2020 Zomervakantie Duitsland / Tsjechië / Oostenrijk week 3 en 4

 Vervolg van 2020 Zomervakantie Duitsland / Tsjechië / Oostenrijk week 1 en 2 

Zaterdag 25 juli 2020

We willen vandaag eigenlijk de wandeling naar de gletsjermeertjes gaan doen, maar de mevrouw van de camping waarschuwt ons dat het zaterdag is en vakantietijd en dat het er dan heel erg druk is met Tsjechen die er heengaan en moutainbikers. Ook gaat er over een deel van de route een toeristisch treintje. Wij zoeken wel wat anders op, dit is niet ons ding. 

We rijden wat naar het zuiden, missen een afslag en toeren wat rond over leuke kleine weggetjes én in alle rust totdat we bij Spicak uitkomen, een toeristisch oord met veel buitensporters en overal auto’s geparkeerd. We rijden de weg verder richting Sisice omdat we ook nog boodschappen moeten doen. Daarna rijden we verder door de Sumava en we merken dat het hier erg druk is vandaag. Na ergens brood te hebben gegeten besluiten we om niet verder naar het zuidoosten te gaan, maar terug te keren naar omgeving Karlovy omdat we daar een restaurant weten waar we eten willen vanavond. Onderweg stopppen we nog een keer voor een wandeling naar een multi, waarbij we uitkomen op een mooi plekje.
In Bezdékov ten westen van Karlovy gaan we eten bij een Western Steak House, een van de door de camping aanbevolen restaurants.
Deze is wel een keer zo duur als de andere waar we pas gegeten hebben, maar het is ook heel anders. Na het eten vinden we nog de cache die hier vlakbij ligt en daarna gaan we naar de camping terug. 

Zondag 26 juli 2020

We vertrekken vandaag van dit mooie plekje, we willen nog een stukje Oostenrijk in en daar gaan we omgeving Zell am See waar onze dochter, schoonzoon en kinderen kamperen op een boerencamping. Ze hebben een plekje voor ons gereserveerd, maar ook daar is het erg druk. We zullen wel zien.

We rijden via de Duitse grens, richting Passa, Braunau en langs Salzburg door richting Zell am See, maar daarvoor gaan we naar Embach.

Voor we de grens overgaan nog even de tank volgooien van de Tsjechische kronen die we nog hebben en onderweg nog een paar broodjes halen. Vanaf de Tsjechische grens regent het, mar als we bij  Embach in de buurt komen begint de zon te schijnen.
Eenmaal op de camping zetten we de tent op en genieten we van het zonnetje.

’s Avonds krijgen we nog een flinke onweersbui met een bijzonder mooie wolkenlucht.

Maandag 27 juli

Het is weer droog en als we wakker worden schijnt de zon al!

Na een gezellig gezamelijk ontbijt vertrekken we samen richting Badgestein en nemen het laatste stuk Mautstrasse (tolweg 9 euro) naar de laatste parkeerplaats. Vanaf hier gaan we lopend verder naar Sonnenblick inRaurisertal en we lopen de korte (steile) route omhoog tot aan Schutshaus Neubau en lopen via de lichtere, langere weg terug

parkeerplaats. we hebben dan in totaal zo’n 12 km gelopen bij bijna 30 graden. Deze route was wel zwaarder dan we verwacht hadden, maar erg mooi en we hebben genoten van de prachtige uitzichten onderweg op de omringende bergen. Deze toch was voor mij, door mijn gezondheid, erg zwaar en of het dat of de hoogte was weet ik niet, maar bijna aan de top voelde ik me steeds minder stabiel, benauwder en had ik op een gegeven moment ook last van behoorlijk trillende handen. Gelukkig ging dat nadat we een stukje afgedaald waren al weer wat beter, maar het was een pittige maar ook toffe tocht, waarbij de kinderen genoten van het klim- en klauterwerk en de jongste een tijd op de arm geslapen heeft.

