2021 Zomervakantie Zweden-Noorwegen week 4

Vervolg van Zomervakantie Scandinavië   week 3

Vrijdag 6 augustus 2021
We blijven hier nog een nachtje. Wij vinden dit bij mooi weer een leuk plekje en het is vandaag mooi weer. We hebben vanmorgen weer in de korte broek kunnen ontbijten met een prachtig uitzicht op zee. Vandaag hier weer wat rondkijken op (schier) eilandjes, het wordt 23 graden, heerlijk.

Tegen de middag rijden we eerst naar Kolvereid om boodschappen te doen, we weten dat daar een wat groteren supermarkt is. Daarna lopen we er nog wat rond, winkeltjes te kijken en gaan dan weer naar de auto. We doen wat sightseeing rond Kolvereid en vergapen ons aan de mooie uitzichten die de mensen hier hebben vanuit hun huis.
Dan gaan we richting Abelvaer, het is een mooie weg er naartoe. Onderweg komen we langs een geocache, een puzzel, en met dat we bij een monument komen bedenken we dat we hier het antwoord voor de puzzel kunnen vinden. Het is gelukt en onderweg naar de cache komen we langs heel veel frambozen en doen we ons daar tegoed aan, heerlijk smaken ze.
Nadat we ook de cache gevonden hebben gaan we terug naar de auto en vinden verderop nog weer een geocache, we vinden de cache ook daadwerkelijk, maar er is geen logboekje te vinden, dat schijnt nog een extra toegevoegde puzzel te zijn bij deze, jammer dan die dus niet gevonden.


 
Vlak voor Abelvaer gaan we op een parkeerplaats bij een haventje lunchen.

 

 

Later kopen we in Abelvaer bij Britts Bakeri de hier bekende Tykklefse.

Lefse is een typisch Noors baksel. Het is een soort flatbrød dat in zeer veel verschillende verschijningsvormen in Noorwegen gevonden wordt. In centraal Noorwegen eet men de tynnlefse. een soort dunne pannenkoek die opgerold met boter, suiker en kaneel gegeten wordt.
Tykklefse zijn dikker en worden bij de koffie gegeten. 

Wij bewaren ze voor ‘s avonds bij de koffie, lekker maar het vult behoorlijk.

Daarna rijden we weg 768 terug en slaan af richting Rorvik op Inner-Vika.  Daarvoor moet je de hoge Naeroyasundbrua over die een flinke overspanning heeft. De brug is zo hoog omdat er ook grote schepen onderdoor moeten kunnen zoals de Hurtigrute.
We vinden  daar nog een geocache met mooi uitzicht op de brug en gaan daarna terug naar de Kvisterøy Fjordcamp. Lekker eten, we hebben zalm gekocht.

Zaterdag 7 augustus 2021
Het is vanmorgen nog wel lekker weer, maar toch minder mooi dan gisteren. Vandaag staat er veel meer wind en die waait uit een andere hoek. We gaan om 8.15 uur weg en hebben bij het ontbijt nog geen zon op de tent helaas, het is al wel 15 graden. Het was vannacht ook niet koud, toen we gisteravond naar het sanitair gebouw liepen voelde het gewoon een beetje zwoel aan.
We rijden via Kolvereid, weg 770 naar Foldereid en vinden onderweg nog een leuke cache in een kleine grot aan het fjord, met uitzicht op de brug Foldabrua. Weer verder en onderweg naar Grong langs het Øyavattnet gegeten. Hier rijden we een stuk over de E6 en dat is te merken, wat een drukke weg ineens! Dat zijn we niet meer gewend. Bij Snåsa nemen we weg 763 langs de andere kant van het meer, een stuk rustiger, dan verder door Steinkjer en naar Verdalsøra. De weersverwachting is dat het vannacht hevig gaat regenen dus we willen liever geen plek direct aan het fjord/aan zee, maar liever een wat beschutter plekje waar het niet zo hard waait.
De campings hier dicht langs de weg vinden we toch al niets en staan ook al vol caravans en campers. We rijden door naar Stiklestad in de hoop dat daar wel een redelijk plekje is voor de tent en dan zien we morgen wel weer.
Bij Stiklestad op Camping Stiklestad blijkt nog ruimte genoeg te zijn, als wij aankomen om half vijf staat er 1 tent, 1 caravan, 2 campers en enkele huisjes zijn bezet, zoekt u maar een plekje uit.

