2020 Pieterpad deel 2 etappe 24 (11) Montfort-Sittard eerste helft

Vrijdag 24 januari 2020
We lopen een deel van deze etappe van 24 km van Montfort naar Sittard.
Na een ontsteking in mijn knie ben ik weer aan het opbouwen, maar een volle etappe lijkt me wat te veel op dit moment.

 

We besluiten om de etappe op te splitsen in Montfort – Heide en de volgende keer van Heide naar Sittard te lopen en om dan meteen Sittard een beetje te bekijken.
We zijn op tijd vertrokken en zetten de fietsen neer vlakbij bij het Europarc in Heide en parkeren de auto in het centrum van Montfort.
Het punt waar we de vorige gestopt zijn wordt gevonden en we beginnen aan onze wandeling, het is nog steeds heiig maar er zou misschien vandaag zo nu en dan een zonnetje doorkomen, we zien het wel.
Langs de ruïne van kasteel Montfort lopen we het plaatsje uit. Er liggen onderweg heel wat geocaches langs onze route en daar vinden we er veel van, de een wat meer bijzonder dan de ander, maar dat is meestal zo. Ons pad gaat langs de Duvelskei en door Kranenbroek, een mooi bosgebied, richting Slek.

Bij de Duvelskei hebben we uitzicht over de akkers van Grootbroek, ooit een moeras, nu een Waardevol Cultuurlandschap. Deze status staat op de Duvelkei ons WCL. De gebieden liggen verspreid over heel Nederland.

 

Eenmaal ter hoogte van Echt komen we erachter dat we, heel dom, onze fietssleutels in de auto hebben laten liggen. Inmiddels hebben we al zo’n 10 km gelopen en teruglopen vinden we niet echt een optie. We zoeken op de telefoon waar de dichtstbijzijnde bushalte is en dat is in Echt. We hebben geluk er gaat ook nog een bus vanuit Echt naar Montfort en als we eenmaal bij de bushalte aankomen hoeven we nog maar een kwartiertje te wachten op de bus, wat een geluk.
De bus brengt ons in 25 minuten terug naar Montfort en daar stappen we in het centrum uit en lopen richting auto. De auto hadden we tegenover een eetcafé geparkeerd en we gaan daar nu eerst genieten van een kop koffie en een kop soep.
Vervolgens rijden we met de auto naar Echt om vandaar de route weer op te pakken en alsnog door te lopen naar de fietsen.

     

Onderweg vinden we weer een aantal geocaches waarbij we bij een geocache de eigenaar treffen en een praatje maken. We lopen al pratend nog een stukje samen op om daarna weer ieder ons eigen weg te gaan.

We lopen verder via Slek en passeren onderweg de schat van Pey. Dit betreft Romeinse munten en hakzilver uit begin 5e eeuw, een vondst uit 2014.
Via een mooi stukje natuur komen we uiteindelijk in Heide aan waar we op de fiets stappen naar de auto bij Echt.

 

Deze hamerbijl is een kunstwerk door Michel Utens gemaakt naar aanleiding van een archeologische vondst van onder meer een hamerbijl uit de bronstijd (2000 tot 800 voor Christus) langs de oevers van de Middelsgraaf

 

 

Vandaag gelopen 17 km.

Klik hier om verder te lezen voor de tweede helft van deze etappe.
 
 

Speak Your Mind

*