Het is al kwart over zes als we terugkomen bij de auto’s en we nog snel langs een supermarkt moesten om wat voor het avondeten de halen. Terug op de camping snel eten gemaakt en we hadden nog maar net het eten op en de afwas gedaan of het begon flink te onweren.

 

Dinsdag 28 juli 2020

Vanmorgen, nadat de wolken opgetrokken zijn, is het weer prachtig weer. Het plan is om met een kabelbaan omhoog te gaan en daar te gaan wandelen zodat het minder inspannend zal zijn, maar de kabelbaan naar route 115 blijkt vandaag gesloten te zijn  en we rijden door naar Alpentherme Gastein bij Dorfgastein. Dit is een meer op kinderen gerichte route met leuke kinderpuzzeltocht. Onderweg staan er overal speeltoestellen, voor kinderen een prachtige omgeving met toch best een groot stuk wat we omhoog moeten lopen. Er gaat zelfs een soort van treintje van het punt waar je uit de kabelbaan stapt naar de top en halverwege tegen vier uur moetn we toch wat dingen besluit ik om daar toch maar in te stappen tot aan het middenstation, daar wacht ik in de schaduw op de anderen die liever lopend verder gaan.
 Als ook zij boven zijn, gaan we samen wat drinken op het terras en omdat het al rond het middaguur is kiezen we ook meteen wat te eten  uit. Na een prima maaltijd gaan we verder met de puzzelspeurtocht en lopen we samen verder naar de top.  Het ziet er allemaal mooi uit, maar tegen vier uur, nadat het stukje van de speurtoch gedaan is, gaan we toch terug naar de kabelbaan omdat de laatste gondel om vijf uur vretrekt en we die wel willen halen omdat er ander nog een 2,5-3 uur extra wandelen bij komt om benenden bij de parkeerplaats te komen. Om goed half vijf zijn we weer bij de gondel en stappen we in.
Eenmaal beneden kunnen de puzzelkaarten ingeleverd worden en krijgen de kinderen een oorkonde en een aardigheidje in de vorm van een jojo. 
Daarna lopen we naar de auto en rijden we verder naar Sankt Johann im Pongau om nog even een verfrissende duik te nemen in het Erlebnisbad Schwarzach, een mooi buitenbad met glijbaan. Voor ons kost dit slechts 1,50 per persoon, maar na een klein uurtje zien we een donkere lucht aankomen en besluiten we om snel aan te kleden en terug te gaan naar de camping. Er is vanavond slecht weer op komst, met onweer en hagel.

Terug op de camping eten we het brood dat we al gesmeerd hadden voor onderweg en dan begint het al te onweren en houden we het onder de luifel niet meer droog genoeg en gaan we allemaal onze tent in. Na een uurtje was de bui over en hebben we nog onder de luifel wat gedronken en spelletjes gespeeld. Tegen tien uur zijn we all vier op en is het bedtijd.

Woensdag 29 juli 2020

Vanmorgen voor de laatste keer hier een gezamelijk ontbijt en daarna is het voor hen tijd om in te pakken, wij blijven nog een nachtje staan (wij hebben nog een week vakantie). De zon komt door en de tent kan nog wat drogen en dan is het toch echt tijd om afscheid te nemen, dat vinden we altijd weer een lastig moment. We zwaaien hen uit en gaan dan eerst even bij de tent zitten,  het voelt even erg leeg hier.

Tegen de middag gaan we op weg naar de kabelbaan in Mühlbach en nemen de gondel naar Hochkönig. Hier beneden is het rustig en kunnen we zo instappen, maar boven aangekomen is het toch een stuk drukker op de alm. Aangezien het al wat later is en de vermoeidheid nog parten speelt wandelen we rustig wat rond, het is vreemd om hier nu met ons tweeen te lopen in plaats van met zijn zessen. We vinden de cache die hier bij het restaurant ligt en we vinden er ook nog een vrije tafel en bestellen meteen wat te eten, dan hoeven we dat vanavond ook niet meer te doen.