We zetten de tent op en gaan dan eerst nog even kijken in Stiklestad. We zijn hier al eerder geweest, in elk geval in 2015. We bekijken het kerkje en het Cultureel Centrum en vinden wat caches. Daarna terug naar de camping om te eten. Tegen negen uur is de wind gaan liggen en is het gelijk weer een stuk aangenamer geworden.

 

We betalen hier NOK 240 incl. douche en heet water bij de afwas. ’s Avonds komen er nog 2 caravans bij. Wat een rust en ruimte om ons heen.  GPS: N 63 46.348 E 011 34.855.

Zondag 8 augustus 2021
Het is vandaag onze 41e trouwdag, een heugelijk feit.
Waarschijnlijk trekken we weer richting Zweden ook een beetje afhankelijk van wat het weer doet. We zijn natuurlijk aardig verwend met al dat mooie weer van onze eerste drie weken vakantie.

Vannacht heeft het inderdaad behoorlijk geregend, maar als we opstaan is het aardig droger.
We eten onder de luifel omdat het toch nog iets spettert en daarna ruimen we de tent op voordat het weer begint te regenen.
We vertrekken rond kwart over acht van de camping en rijden dan eerst Stiklestad weer in om daar nog de eindcache te vinden van 2 caches die we gisteren opgelost hebben, maar toen geen puf meer hadden om bij de een er heen te gaan en bij de ander hadden we een foute berekening gemaakt. Nu vinden we ze beide direct.
Dan rijden we via weg 757 richting Vera, een mooie weg waar we onderweg nog enkele caches vinden en een pelgrim zien lopen. Het is de pelgrimsroute van Vuku naar Stiklestad.
De cache die we hier doen vertelt ons over de aardverschuivingen die hier eind 1800 hebben plaatsgevonden,
Net als we het weggetje naar de parkeerplaats van de Haerfossen ingaan zien we drie reeën lopen die de weg over willen steken, twee doen het vrij snel maar de reebok blijft een tijdje dralen alvorens hij er achteraan gaat. We parkeren de auto en zien een leuke hangbrug over de rivier, maar geen waterval.

 

Net als we weer in de auto willen stappen zien we een bordje dat verwijst naar de waterval. Het is bijna geen pad en we banen ons een weg door dit groene oerwoud. Het prettige eraan is dat er overal frambozen groeien en we lopen al frambozen etend door. Dan komen we bij een oud informatiebord dat aangeeft dat er een rondwandeling gemaakt kan worden, dat lijkt ons wel wat. We moeten daarvoor de oude brug over om naar de waterval te geraken, maar dan wordt het een probleem want eenmaal de brug over is er geen pad meer te bekennen, slecht grote rotsblokken en boomstammen.
Dan maar geen rondwandeling en de waterval krijgen we dan ook niet te zien. Al frambozen etend lopen we weer terug.

We vinden een eindje verder nog een cache, een multi, bij een signaalstation, een bijzonder leuke plek, met een wandeling langs/boven de rivier! 

 


Bijna aan het eind van deze route (voor ons) komen we weer op een mooi plekje, bij de Sjaekerfossen, een leuke waterval.

We vervolgen onze weg naar Vera en zien onderweg mooie plekjes. Het is een weg die ‘dood’ loopt voor de grens en we moeten toch terug. Het zijn hier vooral vakantiehuisjes zo lijkt het. We rijden de weg terug en slaan dan af naar Steine aan weg 72 om onze weg te vervolgen naar de Zweedse grens.

Als we de grens overgaan worden we aangehouden en wordt ons gevraagd of we hier ook weer terug willen Noorwegen in omdat dat niet kan, De grens van Noorwegen is hier gesloten en je kunt alleen maar Zweden in.
Wel wij zijn niet van plan om hier Noorwegen weer in te rijden en gaan verder naar Kallsedet om dat op Camping Kallsedet te gaan staan. Het is er minder druk dan een vorige keer dat we hier waren, maar het weer is ook minder nu dat scheelt ook.

