2017 vakantie Zweden-Noorwegen week 4

Vervolg van week 3

Vrijdag 11 augustus
We zijn op tijd op en gaan even later samen ontbijten. Het wordt een relaxte ochtend. Tegen tien uur even boodschappen doen en daarna gaan Marloes en Wilco met Thijs terug naar de camping en gaan wij nog proberen een multi te doen.


De eerste multi die we zoeken vinden we niet. We proberen een andere multi die ons bij een mooi, bijna verlaten, dorpje brengt.  Deze cache vinden we wel op een mooi plekje.
Van een volgende multi vinden we de eerste twee punten maar het eindcoördinaat blijkt 14 km verderop te liggen en dat is ons wat te ver nu.
We gaan terug naar de camping en zijn nog net op tijd terug om Marloes, Wilco en Thijs in de kano te zien stappen en weg te zien varen.

De rest van de tijd zitten we heerlijk in de zon bij de tent.
Tegen de avond weer samen eten en ’s avonds zitten we weer gezellig bij elkaar.

 

Zaterdag 12 augustus

Vanmorgen gewone tijd op en na het douchen en gezamenlijk ontbijt gaan we eerst boodschappen doen en daarna rijden we naar het Berenpark dat om 10 uur open gaat.
Dit berenpark hebben we een jaar of twintig geleden al eens bezocht, maar we gaan hier nu met z’n vijven heen.Het zien van de beren was een mooi gezicht, de lynxen lieten zich niet echt zien en de wolven hebben we helemaal niet gezien.

Het is al 13.00 uur geweest als we terug gaan naar de auto en rond 13.30 uur zijn we weer terug op de camping en gaat Thijs eerst naar bed en gaan wij aan de koffie.
Wat later in de middag spettert het zo nu en dan even. We rekenen de camping vast af omdat we morgen allemaal vertrekken. Wij verder naar het zuiden en zij verder naar het noorden.
Herman en Wilco gaan allebei nog even de hengel uitgooien.

 

Zondag 13 augustus

Vandaag gaan we allemaal weer onze eigen weg en dat wil zeggen opruimen en zij gaan richting noord-oost ( Idre) en wij weer wat zuidelijker.
Het waren erg gezellige dagen waar we van genoten hebben. Helaas regent het vanmorgen en moeten we in de regen de boel inpakken.
Om half negen zijn we allemaal klaar en nemen we afscheid.

Wij gaan eerst nog de cache afmaken waar we vrijdag mee gestopt zijn. We rijden nu naar het eindcoördinaat en maken daar de wandeling naar de top om de cache te vinden. Het was een leuke wandeling, maar door het bewolkte weer valt het uitzicht wat tegen.
Onderweg zagen we nog een reebok en een reegeit en wat later nog een sneeuwhoen.
We zijn ons onderweg weer te buiten gegaan aan de bosbessen en kwamen weer met blauwe handen terug bij de auto.

We rijden terug naar de weg en vervolgen weg 296/301 richting Rättvik, maar voor Boda slaan we af naar Styggforsen, een waterval die aangegeven staat als bezienswaardigheid, daar is dan vast wel een mooi plekje om daar wat te gaan eten. We zagen al een mooi plekje aan een meer, maar daar stond de wind op en daarmee werd het daar erg koud.
We eten aan de picknicktafel en gaan daarna de rondwandeling maken en de caches vinden die hier liggen,

We rijden daarna verder richting Stockholm, maar het wordt hier al aardig drukker en vlakker en we vinden dat niet zo fijn. We herzien onze plannen en rijden via Falun, Borlange en verder via binnenwegen naar Camping Silverhöjden bij Grängesberg ten zuidwesten van Ludvika. 
We zijn hier al eerder geweest en als we er aankomen weten we weer welke camping het was. Geen heel bijzondere camping aan het meer, maar wel goed sanitair.
We betalen hier SEK 160 (± 16.65) inclusief douche.
N 60°06.132  E 014°58.438.

 

Maandag 14 augustus

Tegen negen uur vertrekken we van de camping. Het was een koude avond en nacht en het is ook erg vochtig geweest waardoor de tent aan de binnen- en de buitenkant drijfnat  is.
Als we opstaan schijnt de zon al op onze tent en we laten de tent en de slaapszakken en – matjes dus eerst maar even drogen. Daarna pakken we de boel in en rijden we terug een paar kilometer terug naar Grängesberg om daar een paar caches te doen.

