2021 zomervakantie Zweden-Noorwegen week 3

Vervolg van zomervakantie Scandinavië   week 2

Vrijdag 30 juli 2021  Week 3
Het heeft vannacht geregend en als we vanmorgen opstaan is het ook een stuk frisser geworden met slechts 11 graden gaat vandaag de lange broek weer aan.
We willen net gaan ontbijten als het weer wat begint te regenen en we besluiten in de keuken te gaan ontbijten en eerst de tent op te ruimen voordat het harder gaat regenen.

Thuis gaan we alle foto’s uitzoeken en wat toevoegen, dit zijn alleen wat foto’s van de telefoon.

Als we ontbeten hebben vertrekken we van de camping en gaan we eerst in Jokkmokk de vier nieuw bijgekomen caches vinden.

Een ervan ligt weer bij de oude kerk en dat vinden we nog steeds een bijzonder plekje. We hebben deze kerk in 1997 voor het eerst bekeken en waren er toen erg van onder de indruk. De kerk wordt namelijk omgeven door een houten muur met nissen en in die nissen werden vroeger in de winter de doden ‘bewaard’ totdat het weer mogelijk was om hen in de grond te begraven.
Dan is het weer tijd om alle voorraden aan te vullen en gaan we daarna via de weg aan de andere kant van de rivier verder richting Norrvik.
We vinden nog een cache bij een bijzondere plek, de weg naar Ecopark Vuollerim blijkt langs een dam te lopen en is nu open om er langs te rijden. Het water stroomt over de dam heen en over de weg, was wel bijzonder. Ik heb nog geprobeerd om er langs te lopen, maar daar had ik laarzen voor nodig om de voeten droog te houden.

We rijden dan verder via de kleine grintwegen via Furunäs naar Edefors en zo’’n 2 km voor Edefors komen we langs een mooie historische plek met 2 caches die we beide vinden.
Bij Edefors is een parkeerplaats en daar gaan we brood eten, het is gelukkig redelijk droog op dit moment. Daarna rijden we verder richting Luleå, maar bij Boden buigen we af via weg 94 naar Alvsbyn.

In Alvsbyn vinden we een plekje op Selholmens Camping voor SEK 100      (± € 10,00 ) en tot onze verbazing is dat met elektrisch, douche, gebruik wasmachine e.d. Alleen het gebruik van de sauna moet apart betaald worden.

 

Na het eten kijken we nog even in het plaatsje en staan we weer verbaasd dat we hier zo op het station de sporen over kunnen steken om op het perron te komen, aan onderhoud van de perrons schort het hier wel wat, hoewel er wel weer een digitaal bord met treinaanwijzingen is.
We rijden dan nog naar de oude kerk en oude kerkstad, heel leuk om die oude huisjes nog zo te zien die ook nog steeds bewoond worden.

Dan terug naar de camping voor koffie en om rustig bij de tent te zitten.
GPS: N65 40.573 E021 01.344

Zaterdag 31 juli 2021
Vanmorgen was het gelukkig weer droog en niet zo koud.
We gaan vandaag Storforsen bekijken in het gelijknamige nationaal park. Een geweldig mooie stroomversnelling die zich bevindt in de rivier de Pite älv. We hebben er een paar uur rondgelopen en ook een paar caches gevonden. Wat een geweld dat water, je voelt het dreunen onder je voeten en een lawaai!
Rond de middag breekt zelfs de zon door en dat maakt het nog mooier. Het wordt daarmee ook drukker met hele gezinnen die er gaan picknicken.

We gaan uiteindelijk terug naar de auto en rijden een stukje terug om af te slaan naar Fällforsen. Dat blijkt ook een erg mooie plek te zijn en wij maken hier gebruik van de picknicktafel aangezien we nog niet gegeten hebben.
Vervolgens rijden we verder en omdat het al half drie is besluiten we niet meer verder te gaan in de richting die we van plan waren en om dan te zoeken naar een plekje. Het is tenslotte weekend en dan is het overal meestal drukker. We gaan terug naar camping Selholmens, daar zijn we nu nog vlakbij en die was goed, niet duur en niet druk.

We zetten de tent weer op en zitten lekker bij de tent, draaien een wasje en lopen ’s avonds nog een rondje bij de camping.
Al met al is het vandaag toch een zonnige dag geworden met krap 18 graden.

 

Zondag 1 augustus 2021
Het is vanmorgen droog en 14,5 graad, de zon laat nog even op zich wachten. We vertrekken richting kust maar via de binnenwegen en dat zijn veelal de grintwegen en dat gaat niet snel, maar dat hoeft ook niet. We vinden onderweg een mooi gemaakt cache en rijden via de kustweg zuidelijker. Bij Jävre vinden we 2 caches en gaan we in de zon zitten eten.

