2016 Zomervakantie week 1

Vrijdag 15 juli 2016Campingplatz Schaane
Ook dit keer is het ons weer gelukt om ons huis niet onbewoond achter te hoeven laten. We gaan dus met een gerust hart op vakantie. 
We vertrekken vanochtend op tijd zodat we rustig aan kunnen doen. We gaan richting Polen en de Baltische Staten en we willen ook even kijken bij een camperbedrijf in Schwerin in Duitsland en dat ligt nu redelijk op de route. We hebben een aantal jaren geleden op de Messe in Duitsland een camper van dat bedrijf gezien en die willen we nog eens zien, ook voor de indeling.

We hebben er, bij wijze van spreken, bij staan watertanden. We hebben een nieuw net ingebouwde Volkswagen T6 bekeken met keuken achter.
Helaas kunnen we hem alleen nieuw kopen en dat wordt wat al te gortig, als de Nederlandse belasting ook nog om de hoek komt kijken. We hebben wel weer ideeën opgedaan.
We krijgen brochures mee om het nog eens rustig te bekijken en gaan dan weer verder.
We rijden door naar Schwaan en vinden daar een mooie plek op Camping Platz Schwaan.
Een ruime, rustige en schone camping, gelegen aan de rivier de Warnow. We zetten de tent op in het bosgedeelte en gaan eten. Na het eten gaan we nog proberen een cache te doen in de buurt, de multicache Wolfschlucht. Helaas hebben we hem niet kunnen vinden. We gaan terug naar de camping om nog even lekker rustig te zitten lezen.
Gps N 53°55.363 E012°06.395

 

Zaterdag 16-07-2016
We hebben lang geslapen, om 21.15 in bed en om 8 uur pas weer opgestaan. Als we van de camping vertrekken gaan we eerst nog even in Schwaan kijken en we halen er verse broodjes. Dan een stukje snelweg richting Swinoujście aan de Poolse grens. Het is heerlijk weer, 18 graden en zon.
Het landschap wordt hier vlakker en we zien uitgestrekte graanvelden. Bij Gütskow verlaten we de snelweg en rijden we via Usedom naar Swinoujście in Polen. Net voor de grens gaan we nog even lunchen en dan Polen in, niks geen grenscontroles hier.
Een klein stukje verder rijden we de (gratis) veerboot op om hier de rivier/zee-engte over te steken en rijden verder via Partówka, Gryfice, Kolobrzeg, Koszalin naar het dorpje Iwięcino op de mini-camping een mooie plek te vinden. We staan er helemaal alleen er is alleen nog een fietser die eenkamer in het huis gehuurd heeft. De allervriendelijkste man (Duitser) vertelt ons dat we op slechts 4 km van de zee afzitten en dat we zoveel kersen mogen plukken in de boomgaard als we willen. Ook wil hij ons de volgende ochtend wel naar de bakker in het dorp brengen voor verse broodjes, zodat we weten waar we zijn moeten en de boerderij aan het eind van het weggetje verkoopt kaas en eieren. We blijven hier een nacht en betalen 15 euro.20160716_183136
’s Avonds na het eten gaan we nog een naar de kust en bekijken er het plaatsje Lazy en Mielno.
Dat wil zeggen vanuit de auto, het was er zó druk met voornamelijk Poolse vakantiegangers en de hele toeristentoestand erom heen bezorgde ons al rillingen. De campings waren er overvol en zoals onze campingbaas al zei “daar wil je niet wezen” en hij had helemaal gelijk.
We zijn teruggereden en hebben nog even heerlijk en in alle rust voor ons tentje gezeten.
GPS: N 54°17.861 E016°17.603

 

Zondag 17-07-2016
Tegen 9 uur vertrokken, nadat de campingeigenaar ons nog zijn nieuwe appartementen had laten zien.
We vervolgen weg 304 langs de kust richting Leba, daar zouden heel hoge zandduinen zijn. We rijden er hoofdzakelijk over binnenwegen heen, wat natuurlijk wel meer tijd kost maar ook veel mooier is.
Via Damnica weg 213 naar Leba en hier komen we zowaar de bekende Jacobsschelpen weer tegen, maar geen wandelaars dit keer. Voordat we bij Leba zijn gaan we eerst nog even ergens rustig eten.
Bij Leba aangekomen is het er zó ontzettend druk dat we besluiten om de duinen de rug toe te keren en weer het binnenland in te gaan. We rijden via Lębork en de 214 via Sierakowice richting Gdansk. De campings die we hier onderweg zien zijn druk en vol en ook die slaan we over.
Ik twijfel nog over een bezoek aan Gdansk, aan de ene kant trekt het me niet zo erg maar aan de andere kant denk ik, ik ben er nu dichtbij… Herman heeft er helemaal geen behoefte aan om de stad van Lech Walęsa (zoals het in onze jeugdherinneringen is) te bezoeken en we besluiten ook deze stad over te slaan.
We rijden verder naar Malbork en zien onderweg de eerste kraanvogels alweer. In Malbork vinden we een ruime plek op de rustig camping nr. 197, een combinatie van hotel, camping en sportcomplex. De camping is niet heel groot, maar wel netjes en het wat ouderwets aandoende sanitair is schoon.
We betalen er € 10,40 incl. warm water en douche (die ’s avonds niet warm bleek te zijn brr…).Een overdekte ruimte met grote picknicktafels en afwasplekken met verlichting. 20160717_174357
We hebben de afgelopen dagen goed weer gehad, zon en 21°.
’s Avonds zijn we nog even naar het stadje gelopen en hebben het kasteel al bekeken voor zo ver dat mogelijk was.
GPS: N 54°02.809 E019°02.361 20160717_193842