De camping heeft sinds 1 juni een andere Nederlandse eigenaar vernemen we.
We betalen hier SEK 250 en dat vinden we aan de prijs in verhouding met andere campings die we in Zweden gehad hebben en de voorzieningen. 

 

Het was een wisselvallige dag met zo nu en dan regen en vanmiddag ook wat zon, max. 15 graden.

Maandag 9 augustus 2021
Het is vanmorgen droog en de zon komt er door, we kunnen weer lekker in ons shirtje ontbijten in de zon.
We vertrekken vandaag richting Östersund en we zien wel waar we uitkomen.
Onderweg vinden we weer enkele geocaches. In Kall tanken we en kunnen we weer boodschappen doen zodat ook dat weer aangevuld is.
Dan slaan we af van de route om een cache te gaan doen, een letterbox. Deze brengt ons bij een bijzonder plekje in het bos, een telefooncel als droogtoilet! Gelukkig lag de cache daar niet binnen.
Dan rijden we verder naar Fröå Gruva via deze rustige weg waar we bijna niemand tegenkomen, maar als we bij de groeve afslaan blijkt er ineens een parkeerplaats vol auto’s te staan. We bekijken Fröå Gruva, vinden er wat geocaches en genieten van een heerlijke maaltijd in de Bergstugan. Zo dan hoeft er vanavond ook niet meer gekookt te worden.
Als we onze weg daarna vervolgen komen we uit in Are en daar is het ineens veel drukker, een (winter)sportgebied, waar het met dit mooie weer best druk is.
Wij rijden verder en voorbij Järpen slaan we af naar weg 321 naar Svenstarvik. Hier vinden we geen camping en daarom rijden we maar door naar een favoriet plekje van ons onderweg naar de Flatruet. ’s Avonds nog even ons brandertje aan.
Het was weer een mooie dag met veel zon en met 18 graden best aangenaam en ’s avonds een mooie zondersondergang,

   

Dinsdag 10 augustus 2021
Het was weer een aangenaam stille nacht hier op ‘ons’ plekje.
Als we vanmorgen wakker worden schijnt wel de zon weer maar is de wind gedraaid en die waait wat harder van over het water en dat is een stuk frisser. Zwemmen wordt het nu ook niet.
We ontbijten in de zon aan de andere kant van de tent en pakken daarna de boel in.
We willen vandaag de Flatruet over en doorrijden via Tännäs naar Idre.
De Faltruet is de hoogste landweg van Zweden loopt tussen Mittådalen en Ljungdalen, 975 meter boven de zeespiegel. Het uitzicht is heel bijzonder.

We rijden via de 535 verder richting Ljungdalen, maar slaan bij Torsborg af om de weg aan de andere kant van het meer verder te rijden, weliswaar een gravelroad. We bekijken de dam met aan beide kanten mooi uitzicht.

   
Dan gaat het verder tot Kvarnbäcksfallet om daar de wandeling naar de waterval te maken en de cache te vinden. Het eerste is gelukt maar de cache hebben we niet gevonden. Het was een veel zwaardere wandeling dan verwacht, geklauter over rotsen en steile stukken, maar we zijn heelhuids weer beneden gekomen.

   

We vinden nog wel 2 caches langs het pad en gaan dan bij de brug naar de weg 535 op een mooi plekje aan het water lunchen.
Daarna rijden we verder via Ljungdalen de Faltruet op. Het is er nu niet zo koud als de andere keren dat we hier boven waren, maar net zo druk.
We maken er even een fotostop omdat de lucht achter ons, waar we net vandaan komen en hebben zitten eten, erg donker is en het regent er flink waarschijnlijk. Onderweg zien we hier nog wel veel rendieren. We maken ook nog een foto van de lange lege weg achter ons op een ‘recht’ stuk.

