschapje onderweg en op een mooi rustig plekje brood gegeten. Bij Karlsborg doen we een multi bij de vuurtoren, een mooi plekje, maar helaas vinden we de cache hier niet. Zo hebben we nog een multi geprobeerd zonder succes.

We rijden verder en slaan af naar Tidaholm. Daar in de buurt ligt ook nog een multi die we willen proberen te doen. Als we lopend onderweg naar de cache zijn komen we nog andere caches tegen en die nemen we dan ook maar mee, het blijkt een trail te zijn. We vinden er 3 van en de multi, maar de laatste twee vinden we niet. Dit betekent dat we dus ook de bonus niet kunnen vinden.

Als we bij nr 6 zijn begint het te regenen en we hebben geen jassen mee genomen. Hier staat wel een heel schoon droogtoilet, dus we zijn met zijn tweeën heel knus in het droogtoilet gaan schuilen voor de regen, wel met de deur open. Er kwam niemand langs, we hebben hier trouwens helemaal niemand gezien, maar het zal anders wel een vreemd gezicht geweest zijn een man en een vrouw naast elkaar gezeten op een droogtoilet met de deur open starend naar de regen…
Als het even later weer droog is gaan we de cache zoeken. Die vinden we niet en we gaan terug naar de auto, het is al tegen half vijf en we moeten ook nog een camping zoeken.

We zitten vlakbij  Tidaholm en daar hebben we al eens op een heel klein campinkje gestaan bij de Zwitser HansPeter Arnold op Camp Fjället. Een keurige camping van een allervriendelijkste man en we betalen hier slechts SEK 110 (€ 11.60) inclusief douche en warm water, geen wifi.
Er is  niet veel ruimte meer maar we krijgen nog een mooi plekje met uitzicht op de weiden.
GPS: N 58°12.550 E 014°02.585

Woensdag 10 augustus

Als we vanmorgen wakker worden regent het en we blijven nog maar eventjes liggen. We staan rond 8 uur op en als we terugkomen van de douche is het droog.
We kunnen in ieder geval droog buiten zitten ontbijten. De tent gaat wel kletsnat mee.

Gisteren hadden we de cache-eigenaar gemaild dat we de laatste drie caches niet konden vinden en of ze nog wel aanwezig zijn. We kregen van haar een hint in het Engels en daarmee zijn we vanmorgen nog een keer aan de wandel gegaan om de laatste caches ook te vinden.
De eerste twee gingen nu prima, maar voor de Bonus moesten we meer dan een kilometer verder zijn. Nu ja, dat zou kunnen het is hier wel mooi. Op het betreffende punt aangekomen is het erg moerassig en dat kan niet goed zijn. Nog een keer de coördinaten gecontroleerd en we blijken we twee cijfers omgedraaid te hebben. We moeten meer dan een km terug zijn. Hetzelfde mooie pad dan nog maar een keer gelopen en op het nu juiste punt vonden we de cache snel.
Dan weer terug naar de auto en daar aangekomen hebben we toch al weer bijna 7 km gelopen en is het bijna half twaalf. We rijden terug naar de doorgaande weg en dan verder naar Tidaholm om boodschappen te doen. Daarna verder om een plekje te zoeken om te eten. Maar dan begint het weer te regenen. Als het droog is snel een plekje gezocht, een mooie plek aan een riviertje en er ligt op 50 meter afstand ook nog een cache. We hebben hier eerst lekker in de zon zitten eten en genieten van de omgeving, daarna de cache gezocht en dan weer verder naar het zuiden.

Het weer blijft afwisselend zon en regen, maar de temperatuur blijft vandaag op zo’n 12 graden steken met een frisse wind.
We willen nog richting Växsjö/Amhult omdat daar in de buurt een leuke cache ligt die we nog nooit gedaan hebben. Anders komen we meestal niet zo zuidelijk omdat we dan met de boot overgaan naar Denemarken, maar we willen voor de verandering weer eens een keer met de brug over naar Denemarken.
We staan vanavond op Torne camping & Fiskecamp bij Torne. Een redelijk bezette camping, maar dat is hier nu overal in het zuiden. Het is een nette camping met goed sanitair en we betalen hier SEK 200 / € 22,- inclusief warm water/douche en free wifi.
GPS: N 56°41.755 E 014°35.981

