2017 vakantie Zweden-Noorwegen week 3

Vervolg van week 2

Vrijdag 4 augustus 2017
Weer heerlijk geslapen met uitzicht op zee. Het bevalt goed met de hor helemaal open te slapen, zo heb je tenminste wat uitzicht al je wakker wordt. Het is vandaag weer heerlijk weer en meteen de korte broek maar weer aan.
De wind is wel gedraaid en we hebben hem nu bijna voor op de tent, maar dat geeft nu niet want we gaan toch verder vandaag.
Tijdens het ontbijt zagen we de tuimelaars weer voorbij komen.

We pakken de boel in en rijden weg 771 naar kustweg 17 (Kystriksvei 17) richting de overtocht Holm-Vennesund. Kustweg 17 is meteen ook een stuk drukker dan de wegen die we de afgelopen dagen gehad hebben.

Als we bij de boot aankomen staat er al een rij auto’s te wachten en de boot ligt er al en blijkt over een half uurtje te vertrekken. We zijn dus mooi op tijd en omdat we onderweg nog geen mooi plekje gevonden hadden om te eten, smeren we nu maar even een boterham achter de auto. Om 13 uur vertrekt de boot en een kwartier later rijden we van de boot af in Vennesund. We  vervolgen weg 17 richting Brönnöysund/ Torghattan. We gaan niet naar Torghattan omdat we daar al een keer geweest zijn. We zijn in 1999 al een keer door het gat naar de andere kant van de berg gelopen. We vinden het wel leuk om het vanuit de verte nog een keer te zien, want dat vonden we wel bijzonder zo’n gat in de berg dat al van zo’n afstand te zien is. We moeten er echter wel een heel stuk voor omrijden en dat doen we dan maar niet.

We vervolgen onze route via weg 76 richting Brenna. Onderweg ligt er nog een cache en die willen we nog even doen. Als we op de juiste plek aankomen blijkt het een uitzichtpunt te zijn en…wat zien we in de verte? De berg met het gat erin, weliswaar op een erg grote afstand en het is dat we weten wat we zien moeten, maar bijzonder vinden we dit we.

Dan verder en voorbij Brenna vinden we een camping onderaan de E6 langs de rivier Svenningsalven. Camping Svenningsdal, een rustige, keurige camping aan de rivier met een stroomversnelling waar we NOK 220 betalen incl. douche. Als we aankomen staat er alleen een camper en een caravan. We vinden het vreemd dat er maar zo weinig staat langs deze doorgaande route, maar het duurt niet langs of het lijkt wel een Duitse invasie van campers en staat de hele waterkant vol. Wij zijn blij dat we de tent mooi aan het eind hebben staan.
Na het eten gooit Herman nog even zijn hengel uit in de rivier en werk ik dit verslag bij. 
N 65°26.666 E 0131°24.069

Zaterdag 5 augustus 2017

Om 8 uur rijden we weg , het is ook vandaag weer prachtig weer. We rijden eerst een stukje richting Mosjöen om er een paar caches te doen. We gaan eerst naar een cache bij een mooie hangbrug en doen daarna een cache die ook bij een hangbrug uitkomt, maar dan een waar je ook met de auto over mag (wel op eigen risico).
De brug wiebelt al als wij naar de overkant lopen en dan komt er ook nog een auto aan die erover heen gaat. Het ziet er heel eng uit zoals die brug wiebelt en wat doorbuigt. Er werd ook 10 kronen gevraagd als vergoeding om erover te rijden omdat het een particuliere brug is.
Wij lopen even later weer terug over de brug en gaan verder met de wandeling naar de cache, die komt uit op een mooi plekje. Dit is weer zo’n plekje waar we zonder het geocachen niet geweest zouden zijn.

Daarna richting Trofors en onderweg doen we nog de cache bij Lakforssen. We lopen niet helemaal naar beneden, daar zijn we al eerder geweest.
Verder naar Hattfjeldal en daar boodschappen gedaan om daarna via weg 804 tot Nerli en verder naar Dikanäs in Zweden.
Op N 65°32.145 E014°10.041 een mooi rustig plekje aan een meer gegeten en lekker in de zon gezeten.
Als we weer verder rijden doen we verderop nog nog een cache bij een klein watervalletje dat in het meer uitkomt.