De eerste multi ‘Stora Hagen’ is snel gevonden en we willen dan ook het museum bezoeken, maar dat blijkt  helaas gesloten te zijn. Dan maar verder en dat betekent de boodschappen doen in de winkel waar we vlak naast staan.
Als we daarna de andere multi willen gaan doen kunnen we daar niet de ingang toe vinden. We komen steeds voor hekken te staan en we stoppen er maar mee. We doen ons ondertussen wel tegoed aan frambozen die hier in overvloed staan, heerlijk.
We kijken nog even in een outlet shop voor we het plaatsje uitrijden en zien onderweg nog een groene specht.

Dan rijden we verder richting Kopparberg maar niet via weg 63 maar via Ställberg en Ställdalen komen we in Kopparberg aan.
We zijn hier al vaker geweest, maar we willen hier nu twee caches doen,  een letterbox en een multi.
Eerst maar even eten en dan aan de wandel. Het blijkt een interessante route te zijn die ons de geschiedenis van de mijnbouw hier laat zien en ons lang oude schachten voert  waarvan de meesten nu helaas vol water staan. Daarna nog de korte multi en dan gaan we verder via weg 63 richting Hällefors.

We komen onderweg een camping tegen maar we besluiten toch om maar door te rijden naar camping Söralgen net voor Hällefors waar we al vaker zijn geweest. Wij vinden het een prima camping, waarbij we het liefst in het bos gedeelte staan omdat het op het grasveld vaak vol is en men dicht op elkaar staat.
We zetten de tent op en gaan nog een poosje van de zon genieten.
We  betalen hier SEK 230 (€ 24,45) inclusief douche.

 

Dinsdag 15 augustus

Vanochtend waren we al vroeg wakker doordat er een tak(je)  uit de boom op onze tent viel en door een kloppend geluid.  Het duurde even voordat we door hadden dat dat het geluid was van de specht die in de boom naast de tent zat te hakken.
Op deze camping hebben we eens een lynx gehoord ’s nachts en ik dat er vannacht weer even een gehoord te hebben of ik moet het gedroomd hebben.
Het is prachtig weer, de zon schijnt en we liggen nog even heerlijk in bed naar buiten te kijken naar de zon op het meer.
Als we willen gaan wassen blijkt dat de schoonmaakploeg net aan het werk is en we moeten nog  wachten, dan nog maar even met de stoel in het zonnetje gezeten. Om zeven uur gaat de schoonmaakploeg weg en kunnen wij wassen.
Om kwart over acht vertrekken we weer van de camping.

We rijden eerst naar Gryphattan om daar een cache te doen, maar die kunnen we niet vinden. Dan maar verder en via binnenweggetjes rijden we naar Nyhattan en dan door naar een mooi multi en letterbox in deze buurt. De caches van GeoTourSweden zijn echte aanraders! Mooie en interessante omgeving en prachtige gemaakte caches en leuke wandelingen!
De multi ligt weer bij een oude groeve en de letterbox bij een historisch manor house.

Daarna moeten we toch ook nog boodschappen doen en dan wordt het ook al weer tijd om te kijken waar we willen overnachten.
In deze omgeving weten we geen mooie camping en vinden we ook niets. We rijden daarom door naar Ånnaboda en gaan daar op de camping. Een grote camping met ruim 300 plekken waarvan nu nog niet een vijfde bezet is en dan is dat ook nog veelal door caravans waarvan de mensen er alleen in het weekend zijn. Het is geen gezellige camping, maar je hoeft maar een paadje af en dan ben je aan een meertje met zwemgelegenheid.  Het sanitair is ook niet beter dan de camping van gisteren en de wegen op de camping zijn slecht onderhouden.
We betalen hier SEK 270 (€ 28,65) inclusief douche en dat is veel geld voor deze camping vinden wij.
Als we de tent opzetten en nog even op de gps kijken, blijkt er op 65 meter van de tent een cache te liggen, dat is wel érg dichtbij, het is er een van een trail maar die pakken we dan maar even mee.   
N 59°20.500 E 014°56.280

 

Woensdag 16 augustus 2017

Als we vanmorgen wakker worden regent het hard en het ziet er naar uit dat daar voorlopig ook geen verandering in gaat komen. Om 7 uur staan we toch maar op en gaan we wassen.
Daarna trekken we de regenjas aan en ruimen we de tent op om vervolgens met de auto naar het toiletgebouw annex keukentje te rijden om daar binnen te gaan ontbijten en opdrogen. Het regent stug door en we pakken de ontbijtspullen weer in de auto en gaan onze kaart van de slagboom weer inleveren. Dat moet weer bij de receptie die nu in het restaurant zit boven op de heuvel.