Donderdag 11 augustus

Afgezien van een de hele nacht hard snurkende Duitser was het een rustige camping met schoon sanitair.
We ontbijten in een waterig zonnetje en vertrekken daarna richting de geocache ‘Kyrkö Mosse Scrapyard’
dat zo’n 30 km ten zuidenoosten van ons ligt.
Onderweg er naartoe doen we nog een geocache, een multi bij een kerkje.
Bij ‘Kyrkö Mosse Scrapyard’ parkeren we de auto en gaan er rondkijken. Het is een bijzondere plek, een voormalig autokerkhof uit de jaren vijftig midden in een stuk bos.
We verbazen ons over de oude auto’s die hier her en der staan, busjes, zelfs een grote bus. Het is een bijzonder gezicht en hier moeten we dus ergens een cache vinden. We hebben er wel een uur rondgelopen kijkend naar al die oude auto’s en bijzondere modellen herkend zoals een Kever met uitklapbare richtingaanwijzer.
Als we denken we vinden hem niet en toch nog één keer naar de spoilerfoto’s kijken herken ik een onderdeel van de foto in een wrak. De foto waarmee we de cache zouden moeten kunnen vinden lijkt er absoluut niet meer op, maar door dat onderdeel gaan we daar toch weer verder zoeken en vind ik de cache.
Op de terugweg naar de auto vinden we nog een andere grappige cache. Dan rijden we verder richting Malmö. Onderweg doen we nog een laatste boodschap in Zweden om ook van ons geld af te komen dat vanaf 1 juni 2017 niet meer geldig is. Van onze laatste 5-kronen muntjes, die we altijd bewaren voor het douchen, kopen we nu een ijsje.

Dan gaan we bij Malmö de Öresundbrug over naar Kopenhagen, dit met in gedachten de serie The Bridge rijden we nog de brug over.
Vanaf Kopenhagen rijden we rechtstreeks door naar Rødby. Vaak overnachten we op een minicamping in Denemarken en nemen dan ’s morgens vroeg de boot. Nu rijden we door en denken nog de boot van 17.15 te kunnen halen. We mogen als laatsten in de rij aansluiten, maar dan gaat voor ons de boom dicht en is de auto voor ons de laatste die erop mag. Wij moeten op de volgende wachten en dat is maar heen half uurtje
dus dat valt ook nog wel mee.
Wij gaan dan met de boot van 17.45 en komen om 18.30 aan in Duitsland. Omdat we als een van de eersten aan boord zijn is het bij het restaurantje nog rustig en nemen we op de boot wat te eten zodat we dat straks op de camping niet meer hoeven te doen.
Eenmaal in Puttgarden rijden we direct door naar de camping Am Deich. We zijn er als eens een keer eerder geweest toen we ’s avonds aankwamen en de volgende ochtend met de boot mee wilden.
Deze camping ligt tegen een bosrand met aan de andere kant een dijkje waarachter zich het strand en de zee bevinden. We krijgen plek nummer 30 toegewezen en zetten de tent op nu het nog droog is. We drinken een kop koffie en gaan daarna nog even wandelen en een cache doen die hier vlakbij de camping ligt. Dan begint het te miezeren en gaan we terug naar de tent.
Nog even wat drinken en dan douchen en naar bed.

Vrijdag 12 augustus 2016

Om een uur of zeven zijn we wakker en gaan we eruit. Wassen, brood eten, koffie drinken en de tent inpakken. Vervolgens gaan we om 8 uur naar de receptie om af te rekenen en de sleutel van het  toiletgebouw weer in te leveren. We betaalden hier 26 euro zonder elektrisch excl. Douche (douchemuntjes voor 5 minuten à 50 cent).
Omdat we nog vroeg zijn willen we nog een paar caches doen hier, we vinden nog een multi bij de vuurtoren en nog 2 traditionals. Onderweg bij een bakker kopen we nog broodjes voor vanmiddag.
Dan wordt het tijd om door te rijden en als we weer bij de doorgaande weg komen zitten we precies in een stoet die net van de boot afgekomen is.

We hebben vandaag geluk, het is lang geleden dat we zonder files Hamburg zijn gepasseerd maar vandaag hebben lukt dat wel.
Slechts bij Bremen is het erg druk en hebben we heel kort last van langzaam rijdende files Voorbij Bremen is het even droog en gaan we op een parkeerplaats eten.

Het is weer mooi geweest…

 

Speak Your Mind

*