2019 Vakantie Scandinavië week 4

week 4

vervolg van week 3

Vrijdag 9 augustus
Het heeft vannacht flink geregend en als we tegen 7 uur wakker worden regent het nog hard. We draaien ons nog een keer om en tegen half acht wordt het droger en staan we op. Als we even later gaan ontbijten is het droog en breekt zo nu en dan de zon een beetje door.
We vervolgen de E45 en vinden onderweg nog enkele caches, waaronder een bij een mooie oude watermolen in Skarvsjöbys waar we anders aan voorbij gereden zouden zijn.


We rijden verder en zo’n 25 kilometer voor Vilhelmina stoppen we om te eten op de parkeerplaats bij Camping Vojmån, een zo te zien ruime camping aan de brede en snelstromende rivier Vojmån. Een idee voor een volgende keer misschien. We kunnen hier ook een geocache doen, een erg mooi gemaakte multi, een cache met twee opdrachten.

In Vilhelmina kijken we bij een winkeltje waar we als eens eerder wat leuks hebben gekocht, wie weet komen we weer wat leuks tegen.
We vinden hier ook nog een leuke cache waarbij we via een draai-muziekdoosje een melodie moesten herkennen. Laat dat nu net Herman zijn ringtone zijn, deze cache werd vlot gevonden.

Bij Dorotea hebben we ook al eens op de camping gestaan maar we rijden nu toch verder, we willen nog wat verder doorrijden. Een 25 km voor Strömsund hebben we nog bij een kleine camping gekeken, maar daar staan we nog dichter bij de weg dan in Strömsund en de mevrouw van de camping vonden we niet vriendelijk, geen goed gevoel, dus doorrijden.

Op camping Strömsund hebben we vaker gestaan en het is er niet druk aan de kant van het meer en we zetten daar dan ook de tent op. Aan de andere kant van de weg, waar ook de receptie is, zijn meer toiletgebouwen en is het openluchtzwembad, de speeltuin en de kiosk. Aan onze kant aan het meer is het lekker rustig. We betalen hier SEK 180 incl. douche.

 

We gaan eten maken en daarna lopen we nog richting de brug van Strömsund om enkele caches te doen en de rest van de avond zitten we lekker bij de tent.

Het valt ons op dat het hier alweer eerder donkerder wordt ’s avonds.

 

Zaterdag 10 augustus

Het is vanochtend droog maar er zit wel een dreigende lucht dus we ruimen eerst de tent droog op en gaan daarna ontbijten.
We rijden vandaag weer verder naar het zuiden en zoeken onderweg wat geocaches. We maken een mooie wandeling naar een vogel-/kijkhut bij Öjsjömyrarnas Naturreservat en vinden hierbij drie geocaches, de vierde konden we niet zoeken omdat er mensen zaten.

We vervolgen onze weg naar Östersund en gaan daar inkopen doen in een grote ICA een Maxxi.
Voor de lunch moeten we nog een plekje zoeken en dat wordt bij een vliegtuigmuseum. De caches die er liggen konden we niet vinden, maar het was wel leuk om het te bekijken.

Dan vervolgen we onze weg en komen uiteindelijk uit op Camping Vemdalen bij Vemdalen.
Het laatste stuk regende het heel erg hard, het leek wel een wolkbreuk, de lucht zat helemaal dicht en we hebben even overwogen om een cabin of huisje te nemen, maar het werd gelukkig alweer lichter en droger en we zagen wel een mooi plekje voor de tent aan het water. Ook de keuken zag er heel mooi uit en daar zouden we eventueel vanavond ook wel een poosje kunnen zitten. Verder is de camping niet bijzonder, een echte wintersportcamping. We betalen hier SEK 250 incl. douche en wifi, maar dan ook wifi tot bij de tent en niet alleen bij de receptie. Vlakbij de tent is ook een soort overdekte picknickplek en daar zitten we droog totdat we slapen gaan.

 

Zondag 11 augustus

Het is wisselvallig weer, zo is het lekker en schijnt de zon en even later barst er weer een bui los. Zoveel regen zijn we niet meer gewend.
Als we de camping verlaten rijden we eerst een stukje terug naar Vemdalen. We kijken bij een winkeltje met outdoor spullen en bekijken de kerk. We vinden er de multi, een geocache, die er ligt.

Het is nu gelukkig lekker weer en we rijden verder richting Tännäs.
Onderweg stoppen we om een wandeling te maken naar erg mooie waterval Rändåfallet. Het blijft indrukwekkend hoe al dat water zich een weg baant naar beneden. wat een natuurgeweld.  Op de terugweg zien we weer een donkere lucht aankomen en we zitten net weer in de auto als de eerste druppels vallen en er een enorme bui losbarst, we hebben weer geluk gehad.

