2021 Zomervakantie Zweden-Noorwegen week 1

Vrijdag 16 juli 2021
Vanmorgen in alle rust de laatste spullen  ingepakt, wat opgeruimd en nadat we nog koffie gedronken hebben met degene die tijdens onze vakantie op ons huis past, gaan we dan om 11.00 uur op weg.
We vertrekken richting Zweden en we zien wel wat wel en niet kan.

 

Week 1

Rond half een gaan we onderweg wat eten op een parkeerplaats. Daarna weer verder om net voor Hamburg in de file tetecht te komen. Een half uur heel langzaam rijdend en dan rijden we verder. 

Om half zes komen aan in Puttgarden en gaat tot de motorrijder voor ons (Eddy) alles nog net mee op de boot. Wij moeten dus wachten op de volgende, maar dat duurt niet lang het vaart hier af en aan.
Om zes uur zijn we aan boord en varen we weg. De motorrijder vertelde naar camping Guldborg te gaan. Een erg goede camping met goed restaurant waar hij al jaren komt. 
We nemen zijn advies aan omdat we ook niet weten of de camping, van de oude dame, waar we vaker kwamen er nog is en het wordt al wat laat als we daar aankomen…

Op camping Guldborg, net buiten Guldborg, aangekomen zien we dat Eddy al op de camping is. We melden ons aan mogen zelf een plek zoeken,  de tent opzetten en dan snel naar het restaurantje want de keuken sluit eigenlijk om 20.00 uur, maar dan wachten ze nog even op ons.
Net voor 20 uur komen we het terras op en kiezen een tafeltje uit.
De kaart is wat beperkt, Herman kiest de dagschotel, iets met kip, curry en couscous en ik ga voor de zalmwrap met o.a. mozzarella en sla, een hele maaltijd. Met een huisgemaakt appelijsje na. Het is er wel gezellig en het is al tegen tienen als we naar de tent gaan, maar nadat we eerst nog een rondje over de camping hebben gemaakt.

Een prima camping waarbij de eigenaren gekozen hebben voor sanitair met een luxe uitstraling, een mooie keuken waar alle apparatuur aanwezig is en overal hangt kunst aan de muren. Een camping om te onthouden, niet goedkoop maar dat is het in Denemarken nergens.
Wij betaalden hier DKK 214 (ongeveer 28 euro).

Zaterdag 17 juli 2021
Vanmorgen al vroeg op en op tijd klaar en gaan ontbijten. De verse broodjes die we besteld hebben bewaren we dan wel voor vanmiddag, want de broodjes zijn er pas vanaf 8 uur.
We vertrekken tegen 8.15 uur en gaan eerst in de omgeving caches doen, We vinden twee van de drie multicaches die hier liggen en gaan dan verder richting Kopenhagen. En gaan daar de brug over naar Zweden. We rijden tot Lund over de snelweg en dan gaat het verder via binnenwegen en zetten we onze navigatie op ‘snelwegen vermijden’.
We hebben nog niet echt een doel en rijden eerst weg van de drukte en lunchen onderweg in de schaduw bij een kerkje in Södervindinge waar we net een cache gevonden hebben.  Onderweg komen we langs een bijzondere maar heel vriendelijke man met een bijzondere hobby, windmolens in alle soorten, maten en thema’s. Dat alles dan ook gewoon voor zijn huis langs de weg in Härjalt, met op de veranda een stoel achter een soort bureau met opschrift The Boss, heel bijzonder. We doen wat caches onderweg en komen vandaag uit op Halens Camping buiten Olofström. Een schone tamelijk volle camping, maar gelukkig valt dat op het tentenveld wel mee en is daar, net als de vorige keer dat we hier waren, nog ruimte genoeg. Geen goedkope camping, maar wel super schoon en mooi sanitair.
’s Avonds ontdek ik ineens dat ik mijn autosleutels kwijt ben, alles nagezocht en op de camping gevraagd maar nergens te bekennen. Er is een plek waar we vandaag gegeten hebben en daar zou het mapje wel eens uit mijn broekzak gevallen kunnen zijn. Morgenochtend eerst maar terug naar die plek.
We betaalden hier SEK. 300 (ongeveer 29,50) en 10 voor de korte douche.

Zondag 18 juli 2021
We rijden het hele stuk dat we gistermiddag gereden hebben terug tot bij Eslöv terug om te kijken of het mapje met de sleutels bij het kerkje in Södervindinge ligt. Onderweg komen we langs Trollenäs Slott bij Gullarp en kijken daar wat rond en wandelen er door het mooie park. Het doet wat Engels aan, zo’n kasteel met een mooi park er omheen en met een soort van tearoom lijkt het met galerie. We vinden er ook nog twee geocaches.

Daarna rijden we door voor de laatste kilometers naar Södervindinge, we parkeren de auto, Herman stapt uit en ziet het mapje meteen al liggen “Je hebt ze weer” roept hij blij en wijst naar het mapje op de grond, wel een opluchting!
Daarna rijden we verder via Markeryd en onderweg eten we op een mooie plek die we gisteren al gezien hebben.