Rond vier uur gaan we terug naar de gondel om terug te keren naar het dal. We moeten nog een boodschap doen en nog even pinnen.

Dan rijden we terug naar de camping, we proberen onderweg nog een multi te doen maar die cache vinden we niet.


Donderdag
30 juli 2020

De Grossglocknerhochalpenstrasse over is voor vandaag het plan. De eerste keer dat wij hier samen waren was in de zomer van 1977 en toen had onze Renault 4 er moeite meer om de berg op te komen.  We hebben toen halverwege een pauze in moeten lassen om de motor af te laten koelen alvorens we verder konden, maar we hebben het gehaald. Rond 1995, denk ik, zijn we hier ook geweest, in de meivakantie en met onze auto zijn we toen moeiteloos boven gekomen. We waren er toen op de eerste dag dat de weg weer open was en er lag toen nog veel sneeuw. Heel anders dan nu met de huidige hoge temperaturen.

We kopen een combiticket (€ 43,50) waarmee de terugweg door de Ferntauerntunnel kunnen. Onderweg naar boven vinden we ook hier en daar nog een cache en we stoppen bij bijna elke mogelijkheid. Op de Edelweiss-spitze op 2571 meter hoogte was het ook erg druk vooral met heel veel motorrijders. Wij genoten er van een prachtig uitzicht rondom.

Iets lager komen we bij Fuscher Lacke 2262 m, hier is een kleine tentoonstelling over de aanleg van de weg,  en daar hebben we op het terras van het restaurant even wat gedronken. We vervolgen onze weg verder en rijden door naar Kaiser-Franz-Josefs-Höhe op 3269 meter, hier is het zó druk dat we eerst naar een lager gelegen parkeerplaats gedirigeerd worden en daar hebben gewacht tot er weer ruimte was boven en toen doorgereden zijn.  
Als we dan eindelijk door kunnen is de parkeerplaats vol, maar er is nog plek in de grote parkeergarage. Bijzonder om te zien wat er allemaal gebouwd is voor het toenemende toerisme, dat doet de natuur geen goed maar het is wel mooi om de resterende gletsjer te zien. Het blijft bijzonder dat er zelfs bij deze temperaturen toch nog zoveel ijs ligt, al is het verontrustend om te zien wat er al verdwenen is.

    

Dan gaat de weg verder naar beneden en komen we aan in Heiligenblut met het mooie kerkje uit mijn jeugdherinneringen. Het kerkje dat mijn vader als hobby-fotograaf fotografeerde en zelf ook veelvuldig afdrukte in zijn donkere kamer, moest natuurlijk nogmaals, nu digitaal, vastgelegd worden. Deze foto hing in mijn ouderlijk huis aan de muur en zag ik dus dagelijks. In mijn herinnering aan die foto was het om de kerk heen wel minder bebouwd, maar die foto was dan ook gemaakt vóór 1965.

Daarna vervolgen we onze weg via Lienz en Martei i.o. via de Felbertauerntunnel terug naar de camping bij Embach ten zuidoosten van Zell am See.
Het was een mooie, warme dag met ruim 30 graden, maar een mooie heldere dag voor een bezoek aan de Grossglockner.

 Vrijdag 31 juli 2020

Vandaag breken wij de tent op. Het is een prima camping om te onthouden voor een bezoek aan deze regio.

