2017 vakantie Zweden-Noorwegen week 2

Vervolg van week 1:

Vrijdag 28 juli 2017
Zoals vaak rijden we weer om 8.15 uur weg van de camping en vervolgen weg 321 tot bijna bij Järsta en nemen daar het pontje naar Norderön dat op een klein eilandje ligt. We rijden het eilandje over en doen er wat caches om daarna aan de andere kant de pont te nemen naar het vasteland. Als we aankomen slaan we direct af naar het Andersön natuurreservaat.

Het is een verassend mooi gebied. We wilden hier één cache doen, maar we besluiten om de hele rondwandeling te gaan lopen over dit schiereiland. Eerst maar even brood eten voordat we op pad gaan, dat doen we aan een mooie picknicktafel aan de rand van het meer.

Daarna maken we de mooie wandeling en nemen onderweg een aantal caches mee, waarvan ook een multi. Een andere multi konden we niet vinden en die slaan we maar over. Het is alweer 3 uur als we terugkomen bij de auto. We rijden verder richting Östersund maar doen onderweg ook nog 2 caches, beide een multi. De ene multi was erg mooi gemaakt. Dan loopt het al tegen vijf uur en wordt het tijd dat we verder gaan. We moeten nog boodschappen doen en een camping zoeken.

In Östersund doen we de boodschappen en voor de camping kiezen we camping Lit net voor Lit en een 10 km voorbij Östersund. In Östersund zelf was het erg druk, daar is het vanavond waarschijnlijk feest.
Het was vandaag een afwisselende dag. De wandeling hebben we kunnen maken in een shirt, maar onderweg kregen we wel een klein buitje en net toen we besloten de jassen aan te doen werd het droog. Verder zo nu en dan even een beetje miezerig maar niet koud.
We betalen op camping Lit 16 euro incl. douche en wifi.
Camping Lit N 63°19.186 E 014°51.937

 

Zaterdag 29 juli 2017

Het heeft vannacht heel hard geregend en vanmorgen stond het pad vlakbij onze tent blank en een deel van het gras ook. Gelukkig was het vanochtend wel weer droog en brak de zon weer door.
We besluiten om hier nog een nachtje te blijven en lekker rustig aan te doen.De tent wordt zo weer mooi droog, een handwasje wordt weer gedaan en er wordt geluierd.
Tegen 11 uur vertrekken we van de camping om boodschappen te gaan doen.
Daarna gaan we naar de bibliotheek van Östersund omdat daar een multi ligt. Het is wel een lastige maar we krijgen wat hulp vanuit de bibliotheek en daarmee wordt de cache gevonden.

Inmiddels is het al na enen alvorens wij Östersund weer ‘uitrijden’ richting Frösö. Op Frösö is het erg druk en we rijden dan ook maar door naar Sundslägden Net over de brug gaan we op een parkeerplaats aan het meer om aan het water ons brood eten en later nog een multi doen.
Daarna rijden we door via nog een enkele caches terug naar de camping en gaan daar lekker bij de tent zitten, de stoel achterover in de zon.
Genoeg gedaan voor vandaag.
Als we ’s avonds voor de tent zitten horen we de trein weer aankomen en nu zien we hem ook, het is de Inlandsbanan die hier langs komt, grappig dat we dat nu pas zien.

Zondag 30 juli 2017

Vanmorgen wat langer geslapen en dus ook wat later weg. Als we zitten te ontbijten komt de Inlandsbaban weer voorbij. Eerst maar even de boodschappen gedaan in Östersund en daarna doorgereden via Krokom naar Näskott en we slaan daar af naar Nälden. We nemen het binnen weggetje dat aan de andere kant van het meer langs loopt en uitkomt bij Mörsil. Onderweg langs deze weg hebben we op een mooi plekje aan het meer zitten lunchen. Bij Mörsil pakken we de E14 weer op tot voorbij Åre. Onderweg  doen we onderweg ook nog wat caches bij oude stenen bruggen.
Voorbij Åre nemen we de weg naar het noordwesten, richting Noorse grens en rijden zo de Panoramavägen tot aan Kallsedet. Onderweg komen we langs Tännforsen, de grootste waterval van Zweden en we kijken daar even rond.
Daarna rijden we door naar Kallsedet en vinden daar op camping Kallsedets Fjällcenter , een goed verzorgde camping aan het meer. De eigenaars blijken Nederlanders te zijn en dat merk je meteen aan het aantal Nederlanders op de camping.
We betalen hier SEK 210 inclusief douche en wifi.
N 63°42.125 E012°57.328