Daarna zoeken we een camping in de buurt van Boliden omdat we daar met de 14 km lange kabelbaan willen gaan. Na lang zoeken blijkt de kabelbaan gesloten en opgedoekt te worden. We zijn een jaar te laat dus, helaas.
Dan hoeven niet meer persé die kant op, maar we willen ook niet op die drukke kustcampings. Het wordt voor vandaag camping Fallfors in Fallfors. Een kleine nette camping waar we SEK 180 betalen (ongeveer 18 euro).
Het is hier wel kouder dan aan de kust, daar was het 19 graden en hier is het 17 graden met veel wind. We zetten de tent mooi met de achterkant in de wind en dan kunnen we voor de tent mooi uit de wind zitten, een stuk aangenamer.
Er is een mooie keuken bij met eetkamer/tv kamer en daar maken we maar gebruik van, er is niemand anders op dit moment dus we hebben het rijk alleen.
Na het eten nog aan de wandel, er liggen drie caches in het dorp en die willen we doen.
De eerste cache brengt ons bij een zalmobservatiecentrum aan de rivier Byske älven, een mooi gemaakt zalmtrap in de rivier, waar men ondergronds een ruimte heeft gemaakt met een tribune om te kunnen zitten kijken naar de zalmen die voorbij zwemmen. Op dit moment dus niets. Er hangt zelfs een televisiescherm maar die is nu niet in gebruik. We lopen verder en kunnen via een mooie loopbrug de rivier oversteken naar het kleine ‘kraftmuseum’, dat ook nu toegankelijk is. Hier staat o.a. nog een oude generator met meters en schakelaars die vroeger gebruikt werden. Verrassend om dit allemaal zo tegen te komen. Dan verder via de kerk naar een cache verderop aan de rivier en via een ander leuk pad weer terug naar de camping. Een erg leuk ommetje van goed 4 km.
GPS N 65 07.561 E 20 47.085

Maandag 2 augustus 2021
Het was een frisse nacht met slechts 6 graden, maar vanochtend schijnt de zon weer en in de zon uit de wind is het heerlijk. We besluiten hier nog een nachtje te blijven en zitten heerlijk in de zon te lezen. Tegen de middag gaan we op stap naar Marranäsvätten, een mooi natuurgebied vlakbij de camping. We vinden er 3 caches.

 

Dan rijden we door naar een andere cache die in een tunnel zou liggen, die tunnel zou in de koude oorlog gemaakt zijn om vliegtuigen te herbergen. Helaas is sinds kort de tunnel afgesloten.

 

We rijden naar Bykse om boodschappen te doen en daarna gaan we ergens aan het water zitten lunchen. We kijken op de telefoon de gouden race van Sifan Hassan en daarna gaan we nog een wandeling maken naar een cache, een multi die op een mooi uitzichtpunt zou liggen. We hadden inderdaad een mooi uitzicht daarboven!

Eenmaal terug bij de auto gaan we weer richting camping met dan net weer via een andere weg waardoor we weer langs een nieuw mooi plekje komen.
Terug op de camping gaan we eten maken in de keuken.
Het was vandaag een zonnige dag met een maximum temperatuur van 15 graden maar het voelde in de zon vaak wel warmer. 

Dinsdag 3 augustus 2021
Het was vannacht 7 graden, maar vanochtend 11 graden en zonnig. Weer heerlijk in de zon zitten ontbijten en wat lezen.
We rijden dan eerst richting Boliden, een bijzonder gebied met al die afgravingen en bijzonder gekleurde meertjes. Zo’n ander landschap ineens of wat er van gemaakt is natuurlijk.
Boliden is sinds 1924 een mijnbouwplaats en dat is overal aan te zien.
We rijden verder en binnendoor via Norsjö naar Lycksele en vinden onderweg een aantal caches, de een wat makkelijker dan de ander. Ze brengen ons op mooie plekjes en strandjes en een mooi lunchplekje.
Bij Lycksele besluiten we toch weg 370 naar Vilhelmina te nemen, in plaats van zuidelijker naar Dorotea, we willen op een plekje gaan staan die we al eens eerder opgeschreven hebben. Het wordt echter weer  kouder en als het op een gegeven moment nog maar 12 graden is besluiten we toch naar een camping te rijden, niet in Vilhelmina. Het wordt de kleine camping Meselefors. Eenvoudig maar netjes en niet te druk, we betalen hier SEK 155 incl. douche (ongeveer €15.25).
We vinden een prima plekje aan het water en zitten nog even in de zon. Zolang je maar in de zon bent is het aangenaam, maar in de schaduw is het koud.
We zetten de tent op, maken eten en wandelen nog om wat rond te kijken. Járen geleden hebben we hier met de camper op de parkeerplaats overnacht, in de tijd dat er nog niet zoveel campers reden als nu en het in Scandinavië ook nog niet zo druk was als nu.

Wij gaan er vroeg in vanavond, het koelt snel af en het wordt een koude nacht van waarschijnlijk maar 2 graden.
Morgen weer richting Noorwegen
GPS:  N 64 26.350 E 016 47.905.

