2017 vakantie Zweden-Noorwegen week 1

Vrijdag 21 juli 2017

We zijn laat vertrokken doordat Herman nog dienst had tot vanochtend 7 uur en we nog wat moesten regelen voor degene die ook dit keer weer op ons huis past zodat wij met een gerust hart op vakantie kunnen.
Het plan is om richting Zweden te rijden en ook Noorwegen weer eens te bezoeken, verder zijn de plannen nog niet uitgedacht.


Tegen half tien vertrekken we via Meppen richting Oldenburg en voor Brake gaan we op een parkeerplaats even in alle rust koffie drinken. Voorbij Brake nemen we de veerpont naar Sandstedt (€ 5,50) en rijden daarna verder naar Glückstadt. Bij Wischhafen moeten we drie kwartier wachten voor we op de boot kunnen naar Glückstadt (€ 10,50) en om 17 uur rijden we van boord.
We vervolgen onze route via Barmstedt naar Puttgarden, maar gaan daar nog niet met de boot over maar overnachten op Camping Am Deich in Wenkendorf zo’n 12 km rijden van de boot. Een nette, eenvoudige camping en zoals de naam al zegt ligt hij achter een dijk aan zee.
Het is dan inmiddels bijna acht uur en we zetten snel de tent op en gaan een hapje eten in het restaurantje bij de camping. Daarna nog een mooie zonsondergang gezien en dan is het al weer tijd om te gaan slapen.
Camping Am Deich N 54°31.605 E 011°06.999, we betalen hier € 26,00  excl. Douchemuntjes.

Zaterdag 22 juli 2017

We hebben lekker uitgeslapen en rijden pas om kwart voor negen van de camping en onderweg naar de boot hebben we nog een geocache gedaan waardoor we pas om 9.25 uur bij de boot aankomen. Het is er al erg druk en dat hadden we zo ’s morgen niet verwacht.
Op zich valt het wel mee, we vertrekken met de boot van 10.15 uur naar Rødby, maar meestal konden we met de eerstvolgende boot mee en hoefden we niet te wachten. We betalen hier voor een enkel reis naar Rødby, omgerekend € 105,56.

Via de eilandjes Farø, Bogø en Møn vervolgen we de route. Onderweg hebben we aan zee een cache gedaan en op een heerlijk plekje op Bogø zitten eten. Heerlijk zo, een echt vakantie gevoel.
We rijden verder via de Alexanderbrug en weg 265 naar Prǽsto verder naar Kopenhagen om daar eerst de tunnel in te duiken om vervolgens de brug over te gaan naar Malmö, voor de brug betaalden we € 56. Na het betalen van de brug wordt iedereen gecontroleerd door de douane en werden er zo nu en dan auto’s uitgepikt voor extra controle.
Dit hebben we in Zweden tijdens onze vakanties nog niet eerder zo meegemaakt. De controle is duidelijk veel strenger geworden.

We rijden meteen de eerste parkeerplaats op om een bezoek te brengen aan het bezoekerscentrum, deze blijkt echter gesloten te zijn. Dat was de vorige keer ook al toen we hier waren, zal wel in het weekend gesloten zijn. Het is hier erg veranderd in de loop der jaren. Achter deze parkeerplaats ligt nu een complete woonwijk, dat was eerder niet. We hebben hier ooit op deze parkeerplaats met de camper in alle rust  overnacht, maar dat zouden we nu niet meer doen in deze drukke omgeving.

Onderweg zien we bij Trolle Ljungby nog een grappig kasteeltje gezien, helaas privé bezit en niet verder te bekijken. We rijden verder richting Kristianstad omdat we een camping uitgezocht hebben weg van de grote steden en wat verder het land in en hebben gekozen voor Halens Camping bij Olofstrom, N56° 16.006 E 14°30.028. We betalen hier 24 euro excl. douchemuntjes van 1 euro/ 4 min.

Rustige camping aan het meer, met een zandstrand. Er is een apart veld voor tenten en daar staat nog maar 1 tent van Nederlanders die op de fiets op vakantie zijn. Net voor ons is een groep aangekomen en dat blijkt scoutinggroep Saal uit Oss te zijn die hier ook een nachtje zullen verblijven. Zoals we van de scouting gewend zijn, hebben we geen last van de groep.

’s Avonds nog een eindje gewandeld en wat caches gedaan.
Het was vandaag weer prachtig weer.

