2019 Wandeling landgoed Windesheim

Woensdag 2 januari 2019
Gisteren en vandaag hebben we lekker gewandeld in en om landgoed Windesheim. 
We wandelen eerst over het landgoed zelf, dat wil zeggen het bos achter de voormalige havezathe. We zetten hier zelf een geocacheroute uit voor een multicache Landgoed Windesheim (GC809XD)

Windesheim is een landgoed van ongeveer 570 hectare gelegen nabij de gelijknamige kern in Overijssel, iets ten zuiden van Zwolle. Het terrein ligt op een oude stroomrug, met ten westen de rivier de IJssel en de uiterwaarden en ten oosten een laaggelegen komgebied. Zo’n 470 hectare van het landgoed is in gebruik als landbouwgebied.

Op het landgoed zijn diverse opstallen aanwezig. In het hart van het landgoed -de oude buiten- stond een hoofdgebouw waarvan nu enkel een ruïne resteert (de restanten van de bakstenen kelderverdieping van het voormalige hoofdgebouw). Nog wel aanwezig zijn de twee bouwhuizen, die symmetrisch met de restanten van het hoofdgebouw rond een voorplein gegroepeerd staan. Verderop, zuidwestelijk van de bouwhuizen, staat een veeschuur met een overdekte mestopslag, die onlangs gerenoveerd is.
Ten zuiden van het centrale deel met de oude buiten, bevinden zich voormalige dienstwoningen en een voormalige moestuin.
Elders op het landgoed, buiten het centrale deel, bevinden zich nog vijf boerderijen en twaalf woningen.

Het landgoed Windesheim is sinds vele jaren in het bezit geweest van de familie de Vos van Steenwijk. Na het overlijden van de heer J.A. baron de Vos van Steenwijk op 13 januari 2008, is de Stichting Landgoed Windesheim ontstaan. De kern van het landgoed wordt gevormd door eigendommen die gelegen zijn rondom het dorp Windesheim. De Havezathe is in de oorlog verwoest ten gevolge van een bombardement en na de oorlog is het niet herbouwd.
(bron: www.landgoedwindesheim.nl)

          

We lopen het bos uit en volgen een stukje het Maarten van Rossumpad totdat we via de dijk terug kunnen lopen. We hebben dan aan onze rechterkant de tichelgaten met daarachter de rivier de IJssel. Tichelgaten zijn afgegraven kleigaten ten behoeve van de voormalige steenfabriek.
Voorbij vogelhut de Visarend gaan we het hekje door en via de parkeerplaats van de voormalige steenfabriek Oldeneel lopen we de Fabrieksweg af tot de bocht, daar lopen we het pad via het Landgoed verder tot aan de Bulderingsweg. Deze weg volgen we weer terug naar de havezathe en verder via de Windesheimerweg met de voormalige dienstwoningen van het landgoed. Deze woningen hebben nog de luiken in de kleuren van het huis, een wit/rode zandloper. In de volgende bocht kunnen we het bos weer in en vervolgen we onze route naar de beoogde cachelocatie om daarna weer terug te keren naar de parkeerplaats.

          

          

Morgen hebben we een afspraak met de rentmeester over het verlenen van toestemming voor het plaatsen van een cache op het landgoed, telefonisch hebben we de goedkeuring al, maar morgen wordt dit nog op schrift gezet met goedkeuring voor eerst een jaar.

Gisteren liepen we in de regen, maar vandaag scheen de zon en dat maakt alles toch een stuk mooier.

Een fijne wandeling van zo’n 7 km.

 

Speak Your Mind

*