2020 Wandeling bij de Bisschopsberg

Zondag 26 april 2020
We willen graag wandelen, maar in de stad vinden we het daar vandaag weer veel te druk voor dus zoeken we iets anders in de buurt waarbij we voldoende afstand kunnen bewaren en rustig kunnen wandelen. We kiezen een geocachewandeling, een multi ‘Bij de Bisschopsberg’.


Aangekomen vlakbij Westerveld parkeren we de auto op de aangegeven plek en gaan aan de wandel. Er staat hier slechts een andere auto dus druk is het hier vast niet. 

De Bisschopsberg is een heuvel in Drenthe, tussen Havelterberg en Darp, in de gemeente Westerveld. In de Middeleeuwen was het de plaats waar de boeren van Drenthe hun tienden (winstbelasting) moesten overdragen aan de (vertegenwoordiger) van de bisschop van Utrecht.
In 1232 besloot de bisschop de inning van belastingen te staken. Dit zou hem zijn ingegeven door het verslag dat in dat jaar werd opgetekend van de Slag bij Ane (1227). 
De Bisschopsberg is met zijn 17 m boven NAP niet het hoogste punt van Drenthe, dat is het Haantjesduin met 26,5 m boven NAP bij Emmen.

Ontstaanswijze
De Bisschopsberg is onderdeel van het boogvormige stuwwalcomplex van Steenwijk, waarop ook de Havelterberg en de Woldberg zijn gelegen. De hoogste toppen van de stuwwallenboog zijn de Bisschopsberg en de Havelterberg. Dit stuwwalcomplex is ontstaan tijdens de voorlaatste ijstijd, het Saalien.
Bron: Wikipedia

We genieten van de rust tijdens deze mooie en afwisselende wandeling en horen de vele vogels.

           

We komen bij een mooi vennetje waar we op een bankje gaan zitten genieten van het uitzicht, de rust, het mooie weer en de dieren om ons heen. Een eend met slechts twee van die kleine donsjes om haar heen zwemmend, de kikkers die kwaken en de vlinders die voor ons langs fladderen. Heerlijk!

           

           

           

Aan het eind vinden we de geocache en hebben we 7 km op de teller van de GPS staan.

 

Speak Your Mind

*