We rijden verder en als de bui bijna over is stoppen we bij een parkeerplaats met en overdekte picknicktafel en de tafel en bank zij inderdaad droog gebleven. Hier gaan we lunchen.
Daarna eerst naar Fünesdalen om er een boodschap te doen en te tanken, daarna vervolgen we onze weg richting Idre. Dit vinden wij altijd een mooie route, we hebben dit keer heel veel rendieren op de weg, een complete kudde leek het wel. De mooie lagerplatsen onderweg zijn allemaal leeg, maar wij rijden ook door dit keer. We rijden Noorwegen weer in om daar Marloes en Wilco met hun kinderen te ontmoeten.
We krijgen een berichtje dat ze op Trysilelva Camp in Trysil zijn aangekomen. Een prima camping voor nu, aan de rivier maar toch lekker rustig en erg schoon. We betalen hier NOK 200 incl. douche.

We blijven hier samen drie nachten staan, niet omdat het weer zo mooi is, maar om de gezelligheid. Het weer is niet geweldig, kil en nat en zo’n 11 graden.

Maandag 12 en dinsdag 13 augustus

Zoals dat gaat met een gezin met nog kleine kinderen (1 en 3 jaar) verloopt de dagindeling wat anders dan wanneer wij met ons tweeën zijn. Gezellig ontbijten met zijn zessen onder de, tussen de beide tenten gespannen,  tarp, samen naar een geocache wandelen en op de terugweg boodschappen doen. Middagslaapje van de jongste en daarna weer een activiteit,  eten maken en weer met zijn zessen aan tafel. En dit alles zoveel mogelijk tussen de buien door, want er viel zo nu en dan veel neerslag.


Na het eten, als de (klein)kinderen naar bed zijn, gaan we samen spelletjes doen en maken we het vuurtje in ons kleine houtkacheltje aan, om de ergste kou te verdrijven en eventuele muggen.

 

Woensdag 14 augustus

We breken de tenten af en pakken alles weer in, wij gaan verder naar het zuiden en zij gaan naar het noorden om verder vakantie te vieren. 

We rijden via Elverum en Kongsvinger naar de grens bij Charlottenburg en vandaar verder naar Ragnerudsjöns Camping & Stugby bij Högsäter. We betalen hier SEK 245, douche 5 kr./ 3 min. Douchetegoed vooraf op de kaart op te waarderen, het is wel zaak er niet te veel op te zetten want wat je over hebt kan niet terugbetaald worden, heel bijzonder. Er zijn 2  kleine tentenveldjes, een langs het strandje en een grasveldje met uitzicht op het meer. Daar staat niemand dus daar zetten wij de tent op. De rest van de camping zijn genummerde plaatsen naast elkaar. Het is weer even wennen zoveel mensen op de camping. Het is een mooie plek aan het meer, maar het is niet het soort camping wat onze voorkeur heeft.

Donderdag 15 augustus

Het is vanmorgen droog en de zon komt er een beetje door. We ontbijten heerlijk rustig op een nog stille camping. Dit is de mooiste tijd van de dag op de camping als iedereen nog slaapt, heerlijk die rust nog.

Om 8 uur hebben we de boel weer ingepakt en zijn we klaar voor vertrek en rijden de camping af. We doen onderweg nog enkele geocaches waaronder een moeilijke letterbox (4/3), die we toch zonder al te veel moeite oplossen.

Om half 12 zijn we bij Halmstad en gaan we even de laatste boodschappen doen, vervolgens gaan we buiten de stad op een parkeerplaats onze zojuist gekochte verse broodjes opeten.

Daarna gaan we verder en om 14.30 uur rijden we de Øresundbroen over naar Denemarken. In Denemarken staan we direct bij Kopenhagen al korte tijd in de file en is het regenachtig en 15 graden terwijl het in Zweden droog en 18 graden was.

We rijden direct door naar Rødby om daar de veerboot naar Puttgarden in Duitsland te nemen.
Als we daar aankomen is de boot van 16.15 uur net weg en moeten we wachten op de volgende van 16.45 uur. Al met al rijden we om 17.45 uur in Duitsland de boot weer af maar nu in heel slecht weer. We wilden hier net als andere jaren nog op een camping en dan morgen verder naar huis, maar we hebben weinig zin om in de regen een nog natte tent op te zetten. We besluiten door te rijden naar huis en ontkomen daarmee ook aan de files op vrijdag. 

We willen hier op Fehmarn nog ergens eten, maar het restaurant bij de camping is vol en de restaurantjes in het dorp zitten ook vol, het is overal druk. We gaan onderweg wel ergens wat eten, denken we, maar dat valt nog niet mee. Het eerste wegrestaurant ziet er niet uit en we rijden wat door maar de volgende sluit net de deuren. We komen uiteindelijk uit bij een Mc Donalds, ja wij! We hebben wat warms binnen en kunnen er weer even tegen voor de volgende 400 km. Vlak voor de grens gaan we tanken en drinken we een kop koffie en na de laatste 100 km parkeren we de auto om 00.45 uur op de oprit. Het was een lange dag en we nemen alleen de meest waardevolle spullen mee naar binnen en gaan naar bed.

Vrijdag tijd genoeg om de auto leeg te halen en alles op te ruimen.

Speak Your Mind

*