 

Woensdag 4 augustus 2021
Na een behoorlijk koude nacht met een minimum temperatuur van 2 graden is het vanmorgen in het zonnetje lekker ook al is het in de zon maar een graad of 10. We kunnen in ons shirtje ontbijten, het is weer genieten zo met mooi mist over het water.

We gaan eerst in Vilhelmina enkele caches vinden en daarna onze boodschappen doen. Vervolgens rijden we verder over de Wildernisroute. Onderweg vinden we nog een leuke cache en eenmaal op Stekenjokk gaan we ook een cache zoeken, maar dan een waar we eerst een wandeling van 3 km moeten maken en niet alleen over een gebaand pad, maar over struiken, rotsen en door water, bergopwaarts, maar uiteindelijk vinden we boven op een ‘berg’ de cache met een geweldig uitzicht. Deze wandeling was de moeite waard, we hebben ervan genoten.

 

Uiteindelijk zijn we na ruim 6 km lopen door dit prachtige gebied om kwart over vijf terug bij de auto en rijden we door naar een nabij gelegen camping, Lila Ranch Vildmarkcamping Ankervattnet. We betalen hier SEK 150.
We zijn hier eerder geweest maar toen stonden we er alleen met 2 caravans, nu is de camping zo goed als vol maar vinden we nog een plekje tussen een Nederlandse caravan en een Nederlandse tent. Prima, mogen gaan we toch verder naar Noorwegen.
Rond 8 uur komt er nog een auto aanrijden en die zet hem pal voor ons neer. Het is een Zweeds gezin met 4 kleine kinderen die de tent pal naast ons neerzetten. De kleinste gilt aan een stuk door! Da kan gebeuren maar zet je tent dan niet op amper 1,5 meter van een ander neer, er waren nog wel ruimere plekken.
Maar goed morgen zijn wij weer op tijd vertrokken! 

Donderdag 5 augustus 2021

Om 7.45 uur rijden we weer van de camping af, hij was dit keer te vol voor het sanitair dat er is. Het was oorspronkelijk een soort viscamp waar slechts vissers stonden, maar het is nu verworden tot een gewone camping maar dan met onvoldoende sanitair. Het was vanmorgen weer in de rij staan voor het toilet.  Twee wc’s met een klein wastafeltje erin en een invalidentoilet met wastafel en slechts één douche tegen betaling.  Een provisorisch aanrecht waar je met op een andere plek gehaald water kunt verwarmen met een waterkoker om vervolgens in de afwasbak te doen. En dan hadden we ook nog een onderbroken nachtrust door het gezin met 4 kleine kinderen op 1,5 meter van ons en daar hoorden we de laatste van om 23 uur en vervolgens de jongste weer vannacht om 4 uur en om half 6.

We gaan eerst naar Gaustafallet, een waterval/stroomversnelling 12 km terug, maar daar hadden we gisteren geen zin meer in aangezien de parkeerplaats er toen ook al vol stond met auto’s. Nu zijn we er helemaal alleen, heerlijk rustig! We bekijken alles op ons gemak  en vinden er twee geocaches. Als we dan naar Noorwegen rijden lopen er 2 elanden langs de weg die net over wilden steken, maar nu weer het bos in verdwijnen. Als we bij de kleine grensovergang komen blijkt deze gesloten te zijn volgens het bord dat er staat. Dan toch maar via de grensovergang bij Gäddede  nadat we daar nog een laatste boodschap gedaan hebben.

Als we bij de grens onze app willen laten zien, blijken we geen bereik te hebben en haalt de telefoon de app niet op. Gelukkig was het gele boekje ook voldoende bewijs en mochten we doorrijden. We hebben het dus niet voor niets meegenomen.


Onderweg langs weg 74 vinden we nog enkele geocaches en komen we langs een mooie waterval. Er stond een bordje maar wij hoorden wel water maar konden het niet goed zien op die plek. Als we doorrijden komen we beneden langs de waterval en zien we waar we net boven gestaan hebben. Het bijzondere is dat we al heel lang geen andere auto’s gezien hebben, een bijzonder rustige weg.

Daarna rijden we via Grong weg 775 en 776 naar Geisnes om daar de boot te nemen naar Hoflesja. Een overtocht van 8 euro, wat nu voor ons een privéovertochtje is, we zijn de enigen aan boord!
Dan is het nog 1 km naar Kvisterøy Fjordcamp waar we een plekje vinden voor de tent. Dit keer niet pal aan het water omdat we dan tussen grote campers staan.
Een, voor ons, prima camping met voornamelijk vissers. We betalen hier NOK 225 (ong. € 21.60) excl. Warm water bij de afwas en de douche. ’s Avonds heerlijk rustig als de laatste boot is geweest.

 

 

Wordt vervolgd, lees verder bij week 4.

Speak Your Mind

*