Bij Skarmodalen zijn we Zweden weer binnen gereden.
We rijden deze mooie weg verder tot Dikanäs en onderweg kijken we hier en daar even.

Dan nemen we de snelste weg naar Vilhelmina om daar op camping Kolgården te gaan staan als we onderweg niets tegenkomen.
We komen geen camping meer tegen en ook geen andere mooie vrije plek dus we melden ons aan bij camping Kolgården. Maar wat we de vorige keer al wat merkten, heeft men het hier niet meer ze op met de tentkampeerders. We willen graag op hetzelfde plekje aan het water staan, maar dat is nu voor campers. Wij mogen op het stukje gras tussen een huisje en het sanitairgebouw/keuken. Daar willen we niet weggedrukt worden dus we zeggen dat we al vaker aan de waterkant gestaan hebben en dat nu ook weer graag willen. Dan mogen we op een wat scheve plek tussen de bomen staan, maar als ik dan zeg dat we verder gaan en een andere camping zoeken mogen we ineens wel aan de waterkant staan als we maar ruimte overlaten voor een camper.

We zetten de tent op aan de waterkant en wel voor de laatste keer, zo hoeft het voor ons niet. We zoeken een volgende keer wel een andere camping in deze omgeving. We betalen hier SEK 220 inclusief douche.
Deze camping heeft wat luxere huisjes en verder mooie plekken voor campers, maar met een tent kun je dus beter een andere camping zoeken.
N66°38.950 E016°35.430

 

Zondag 6 augustus 2017

Vanmorgen zijn we vanaf de camping eerst enkele caches gaan doen en daarbij hebben we ijsduikers (vogels) gezien. We hebben deze vakantie o.a. al veel kraanvogels gezien, visarenden, zeearenden en vossen.
Dan is het tijd voor de boodschappen en die kunnen we hier in Vilhelmina doen. Daarna rijden we door naar de Wildernisroute, die hebben we al vaker gereden, maar het blijft er erg mooi. We hebben vandaag wel wisselvallig weer, zo schijnt de zon en is het heel warm en even later begint het weer te spetteren.

We willen onderweg een multi doen maar ook dan begint het net te regenen en gaan we in de auto maar even brood eten en de bui afwachten.
Dan beginnen we aan de wandeling, maar het is meer klauteren en soppen en je een weg banen want een pad is er niet. We zijn al een stukje op weg als we toch besluiten terug te gaan. Er is niets wat op een pad lijkt en de cache is dit jaar ook nog niet gevonden, dus misschien ligt hij er helemaal niet meer. We gokken het er niet op.

We rijden de overvolle parkeerplaats van de Trappstegsfossen voorbij, we zijn hier al vaker geweest en het is er nu zó druk.
De rijden verder naar de Stekenjokk en kijken hier en daar even wat. Als we een rustig parkeerplaatje zien parkeren we de auto, gaan lekker in de zon zitten en Herman gaat even aan de wandel.
Daarna rijden we door richting Jornvattnet, maar door al gaan we naar een andere camping; Lia Ranch Vildmarkscamping Ankervattnet. Een hele eenvoudige kleine camping aan het eind van een gravelroad aan het meer. Er zijn 3 droogtoiletten maar er is ook een nieuw gebouwtje met 3 toiletten en 1 douche. Afwassen doen we wel bij de tent. Verder zijn er twee huisjes en heeft het een mooi strandje.
We betalen hier SEK 150 (± 15 euro) douche SEK 10.
N 64°51.478 E 014°15.516

 

Maandag 7 augustus

Vanmorgen toen ik uit de tent kwam was, heel vreemd, het water niet te zien. Het bleek opkomende mist te zijn. Even later werd het erger en daarna trok de mist langzaam weer op, wat ook een mooi gezicht was. Vanaf de camping rijden we eerst langs de caches die we gisteren langs deze weg overgeslagen hebben. We hebben er gisteravond nog eentje gedaan die niet ze ver van de camping lag en dat was een leuke cache. Nu doen we de anderen en die zijn ook mooi uitgevoerd.
Daarna rijden we verder en slaan af naar Ankerede, een ontmoetingsplaats van de Samen en dat ligt in een erg mooie omgeving. We vinden er ook nog een cache die we nog nooit gedaan hadden (je kunt ook niet alles tegelijk doen).