     

We rijden verder naar Fünusdalen en nemen dan de weg naar Tännäs en verder naar Idre. Het blijft een mooie route om te rijden. Onderweg bekijken we nog enkele lagerplatsen waar we eerder overnacht hebben, maar we rijden toch door naar Idre voor een camping met een douche.
We vinden dit keer een plekje op Söralvens Fiskecamping net buiten Idre, een ruime camping met een apart deel voor tenten en vouwwagens.
We betalen hier SEK 250 excl. douchemuntjes (5 SEK/3 min.).
GPS: N61 51.217 E 012 41.522

Woensdag 11 augustus 2021
We rijden om 8.15 uur weg en gaan eerst bij de ICA in Idre boodschappen doen, die is meestal om 8 uur al open. Dan rijden we verder via weg 70 naar Särna en verder naar het zuiden over de 311. Onderweg langs weg 70 zijn veel zogenaamde lägerplatsen redelijk vol.
In de omgeving van Särna zijn veel restanten van de oorlog in de vorm van bunkers en anti-tankwallen te vinden, die staan alleen veelal niet aangegeven. Door het geocachen zijn we al wel op bijzondere plekken gekomen.
We rijden nu verder naar het zuiden en gaan bij Grundforsen de grens over naar Noorwegen.
Men moet hier van de weg af voor de controle, maar na het laten zien van de app en ons paspoort konden we zonder problemen doorrijden en wenste de man ons een fijne tijd in Noorwegen.
Een stukje verder slaan we af voor een cache die ons weer op een mooi plekje, bij het Støa Kanal.
Het was in bedrijf van 1859 tot 1901. Het hout uit de bossen in Ljørdalen werd van de rivier de Ljøra via het kanaalsysteem naar Trysilelva getransporteerd om door te drijven naar de zagerijen in Karlstad. Met behulp van rijtuigen aangedreven door een waterrad werden boomstammen opgetild zodat deze van Ljøra naar Flersjøen konden worden gesorteerd. De grachten- en stenen muren zijn nog origineel.
Bij Østby vinden we een mooi plekje om te eten, picknicktafels aan een zwemvijver met een schuilhut erbij, dat komt goed uit want de lucht wordt helemaal zwart en het rommelt behoorlijk. We lunchen hier en zijn net voor de bui losbarst uitgegeten en weer in de auto om verder te rijden naar Trysil.

We willen in Trysil, dat niet zo ver van de grens ligt, op een camping kijken of daar nog iets staat dat we daar de vorige keer vergeten zijn mee te nemen. Helaas het is er niet meer en het tentveld op de camping is er ook niet meer, vreemde gewaarwording. Het regent hier behoorlijk.
We gaan toch was teleurgesteld weer terug en rijden nu richting Malung in Zweden. We rijden bijna dus dezelfde weg terug, maar enkele kilometers voor de grens geeft onze navigatie aan dat we rechtsaf moeten en komen we bij een grensovergang die helemaal gesloten is, voor beide kanten. Andere grensovergangen waren vanuit Noorwegen wel over te gaan, maar hier is het helemaal afgesloten. Gelukkig is het maar enkele kilometers terug en komen we even later weer langs het kanaal en passeren we de grens naar Zweden zonder controle. We vinden onderweg weer een aantal caches o.a. bij het Scandinaviën Mountain Airport waar het een stille boel is. Het lijkt haast alsof het niet in gebruik is.
Daarna rijden we door via Malung, waar we in de stad niet op de camping willen, door naar Yttermalung. Hier vinden we Camping Yttermalung, waar we een plekje vinden op het alternatieve tentenveld. Bijna alle plekjes zijn vol op 1 plekje na, bij het zwembad en de speeltuin, we kiezen voor het aparte veld, daar staan slechts 2 koepeltentjes en hebben we alleen een zee van ruimte. We betalen hier SEK 19.50 incl. douche en gebruik van buitenbad.
We zetten de tent op en maken een rondje over de camping en komen tot de conclusie dat afgezien van 1 Belg, 1 Duitser en 3 Zweden er alleen maar Nederlanders zijn ook in de huisjes op deze camping van Nederlanders. Maar goed, voor 1 nacht was het voor ons een prima camping, netjes en schoon.
Campings met Nederlandse beheerders hebben over het algemeen niet onze voorkeur omdat het dan toch een Zweedse campings is met een Nederlands ‘sausje’ en daarvoor zijn wij niet in Zweden. ’s Avonds begint het met regelmaat te regenen.