We zijn hier al eens een keer geweest een jaar of vijf geleden en betaalden toen SEK 130, nu meer dan het dubbele zonder dat er iets verbeterd is (we konden ons niet herinneren dat de wegen zó slecht waren). Het voordeel van als je altijd veel opschrijft is dat we dat dan ook nog na kunnen kijken in ons eigen camping database(je). Als ik de jongeman van de receptie hiermee confronteer zegt hij dat hij dat niet weet omdat de camping tot oktober eigendom was van de Camping & Caravanclub en dat zij nu de nieuwe eigenaar zijn. Dat verklaart wel waarom het er nu zo rustig is vergeleken met toen.
Destijds konden we in deze omgeving ook geen camping vinden en zijn we hier een nachtje terecht gekomen, maar toen was de camping helemaal vol en was de receptie in het kleine gebouwtje bij de ingang van de camping.

Vervolgens rijden we verder via Askersund en wat verderop bij Medevi doen we een leuke multi bij een ‘Kägelbaban’. We rijden verder langs het meer via Omberg en gaan daar lekker zitten lunchen, het is inmiddels weer droog en de zon schijnt ook weer.
Dan vervolgen we onze weg via Gränna naar het zuiden en voorbij Jonköping gaan we weer richting Hok naar Hok’s natuurcamping N 57°31.645 E 014°17.

We moeten de drijfnatte tent nog opzetten en droog krijgen voor vanavond. Maar met deze zon en een klein beetje wind is deze snel droog en kunnen de matjes en slaapzakken er ook weer in.
We kijken nog even bij het riviertje en Herman neemt spontaan een duik in het water.

 

Donderdag 17 augustus 2017

Het was een koude en vochtige nacht, vanmorgen was het hooguit 7 °C, maar we hebben het wel eens kouder gehad.

We vertrekken om onze gewone tijd van de camping 8.15 uur en vandaag is dat naar Duitsland maar wel via de kleine binnenwegen.
We rijden van Hok weg 30 richting Ljundby en slaan af richting Värnamo, Ljungby, weg 265 tot Kullagärden, Nättja, Hinneryd, Vivljunga. Verder richting Markeryd en dan toch maar de snelweg naar Malmö¸
Onderweg op een mooi plekje aan een meer voor de laatste keer gegeten in Zweden en nog een paar caches gedaan, dan gaan we door naar de brug. Om 14.00 uur rijden we de brug over naar Kopenhagen, we betalen hier omgerekend € 55,-.

We rijden verder naar Rodbyhavn, komen daar om 16.00 uur aan en kunnen met de volgende boot van 16.15 uur al mee. We betalen DKK 715  (€105.56). Om vijf uur komen we aan in Duitsland en dan rijden we meteen door naar camping Am Deich in Wenkendorf waar we op de heenweg ook overnacht hebben.
Het blijkt nu echter erg druk te zijn, maar er is nog een tentplekje onder de bomen. We doen dat maar, zetten de tent op nèt voor de regenbui losbarst en gaan het restaurant in om te eten.
We hebben de tent staan en bedenken dat, als het hier al vol is, dan de kans groot is dat er meer campings vol zijn in deze buurt en om nu nog veel verder te rijden hadden we geen zin in. Even later als we zitten te eten komt het met bakken uit de lucht en dat voor de rest van de avond.
Later horen we dat vanaf dit weekend de wereldkampioenschappen kitesurfen gehouden worden hier op Fehrman, dat verklaart de drukte misschien.

 

Vrijdag 18 augustus 2017

Als we wakker worden is het droog en komt zowaar de zon er even door. We kunnen de tent zelf droger inpakken dan we verwacht hadden.

Voordat we naar huis gaan rijden we eerst nog naar een multi hier in de buurt. Na een korte wandeling vinden we dichtbij het strand de cache en héél veel bramen. Het lijkt wel een fruitontbijt.
Als we genoeg gegeten hebben gaan we terug naar de auto en wordt het tijd om richting Glückstadt te gaan. We willen weer via de overtocht over de Elbe gaan i.p.v. de snelweg verder te rijden via Hamburg. Onderweg doen we nog snel een boodschap in Bad Segeberg en rijden dan door naar de boot. Daar staat zoals verwacht al een rij te wachten. Op een afstand van 1,2 km staan we in de rij en we kunnen met ongeveer de derde boot mee over.
We moesten een uurtje wachten en omdat we dat al verwacht hadden, zijn we onderweg nog niet gestopt om te eten omdat we daar hier wel de tijd voor zouden hebben. Zo duurt het wachten ook niet zo lang.
Om half vier rijden we van de boot af en hebben we nog zo’n  330 km te gaan voordat we thuis zijn.

De foto’s volgen later. Het was weer een mooie vakantie.

 

Speak Your Mind

*