Maandag 31 juli 2017

We hebben lange geslapen en zijn laat op. Gisteravond hebben we besloten dat we nog een nachtje blijven om hier wat in de buurt rond te kijken.  We betalen voor nog een nacht nu SEK 180, waar het prijsverschil is gezeten heeft is ons niet duidelijk. Om een uur of negen is het droog en tegen tien uur rijden we weg richting Kolåsen. We vinden hier de cache en kijken wat rond en bezoeken het Samen-kerkje met het meditatiebankje erachter met uitzicht op het meer.
Dan verder naar Ytteräng en Overäng, maar daar is niet veel te zien en we rijden terug naar Ytteräng om de weg naar Frankrike te nemen, een erg rustige binnenweg.
Voorbij Frankrike hebben we aan de rivier zitten eten en Herman heeft er nog even zitten vissen terwijl ik zat te lezen. Heerlijk hier zo in het zonnetje.

Verder via Olden en daar de Vidjebackforsen bekeken. Dit is nu meer een stroomversnelling dan een waterval, maar misschien is dat in een ander jaargetij anders.
Onderweg nog de nodige caches gedaan die op ons pad kwamen en doorgereden naar Rönnöfors. We bekijken het dorp, nu die vijf huizen en de kerk en doen er de 5 caches die er liggen, waarvan eentje verdwenen blijkt te zijn.
We vervolgen onze weg via Kaxås, Kluk en verder via Mosli en Järpen om daar nog even boodschappen te doen en dan de weg naar de camping te pakken.

Het is alweer tegen 19 uur als we daar aankomen en onderweg hebben we een flinke bui gehad en zag de lucht er zwart uit, waardoor het op de camping nu ook nog niet zo lekker is. We gaan dan ook maar meteen door naar de keuken van de camping om daar ons eten te maken en te eten.
We stapten de laatste keer in Järpen de auto met 20° en nu is het hier nog maar 12°, dan koelt het eten buiten ook snel af.
Gelukkig kunnen we hier lekker binnen zitten.

Dinsdag 1 augustus 2017

We zijn op tijd op en het is al een tijd droog. Net als we willen gaan ontbijten begint het weer te spetteren. Als eerste de tent maar opgeruimd en daarna in de keuken zitten ontbijten met een lekker vers eitje erbij van de kippen van de camping.. Als we klaar zijn is het ook weer droog en stappen we in om te vertrekken.

We rijden weg 336 naar Järpen en vervolgen de weg richting Undersåker. We doen hier en daar nog een cache en gaan bij Hålland naar de Ristafallet waterval kijken, het begint dan net weer flink te regenen. We vervolgen onze weg naar Åre om daar boodschappen te doen en we wilden daar met de gondel naar de top om daar te wandelen. Toen we hier zondag langs kwamen zag ik dat de gondel in bedrijf was en dat leek me wel leuk. Nu we er zijn blijkt de gondel niet te werken. Er gaan wel stoeltjesliften, maar we krijgen steeds een bui en ik heb geen behoefte om dan net in zo’n stoeltjeslift te zitten net als er nu mensen in de stromende regen in de lift zitten. We slaan dit dus maar over, boven zal het ook wel niet zo lekker zijn met die buien steeds.

We gaan verder naar de Noorse grens en rijden dit keer vanaf de grens de weg door naar Stickelstad bij Verdalsør, het is een erg mooi weg langs een rivier met watervalletjes en stroomversnellingen. Via Steinkjer nemen we weg 763 naar Snåsa, een erg rustige weg.
We rijden door naar Langnes Camping in Grong. Een rustige, ruime en nette camping waar we nog een droog plekje vinden voor de tent want het terrein is hier behoorlijk nat en modderig door de vele regen die men hier gehad heeft.
We hebben net de tent opgezet of het begint weer te regenen en dat is nu dan ook een flinke bui, gelukkig zitten we onder ons luifeltje droog.
We maken eten en na het eten wordt het droog en gaan we afwassen en daarna nog een wandelingetje maken naar een cache. Daarna dit verslagje bijwerken en lekker lezen.
We betalen NOK 200,- (€ 21,42) inclusief wifi, maar excl. douche á 10 NOK / 5 minuten.
N 64°27.589 E 012°18.802

Woensdag 2 augustus 2017

Als we vanmorgen wakker worden is het droog en kwam de zon er zo nu en dan een klein beetje door, maar het heeft gisteravond en vannacht flink geregend en de tent is goed nat. We laten de tent een tijdje drogen en vertrekken pas om goed 9 uur.