Na de lunch rijden we door via Visagryd naar Hok, waar we op Natuurcamping Hok weer op hetzelfde plekje staan als een paar jaar geleden.
Tegen half zes gaan we eten, afwassen, koffie drinken en dan om zeven uur , als de receptie open is, de camping betalen om daarna nog even aan de wandel te gaan. We maken een ommetje van zo’n 5 km en gaan dan nog van het avondzonnetje genieten voor de tent.
We betalen hier voor de tent SEK 160 incl. douche en warm water, gebruik van het keukentje e.d., gewoon de Zweedse dingen. Het is hier ook schoon en dan iets minder luxe, maar dat vinden we ook niet nodig, het is wel een keer leuk, maar hoeft voor ons niet en om daar nu het dubbele voor te betalen.

Maandag 19 juli 2021

Voor vandaag was regen verwacht, maar als we opstaan schijnt de zon al en die is ook de hele dag blijven schijnen.

We ontbijten weer heerlijk rustig en gaan dan langzaam de boel weer inpakken. Tegen negen uur vertrekken we en rijden naar het noorden via zoveel mogelijk kleine binnenwegen. Onderweg proberen we weer leuke caches te zoeken. We nemen de weg langs het Vättern naar het noorden en in het plaatsje Hjo doen we een multi. Het is een wandeling over de promenade langs het meer, een leuke wandeling. Helaas loggen we de cache niet omdat die verstopt blijkt te zijn in een duiker,  zo’n grote stenen buis voor waterafvoer, het probleem is dat er  ook water in staat en vol spinnenrag. Daar hebben we geen zin aan om in te kruipen, dus dan maar geen multi erbij kunnen loggen.

Op een bankje langs de promenade gaan we zitten lunchen en genieten ondertussen van het uitzicht op het meer en de boten. Dan stappen we weer in de auto en gaan verder noordwaarts, onderweg bekijken we bij Tatorp de sluis in het Götakanaal, een van de 58!

We rijden vandaag door naar Söralgens Camping bij Hällefors, een camping waar we al veel vaker zijn geweest en die ons altijd goed bevalt. Er is wel veel verandert op de camping doordat in het ‘bosgedeelte’ een groot deel van de bomen gekapt is en de kampeerplekken zijn nu aangelegd met houtsnippers, maar het grasveld stond al bijna vol en daar is het erg druk.
We betalen hier € 25.50 incl. douchen.

Dinsdag 20 juli 2021
We zijn vanmorgen vertrokken van de camping met opnieuw prachtig weer.
Vandaag beginnen we met een geocache, een multi die niet heel erg moeilijk leek, maar we komen er niet uit en geven het uiteindelijk toch maar op.
We vinden nog wel een traditional en rijden dan door naar Kopparberg om boodschappen te doen
Daarna proberen we nog 2 multicaches te doen maar ook die vinden we geen van beide, waarschijnlijk toch door de taalbarrière. We vertalen wel wat maar daar komen soms ook de gekste dingen uit.
We vinden dan nog wel 2 caches bij een mooie begraafplaats, een echt mooi park.
Dan wordt het tijd om door te rijden naar de camping. We gaan naar camping Näs bij het gelijknamige plaatsje tussen Varnsbro en Borlänge.
Deze camping is ons aangeraden door vrienden van ons, de camping is van vrienden van hen en normaal gaan we liever niet naar campings met Nederlandse eigenaren of beheerders omdat daar dan ook vaak erg veel Nederlanders staan en we zijn tenslotte op vakantie in Zweden!
Maar de camping ziet er prima uit en is lekker ruim en schoon. We blijven hier 2 nachten zodat we op ons gemak morgen kunnen cachen en wandelen in de omgeving.
We betalen hier voor de tent zonder stroom SEK 180 incl. douche. 60
Gps: N 60 26.759 E 014 29.882

Woensdag 21 juli 2021

We beginnen vandaag met enkele caches in de buurt en rijden dan door of eigenlijk terug om te geocachen. We vinden van de eerste multi het 1e punt in een mooie omgeving en daarna vinden we het 2e punt met aanwijzing, maar de derde kunnen we niet vinden  en als we dan op internet kijken blijkt de cache al sinds 2016 niet meer gevonden te zijn. Waarschijnlijk is dit punt dan gewoon weg. We sturen een mailtje naar de eigenaar, maar hebben daar op woensdagavond nog geen reactie op ontvangen.
We gaan dan beginnen aan de andere multi Kvarn, we komen daarmee uit bij een oude watermolen, houtzagerij en smederij. Een prachtige omgeving waar we bijna nagenoeg alleen waren. We hebben daar lekker kunnen zitten eten en onderwijl geprobeerd de multi op te lossen. Het probleem is ook hier weer de taal, we hebben het blad met opdrachten meegenomen naar onze picknicktafel en daar hebben we van alles zitten vertalen waarmee we vervolgens weer antwoorden op moesten zoeken in enkele bladzijden tekst. Dat was het probleem, we konden niet alle antwoorden in de tekst vinden en ook deze multi moeten we laten voor wat het is, jammer. We wandelen er nog rond om alles te bekijken en genieten nog van de mooie natuur hier.

