2021 Zomervakantie Zweden-Noorwegen week 2

Vervolg van zomervakantie Scandinavië   week 1

Vrijdag 23 juli 2021
We vervolgen onze route richting Östersund  en slaan niet veel verder al af naar Fågelsjö ten westen van de E45. We vinden daar een geocache op een erg mooi plekje.
Op de terugweg rijden we langs het station Fågelsjö dat nog wel in bedrijf lijkt te zijn. 

Dan steken we de E45 over richting Los, niet alleen om daar een geocache te vinden, maar ook om daar de groeve te bezoeken. Er is daar een oude Kobaltgroeve waar we een rondleiding krijgen, gelukkig wel in het Engels en samen met een ander Nederlands stel, dus bijna een privérondleiding. Hij is niet groot, maar het is wel leuk om het zo allemaal in alle rust te kunnen bekijken en weer heel leerzaam. We gaan hier dan gelijk maar lunchen aangezien het al half twee is.

Daarna rijden we langzaam verder via Kårböle om daar de multi te vinden en dan weer door richting Östersund. Onderweg kijken we hier en daar als we een camping zien, maar hij is ons meestal te druk en een camping lijkt alleen voor caravans en campers te zijn, we zien ook geen plekje voor een tent.
We besluiten door te rijden naar de camping in Lit waar we vaker geweest zijn, maar dat is nog 15 km voorbij Östersund.
Op dat moment zien we weer een campingbordje, we rijden het weggetje in en komen op een klein campinkje waarvan het achterste deel vlak aan de weg ligt, maar wij vinden nog net een plekje vooraan op de camping. Weer zo’n eenvoudig gebouwtje waar zich eenvoudig doch keurig sanitair in bevindt en een keuken met elektrische kooktoestellen en magnetron.
We betalen hier op Ångsta Camping voor de tent weer SEK 100 (€ 9,80).
GPS: N 63̊ 01.962  E 014̊ 48.122

Zaterdag 24 juli 2021

Vanmorgen gaan we eerst naar het meteorietenmuseum om daar de earthcache te doen, de andere cache die daar ligt hebben we in 2010 al gevonden. Het museum in helaas gesloten in de ochtend dus we gaan meteen verder.
Er ligt hier nog een cache vlakbij aan de waterkant en daar gaan we heen. Het brengt ons bij een mooi plekje, eerst moeten we het spoor oversteken. Dit zijn we in Nederland niet gewend zo, daar mag je nergens zo maar de spoorbaan oversteken en hier mag het wel. Volgens Herman heeft het er ook mee te maken dat de treinen hier niet zo snel rijden als bij ons.
Aan de andere kant van de spoorbaan komen we bij een botenhuis van deze omgeving, waar ook een mooie roeiboot(?) in ligt. Een prachtig, idyllisch plekje aan het water.
We vinden hier nog enkele caches vlakbij onder andere bij een leuk kerkje en rijden dan verder naar Oöstersund.

In Östersund gaan we eerst boodschappen doen in een groot koopcentrum. We vinden het hier lang niet zo druk als eerdere keren dat we hier waren en we parkeren de auto nu in het centrum om er een cache te doen. We vinden er een multi en een labcache in het Badhuspark en daarmee maken we een leuk rondje door het centrum en langs de waterkant.


Dan is het inmiddels half drie als we weer in de auto stappen en nu wel richting Lits Camping bij Lit rijden. Aan de waterkant is het druk, maar op de camping is nog plek genoeg. De leuke plekjes langs het water staan al vol maar op het veld staat nog niemand.
We betalen hier SEK 200 incl. douche, snelle wifi en gebruik van wasmachine.
GPS: N 63̊ 19.151  E 014̊ 51.902