Donderdag 12 augustus 2021
We zijn vanmorgen weer op tijd wakker en uit bed. Wassen, ontbijten met eitjes en koffie en daarna de tent inpakken. We zitten weer lekker in de zon en de korte broek kan vast weer aan aangezien het vandaag ook weer 20+ graden zal worden, hoewel het nu nog maar 12 graden is ook al voelt dat niet zo.
We vertrekken weer om 8.15 uur en rijden verder naar het zuiden. De vakantie loopt ten einde dus het moet wel. We vinden onderweg nog een cache op een mooi plekje, bij een oude houtzagerij en rijden van via VAnsbro naar Filipstad. Daar vinden we een virtuele cache bij het Mausoleum van John Ericsson, geboren in deze omgeving en een jaar na zijn overlijden in Amerika is zijn kist hier geplaatst.
John Ericsson was een Zweeds-Amerikaanse uitvinder en werktuigbouwkundig ingenieur die bekend werd door het ontwerpen en verbeteren van schepen, zoals de USS Monitor.
We vinden hier ook nog de cache van een puzzel die we thuis opgelost hebben en rijden dan verder naar een letterbox-cache die hier in de buurt ligt, die brengt ons naar het Knäckebrötmuseum. Als we daar staan komt de een na de andere camper aanrijden, maar iedereen keert net als wij weer om, het museum gaat ’s middags pas open.
Wij gaan weer voor onze dagelijkse verse spullen naar de winkel en rijden daarna richting Hok. We rijden over de drukke doorgaande weg 26 en we besluiten niet naar Hok door te rijden, maar eerder een camping te zoeken.
We komen voor vandaag uit op Valle Camping stugor & Vandrehem buiten Axvall, Skara.
Een eenvoudige camping die je eerst vanaf de weg niet ziet. We betalen hier SEK 150 incl. douche. We krijgen een tentplek achterop de camping tegen de bosrand, maar dat vinden we nu niet zo erg, aangezien er aan het water een koude wind staat over het meer en zo zitten we vanavond toch nog wat lekkerder buiten.
GPS: N58 23.723 E 013 36.626.

Vrijdag 13 augustus 2021
We gaan vanmorgen eerst nog een virtuele en een earthcache doen die hier beide vlakbij liggen alvorens we doorrijden naar Denemarken.

Overnacht op camping Guldborg bij Guldborg en weer heerlijk gegeten bij het restaurantje bij de camping Cocomarie. Bij de tent nog een kop koffie.

Zaterdag 14 augustus 2021

We rijden vandaag naar huis, maar eerst gaan we nog enkele leuke caches zoeken hier in de omgeving. Daarna door naar de boot waar het erg druk is.
Op de heenweg de boot nog niet halfvol en nu moeten we nog een boot wachten. Om 14.00 uur rijden we Duitsland binnen en zien we in de tegenovergestelde richting een file staan, vreselijk. Niet wetende dat wij niet veel later zo’n zelfde file zouden krijgen, rijden, file, rijden, file, eindelijk Hamburg voorbij kunnen we doorrijden. Onze verwachte aankomsttijd wordt steeds later. Op een parkeerplaats langs de snelweg eten we brood met een worstje. We hebben nog worstjes uit Zweden en we pakken even een brandertje, pan erop met de worstje en we hebben snel warme worst erbij. 
Anders zoeken we hier altijd een mooi rustig plekje voor op een eindje van de snelweg af, maar we willen nu opschieten.
Dus maar weer verder en dan krijgen we borden dat de weg Meppen-Hoogeveen afgesloten is. Na wat omzwervingen, onze navigatie stuurt ons toch steeds weer naar dezelfde weg, komen we op een gegeven moment weer op de weg uit maar nu staan er geen borden meer. We wagen het erop en rijden toch richting Emmen/Hoogeveen verder en nu blijkt er geen enkele afzetting meer. Heel vreemd, maar wij zitten weer op de route en het scheelt een stuk omrijden.
Om 21.00 uur zijn we eindelijk thuis.

 

Speak Your Mind

*