2021 Wandeling Nationaal park de Alde Faenen in Friesland

Vrijdag 2 april 2021
We hebben met het idee gespeeld om dit weekend met onze kleine tent te gaan kamperen bij natuurgebied Alde Faenen bij Eernewoud (Earnewâld),  maar we vonden het toch wat te koud en besloten om dan maar een dagje op en neer te rijden voor een mooie wandeling hier. We hebben gekozen voor een geocachewandeling, een multi.

  
De foto’s zijn aanklikbaar voor een groter formaat.

   De geocache die we gaan doen is de multi  “Kuieren #8 – in en om Earnewâld”.
De parkeerplaats waar we de wandeling zouden moeten beginnen blijkt bij het Skûtsjemuseum te zijn.
Helaas is het museum gesloten, zoals alle musea momenteel.

Dan gaan we op weg naar ons eerste waypoint waar we een aanwijzing moeten vinden om de route te kunnen vervolgen naar het volgende punt. We komen vervolgens door stukken bos met rietvegetatie. We hoorden hier ook heel luid de roerdomp!

We zien mooi bloeiende katjes en langs de paden staat de gagel al in bloei, een roodbruine struik met een sterk kruidig geurende bloem. We zien hier ook veel nesten van ganzen.

     

 

Een prachtige route waarbij we ook door het plaatsje Earnewâld komen met veel kunstwerken, waaronder de visotter.

 

     

We lopen onze route door het plaatsje en in het centrum halen we bij de supermarkt een koffie-to-go die we op het bankje voor de winkel opdrinken. Na deze opkikker lopen we verder door het leuke watersportplaatsje waar het nu heel rustig is, maar dat is hier in de zomer héél anders denken we. Onderweg komen we ook nog langs enkele geocaches die we makkelijk kunnen vinden. 


Dan komen we over een lang voet-/fietspad langs veel leuke zomerhuisjes(?) en vervolgens weer over een lang recht stuk langs een veld terug richting natuurgebied waarbij we onderweg de bruine kiekendief zien vliegen.

 

     

Ook komt onze route langs het ooievaarsbuitenstation It Eibertshiem.  Hier staat een beetje beschut bankje met uitzicht op enkele ooievaarsnesten waar we even gaan zitten om brood te eten en we geluk hebben omdat de zon ook even doorbreekt waardoor het meteen wat aangenamer wordt.

          

Later gaat het verder via de vogelhut waar we even uit de wind kunnen zitten en dan volgen we het pad het bruggetje over naar de uitkijktoren en vandaar door naar ons beginpunt.

     

In plaats van de aangegeven ruim 9 km hebben wij 12 km gelopen, een prachtige route, ondanks de kou hebben we er erg van genoten! 

Speak Your Mind

*