 

Zondag 23 juli 2017

’s Morgens op tijd op pad en eerst nog een multi doen die hier vlakbij ligt. Er blijkt er nog een vlakbij te liggen en zo hebben we  er om kwart over negen al twee gedaan. Via Ryd, Getnö richting Hulevik. Bij Hulevik aan het water gegeten.
We rijden zoveel mogelijk langs het water verder via Torn en Alvesta richting Lamhult. Vlak daarvóór zijn we  bij Lädja naar de Singoallas grotten en naar het uitzichtpunt gewandeld. Het was een mooie wandeling maar de grotten stelden niets voor. We vervolgen de weg via Lamhult naar Hok, ten oosten van Vaggeryd.

Bij Hok vinden we een plek op Hok’s natuurcamping voor € 12,- incl. douche. In 2008 waren we hier voor het eerst en betaalden we € 10,-, ze zijn dus niet veel duurder geworden, maar nog wel net zo schoon en rustig!
Het was vandaag weer een mooie zonnige dag met 23°.
Hok’s natuurcamping N 57°31.645 E 014°17.

 

Maandag 24 juli 2017

Het heeft vannacht wat licht geregend, maar bij  het ontbijt is het droog en 15°.
Tegen kwart over acht van de camping vertrokken en eerst nog voor een paar caches in de buurt gekeken.  Onderweg doen we ook nog wat caches o.a. bij het haventje van Brandstorp en daar even zitten kijken naar het te water laten van een boot.
In Hjo doen we boodschappen en dan verder via weg 49 naar het noorden.
Onderweg een naamloos en een op het meer dood lopend weggetje ingereden om aan de waterkant heerlijk te zitten lunchen met een goudhaantje en een aantal zwartkopmezen naast ons in de boom. In het water voor ons in het meer zagen we roodhalsduikers. Kortom een heerlijk plekje.

Nadat het vanmorgen eerst wat druppelde kwam later op de dag de zon er weer door en liep de temperatuur gelukkig weer op naar 21°. De weersverwachting voor het zuiden is niet zo goed als voor het noorden. Dus we trekken maar verder noordwaarts via Askersund en binnendoor via Grängbergsdal, met de oude steenoven, naar Hällefors waar we op Camping Söralgen aan het meer Sör Algen neerstrijken en betalen hier 23 euro incl. douche. De plekken aan de waterkant zijn allemaal bezet, maar in het bosgedeelte staat nog niemand en daar vinden wij een ruime en rustige plek.
Camping Söralgen N 59°47.500 E 014°34.300

Dinsdag 25 juli 2017

Vanmorgen om kwart over acht vertrokken van de camping en eerst hebben we de cache gedaan die in een boom hangt. Dat wisten we nog van vorig jaar, toen konden we hem niet pakken. We hebben al eens eerder zoiets geprobeerd met onze tentstokken aan elkaar getapet, maar dat is ons niet goed bevallen, dus nu doen we het met de hengel die Herman bij zicht heeft.
Daarna rijden we naar Knuthöjden en maken daar een wandeling door het natuurreservaat Knuthöjden, een erg mooi stuk natuur. We hebben er de roodkeelduiker gezien en de …….(nog opzoeken). Ook zien we hier heel veel zonnedauw, het vleesetende plantje.
Deze wandeling hebben we al eens eerder gemaakt, maar we vinden het er erg mooi en hebben met plezier nog een rondje gedaan.

We rijden terug naar Hällefors en doen er onze boodschappen om daarna verder te rijden via Silvergruvan en Gåsborn naar het noorden. Net voorbij Silvergruvan gaan we aan het meer lunchen. Een apart plekje, er staat al een tafel met een tafelkleed erover en iets verderop staat een dartbord met de pijltjes er nog in.
Als we verder rijden zien we onderweg nog een auerhoen en  later ook nog een lemming.

We vervolgen onze weg via Leksand naar Rättvik en verder via Orsa naar Våmhus, waar we weer op de ons bekende camping gaan staan voor een nachtje. We betalen hier SEK 150 (€ 15) excl. douche 5 SEK / 4 min. Het was vandaag een, regelmatig, bewolkte dag en de temperatuur haalde amper de 20°. Hier in Våmhus is het weer aangenamer en schijnt de zon.
N 61°07.013 E 014°29.634.