Zondag 25 juli 2021
Stonden we gisteren zo mooi alleen op het veld, gisteravond kwam tegen een uur of 7 nog een bus voor Tsjechen aan en die gingen allemaal bij ons op het veld de tent opzetten. Niet veel later stonden er 22 tenten om ons heen. Ze waren allemaal verbazingwekkend rustig hoewel het leek alsof er een bom ontploft was. Overal lagen tassen en tentspullen en tegen de tijd dat zij allemaal aan de maaltijd zaten gingen wij al bijna naar bed. Ondanks dat zij zo stil waren, was het een onrustige nacht. We waren laat in slaap en werden een keer wakker van vuurwerk en een keer van hard praten en lachten verder weg. Toen we vanmorgen opstonden bleek er ook nog een tent bijgekomen te zijn vlakbij ons, een Noors gezin die we helemaal niet gehoord hebben, hun auto ook niet.
Tijdens het ontbijt vanmorgen hebben we met verbazing zitten kijken hoe alles weer ingepakt werd. Nadat de bus vertrokken was zijn wij ons boeltje in gaan pakken en toen ik even later de keuken in kwam om water te halen bleek het daar een puinhoop te zijn. Er was van alles gekookt en gebakken vanmorgen en voor afwassen had men geen tijd meer gehad zo te zien. Een stapel borden en pannen alsof er voor de hele groep pannenkoeken was gebakken. Ik voelde me niet geroepen…
Het weer lijkt de komende dagen nog wel mee te vallen en we gaan toch wat nog verder naar het noorden.
We rijde de E45 verder en voor Hammersdal slaan we rechtsaf naar een natuurgebied. Daarna zagen we nog een verwijzing en daarmee hield het op. We zagen natuur genoeg, een grindweg met aan weerszijden dichte begroeiing, maar dit was niet wat wij verwacht hadden. We rijden de weg verder totdat we weer een brug over kunnen om aan de andere kant van de rivier terug te rijden naar Hammersdal. Dit blijkt een mooie weg te zijn waarbij we onderweg op een mooi plekje komen voor de lunch en er een tijd zijn blijven zitten genieten van de omgeving en de zon. We hebben nog steeds geluk met het weer elke dag tussen de 22 en 26 graden en zon.

Dan rijden we toch verder via Hammersdal naar Störsund en bekijken daar de camping, die staat al behoorlijk vol, wij gaan verder. We denken naar Dorotea te gaan maar onderweg nemen we een afslag naar een natuurcamping, die we niet vinden helaas. Nog wat verder is er wel een en die staat aardig vol met campers en een tent-/fietskampeerder.
We besluiten de weg door te rijden richting Gäddede en onderweg uit te kijken naar een mooi plekje om vrij te staan. We hebben langs deze weg al eens op een mooi plekje overnacht, maar die kunnen we helaas niet terugvinden en dan zijn we al in Gäddede en zijn we vinden we het mooi geweest.

Dus dan hier maar op de camping, Camping Gäddede, die blijkt druk te zijn maar we vinden er nog wel een vlak plekje met uitzicht op het meer en krijgen een mooi zonsondergang. We betalen hier SEK 150 incl. 1 muntje voor de douche.
GPS: N 64 30.416  E 014̊ 08.882


Maandag 26 juli 2021

Als we vanmorgen ontbeten hebben zitten we nog een beetje lui naar het meer voor ons te staren, wat zullen we gaan doen vandaag. Zullen we nog een nachtje blijven en dan in de buurt gaan cachen en wat wandelen? Het wordt vandaag weer een warme dag.
We besluiten nog een nachtje hier te blijven en betalen een nacht bij.

Als eerste gaan we naar de winkel om boodschappen te doen voor het avondeten, dan hebben we dat vast binnen. Dan rijden we door naar een cache en rijden we Noorwegen binnen. Waar eerst geen grenscontrole was moeten we nu paspoorten en corona-app laten scannen en er wordt gevraagd of we wel twee vaccinaties hebben gehad. Als alles in orde blijkt mogen we doorrijden en vinden we weer een cache in Noorwegen.
We zijn weer in Noorwegen, heerlijk! Zweden, Noorwegen en Finland zijn wel onze favoriete vakantielanden.
We rijden naar Kvelia en proberen onderweg een cache te vinden bij een grenspaal aan het Kvesjöen, maar die is de laatste twee jaar niet meer gevonden en wij vinden hem ook niet. Verder via Kvelia naar Sandvika en onderweg komen we langs een mooi lunchplekje met uitzicht op het meer Kvesjöen een prachtig plekje, met plantenbakken erbij.