 

Maandag 18 juli
Om 8 uur rijden we van de camping af en parkeren de auto op de parkeerplaats bij het kasteel/museum. Het is er nog heel rustig en om half negen kunnen we de tickets kopen ( ± 3,50) voor het museum en lopen nog wat rond totdat we om 9 uur naar binnen mogen.
Heerlijk rustig samen met een Pools of Russisch echtpaar met 2 grotere kinderen lopen we nog helemaal alleen over de binnenplaats in de zalen. Heerlijk rustig en tijd om foto’s te maken zonder tal van mensen erop. Het wordt langzaam toch wel drukker, maar dan hebben wij het meeste al gezien en hebben we geen last van de groepen met gidsen die er nu rondlopen. Het was leuk om het zo in alle rust te kunnen bekijken, dit grote complex.
Daarna nog even naar een supermarkt en dan snel de stad uit. We rijden naar het zuidoosten, naar het Iwaski kanaal en bij Milomlyn e.o. hebben we 2 sluisjes bekeken en 2 caches gevonden.
Dan rijden we door naar het Elblaski kanaal. Waar het niveauverschil hier te groot is om door sluizen te kunnen worden opgevangen, worden de boten via scheepshellingen over land van het ene meer naar het andere getrokken.
Het is heel bijzonder om te zien hoe het schip in een soort dok vaart dat op rail loopt. Het schip gaat zo de helling over en aan de andere kant vaart het verder, als het weer voldoende in het water ligt.
Dan wordt het tijd om een camping te zoeken. We rijden door naar Olsztyn maar komen onderweg geen campings tegen. In Olsztyn zien we de eerste langs de weg aan meer, een klein strookje achter een hotel dat al redelijk vol staat, dat is het niet.
We rijden door naar camping nr. 16, daar is nog wel voldoende ruimte maar is een probleem met het sanitair.
We besluiten nog even te kijken bij de camping waar we een bordje van zagen, 500 meter terug.20160718_183752
We rijden het andere wegje in en komen bij een huis met een minicampinkje aan het meer en er staat slechts één tent. We hebben een mooi plekje direct aan het meer en we betalen hier ± 9 euro incl. wifi en warm water. Het enige hier is dat de toiletten en douches gemengd zijn, dat wil zeggen er zit wel een deur voor het toilet en een gordijntje voor de douche.
GPS: N 53°47.197 E 020°24.053

 

Dinsdag 19 juli 2016
We zijn vanmorgen heel laat op en vertrekken ook heel laat voor ons doen. We hebben heerlijk rustig zitten ontbijten en naar de zwanen zitten kijken en naar de kano’s die voorbij varen. Het is dan ook al 10 uur als we vertrekken.
We rijden Olsztyn door en vervolgen onze weg via weg nr. 16 via Elk naar Suwalki, bijna aan de grens met Letland. Onderweg vinden we nog een paar caches en ook weer enkele niet.
We wilden eigenlijk op camping Ul Haliny in Wigry gaan staan, maar als we gekeken hebben waar we willen gaan staan en ons vervolgens aan willen melden, krijgen we te horen dat we niet op die plek mogen staan omdat die voor campers is. Het mooie vlakke grasveld is voor campers en wij moeten op het schuine gedeelte van de camping staan en de auto mag er ook niet bij, die moet op de parkeerplaats staan. Als het nu verder een superplek was, maar dat vinden we het ook niet, dus we vertrekken.
We vinden een ruime vlakke plek op een nieuwe camping aan de rand van Suwalki. Het is wel erg kaal en de beplanting moet nog flink groeien, maar het sanitair ziet er super goed uit. Het afwaswater is al goed warm en hopelijk is de douche dat hier ook.  Tussen de camping en het meer loopt een weg, maar verder is het een prima camping voor 9 euro en gratis wifi ook bij de tent!
We kunnen ook niet elke avond een superplek hebben natuurlijk, maar ik wil wel vlak liggen.
GPS: N54°05.605 E022°55.020.