Als we uitgewandeld en uitgekeken zijn rijden we verder naar Stora Blåsjön en slaan daar af richting de Noorse grens. We pakken onderweg enkele caches mee en maken in Noorwegen de wandeling naar de Marmargrottan, erg mooi daar hoewel de grot natuurlijk niet zoveel voorstelt. De cache die hier zou moeten liggen hebben we helaas niet kunnen vinden. Een beetje teleurgesteld zijn we wel, maar het was er wel erg mooi.

We rijden verder weg 773 Røyrvik , Rjersvika en dan via weg 764 naar Tunnsjørørvika af naar Zweden naar Gäddede. We halen hier nog even de vergeten boodschap en gaan dan via Eide, weer in Noorwegen, waar we via weg 765 naar het zuiden rijden  en bij Middagshöjden de grens met Zweden weer passeren. We vervolgen deze weg richting Östersund en bij Rötviken gaan op we de camping. We hadden al eerder bij een camping vlak over de grens gekeken, maar dat was een echt ‘fischcamp’ en het was daar erg drassig.

Op Rötvikens camping hebben we een mooi plekje aan het water. Het is een erg rustige en kleine camping met een aantal huisjes en 5 plekken met elektrisch, verder gras. Buiten ons zijn er nog twee gasten, dat zijn twee jonge Zweedse vrouwen op de fiets met een tent. Het sanitair van de camping is heel schoon en er staat een complete keuken ter beschikking met een mooie ruimte om te zitten en eventueel tv te kijken. Het dorp stelt niets voor en het is hier ’s avonds dan ook weer muisstil.
Rötvikens camping, we betalen hier SEK 150.
N 65°58.394  E 014°09.987

 

Dinsdag 8 augustus 2017

Vandaag is het onze trouwdag, 37 jaar getrouwd alweer!
We worden vanochtend wakker in de tent terwijl de zon in ons gezicht schijnt, heerlijk.
Wat later dan anders vertrekken we van de camping en rijden eerst de weg naar de 6 km verderop gelegen camping Rörvattnet Fiskecamp. Ligt er ook mooi rustig, wel een echte viscamping.
Dan de weg terug en onze weg vervolgt. Dan slaan we bij Häggsjövik van de weg af naar het 10 km verder gelegen Ansattnet canyon. Een mooie kloof waar op drie plekken een waterval ontstaat. We bekijken eerst de Källarforsen, dan de Bruforsen. Als we hier op het informatiebord staan te kijken horen we iets achter ons, blijken er 2 rendieren achter ons te staan en die nu van ons schrikken.
We gaan daarna nog de laatste waterval Storforsen bekijken. Het is hier erg mooi en vooral ook rustig, er zijn ons in al die tijd voer deze gravelroad slechts drie auto’s gepasseerd.

We vervolgen onze ‘Fiskevägen’ weg 336/340 en gaan voorbij Häggsjövik aan het Häggslön brood eten met mooi uitzicht op het meer.
Bij Skärvangen bekijken we een oude houtzagerij waar ook een cache ligt.
Ook doen we onderweg nog een multi en een letterbox. Vandaag dus weer verschillende soorten caches gedaan.
We rijden verder naar Kokrom en doen daar boodschappen. Dan rijden we door naar de camping bij Lit waar we al eerder gestaan hebben en zetten, net voor er een stortbui losbarst, de tent op. Gelukkig kunnen we hier in het keukentje koken en lekker zitten eten.