Ons doel is vandaag het Kleinwalsertal onder Oberstdorf in Voralp-berg. De campings die we gemaild hebben blijken allemaal vol te zitten en ik bel met nog een camping, ook vol, maar op mijn vraag of er nog een mogelijkheid in de buurt is, wordt camping Zwerwald gesuggereerd en die bel ik direct. “Ja”, er is nog een plek maar dan moeten we er voor 18.00 uur zijn, dat moet lukken. Tomtom stellen we in en ruim 300 kilometer rijden…

Het vervelende is dat het erg druk is op de weg met name in Tirol en dat houdt erg op. We doen dan ook maar geen geocaches meer onderweg omdat we wel op tijd aan willen komen. Het lukt, om 16.15 uur rijden we de camping op en die valt ons reuze mee, al die reviews op internet zeggen ook niet alles. De camping heeft zelfs een apart tentenveld waar de auto bij mag staan en het sanitair ziet er keurig schoon uit. Dit is wel de duurste camping tot nu toe, we gaan hier zo’n 26.50 per nacht betalen, maar dat is incl. behalve elektrisch.
Camping Zwerwald ligt iets verder van het Riezlern, op loopafstand van ongeveer een kilometer dus daar loop je zo heen en dat maakt het ook weer rustiger. Wij zijn tevreden met onze plek en zetten de kleine tent weer eens op voor de komende drie nachten. Zeker met dit weer, het was vandaag 33 graden, is het een prima plek waarbij we de tent grotendeels in de schaduw hebben staan en we in de schaduw kunnen zitten.
Herman voelt zich niet zo fit, dus het wordt een broodmaaltijd en ’s avonds nog even een klein rondje.

Zaterdag 1 augustus 2020

Het wordt vandaag een rustdag en geen wandeldag. Herman is nog niet fit en we blijven wat bij de tent. Aan het eind van de ochtend lopen we het plaatsje in om een boodschap te doen bij de supermarkt en de apotheek en een cache en dan weer terug naar de tent, siesta. Voor mij een mooie gelegenheid om wat aan dit blog te werken. 
Tegen vier uur willen we nog een rondje gaan lopen, maar het rommelt en er komt een donkere lucht aan. We zijn nog maar net weg of we voelen de eerste spetters al dus we gaan voor de zekerheid terug naar de camping.
We hebben vanmorgen soep en brood gekocht en dat gaan we nu eten met een boterham. Herman knapt alweer een beetje op.  
Maar met het onweer schiet het niet op, dan lijkt het weer weg te trekken en dan komt het weer dichterbij. Zo regent het een beetje en dan is het weer droog, tegen zes uur is het nog hetzelfde en begint het ook meer te waaien, we blijven maar bij de tent zitten. 
Het was vandaag iets minder warm dan gisteren, maar nog wel heel benauwd met 26 graden.

Zondag 2 augustus 2020

Herman is weer zover opgeknapt dat hij de Breitachklamm wel wil lopen, maar ik zie het toch niet zitten. Mijn knie is nog steeds dik van o.a. twee rare valpartijen van mij deze vakantie, dus het lijkt mij niet verstandig om daar al die trappen op te lopen, ik las al iets over 160 treden.
We gaan voorbij Oberstdorf een wat rustiger gebied opzoeken, het is hier overal zo druk. We maken een wandeling, vinden wat caches en zijn op tijd terug op de camping. Tegen de avond gaan we de 2 km lopend naar Cafe Jochem in Rieneck, daar hebben we een tafel gereserveerd. 
We genieten er van een heerlijke maaltijd en daarna willen we terug. Het regent wel een beetje maar we hebben  jassen meegenomen voor de zekerheid. We zijn een stukje op weg als het steeds harder begint te regenen het wordt een heuse wolkbreuk, we schuilen een tijdje en als het minder lijkt te worden lopen we een stuk door, maar dan gaat het weer harder en we zoeken weer een schuilplekje. Zo staan  we toch zeker wel een half uur te schuilen eer het minder wordt, we hadden beter in het restaurant kunnen blijven zitten. Uiteindelijk gaan we er toch maar door en op de camping aangekomen zijn we behoorlijk nat geworden en gaan we direct poetsen en de tent in. Lekker droog en warm in de slaapzak, buiten zitten onder de luifel is nu ook niet zo aangenaam.