Nadat we hier geluncht hebben en nog een tijdje hebben zitten genieten gaan we verder richting Sandvika, daar vinden we een cache bij een geologypark, een leuke plek waar we even rondwandelen.

 

Dan door naar de multi die we iets verderop willen doen, die houdt ons een tijd bezig maar door de taal komen we niet uit de te vinden antwoorden. We geven het op en gaan dezelfde weg terug naar Kvelia en dan via Viken terug naar de camping. Onderweg hebben we nog een uurtje aan een strandje gelegen en een verfrissende duik genomen.
Voor Viken hebben we nog het kerkje aldaar bezocht en de daarbij gelegen cache. Het kerkje kenden we al maar de cache was nieuw voor ons. Op de camping is het al weer aardig drukker geworden en staat het vanavond redelijk vol.

Dinsdag 27 juli 2021
Vanmorgen dan toch weer ons boeltje ingepakt en eerst langs de Ica voor onze boodschappen.
Daarna nemen we de weg naar Stekkenjokken om de Stekkenjokken weer over te rijden, een erg mooie route.
We hebben hier onderweg naartoe ook al verschillende mooie wandelingen gemaakt, we kijken onderweg nog even bij een , toen, kleine rustige camping toen wij er waren, maar ook die is nu veel drukker. Onderwrg er naartoe zien we kraanvogels in het veld. Het komt natuurlijk ook doordat heel veel Zweden ook vakantie in eigen land vieren.

Verder over naar de Stekkenjokk, ook daar is het redelijk druk, onderweg staan alle parkeerplekjes vol en op de grote parkeerplaats staan er ook nog genoeg, als je rekent dat de ochtendgolf net vertrokken is.
 
We kijken er wandelen er wat rond en vinden er nog een geocache en gaan dan weer verder.

Eens kijken of we onderweg nog een mooi rustig plekje kunnen vinden om te staan, maar dat zal niet meer meevallen met de drukte van tegenwoordig.

Wat verder langs de weg vinden we nog wel een mooi lunchplekje.
We komen langs Trappstegsfossen, een erg mooie maar drukke plek met een bomvolle parkeerplaats, gelukkig vinden we er nog een plekje. We vinden hier twee caches een virtual, waarbij we alleen maar een foto hoeven te maken, en een letterbox, de traditional die hier ligt (lag?) hebben we lang geleden al gevonden. Door de cache van de letterbox komen we weer op een mooi plekje met fraai uitzicht, eigenlijk veel mooier dan in de drukte bij de parkeerplaats.
Daarna weer verder, niet richting Vilhelmina, maar we slaan hier af naar het noorden naar Dikanäs. Bij deze plaats is een kleine eenvoudige camping waar we eerst helemaal alleen staan, helaas komen er later op de avond nog 2 tenten, een camper en een caravan bij, het was zo fijn rustig. We betalen hier SEK 150 en dat is best aan de prijs aangezien we dat afgelopen nacht ook betaalden en hier is maar 1 wc en 1 douche en de keuken bestaat uit slechts 1 kleine afwasplek. Afgelopen nacht hadden we daar nog een strandje bij en een zwembad.
Hier op de camping mag er in het meertje gevist worden zonder viskaart en Herman gooit dan even een hengel uit.
We wandelen nog een stukje naar een vlakbij gelegen watervalletje, een mooi plekje waar we ook een geocache vinden. Zonder geocache hadden we dit mooie plekje niet gevonden want het staat nergens aangegeven. We staan op Kvarnforsens Stugby O Camping. GPS: N 63̊ 13.1371 E 016 03.292
Vandaag weer zon en 24 graden.

