2019 Pieterpad deel 2 etappe 22 (9) Venlo-Swalmen

Donderdag 21 februari 2019
We lopen vandaag etappe 21 van het Pieterpad, deze route loopt van  Venlo naar Swalmen. Een wandeltocht van 27 km door de bossen, de eerste helft van de wandeling was erg mooi, het tweede deel vonden we eentonig.


Foto’s zijn aanklikbaar voor een groter formaat.

Het Pieterpad volgt na Venlo lange tijd over het hoogterras van de Maas, voor een groot deel pal langs de steilrand die hier tevens de grens met Duitsland is. Langs een grenscafé en genummerde stenen grenspalen met uitzichten over het lager liggende Maasdal bereikt u het riviertje de Swalm. Langs dit heftig meanderende riviertje loopt u langs oeverlanden, over graslandjes en kronkelende paadjes en zult u zich vergapen aan het natuurschoon. De ijs- vogel en oeverzwaluw broedt hier in de oeverwanden, de bever bouwt hier zijn burcht in de rivier tot u in Swalmen op het mooie marktplein kunt nagenieten.
(Bron: Wandelnet.nl)

Om 8 uur vertrekken we vanuit ons hotel in Deurne naar station Swalmen. Daar pakken we de trein naar Venlo om vervolgens terug te lopen naar de auto in Swalmen.

          

Grensstenen
Grijze paal
De in 1818 geplaatste grenspaal 430 wordt nog altijd vergezeld door zijn eeuwenoude voorganger de Grijze Paal. Deze stenen grenspaal, ook wel Grijze of Groene steen genoemd, vormt een van de weinige oorspronkelijke grensmarkeringen tussen de hertogdommen Gelre en Gulik.
Hij markeerde tevens het oostelijke beginpunt van de grens met de dorpen Beesel en Belfeld. De steen is voor het eerst op een kaart uit
1690
aangegeven, maar vermoedelijk staat hij hier al veel langer.

Grenssteen 430
Door het Tractaat van Aken uit 1816 wordt de voormalige grens tussen de hertogdommen Gelre en Gulik op deze plaats aangewezen als rijksgrens tussen het Koninkrijk der Nederlanden en het Koninkrijk Pruisen. Deze grens begint bij het zuidoostpunt van Luxemburg (nummer 1) en loopt tot de grens met het voormalige Koninkrijk Hannover (nummer 862). Aanvankelijk worden houten grenspalen gebruikt, maar omstreeks het midden van de 19e eeuw zijn deze door de huidige obeliskvormige stenen exemplaren vervangen.

 


Om 16.30 uur eten we soep bij Herberg de Bos om daarna de laatste kilometers naar de auto te lopen.

 

 

 
        

        

        
 
Het laatste stuk door Swalmen was mooier dan verwacht, een leuk stukje dit laatste deel van de route.

                               

 Totaal gelopen 27 km. Nog 4 etappes te gaan tot de Sint Pietersberg.

Klik hier om verder te lezen bij etappe 23.

 

Speak Your Mind

*