 

Woensdag 9 augustus 2017

We zijn laat van de camping weg en rijden eerst van Lit de weg via Handog en Midskog naar Stugun. Bij Handog hebben we de eerste cache van  vandaag gedaan en daar was een mooie oude BP benzinepomp bij, erg leuk om te zien.
Het kleine weggetje langs Indalsälven brengt ons langs twee waterkrachtcentrales en we vinden het een bijzonder gezicht. Aan de ene kant zien we een rustig meer en aan de andere kant spuit en bruist het water eruit met een oorverdovend lawaai.

We rijden de weg verder naar Hammarstrand en onderweg gaan we aan een klein meertje zitten eten.
In Hammarstrand doen we boodschappen en dan rijden we weg 323 verder naar Bräcke, geen bijzondere weg eigenlijk een beetje eentonig. 
In Bräcke tanken we en lossen we een cache op, een leuke mystery.
Van Bräcke rijden we naar het zuiden via de E14 richting Ånge en nemen dan de 83 naar het zuidwesten richting weg 315 naar Rotnäset en Nybo en gaan dan op de camping aan het Holmsjön.
Een rustige en eenvoudige camping waar we SEK 150 betalen inclusief douche.

De dag begon vanmorgen met zon, we hebben nog in de zon ontbeten, maar later op de dag begon het te miezeren en dat bleef het zo’n beetje de hele dag.
N 62°23.600  E 015°25.600

 

Donderdag 10 augustus

Na een avond met lichte regen en een nacht met veel regen is het tegen acht uur vanochtend weer droog en zien we in de verte de zon al schijnen op de bergen. Er staat nu ook een klein beetje wind, dus de tent kan mooi snel drogen.
Als de tent droog is ruimen we hem op en gaan we weg van deze toch wel wat bijzondere camping.
Het ziet er een beetje uit als een camping met achterstallig onderhoud. Ooit is dit een mooie camping geweest waarschijnlijk, toegang tot sanitair met pasjes e.d. Nu ziet alles er wat verwaarloosd uit en binnen in de douche heb je het gevoel dat je wegzakt in de vloer (houtrot?), er ligt  dan wel een stukje zeil over, het is allemaal schoon, maar het is het net niet.
De  schoonmaak wordt gedaan door de bosbessenplukkers die in de huisjes slapen.
De keuken  is schoon maar heel eenvoudig doch staat er een splinternieuwe afwasmachine, maar niet aangesloten. Er is een professionele frituurpan, maar ook niet aangesloten.Buiten stond een splinternieuwe koelkast nog in een drijfnatte verpakking. De wc potten staan niet helemaal stevig op de grond, maar het hoogtepunt was toch de douche.
De douchevloer voor de douchecabine was verend (houtrot?) en eenmaal de kraan opengedraaid  leek het wel een disco. De kraan gaf geel, rood, blauw en paarse verlichting, heel bijzonder. En dit alles onder het brommende geluid van de boiler. Ik moet toegeven dat het lezen van een triller voor het douchen mijn gemoedsrust op dat moment niet verbeterde.

We rijden weg 315 verder en dan verder over 314 richting Ytterhogdal. We doen hier de boodschappen en we zoeken er een cache. Verder richting Sveg en in Älvros de klokkentoren en het interieur van het kerkje bekeken en de cache gevonden.
In Sveg nog even brood gehaald omdat ze in de eerste winkel geen lekker vers brood meer hadden. Bij Sveg ook meteen gegeten en dan verder zuidwaarts richting Lillhärdal en daar de cache bij de mooie oude hangbrug gedaan.
We vervolgen de route, Vasselvägen, Älvdalen, richting Rot aan weg 70 om daarna door te rijden naar de camping in Våmhus, waar Marloes, Wilco en Thijs met de tent staan op dit moment.

Als we door Älvdalen rijden is een evenement aan de gang met oude auto’s en oude brommers. Het is er erg druk en het is leuk om dit alles te zien.
Het is toch mooi weer geworden vandaag, 21° en droog.

Lees verder bij week 4.

 

Speak Your Mind

*