Woensdag 26 juli 2017

We zijn weer op de voor ons gebruikelijke tijd vertrokken, kwart over acht. Van morgen konden we weer heerlijk in de zon ontbijten. Toen we opstonden zagen we nog een strak blauwe lucht maar wat later kwam de bewolking opzetten en liet de zon zich vandaag niet meer zoveel zien, maar het was zeker niet koud.
We willen binnendoor naar Röt bij Älvdalen rijden maar na zo’n 20 kilometer blijkt ineens de weg afgesloten te zijn zonder dat dit van te voren aangegeven heeft gestaan.
We nemen op dat punt dan maar de afslag, in de hoop dat we zo weer op de route komen. Na ruim 10 kilometer hebben we nog geen idee waar we zijn en of we via deze weg wel weer op de route zullen komen, we rijden steeds meer noordwaarts de bossen in. We besluiten om de gok verder maar niet te nemen en keren om, we moeten nu dezelfde hobbelweg weer terug. Eenmaal terug op de oorspronkelijke route en op de terugweg naar Våmhus zien we halverwege een afslag naar Nybolet, die volgens de kaart, in Älvdalen uit zou moeten komen en dat proberen we dan maar weer. Dat scheelt toch weer een heel aantal kilometers omrijden. Deze gok pakt beter uit en we komen na in totaal zo’n 30 km omgereden te hebben en geen mens tegen gekomen te zijn dan toch eindelijk aan in Älvdalen.

We tanken er, doen er onze boodschappen en vinden er een cache.  Daarna rijden we verder en onderweg doen we nog een cache en kijken we rond bij een natuurreservaat, bij Nöras gaan we bij een natuurcamping eten aan het meer en genieten van de rust. Het is hier echt heel stil.
Via Lövnäs rijden we naar Stornäs en door naar Särna. In Särna besluiten we niet verder te gaan omdat we daar geen van beiden zin in hebben en Herman zich ook niet helemaal fit voelt met waarschijnlijk een lichte keelontsteking na een flinke verkoudheid.

We zetten de tent op op Camping Särna. Als we op hetzelfde plekje willen staan voor op het veld met uitzicht over het meer, net zoals we eerder gedaan hebben, blijkt dat het nu plekken met elektrisch geworden zijn en moeten we € 3,50 extra betalen. Dat doen we dan maar, zo kunnen alles ook weer helemaal opladen vanavond en weer op ‘ons’ plekje staan.
We zitten even bij de tent en bedenken dan dat er nog een multi bij bunkers ligt niet ver hier vandaan die we nog niet helemaal gedaan hebben vorig jaar. We lopen er vanaf de camping heen en beginnen waar we vorig jaar niet verder konden omdat er een coördinaat niet te vinden was.

Er was duidelijk onderhoud gepleegd, de resterende waypoints waren goed te vinden en na veel gestruin door het bos en tussen en in de bunkers, vinden we het eindcoördinaat en de cache. Als we dan teruglopen naar de camping hebben we toch weer 8,5 km gelopen en is het alweer zes uur en wordt het tijd om eten te gaan maken.
We betalen hier € 18,00 + 3,50 omdat we een plek met elektrisch hebben. De douches zijn hier weer inclusief.
Camping Särna N 61°41.660 E 013°08.626. 

Donderdag 27 juli 2017

We vertrekken weer om 8.15 uur. We rijden eerst naar Idre FjÃll om een multi te doen. We hebben lang gezocht maar niets gevonden.  Wel begint het te regenen en dat maakt dat deze wintersportomgeving  in de zomer er nog troostelozer uit gaat zien. We vertrekken snel richting Tännas en halverwege slaan we af naar Lövsdalen voor een wandeling naar een  cache en voor de lunch.
Het is een erg mooie wandeling, maar wel zwaar doordat het hoogveen (?) waar we door moesten. De cache gelukkig wel gevonden en daarna terug naar de route en verder naar het noorden naar Ljungdalen.
We rijden de Flatruet over en het is er, net als elke keer als wij hier zijn geweest, koud en erg winderig. We hebben nog even getwijfeld of we niet rechtstreeks via de grote weg naar Östersund zouden rijden , maar deze weg vinden we wel erg mooi.
Eenmaal in Ljungdalen gaat de temperatuur weer wat omhoog. We gaan hier nu niet op de camping en we gaan ook niet wild kamperen, maar rijden door via Asarna en Svenstarvik naar Camping Hoversberg in Hoversberg. Een minicamping bij het haventje waar enkele plekjes zijn voor tenten, als je de campers maar niet in de weg staat werd er gezegd(!). We betalen hier 15 euro en daarvoor krijgen we een koude douche, want de leiding van het warme water is verwijderd doordat het schakelkastje van de muntautomaat er tussenuit gehaald is. Op de deur hangt slechts een briefje “sorry geen warm water bij de douche”. We wilden juist op de camping voor de (warme) douche!  Na het eten nog even rondgewandeld.
N 62°48.622 E 014°26.468.

Lees verder bij week 2

Speak Your Mind

*