We rijden richting Namsos, maar Herman wil toch liever eerst ergens naar een garage omdat onze rechterachterband langzaam leeg loopt en hij hoopt dat ze er dan nog een prop in kunnen maken. We komen aan de rand van Grong langs  garage Peter Brauten en we gaan het hier maar eens vragen. Er wordt eerst buiten even gekeken of er een spijker of iets dergelijks in zit, maar dat hadden we zelf al gedaan en niets gevonden.

Dan moet de auto even naar binnen en wordt de band eraf gehaald. Er wordt met een spuitbus wat zeep overheen gespoten en dan wordt direct al duidelijk waarom de band leegliep. Er zit over het hele loopvlak in het midden allemaal poreuze plekjes, dat wordt dus een nieuwe band. We vragen wat zij voor passends op voorraad hebben en of dat er eventueel direct opgezet kan worden. Ze hebben 2 geschikte banden en het kan ook wel even tussendoor gedaan worden, ook wordt de andere achterband verwisseld met het reservewiel. Intussen kunnen wij binnen even koffie drinken. Om half elf is alles klaar en rijden wij weer verder. Een klein stukje buiten Grong liggen twee geocaches en die gaan we eerst nog even doen. Daarna rijden we via binnen weggetjes naar Namsos en doen daar onze boodschappen.

We vervolgen onze route naar het noorden en rijden richting Lund via weg 769, maar slaan onderweg af naar Vera/Vikan en gaan daar aan zee op een klein strandje brood eten.
Daarna vervolgen we onze weg naar Lund en varen daar met de veerboot over naar Hoflesja. We betalen hiervoor NOK 170 ±  € 18.00. Een kilometer van de boot is de kleine camping Hoflesja, direct aan het fjord ligt een mooi veldje en het er is er erg rustig. We vinden een mooi plekje aan de waterkant en zetten de natte tent op.
We betalen hier NOK 200 (€ 21.40)  en dit is inclusief elektrisch maar excl. warm water, douche NOK 10 voor 5 minuten.
N 64°49.500 E 011°35.075

 

Donderdag 3 augustus 2017

We hebben lang geslapen vanmorgen, pas om 8.15 kwamen we uit bed dat is de tijd dat we anders vaak al wegrijden. We hebben vannacht het gordijntje voor het horrengaas helemaal open gelaten zodat we ook mooi naar buiten konden kijken.
Het weer is wederom prachtig en we blijven hier nog een nachtje, dan kunnen we vandaag hier over de (schier-)eilanden struinen langs zee.

We vertrekken tegen half elf en gaan eerst via weg 768 naar Abelvǽr. In het plaatsje Abelvǽr parkeren we de auto en lopen naar de cache bij Abelvǽr Gård, bij de brandweer en de cache bij het vuurtorentje.
Aan het begin van de wandeling door Abelvǽr kwamen we langs Britts Bakeri waar we ‘Tykklefse’ gekocht voor bij de koffie, hoewel het tussen de middag bij de melk ook al prima smaakte.

Lefse is een typisch Noors baksel. Het is een soort flatbrød dat in zeer veel verschillende verschijningsvormen in Noorwegen gevonden wordt. In centraal Noorwegen eet men de tynnlefse. een soort dunne pannenkoek die opgerold met boter, suiker en kaneel gegeten wordt.
Tykklefse zijn dikker en worden bij de koffie gegeten. 

We lopen langs de auto en leggen de gekochte Tykklefse in de koelbox en wandelen dan verder naar de vuurtoren om de laatste cache hier te vinden. Een prachtige plek op de rotsen en hier zowel als op het uitzichtpunt wat verderop hebben we een prachtig uitzicht. We lopen het pad nog een stukje door maar het blijkt niet verder te gaan en we moeten dan toch dezelfde weg terug. Geweldig mooi is het daar en wat een uitzicht over al die kleine eilandjes, het blijft prachtig zeker met dit mooie weer.
Als we weer bij de auto zijn rijden we het plaatsje uit en gaan bij het haventje op een picknickset zitten eten.

Daarna rijden we verder naar Rørvik (op Inner-Vikna) en bekijken daar de brug en doen een boodschap. Dan verder via Hansvika en Drag (op Mellom-Vikna) naar Ramstad op Ytter-Vikna. Hier houdt de weg zo’n beetje op en dan is het inmiddels half vijf en vinden we het tijd worden om terug te gaan naar de camping.
Op de terugweg vinden we nog een cache en om zes uur zijn we weer bij de tent en kunnen we hier ook nog lekker in het zonnetje zitten.
Het was een heerlijke dag.

Wordt vervolgd bij week 3

 
 

Comments

  1. Hans de Graaf-Sini Groothuis zegt

    Goedemorgen, een hele fijne vakantie gewenst Carpe Diem, moeten wij nog leren

Speak Your Mind

*