Woensdag 28 juli 2021
Het weer lijkt in het noorden toch wel mee te vallen. 
Na weer een heel stille nacht zijn we vanmorgen laat opgestaan, maar nóg zijn we de eersten bij douche/toilet. Gelukkig maar want er is hier maar 1 douche/wc dus het moet hier ook niet te druk worden.

Van hier vertrekken we eerst naar Dikanäs, daar bekijken we het dorpje en proberen we een cache te vinden wat en dat laatste lukt niet.

Dan binnendoor naar de E12 richting Sorsele en onderweg nog een Havik gezien bij een brug met mooi uitzicht over de rivier.

 

 

Verderop rijden we de E12 op, wat bij ons een gewone B-weg zou zijn, en later langs weg 363 vinden we een mooi plekje om te eten en te zwemmen in het meer Storvindeln.

 

We vervolgen onze weg naar Sorsele. In Sorsele aangekomen doen we eerst boodschappen voor ons avondeten. Daarna checken we in op Camping Sorsele waar we een plekje vinden in de schaduw helemaal achterop het terrein, mooi aan de rivier.
We betalen voor Camping Sorsele SEK 180 en dat is incl. douche en uiteraard gebruik van keuken.
We kijken even rond en zitten lekker in de schaduw, veel energie hebben we niet om wat te doen met 27 graden.
GPS: N 65  32.026 E 017 31.267

Donderdag 29 juli 2021
Gisteravond was het heerlijk stil toen we naar bed gingen en we liggen net in de slaapzak als we een wat harde tik horen op de tent en nog een. We kijken elkaar aan van ‘wat is dat? Dan horen we nog een tik en blijkt dat het dikke druppel regent en even later begint het harder te regenen. We zijn net op tijd binnen, ook omdat we een behoorlijk eind van het toiletgebouw af zitten. Om ons heen horen we anderen snel de boel opruimen om de tent in te kunnen. Na zo lang mooi weer is dit weer even wennen.
Wij vallen bij het getik op de tent in slaap. Worden we tegen half drie weer wakker van een motor. Het is een vlot met een motortje erachter met een groepje mensen erop. De muziek hebben ze al uit gezet, maar ze praten en lachen nog wel luid. Niet veel later horen we vlakbij autodeuren dichtslaan en vanmorgen zien we dat het stel van 2 tenten verderop vannacht vertrokken is.

Als wij vanmorgen dan om half negen vertrekken voelt het al weer warm aan en is het 20 graden, we gaan hier eerst langs de winkel om voorraad aan te vullen. De tank moet weer gevuld en dan kunnen we verder.
We hebben besloten toch door te rijden naar Jokkmokk.
Onderweg doen we enkele geocaches, bij mooie meertjes en bij een stroomversnelling. Ook proberen we weer een multi te doen, maar we komen er bij 2 vragen niet helemaal uit. Een berichtje naar de eigenaar van de cache levert enige tijd later de oplossing. Inmiddels hebben we iets verderop een plekje gevonden om te eten en als we dan het berichtje terugkrijgen rijden we die paar kilometer toch weer terug. Als je meer dan 2000 km van huis bent dan maken die paar kilometers ook niet zoveel meer uit.
Met de juiste gegevens vinden we nu de cache en rijden we verder naar het noorden.

Tot nu toe hadden we nog maar 2 rendieren gezien en vandaag zien er verschillende langs en over de weg lopen. Hoe dichter we bij Jokkmokk komen hoe frisser het wordt. Was het vanmiddag nog 24.5 graag in Jokkmokk is het nog maar 19 graden en met wind erbij wordt het met de lange broek aan toch aangenamer.
Bij Jokkmokk passeren we ook weer de poolcirkel.
We vinden een plekje aan het water op het tentenveld van camping Articcamp. We betalen hier SEK 245 (Ongeveer 24 euro) incl. douche, gebruik van zwembad en sauna.

Wordt vervolgd…

Lees verder bij  week 3

 

 

 

 

Speak Your Mind

*