Maandag 3 augustus 2020

Het heeft de hele nacht doorgeregend en ’s morgens regent het nog, ook na het douchen en ontbijten. We pakken in de regen alles zo snel mogelijk in en ook een drijfnatte tent  Afrekenen en we rijden het dal uit in de hoop dat het verderop beter weer is. Dat valt toch wel tegen, eenmaal uit het dal en Duitsland weer in hangen de wolken niet meer zo laag, maar het regent nog net zo hard. Vlak voor Ulm is het een tijdje droog en gaan we brood eten en enkele caches doen, de temperatuur is best lekker maar als we weer in de auto zitten begint het weer te regenen. We rijden de snelweg weer op en we hebben onderweg  nog veel regen en wolkbreuken. Het regent zelfs zo hard dat we met slechts  70 km achter elkaar over de snelweg rijden, het is bar en boos.
Pas bij Würzburg wordt het weer droog en wordt het ook lichter. We verlaten de snelweg en gaan binnendoor naar Rieneck, waar we een kampeeerplek gereserveerd hebben bij Burg Rieneck, een bijzondere locatie, het is een scoutingterrein op het terrein van een burcht.
We lopen de burcht binnen en melden ons aan. We worden naar de kampeerplek gebracht en we krijgen een privé-sanitair in verband met corona. Het probleem voor Burg Rieneck is dat ze bijna geen aanmeldingen hebben, alle scoutingkampen zijn afgelast en daardoor  heeft men ook weinig inkomsten, maar daardoor is er genoeg ruimte voor ons. Het veldje boven ons is bezet door twee scouting-gezinnen/-families, zij gebruiken het dames- en heren sanitair en wij krijgen met ons tweeën de sanitairruimte voor gehandicapten. Prima voorziening, toilet, wastafel, douche  en alles keurig schoon. We krijgen nog uitleg over waar we het best kunnen schuilen mocht er onweer komen omdat het dan beter is om niet in de tent en/of  onder de bomen te blijven. We zetten de tent ook niet onder de bomen op.
Als we de tent hebben staan komt een van de mannen van de groep boven ons even een praatje maken ter kennismaking met hun nieuwe buren. Als er iets is of als we iets nodig hebben dan moeten we het zeggen, wel dat zal niet nodig zijn maar het is vriendelijk aangeboden.

Begin van de avond komen twee meisjes van de groep ons een zelfgemaakte spies brengen van in chocolade gedoopte druiven, stukjes appel en banaan,  lekker en vriendelijk!

Dinsdag 4 augustus 2020

Na een rustige nacht zonder regen, gaan we lekker buiten ontbijten in de zon. Het heeft hier de laatste tijd niet veel geregend want de grond is goed droog.
We gaan wat laat op pad en gaan een cache doen die hier in het plaatsje start. We doen vandaag hier een aantal caches die ons door leuke straatjes en op mooie plekjes brengen die we anders waarschijnlijk  niet gezien zouden hebben. We vinden alle erg mooi gemaakte caches en hebben er dan ook alweer de nodige kilometers  opzitten vandaag. We gaan terug naar de auto en rijden nog wat door de omgeving. Als we rond vijf uur terug zijn parkeert Herman de auto bij de burcht en willen we in het plaatsje gaan eten. Het restaurant dat we vanmorgen gezien hebben blijkt vanmiddag gesloten te zijn en een ander restaurant vinden we hier niet. We lopen terug naar het winkeltje waar we langs gekomen zijn, maar die is net gesloten. De supermarkt in de buurt is ook gesloten tegen de tijd dat wij daar kunnen zijn, dus we gaan naar de tent en eten wat we nog over hebben, brood, bockworst en een paar aardbeien. Genoeg voor vandaag, morgen zien we wel weer.