 

Woensdag 20 juli 2016
Vandaag gaan we naar Litouwen. De eerste keer kwamen we er met de boot aan in het westen bij Klaipeda, de tweede keer kwamen we vanuit Polen binnen en reden we via Vilnius, de oostkant langs naar Letland.
Dit keer nemen we denk ik de weg middendoor…

Deze camping waar we vannacht gestaan hebben had een erg goede douche, schoon, ruim en lekker warm. Na het ontbijt ook snel nog even wat uitgespoeld en te drogen gehangen. De zon brandt al aardig en er staat een beetje wind, dus de was droogt snel.
In Suwalki gaan we eerst nog boodschappen doen en daarna rijden we verder richting Nowinka.. Suwalki oogt als een nette verzorgde stad en vergeleken met veel andere plaatsen valt dit op.
Als we weer onderweg zijn zien wel de mooie campings, als je ze niet nodig bent kom je de een na de andere op een mooi plekje tegen.
Van Nowinka gaan we binnendoor via Bryzgiel naar Giby. Bij Giby slaan we af het bos in en maken  daar in een natuurreservaat een wandeling naar een cache en we gaan lekker zitten picknicken bij een meer. Een mooi plekje tussen de twee meren J. Pomorze en J.Zalewe in.
Daarna verder en voorbij Sejny gaan we via weg 16 de grens over naar Litouwen en moeten we de klok een uur vooruit zetten. We rijden door naar Kaunas omdat er verder geen campings in de buurt lijken te zijn.

De camping ‘Kaunas Camp Inn’ vinden we ook niet alles, maar we hebben geen in om verder te rijden en we blijven toch maar één nacht. We zoeken een plekje in de buurt van bomen om ook een beetje in de schaduw te kunnen zitten, want het is vandaag weer zonnig en 23°.
Het sanitair is hier redelijk doordat er een ‘container’ bij staat met daarin 3 w.c.’s en 2 douches. Anders was er slechts 1 douche geweest en 2 w.c.’s De camping ligt aan het water met een zandstrandje, maar ligt ook aan een drukke weg en dat moeten we dan maar voor lief nemen vanavond. Morgenavond hopelijk weer iets rustigers.
Het was maar goed dat we niet langer gewacht hebben want de camping stroomt aardig vol en er staan niet alleen een paar tenten maar grote dubbelassige caravans en een tot camper omgebouwde touringcarbus (als je dat zo zegt). Men heeft moeite om voor zulke grote voertuigen nog een plek te vinden.
GPS: N 54°54.965 E023°50.021.

 

Donderdag 21 juli
We vertrekken rond half negen van de camping en  gaan eerst boodschappen doen. Daarna rijden we onder langs de Nemunas naar Zapyškis. Daar staat midden in de weide langs de rivier een oud gotisch kerkje, de St.-Johanneskapel, een in 1578 gebouwd gebedshuis van baksteen dat alle oorlogen en overstromingen heeft getrotseerd. We vinden hier ook een geocache.
We vervolgen onze weg naar het westen tot het kleine dorpje Mikytai en nemen daar de veerboot over de Nemunas naar Vilkija. Het kleine veerbootje brengt ons tegen betaling van € 4,30 in vijf minuten naar de overkant.  We stonden als derde en laatste in de rij en veel meer hadden er ook niet op gekund.
We volgen de Nemunas verder en bekijken hier en daar de dorpjes, eten op een mooi plekje aan de rivier en rijden door tot de plaats Jurbarkas. Dan gaan we verder richting het noorden.
Het weer is vandaag wat minder mooi, bewolkt en ’s middags zo nu en dan een spatje regen.

We rijden naar Tytuvénai om daar het oude klooster te bekijken. Het is niet zo bijzonder als in de boekjes wel staat beschreven en bovendien is alles gesloten. We vervolgen onze route naar het noorden en vinden een mooie camping in het dorpje Kurtuvènai.
Kurtuvènai is een van de oudste dorpen van Litouwen, waarschijnlijk rond 1600 ontstaan. Er is een klein park c.q. openluchtmuseumpje.
Camping Kempingas Kurtuvènai is klein maar goed verzorgd met uitstekend sanitair. We betalen hier 16 euro all-in. Wat een verademing na die camping van afgelopen nacht, wat een rust hier, heerlijk. We zetten de tent op, maken eten  en genieten een tijdje van het  mooie uitzicht.
Na het eten gaan we nog even aan de wandel en vinden  we nog 2 geocaches.
GPS: N 55°49.614   E 023°02.775

Lees verder bij week 2.

Comments

 1. Hallo Eugeni en Herman

  Heel fijne vakantie! Leuk om te lezen dat jullie ook die kant op gaan!

 2. Hoi zus en zwager,
  ik ben weer helemaal bij, en benieuwd hoe het verder gaat! Ik ga ook nog even zoeken naar die campers, je hebt me wel nieuwsgierig gemaakt. Groeten uit noord-west Spanje!
  http://www.aloys.nl/2016-zomervakantie/2016-zomervakantie-week-2

 3. Sini en Hans zegt

  Hoi Herman en Eugenie, ideeën opdoen is altijd goed. Wie weet ga je ze nog gebruiken.
  Je weet wat altijd gezegd werd? Niet te laat op de dag een camping zoeken want dan wordt het wat moeilijker.
  Heel veel plezier
  Groetjes Hans-Sini en Luna

Speak Your Mind

*