We willen dan  via de andere kant van het water terug naar Näs, als we onderweg nog een, in onze ogen, leuke cache tegenkomen en daar gaan kijken. Een oude smederij op een mooi plekje, maar óók deze cache vinden we niet. Dan rijden we een stukje door en zien weeen cache bij het water aan het eind van deze doodlopende weg, daar gaan we dan nog even kijken. Als we de auto parkeren komt er net een Zweed langs met kinderen en die vraagt hoe wij hierzo terechtkomen, tja geocachen. Het is een prachtige plek met een geweldig uitzicht over het meer, maar een cache vinden we weer niet. De Zweedse man verteld ons waar de mensen uit dit dorp midzomernacht vieren en de meiboom van 2019 staat er nog omdat men het twee jaar niet heeft kunnen vieren door Covid-19, een plek met een mooi uitzicht. We besluiten om daar dan nog even heen te gaan en warempel er ligt ook nog een geocache en die vinden we dan wel en niet ver van de meiboom.

Dan vinden we het echt mooi geweest en rijden we terug naar de camping waar we nog even lekker in het zonnetje gaan zitten om daarna eten te gaan maken.
De dagen vliegen voorbij zo, morgen gaan we weer wat noordelijker.

Donderdag 22 juli 2021

Vandaag gaan we weer verder, we vertrekken om half negen en rijden eerst naar Varnsbro om daar boodschappen te doen.

Dan nemen we weg E45 richting Mora en gaan bij Johannisholm even kijken bij de camping waar we langs komen. We hebben hier in 2012 overnacht en nu blijkt er voor de camping een geocache te liggen, die doen we dan ook gelijk maar.
De camping bestaat dus nog en ziet er ook wel aardig uit, die blijft op ons lijstje staan.

Voor Mora slaan we af naar Vika om daar bij een mooie en nog stille ‘badplats’ zoals een zwemgelegenheid hier genoemd wordt, een cache te doen, een multi. Deze vinden we gelukkig snel.
Verder gaat het naar Mora om daar een puzzelcache te zoeken, de puzzel hebben we thuis al opgelost en met het juiste coördinaat moeten we nu de cache kunnen vinden. We komen uit op een mooi plekje en vinden de cache.
Het is erg druk in Mora en overal staan dan ook campers, wij rijden de E45 verder door naar het noorden richting Sveg.

Onderweg bij Noppikoski stoppen we om te tanken en slaan we even later af, een grindweg in naar Tallsjön om daar een cache te doen en voor een late lunch.
Een paar kilometer verder zou nog een cache liggen ‘Vassjön hpl’, een halteplaats van de Inlandsbanan,. De cache zou onder het platform liggen, maar we kunnen geen platform vinden en als een buurtbewoner komt vragen of wij een geocache zoeken vertelt hij dat 3-4 weken geleden zomaar het platform weggehaald is door de spoorwegmaatschappij en hij weet niet waar het gebleven is.

Hij is wel verbolgen over het feit dat ze zomaar de halte opgeheven hebben. Het is wel een mooi plekje hier, er staan een twaalftal huisjes die veelal als zomerhuis gebruikt worden. We maken nog een praatje met de man en hij vertelt dat het naar het noorden toe slechter weer gaat worden en vraagt of we hier nog willen zwemmen, vertelt waar het bovenhuis is met een trapje vanwaar we kunnen zwemmen in het meer, maar er staat wel een harde koude wind. We bedanken de man en gaan er alleen even kijken, de wind is hier wel erg koud zo over het water. Als we terugrijden zwaait de man nog vriendelijk.

Eenmaal terug op de gewone weg komen we langs Tandsjö met de gelijknamige camping. Hé daar hebben we al eens overnacht met de tent. We besluiten om te stoppen en hier op de camping te gaan. Het is pas half vier, maar dan kunnen we nog even lekker aan het water en  in de zon zitten lezen. We zetten de tent op, er is nog wel een plekje vrij langs het water.

 

Na het eten lopen we naar de cache die aan de andere kant van het meertje ligt en die we de vorige keer al gevonden hebben. Ook hier lijkt de halteplaats van de Inlandsbanan opgeheven te zijn, de vorige keer stond ook hier een platform om in te kunnen stappen in de trein, maar dat is ook hier verdwenen. Wel jammer, het was wel een leuk gezicht.
Daarna weer terug naar de camping waar rond half negen de mevrouw van de camping langskomt om geld op te halen.
We betalen hier voor de tent SEK 100 (ongeveer 9.80) zonder stroom maar wel incl. douche. Het ziet er van buiten allemaal niet uit, gebouwen zonder verf,  maar het is er erg schoon. De keuken is keurig netjes en je kunt er binnen zitten als je wilt.

Lees verder bij  week 2

 

Speak Your Mind

*