Woensdag 5 augustus

We hebben besloten onze laatste nacht ook maar op deze plek te blijven en gaan vandaag Karlstadt bekijken, als het er tenminste niet te druk is. We denken dat dat wel mee al vallen omdat het in deze omgeving toch een stuk rustiger is dan Oberstdorf en Kleinwalsertal, daar vonden we het toch wel te druk en te toeristisch.

Als we vanmorgen richting Karlstadt rijden komen we ook weer langs een begraafplaats met Duitse oorlogslachtoffers uit de tweede W.O. We kijken er even rond en het valt ons op dat deze begraafplaats heel sober is vergeleken met andere begraafplaatsen met oorlogslachtoffers die we wel gezien hebben. Het blijft altijd indrukwekkend en triest om te zien, om welke nationaliteit het ook gaat. Velen zijn maar 18 of 19 jaar geworden en dan begint het leven nog maar net, normaal gesproken.

Daarna rijden we door naar Altstadt Karlstadt, we rijden de weg via Karlsburg en vlak voor de brug zien we boven ons een mooie ruïne en voor de brug een mooi gelegen camperplaats. Eenmaal de brug over zien we aan de andere oever een camping, zo vol, daar zouden we absoluut niet willen staan ook al ligt deze aan de rivier Main.
We vinden al snel een parkeerplek en lopen het oude centrum in. We gaan hier een geocache doen een multi, dat is een wandeling met meerdere punten en we hopen zo op alle mooie plekjes van het stadje te komen. We worden hierin niet terleurgesteld.
Het is een mooie route door een leuk oud centrum, we gaan tussendoor even op een terras een kop koffie drinken en dan weer verder. 
Leuk al die kleine en oude straatjes en het is nog niet druk. Uiteindelijk vinden we de cache ook en na nog wat foto’s gemaakt te hebben, lopen we terug naar de terrasjes om wat te kunnen eten. Helaas, te laat, bij de restaurants waar wij het vragen is de keuken al gesloten en we lopen maar terug naar de auto want wat overblijft zijn ijscafe’s.

We rijden door naar Himmelstadt en daar zien we een bakkerij open en we kopen er wat broodjes voor morgenochtend en kopen 2 belegde broodjes om hier op het terras op te eten, dat smaakt!

We vervolgen onze weg terug naar Rieneck en doen onderweg nog een geocache, een ‘letterbox’ waarbij we een korte wandeling moeten maken alvorens we de cache kunnen vinden.

Daarna rijden we naar de supermarkt om boodschappen te voor het avondeten en met deze boodschappen gaan we terug naar de tent om het eten klaar te maken.
Het was weer een mooie maar wel warme dag, we hebben geen klagen over het weer.

Donderdag 6 augustus 2020

Vandaag pakken we de tent weer in en gaan we op huis aan. We willen graag vanavond thuis zijn om wat huishoudelijke klusjes te doen zoals kleding wassen, naar de bibliotheek e.d. en onze spullen te herpakken voor een weekend weg.

Vrijdag 7 augustus 2020

Vrijdag gaan we weer kamperen, waar we heengaan weten we nog niet, dat krijgen we waarschijnlijk vrijdag ook pas te horen.
We gaan dit weekend samen met onze kinderen en kleinkinderen kamperen ter gelegenheid van ons 40-jarig huwelijk zaterdag 8 augustus. We wilden ergens heen met hen, maar door de corona perikelen is het er niet van gekomen om iets te regelen en dus wordt het nu voor ons geregeld, een verrassingsweekend.

We zijn benieuwd…

Thuis gekomen ontvangen we 4 enveloppen, waarvan we envelop 1 vandaag open mogen maken en een QR-code moeten scannen waardoor we alleen te weten komen  dat we de snelweg richting Amersfoort moeten  nemen, later meer middels envelop 2…

Comments

  1. Annemieke zegt

    Wat is het weer leuk jullie reisbeschrijving te lezen. Dankjewel.

Speak Your Mind

*